Suppe (her minestronesuppe)

MINESTRONESUPPE:

Minestronesuppe er en god måde at få ryddet op i grøntsagskassen – sørg for at der er lidt forskellige farver – jeg putter et stykke peberfrugt i hvis jeg har en halv der skal bruges og et stykke squash giver en flot grøn farve – hvis man ikke har nok til 1 hel liter i tern duer et par store kartofler i små tern også.

ca 1 l skrællede “rodfrugter” i små tern (gulerod, pastinak, selleri, persillerod, løg, squash og 1/2 rød peberfrugt).
1oo g bacon i tern
2,5 dl kødboller
Boullionpulver eller tern
Passende mængde pastaskruer (ca 3 dl måske mere)
Tomatpasta – 1 ds koncentrat eller fra tube
Vand ca. 1/2 – 1/1 L
salt og peber og her i huset hvidløgspulver (nogle vil bruge paprika)

Bacon ristes og sættes til side.
Grøntsagerne ristes i baconfedtet.-HER starter man med at riste grøntsagerne i oli hvis der ønskes en kødfri version
Boullionpulver tilsættes sammen med tomat og vand.
Tilsæt pastaskruer og kog til skruerne er møre
Smag til med hvidløgspulver, salt og peber
Tilsæt kødboller og varm igennem. – DISSE udelades i den kødløse version
Da vi laver “suppen” i god tid  står den og suger al kraft og tomatsmag ind i grøntsager og pasta, derfor skal der hos os tilsættes ekstra vand inden gryden varmes igennem ca 2-3 dl. Dette behøver man ikke hvis  den serveres som helt nylavet. der er forskel på hvor meget væde man ønsker – VI kan lide meget fyld

Server rygende varm med brød til og drys med persille.

IMG_2478

Vi fik nogle skiver nybagt fuldkornsbrød til – fordi jeg lige havde bagt 😉

Fuldkornsbrød (fra min mands bedsteforældre)

Dette er endu en opskrift fra min mands bedsteforældre. Dejklumpen er en rigtig baljefuld, men jeg vil ikke begynde at dividere ud før jeg har prøvet originalversionen og da brød i dag kan fryses skal det nok blive spist.
Sønnen spurgte efter grovboller, så jeg sætter en plade boller ad dejen også.
Så får de lov at hæve lidt længere for at blive godt “fluffy” det synes jeg giver de bedste boller.

FULDKORNSBRØD:

125 g gær – lidt mindre hvis der bruges tynd sur øl
1 L lunken vand eller tynd sur øl
25 g salt
30 g sukker
100 g margarine eller fedt (jeg brugte margarine)
500 g hvedekærner helst knækket (koges i 3 minutter og nedkøles)
1,5 kg hvede eller blandingsmel (halvdelen gerne groftkværnet hverdagsmel)

Sådan lyder opskriften – ingen vejledning og ingen bagetider !

Jeg gjorde som jeg normalt ville gøre –
Startede med at røre gær ud i lunkent vand (havde desværre ikke sur øl) 🙂
Tilsatte kogte kærner (her brugte jeg en pose 5-kornsblanding der blev kogt og dryppet af, margarine, salt og sukker –
Og så kom der mel i og der blev æltet godt og længe –
Blandingsmel/Hverdagsmel erstattede jeg med 500 g grov hvid hvede og resten alm. hvedemel –
Så kom den hen og hæve til dobbel størrelse – dejen virker fin.

Har så tænkt at ælte dejen – forme den og sætte til efterhævning  – pensle med æg og bage ved ca 190 grader til de er gennembagte.
Det bliver spændende at se resultatet 😉
Brødene fik 30 minutter i ovnen og bollerne 12 minutter så kan de tåle en varmetur i ovnen efterhånden uden at blive mørke.

IMG_2478

Jeg har smagt på brødene de er meget gode – bløde indeni men alligevel med “kernebid” 😉

 

Glaseret hamburgerryg, rosenkål og kartoffeltern

GLASERET HAMBURGERRYG:

Glaseret hamburgerryg er jo dejligt nemt.
Jeg har det stykke hamburgerryg fra i går der er kogt.
I det skærer jeg nogle ridser – ikke særlig dybt – kun lige i overfladen.
Jeg blander en smørrelse af: 2 spsk honningsennep, 2 spsk brun farin og 1 spsk ketchup. Denne masse smører jeg ovenpå hamburgerryggen og lægger den i et lille fad.
Så sættes den i ovnen ved 180 grader i 20 minutter.
Skæres i skiver – pas på glaseringen er meget varm – og anrettes.

————————————————————————————————–

ROSENKÅL:

Vi kan lide rosenkål, andre hader dem, så brug nogle andre grøntsager.
De renses ved at de grimme blade skæres af med et snit fra bunden,
koges i letsaltet vand 10 -15 minutter.
Vandet hældes fra og de serveres ved siden af kødet.

————————————————————————————————–

FRITURESTEGTE KARTOFLER:

Kartofler fra i går blev skåret i  firkanter og friturestegt i frituregryden til de er gyldne, drypper af og drysses med lidt salt.

