SIGTEBRØD (efter opskrift fra 1868)

Jeg synes det er sjovt at prøve de gamle opskrifter – det giver lidt omregning – denne opskrift er en S T O R portion, men den kan da divideres med 3 (jeg sætter mængden til den lille portion i parentes)

Opskriften er på 6 linier i en lille bog, der var en del “indforstået “dengang i køkkenet, det brugte man altså ikke tid på 😉
Et sigtebrød skulle blive et lyst brød der var tæt i krummen og som mættede mere end en skive hvedebrød. Fint hvedebrød var  noget man brugte til “fint” brug ikke hverdagskost.
Og min opskrift er fra en kogebog med den flotte og lange titel:

Kogebog for mindre husholdninger såvel på landet som i byerne, heri Syltebog efter de bedste erfaringer, Slagtebog, især indrettet for landet, og Bagebog med anvisning til selv at tillave og bage alle slags Småkager og Større ditto, som ofte forekomme i husholdningen. Ialt 214 anvisninger.  ( En fantastisk titel 😉 )

Man bruger 4 pund  (650g) sigtemel og  2 pund (340 g) hvedemel,
dengang havde man grovere sigtemel end i dag –
dette udtværes/ blandes i ca 1 kande = 2 L (7 dl) lunken mælk – her står gerne nymalket 🙂
og ca 3 lod gjær = 45 g (15 g) samt 6 kvint salt = 30 g (10 g)
Dejen lægges stiv (fast) og rasker sig en time (hæver)
Brødene slås op så store man vil have dem og sættes i en god varm ovn. Jeg penslede godt med mælk, da de blev sat på 2 bradepander.
Dengang brugte man brændekomfur – I dag bruger vi termostatovne så jeg satte mine brød ind på 200 grader i  ca 45-50 minutter. – jeg fik 6 store brød af den hele portion – Nu er der da lidt til fryseren 😉
Her et billede af de 3 første der kom ud af ovnen – (De smager godt og er tætte men ikke tunge)

IMG_2722

 

Mad-plan for uge 34

Mandag……………….Chevapcici m spaghetti og salat  (sønnens ønske)

Tirsdag………………..Stegt flæsk og persillesovs m. kartofler og råkost

Onsdag………………..Lasagne m. rest af råkost

Torsdag………………..Pommes-frites og pølsestykker (batmans livret)+ Salat

Fredag………………….Karbonader m stuvede grøntsager

Lørdag………………….Rugbrød -har pålæg  i fryseren (steg, frikadeller og en hj. leverpostej)

Søndag………………….Pasta med kødsovs

Fiskefrikadeller med bådkartofler og ærter

Jeg købte  færdig fiskefars m. laks, det kan vi bedst lide.
Jeg købte 750 g og der blev 12 frikadeller – dem vi ikke spiste ligger nu i fryseren.
De steges i olie/smør ved ikke for kraftig varme ellers bliver de mørke før de er gennemstegte.

Vi fik bådkartofler til, de skal blot fordeles på en bageplade, og sættes i en varm ovn ved 200 grader – så steger de 20 – 25 minutter og vendes nogle gange.
De klarer sig fint mens der steges frikadeller og ærterne gives et opkog.

Ærter overhældes med kogende vand og står lidt mens maden laves færdig.

Vi fik frugtsalat m. creme fraiche til dessert.
Jeg havde en moden mango, lidt druer, lidt blåbær og så blev manden sat til at plukke nogle røde mirabeller (de er gode nu) – findes mange steder (også steder hvor man MÅ plukke dem)

IMG_2721

Kylling i karry med ris

KYLLING I KARRY:

En pakke inderfiletter svitses på en pande og tages af.
Der tilsættes karry, 1 hakket løg, salt og peber,
svitses og tilsættes 1 stor spsk hvedemel, røres godt rundt og spædes med vand/mælk til sovsen er tilpas jævnet – kyllingen kommes i sovsen og varmes godt igennem.

LØSE RIS:

Mine ris koger 12 minutter og hviler 10 minutter,
så er de løse og fine. Andre mærker skal koge længere OG nogle kortere.
Jeg bryder mig ikke så meget om pose-ris, da jeg synes der er for mange knækkede ris i, det giver for let klistrede ris.

Hertil passer en grøn salat med ananas og resten af den bakke hvidløgspirer, jeg købte for et par dage siden.

🙂

IMG_2719

 

Hjemmelavet pizza

Hjemmelavet  pizza, slår de færdigkøbte hvis bunden ikke er for tyk, sovsen er krydret OG jeg forbager dem  inden fyldet kommer på.

