gammeldags kylling med persille, salat og pommes frites

Salaten var blandet pluksalat fra haven, radisser, agurk i tern og tomatbåde.

Pommes frites kommes i ovnen eller som her i en flad gryde med 1 L solsikkeolie.
Salat-mayonaise er mayonaise (hjemmelavet eller light) der er rørt med creme-fraiche til det er passende i konsistens, smagt til med krydderurter,salt og peber – i dag blev smagt til med stærk chilisovs.

Kyllingen renses og fyldes med persille, gnides med salt og citronpeber.
Brunes godt på alle sider, og tilsættes ca 3 dl vand – steger nu mindst 50 minutter – skal være gennemstegt.
Skæres ud i passende stykker og serveres med salat og pommes frites.

IMG_2641

 

Flødekartofler

Flødekartofler:

Skrællede kartofler der er skåret i skiver ca 1 kg
1 stort løg i skiver
Salt, peber og evt tørrede krydderurter
ca. 2,5 dl piskefløde (eller endu bedre madlavningsfløde)
Smør til at smøre fadet med.

De skivede kartofler lægges lagvis med løg og krydderier i et fad.
til sidst hældes fløden over – kan fortyndes LIDT, men så bliver mine knapt så cremede som jeg kan lide dem.

I ovnen ved  ca 190 grader i ca 45 minutter alt efter lagets tykkelse.

Jeg har set en opskrift hvor man i stedet for fløde brugte skummetmælk med maizena der blev pisket sammen og kogt til en tynd sovs der blev hældt over kartoflerne – det er efter min mening IKKE flødekartofler men klart en mere mager udgave og i hvert fald bedre end de færdigposer fra dybfrost – DER er mange ingredienser man ikke forstår <3

 

Kold kartoffelsalat

Kogte kartofler skæres i skiver – løg skeres i SMÅ tern – JEG kan også lide små tern af agurk og et lille stykke rå blomkål i bitte små buketter – det giver lidt bid 😉

Dressingen kan laves på mange måder:
Min er Creme Fraiche og lidt mayonaise – smagt godt til med salt og peber (evt karry) og godt med purløg eller dild – JEG tilsætter også en lille bitte smule sukker – det er en smagssag

Det hele blandes i en skål og sættes på køl – den bliver bedre af at stå og trække (kartoflerne “suger” dressing)

Pyntes med tomat, agurketer, radisser og grønt drys <3

Lissi Nielsens rugbrød

Rugbrød uden gær (skal ikke hæve så det er hurtigt)

Dette er ikke min opskrift på rugbrød -Hjemmebagt rugbrød med surdej – indrømmet – DEt smager GODT –
men desværre tager det tid og planlægning (og de 2-3 rugbrød er hurtigt væk).
Disse er hurtige og er en opskrift jeg har fået lov at bruge her på siden.
Den har flere fordele : Er hurtig – Er nem skal ikke hæve(blot røres sammen) – Man kan variere den efter hvad man kan lide eller har i huset (hvedemel, rugmel og havregryn er et godt udgangspunkt) – Jeg brugte skoldet bulgur, fuldkornshvedemel  og havregryn som det “blandede mel” – droppede kerner (bryder mig ikke om brød med kerner) – så faktisk er de billige at bage.
Kunne også finde på at tilsætte revet gulerod, revet kogte kartofler eller kogte ris – eller måske noget helt andet 🙂 .

1 l kærnemælk
4 dl vand
1/4 dl sirup
1 spsk salt
5 tsk natron
350g hvedemel
350g groft rugmel
700g blandet mel (Så groft eller fint det ønskes)
ca 100g solsikkekerner, hørfrø eller græskarkerner (Jeg giver dem en tur i minihakkerne – jeg bryder mig ikke om grove kerner)

det hele røres sammen og hældes i 2 rugbrødsforme bages ved 200 grader i 1 tine og 15 min pakkes straks ind i vådt viskestykke når de er taget ud af formen når de er kolde lægges de i en pose natten over med viskestykke og kan bruges næste dag. er fryseegnet.

Denne opskrift er fra LISSI NIELSEN

IMG_2641

 

Krebinetter, nye kartofler og råkost.

KREBINETTER:

Hakket kalv og flæsk formes til bøffer a ca 125g vendes i æg og rasp og steges i halvt smør/olie , der skrues straks ned og de steger ved svag varme – de SKAL nemlig være gyldne 🙂

Råkost af gulerødder og appelsin er sønnens foretrukne salat.

Kartoflerne  var nyopgravet – gravet op kl 16, købt en halv time senere – kørt i kartoffelskrælleren og kogt i letsaltet vand i 12-15 minutter efter størrelse (en lækkerbisken)

Sovsen var  1 spsk smør kogt op med piskefløde og tilsat krydderier, (her provence-krydderi) salt og citronpeber.

