Vi har i år ikke været så god til at udnytte vores lille drivhus eller vores meget lille køkkenhave. Normalt plejer vi at have flere grøntsager, men i år kom der både sygdom og et huskøb i vejen.
Vi har fyldt vandingskasserne i drivhuset, vi har lagt nogle kartofler og plantet noget salat og en bakke sommerporrer – derudover har vi lidt krydderurter. I drivhuset står 4 tomatplanter og de har en del tomater.
Udenfor står der nogle bøftomater der giver flotte tomater – de er ikke modne endnu, men det skal de nok blive.
I år har vi den udfordring at vi SKAL have fjernet grøntsagerne sidst i august. Tomaterne får lov at stå længst muligt – så plukker jeg dem og lægger dem i en kurv med avispapir imellem og stilles mørkt. Her modner de så langsomt og skal blot ses efter hver uge for evt. dårlige tomater – de der så er rødmet tages fra med det samme og lægges i en skål i køkkenet.
På denne måde har jeg tomater frem til ca dec.
Salaten plukker vi af hver gang vi er der, skyller den og lægger den i en boks i køleskabet (4-5 dage klarer den fint på denne måde).
Krydderurter klipper jeg, ordner og lægger i små lynlåsposer i fryseren.
Kartoflerne har vi gravet op efterhånden, hvis der er flere når vi nærmer os slutdatoen – graver vi dem op og stiller dem i et par spande i vores værksted.
Sommerporrerne er tynde nu, men når da at vokse en del endnu, så dem graver vi op og skærer dem i ringe til suppe senere.
Lige nu bruger jeg dem som forårsløg – den grønne del til pynt og den lyse del som løg eller dampet.
Lidt hindbær og jordbær har jeg plukket og det der ikke er spist, er blevet lagt i fryseren.
Her i vores “nye” hus er der nogle frugttræer og nødder, dem har jeg da tænkt mig at udnytte – en del kan sikkert spises hen ad vejen og noget kan komme i fryseren til vinterbrug.
Her er et par gamle æbletræer og et gammelt pæretræ. Der er blommer, og en del forkrøblede stikkelsbærbuske der har groet inde under en masse grønt, men der er en del stikkelsbær – de skal bare plukkes.
Derudover er der et stort valnøddetræ og der var flere hasselbuske, (hvor kun den ene har fået lov at overleve vores fældning).
Kvaliteten af nødderne kan man jo ikke se før senere men nødder er der da. Kun en enkelt hyld står tilbage, men den lader måske livet i næste omgang – nu skal vi først se hvordan det bliver, når der bliver ryddet op i haven.
Men da haven har passet sig selv i mange år, var alt jo vokset vildt og fyldt med vild tjørn og vildroser. Det meste er nu fjernet med hård hånd, og der skal sås græs til efteråret, så der bliver en græsplæne med enkelte træer omkranset af de store træer og syrener.
Så må vi se hvor meget køkkenhave der skal være – 😉