Først pizzadej:
700 g hvedemel
2tsk salt
1/2 dl olie
50 g gær
lunken vand  ca 1/2 l

Først rører jeg gæren ud i halvdelen af  vandet – tilsætter salt og olie og hvedemel
efterhånden tilsættes mere vand til dejen er fast men til at ælte.
NU ÆLTES 5 MINUTTER – ikke mindre,
den deles i 7 stykker der formes til boller – disse hæver så til dobbel størrelse.
Hver bolle rulles ud til en pizzabund der forbages penslet med lidt olie,
ved 200 grader i ca 5 minutter – de skal være lyse men bagte, men ovne er forskellige 😉

Tomatsovsen:
Her anvender jeg et glas tomatsovs med hvidløg fra ALDI – den er fin hertil.

Fyldet:
Her bruger jeg hvad vi kan lide –
Her tomatsovsen, skinketern, halve små tomater, peberfrugt i tern, ost i skiver og revet ost, øverst kommer så sprød bacon i små stykker.
De skal så i en så varm ovn som muligt, til osten smelter, da de er forbagt ,skal de ikke have ret længe i ovnen.
På denne måde bliver de sprøde men ikke tørre.

Vi spiser salat til, sønnen lægger salat på sin pizza, så det bliver en salat-pizza.
Jeg bager gerne en klump af dejen formet som en stor lidt flad bolle, kun penslet med tomatsovs,( i dag pressede jeg nogle få minitomater ned i dejen inden bagning) da jeg ikke bryder mig meget om pizza –
så spiser jeg brød og salat med lidt salat-ost –
her tages hensyn til de fleste madvaner hvis det er muligt

Det første billede er  en stor pizza (inden den gik i ovn),
Det næste eren pizza der er klar til spisning.
Det sidste er salat og mad-brødet jeg bagte,IMG_2714 IMG_2717 IMG_2716

Hakkebøf med salat og kroketter

Hakkebøf, var lavet af godt oksekød, så kan vi godt lide dem lidt røde indeni.
løgene var købt ved en bod og blev brunet i olie/smør.

Kroketterne var en pose frosne fra ALDI – de skal blot på panden i lidt olie/smør –
får ca 10 min.

Salaten var lidt rød havesalat (sønnen synes FOR MANGE) og masser af vandmelon i tern.

Dressingen var stærk
Creme fraiche med revet hvidløg, et nip salt og peber og  1 stor tsk honning, men enten var mine hvidløg meget friske ELLER jeg skulle have brugt mere creme fraiche 😉

IMG_2712

flæskesteg med salat og kartofler.

Kartofler  skrabes og koges, de koger rimeligt hurtigt, da jeg stadigt har nyopgravede kartofler 😉

En blandet salat laves og dressingen er græsk yoghurt rørt med lidt ketchup, et par dråber engelsk sovs og lidt presset hvidløg – så minder den om thousand island –  🙂

Stegen er et stykke kamsteg der blev gnedet godt med salt på sværen – sat i en kold ovn ved 200 grader i 1 3/4 time, måske skal den have 2 timer (kig til den)
sværen måtte lige have et kort øjeblik under grill i dag.

Skysovsen er væde fra stegen, jeg hælder i en kasserolle – her pisker jeg 1-2 spsk hvedemel i, koger godt igennem og smager til med salt, peber og kulør (og en sjat rødvin gør den ikke ringere 😉 )

IMG_2711

Madplan for uge 33

Min uge bliver lidt kort mad-mæssigt, da jeg skal opereres i det ene øje fredag, så jeg har lavet madplan for 4 dage i denne uge.

MANDAG___________Bøf med løg

TIRSDAG___________Hjemmelavet pizza

ONSDAG___________Kylling m carry

TORSDAG__________ Forloren hare

Resten af ugen klarer vi os med lidt take away, jeg må ikke rigtigt lave noget i 3 dage, så det skal være let –  og uden for meget opvask ( vi mangler stadigt at få sat opvaskemaskinen til) – det er noget med rør og afløb OG det er IKKE vores spidskompetance.

Sigtebrød og boller

I dag blev der bagt boller og sigtebrød.
Sigtebrødet blev bagt af sigtemel +  fuldkornshvedemel, derfor er det ikke blevet helt lyst (ligner mere lyst rugbrød)
Jeg bagte brødet i min bagemaskine, så kunne jeg lave noget andet imens. Jeg er glad for min bagemaskine – bruger også færdigblandinger, men helst dem  fra LIDL (der kan jeg se hvad de indeholder) – I dag var det nu 3,8 dl vand – 300 g sigtemel – 200 g fuldkornshvedemel – 1/2 tsk salt – 1 tsk sukker og 1/4 pakke gær ikke mere.
jeg bagte det på basisprogrammet og det blev et godt brød.

Bollerne bagte jeg efter min sædvanlige opskrift, brugte resten af gærpakken, men lod dem hæve længe.

Hvedebrød – det betaler sig at bage selv

IMG_2707

Hindbærtærte

Dette er den lette, hurtige udgave.

1 færdigkøbt tærtebund fra SUPER-BRUGSEN i sakskøbing (har dem til en femmer så har købt 2)

Den blev fyldt med fløde pisket til skum med et par spsk hindbærsyltetøj – øverst hindbær fra haven (kunne også være fra en bod)

IMG_2709