Snitzel m bådkartofler, ærter og tomatsalat.

Da det jo i øjeblikket gælder om at få mad i en ordentlig kvalitet ,uden det slår bunden helt ud af økonomien, har jeg i dag valgt frosne snitzler og frosne kartoffelbåde – begge dele fra ALDI.

Snitzlerne skulle blot steges i halvt smør/olie, de skal ikke oversteges og var fine – lidt tyndere end fra slagteren men meget møre uden sener.

Ærterne hældte jeg i kogende vand og lod stå i 5 minutter så var de færdige.

Tomatsalaten var tomater skåret i skiver dryppet med lidt olie hvori der var presset 1 fed hvidløg og lidt salt og citronpeber.

Bådkartoflerne kom i ovnen som det første og fik 35 minutter ved 200 grader – da de havde ligget og tøet lidt på køkkenbordet behøvede de ikke så længe.

“Salatmayonaise” var  cremfraiche-dressing rørt med lidt mayo og  1 spsk olie-dressing fra tomatsalat

———————————–

IMG_2634

 

Pizzasnegle (gode til skovtur eller “arbejdsweekend”)

Pizzasnegle med lækker skinke fyld.

Ingredienser:

450 g mel
7 g tørgær  eller 25g frisk gær
1 tsk salt
1 tsk sukker
3 dl lunket vand
4 spsk olie

Fyld:

140 g tomatpuré (ikke ketchup) men pure kan røres med lidt chilisovs. (Jeg har også brugt tomatsalsa – det virkede fint.)
1 løg, finthakket
1 spsk olie
100 g skinke i strimler
200 g revet ost
1 tsk tørret timian eller oregano
salt og peber

Bland mel, tørgær, salt og sukker i en skål og tilsæt lunkent vand (lillefingervarmt) blandet med olie. Ælt på et meldrysset bord i cirka ti minutter, og lad dejen hæve tildækket i en time eller to.Svits løget i olie et par minutter.
Slå dejen godt sammen og rul den ud til en stor firkant på cirka ½ centimeters tykkelse.
Smør tomatpuré på, og fordel løg, skinke, revet ost, timian/oregano, salt og peber ovenpå.
Rul firkanten sammen som en roulade, og skær den i cirka 2 centimeter tykke skiver.
Pres skiverne en smule sammen, og lad dem efterhæve på en bageplade med bagepapir i cirka 15 minutter eller mere.
Jeg lavede dobbelt portion og fik 25 store snegle 😉

Pensl med en smule olie, og bages ved 200 grader  i ca 15 minutter.
IMG_2631

Medisterpølse, gartnerens pastasalat, røsti og gulerodsflutes

Medisterpølsen skulle blot varmes i ovnen ved 125 grader i 10 minutter, da det var en pose fra fryseren der blev tøet op på køkkenbordet.
En gang imellem, når jeg ikke helt ved hvor mange der spiser med til aften udnytter jeg chancen og laver noget der så fryses færdigt ned, det giver mulighed for nogle nemme middage eller frokostretter 😉
(Bruger faktisk 1 hel skuffe til den slags i fryseren, så er det til at komme til).

——————————-

RØSTI:

Det er en god mulighed for tilbehør, nu hvor gamle kartofler er kedelige og nye er dyre, hvis man skal have dem for tit :-/
Jeg prøver kun at servere kartofler 2 gange om ugen lige nu (selv om jeg godt kan lide kartofler) ellers holder et budget ikke – desværre.

Disse fra ALDI er tilpas krydret og skal blot steges igennem i lidt olie.

——————————-

GARTNERENS PASTASALAT:

Dette er en opskrift fra et ugeblad i 70erne, den kan varieres i det uendelige og blander man ikke for meget smager den godt.
Modsat mange andre salater med pasta er denne ikke kold men laves med varm og nykogt pasta, sammen med citrondressingen giver det en god smag.

Pasta i passende mængde koges som vanligt (her bruger vi 150g tør pasta)
100-125 g blå vindruer
2 stilke finthakket blegselleri
75-100 g friske baby-spinatblade( de her SKAL være der)
evt 1 håndfuld spirer, små halve tomater og måske lidt salatost.

Dressing:
Denne er vigtig for  at salaten skal få det rigtige bid.
1/2 dl olivenolie
1/4 dl citron
1/4 dl vand
salt og peber og hvis de virker meget sur lidt sukker, MEN den skal ikke være sød.

Man overhælder den nykogte pasta med dressingen og blander resten hurtigt i – serveres med det samme .