IMG_2640

Ugeplan for uge 24

 Vi får nøglen til det hus vi har købt lidt før tid, det gør bestemt ikke noget 🙂
Det medfører at vi skal i gang med at male osv. så nogle dage bliver maden MEGET hurtig- da huset kommer i første række.
Men som man siger “uden mad & drikke duer heltene ikke” og jeg har nogle stykker der laver istandsættelsen, da jeg pga. mit hjerte ikke kan være med selv.
Så et par kager har jeg planlagt at bage i løbet af ugen – et par plader boller bliver der også bagt, da vi har en 20-års fødselsdag onsdag.

MANDAG……Krebinetter, råkost og nye kartofler – vandmelon til dessert

TIRSDAG……Helstegt kylling med persille, bådkartofler og broccoli.

ONSDAG…….Sønnens fødselsdag – Han ønsker PIZZA fra pizza-manden, så det får vi (JEG tager båd-kartofler og et stykke brød)

TORSDAG…..Forloren hare, æbler med gele og brunede kartofler

FREDAG…….Røde pølser, nye kartofler og persillesovs (spiser ellers ikke røde pølser – men det er en sommerting vi har, når kartoflerne er helt nye og persillen frisk fra haven) BYTTER om på Fredag og lørdag , da vi får 2 småpiger på besøg Lørdag – de vil gerne have pølser <3

LØRDAG…….Pasta med italienske kødboller og salat

SØNDAG…….Frikadeller med rødkål

Kalkunspyd/barbecue-chicken, ris og tomatsovs

KALKUNSPYD/BARBECUE-CHICKEN:

Mine kalkunspyd var fra dybfrost, da jeg gerne ville have Barbecuekylling og min mand ikke spiser kylling(men gerne kalkun), blev der stegt begge dele.

Jeg startede med at sætte kyllingen i ovnen skulle have 45 minutter –
Imens hakkede jeg et stort løg, 2 fed hvidløg og 2 store tomater –
det hele svitses i lidt olie og damper mørt(tomaterne plejer at afgive væde nok) –
Til sidst tilsættes 1/2 madlavningsfløde, det koges igennem og smages til med salt, citronpeber og lidt timian.

Spydene steges i lidt olie på panden og vendes nogle gange.

Der koges ris, mine 2del vand til 1 del ris -koges ca 18 -20 minutter – hvilerlidt mens der anrettes.

Ved anretningen tilsætter jeg den resterende væde fra spydene til sovsen da de er krydret med lidt sød chili 😉

IMG_2638

 

Pasta med kødsovs

Pasta og Kødsovs er altid noget der bliver spist med glæde  (undtagen af mig – jeg gider ikke pasta) <3

I dag er pastaen SPAGHETTI – som skal koge 11 minutter i rigeligt vand tilsat 1 tsk salt – drypper af og serveres med det samme.

Kødsovsen er 3 hakkebøf fra fryseren (rest) der blev smuldret i småstykker – svitses i olie sammen med et hakket løg – derefter tilsættes et glas tomatsovs (i dag et glas sur/sød tomatsovs med lidt grøntsager i fra ALDI) – Til sidst kommes cocktailpølser i (det elsker sønnen) varmes godt igennem.

IMG_2637

Grøntsagssuppe (Tøm grøntsagsskuffe)

GRØNTSAGSSUPPE:

Dette er en nem, billig og sund måde at anvende en skål blandede grøntsager der er  blevet “lidt trætte” fra grøntsagsskuffen.

Jeg tog en pastinak, en grim porre, 4 små gulerødder, 1 lille sød kartoffel, 1 bagekartoffel og et stort løg –
Det hele blev renset (med lidt hård hånd), så der kun var den pæne del tilbage –
Så blev alt skåret i klodser og lagt i en gryde – tilsat 1 l vand og 1 tsk bouillon-pulver – koger til det er mørt og blendes med stavblenderen,
tilsættes 1,5 dl madlavningsfløde (eller piskefløde 😉  )
smages til med krydderi, her salt, peber og timian ,
så er det en vegetarudgave –
her vil de gerne have kødboller i –

serveres med flute (gulerodsflute fra fryseren)

Jordbær til dessertIMG_2636

ÆGGEKAGE

ÆGGEKAGE:

Jeg bruger 7 store æg og 1/2 dl fløde (eller vand), 1 pk bacon, et par tomater, purløg og lidt rød peber (hvis jeg havde haft det var der kommet nogle skivede nye kartofler i , men det undværer vi i dag)

Bacon steges sprødt og lægges på køkkenrulle. Æggene piskes med fløden og tilsættes klippet purløg. hældes på panden med lidt baconfedt i bunden og sættes på blusset, der skrues helt ned. Nu skrabes den stivnede æggemasse hele tiden væk fra midten og ned af siderne, lige før den er færdig, lægges låg på og panden står 3 min på det varme blus ved eftervarmen.

Der pyntes med bacon, purløg, tomat og peberfrugt og æggekagen serveres med brød og salt og peber.

IMG_2635