——————————-

Vi fik gulerodsflute til .

Desserten var melonstykker pyntet med jordbær fra drivhuset –
Nogen hældte fløde på 😉

——————————–

IMG_2630

 

 

Gulerods-flute

GULERODS-FLUTE

3 dl lunken vand,
25 g smør /2 spsk. olie
50 gram gær eller en pakke tørgær
3 store gulerødder (revet)
ca 400 g hvedemel ( 1/3 kan være grahamsmel)
Lidt salt (1tsk) og flydende honning(max 1 spsk)
Pensles med mælk/vand eller æg

det hele æltes til en jævn dej der hæver til mindst dobbelt str.
Bruges lunken vand tager det ca 3 kvarter,
bruges koldt kan det hæve på køl til næste dag –
Koldhævning tager tid men giver tid til at udvikle en god smag.

Formes til aflange boller – jeg fik 24 ud af denne portion –
bages ved 200 grader i ca 10 minutter.
Fryser halvdelen til senere på ugen 😉

Jeg tror faktisk de vil være fine til at lægge et salatblad og pålæg imellem 🙂

Øverst 1 plade til hævning:
Nederst 24 flute, de fik en flot gul farve af gulerødderne,
(måske skulle man prøve at tilsætte krydderurter næste gang 😉

IMG_2628 IMG_2629

 

mad-plan for uge 23

MAD-PLAN uge 23

Vi overtager det hus vi har købt senest 1-7, så vi forsøger at få ryddet lidt op i skabe og skuffer og diverse baghuse –
Meningen er at hvis der er ryddet op er det lettere at pakke og få flyttet noget efterhånden som det “nye” bliver malet og ordnet –
Jeg tror min plan lykkes, men det er utroligt hvad man ikke har kunnet leve uden i 14 år 😀
Derfor fortsætter vi med noget der ikke er for tidskrævende, og når der mandag bages pizza-snegle – bager jeg nogle til fryseren også – så er der en hurtig frokost 😉

MANDAG……….Pizzasnegle

TIRSDAG………..Snitzler med ærter og bådkartofler.

ONSDAG…………Grille hvis vejret er godt ellers bytter jeg ud, jeg bytter den med lørdag, da de lover dårligt vejr.

TORSDAG……….Grøntsagssuppe med hjemmebagte flutes

FREDAG………….Pasta m kødsovs

LØRDAG………….Æggekage med bacon – byttet med onsdag.

SØNDAG………….Kalkunspyd, ris  og hjemmelavet is m.jordbær

Kold kartoffelsalat m. kylling/frikadeller

KOLD KARTOFFELSALAT:

Mayo (måske LIGHT?) blandes med creme fraiche (mager skyr) i forholdet lige dele af hver (hvis man ønsker den tyndere kan tilsættes et par spsk mælk).
Der smages til efter ønske – her hos os, 2 tsk sennep, salt, peber og krydderurter, men kunne også være sennep, karry og koriander eller sød chilisovs, hakket chili og lidt ketchup.
Kolde kartofler (fra i går) skæres i skiver – blandes med finthakket løg, det hele blandes i dressingen og sættes i køleskab.
Ved servering pyntes med purløg og og tomat.

En anden variation af kartoffelsalat vi bruger er: rå grøntsager blandes med kartoflerne INDEN de kommer i dressingen.
Grøntsagerne skal være MEGET småtskårne feks. agurk, blomkål, ærter, radiser, tomat uden væden. Det giver en salat der har lidt mere bid, og kan drøje lidt på de nye kartofler, hvis man ikke synes der er helt nok 😉

—————————————-

Frikadeller var en rest fra i går (min mand er IKKE vild med kylling)

—————————————–

KYLLING:

Kyllingen var kyllingelår, der blev marineret i 4 timer i en marinade jeg blandede af:
2 spsk. ketchup, 1/2 dl olie, 1 spsk sød chilisovs, 1 fed knust hvidløg, og så alle de krydderier man har lyst til – her fik den knuste chiliflager, citronpeber,salt og paprika – til sidst ca 1/2 spsk akaciehonning for at runde smagen af.  😉

I en bradepande og steges 50 min ved 200 grader

——————————————

IMG_2623

Frikadeller med nye kartofler, agurkesalat og grøntsager.

FRIKADELLER:

Jeg brugte min yndlingsopskrift på “slagterfrikadeller”, de er gode dagen efter til madpakken, både på brød og som “bidedeller” :).
Brug linket nedenfor:

Frikadeller til fryseren


I dag blev løget hakket med kniv OG der blev hakket 1 fed hvidløg med.
Vi lavede af 500g kalv/flæsk og der blev 13 stk.

——————————

NYE KARTOFLER:

Der blev kogt rigeligt med nye kartofler, da jeg skal lave kold kartoffelsalat i morgen 😉

———————————

KOGTE GRØNTSAGER:

Jeg havde 1/2 blomkål, det kogte jeg sammen med nogle små nye gulerødder – Kog dem ikke for længe, så er en rest fin i salat i morgen eller i madpakken. 🙂

————————————

AGURKESALAT:

2/3 af en agurk høvles i tynde skiver (kartoffelskræller, mandolinjern eller nogle rivejern kan bruges)
3/4 dl eddike og 2 dl vand koges op tilsættes 1/2 – 1 dl sukker, lidt salt og peber – hældes over agurkerne og køler af i køleskab

————————————–

IMG_2620

 

 

 

Franskbrød og boller (AMO-opskrift)

Nu er jeg begyndt at rydde op i kogebøger osv, da vi har købt et hus og overtager det  1-7 –
Ud af en af min afdøde svigermors kogebøger faldt denne opskrift fra AMO-MEL – DEN skulle da prøves.
Jeg lavede  som vanligt dobbel portion – der blev 3 franskbrød og 16 store boller – ikke så ringe 😉

Da det er en opskrift der er offentligtgjort MANGE gange tør jeg godt give den videre – MEN det er en gammel reklame fra AMO 🙂

IMG_2616

Hakkebøf, bådkartofler, gulerødder og ærter

HAKKEBØF:

1 kg fars deles i 8-10 klumper,
der formes til bøffer og vendes i mel tilsat salt og peber.
Steges i halvt olie/smør til de er tilpas stegte, VI kan ikke lide dem røde, men lidt rosa må de godt være (de må ikke blive tørre)
Lægges på et fad med kogte gulerødder og ærter ved siden af.

————————————–

BÅDKARTOFLER:

Der er 2 muligheder: 1… FROSNE,        2… NY-SKRÆLLEDE

FROSNE: Lægges på en bradepande i 1 lag steges i 200 grader varm  ovn i ca 30 minutter vendes rundt et par gange undervejs.

NY-SKRÆLLEDE: Kartofler vaskes eller skrælles og skæres i både – lægges i en plastpose og tilsættes 1/2 dl olie og krydderier – rystes godt rundt og hældes ud på et stykke bagepapir.
Steges i 45- 50 minutter i en 200 grader varm ovn, vendes ligeledes undervejs.

————————————-

CHILI-NAISE

Her hos os hører der CHILI-NAISE til kartoflerne.
Det er mayonaise rørt med mælk tilsat lidt olie og hakket chili efter smag, jeg krydrer også med knuste chiliflager og lidt flydende honning, da vi godt kan lide der er lidt spark – men pas på 😉

————————————-

IMG_2615

Lasagne og salat

LASAGNE:

I dag er Lasagnen lavet af Hakket kalkunkød, det er lyst men fungerer fint.
2 løg hakkes og svitses i olie –  Kødet tilsættes og der kan tilsættes ekstra grønt, hvis man ønsker det.
Der tilsættes et glas tomatsovs – jeg brugte et med krydderi i fra ALDI –
så tilsatte jeg ekstra krydderi, da vi godt kan lide det har noget smag – jeg tilsatte chiliflager, tørret basilikum, salt, peber og paprika.
Sovsen fik lov at simre færdig.

Så blev der lavet en bechamelsovs (en hvid sovs af mælk, hvedemel, salt, peber og revet ost – den koges igennem.

Lasagne-pladerne lægges i lag med kødsovsen og den hvide sovs.
Nogle bruger hvid sovs i alle lag – JEG bruger det kun i bund og top,
jeg synes den hænger bedre sammen sådan.

Drysses med rasp eller revet ost.

i ovnen ved 180 grader i 45 minutter. – (køl af før servering)

SALAT:

Iceberg-salat, agurk, rød peber, nogle snittede ærter og en lille dåse majs blandes og dressingen var lidt sennepsdressing fra i går der blev rørt lind med lidt fløde/mælk.

DESSERTEN:

Desserten var frisk frugt – det holder vi meget af
Desserten var en rest jordbær, 4 snittede abrikoser og lidt blåbær <3

IMG_2614