Jeg har en “minifrituregryde” fra LIDL, den var ikke særlig dyr og den opfylder vores behov – somme tider steger vi den ene halvdel af feks. pommes-frites og serverer og så steger vi de næste mens vi starter med at spise – så lang tid tager det jo heller ikke 🙂
Fordelen med en “minigryde” synes jeg er at der kun skal 1 l olie i – mange anvender 2 -3 l olie af gangen – denne olie skal skiftes – DET synes jeg er et stort spild, desuden er min gryde ikke så stor så der er plads til den på hylden 😉

IMG_2475

————————————————————————————————–

Kogt hamburgerryg, broccoli, kartofler, bearnaisesovs

KOGT HAMBURGERRYG:

Hamburgerryg er billig i øjeblikket – I vores DAGLIG-BRUGS er hamburgerryg tit på tilbud, så køber jeg 1/2 eller 1/1 og skærer den ud til koteletter og et par stykker til kogning – selv endestykkerne kan skæres ud i tern og anvendes som mager bacon, når det er råt – hvis det er kogt skæres det ud i tern og bruges til en “skinkegryde”, gratin eller tarteletter.
Jeg har et stykke på 1,5 kg det koger jeg i dag – den ene halvdel får vi som kogt hamburgerryg i dag og den anden halvdel bliver til glaseret hamburgerryg i morgen.
Så er der hurtig mad imorgen – det er jo dejligt.

Hamburgerryg sættes over i en gryde med vand der dækker kødet – bringes i kog og småkoger i ca 45 min hvis du bruger stegetermometer skal temp være  60 – 65 grader.
Skæres i skiver og serveres med grøntsager, kartofler og sovs – nogle foretrækker smørsovs og sennep, her kan vi lide honningsennep (stærk sennep og honning rørt sammen efter smag).

———————————————————–

KOGT BROCCOLI OG KARTOFLER:

Her i huset bruger vi dampkogeren til grøntsagerne:
Vi fylder vand i bunden af kogeren, sætter en skillevæg i beholderen –
Her kan vi lide ting hver for sig – Så de skrællede kartofler kommer i den ene halvdel og startes, efter 15 minutter kommes broccoli i den anden halvdel og det hele koger yderligere 12 – 15 minutter så er begge dele færdige .

IMG_2467 IMG_2469 IMG_2471

 

IMG_2473

————————————————————-

BEARNAISESOVS:

JEG bruger ikke pulversovs , jeg synes der er for mange kunstige ting i som jeg ikke har lyst til at spise, men lave den selv, synes jeg er for besværligt.
Der findes faktisk gode sovse i bøtter af forskellige mærker, kig bagpå hvad der er i, vælg så den DU synes er i orden. Det er ikke så tit der ryger bearnaisesovs “over disken” her, så man behøver ikke være hellig, men på den anden side vil jeg heller ikke være ligeglad med hvad jeg spiser.

Den model jeg bruger skal fortyndes med sødmælk og varmes op, det tager max 3 minutter og den er god, tyk og cremet som bearnaisesovs skal være.

————————————————————–IMG_2474

 

Gammeldags hvedeboller

I nogle gamle kogebøger fandt jeg en opskrift på nogle gamle hvedeboller.
Opskriften er fra min mands bedsteforældres tid, den var håndskrevet og på det tidspunkt den blev nedskrevet er den beskrevet som “gammeldags hvedeboller” så opskriften må være gammel –  Så den skulle vi prøve og DEN ER GOD.

Det er en stor portion – man kan jo dele den eller som her fryse nogle til senere.

Gammeldags  hvedeboller:

200 g gær
1 liter lunken vand
350 g margarine
4æg
10 g salt
35 g sukker
2000 g hvedemel (
måske lidt mere er der skrevet i opskriften)
æggestrygelse

Sådan står opskriften – ikke mere !

Jeg rørte gæren ud i lunken vand og tilsatte resten under æltningen.
Margarinen skar jeg ud i små klumper og æltede i undervejs – det blev en STOR klump dej – der var dejlig blød.

Jeg lod den hæve i en balje til dobbelt  størrelse.

Jeg formede  så 65 boller og et STORT fletbrød, og lod dem hæve til dobbelt str.

Bollerne bagte jeg ved 210 grader i ca 13 minutter –
Brødet kom ind til sidst og fik ca 25 minutter.

Det blev lækkert både brød og boller, så der var nogle andre opskrifter,
dem prøver vi en anden gang.

IMG_2466

Bollerne frøs jeg ned i poser med 6 stk i hver, der kom 8 poser i fryseren – brødet delte jeg på midten og det halve blev frosset – så er der 1/2 brød og 17 boller i en kurv på bordet – DET skal vi nok få spist i weekenden 😀

 

 

Mad-plan for uge 11

Vi fortsætter med rimeligt lette retter – “De 2 andre” er nu blevet ret skrappe i køkkenet, de ser ikke længere ud som om de er landet på månen ved en fejltagelse, der er sket noget.
Den første tid jeg har kunnet købe hos øjenlægerne er sidst på foråret, så vi væbner os med tålmodighed (ikke min stærke side), og jeg bliver ved at være afhængig af de andres hjælp 😉

Mandag——————————–Rest af hamburgerryg (glaseret) med rosenkål

Tirsdag———————————Suppe (den fik vi ikke i lørdags)

Onsdag———————————Kylling i tomatsovs med løse ris

Torsdag——————————–Fiskefrikadeller (hvis jeg kan få fiskefars)

Fredag———————————-Flæskesteg a la jul 😉

Lørdag———————————-Bacongryde med pastaskruer

Søndag———————————-Biksemad med spejlæg

Denne uge skal jeg blot købe fiskefars og noget kylling-inderfilet – så skal jeg have hentet æg og kartofler i gårdbutikken og købe gulerødder resten tror jeg at jeg har i fryseren – bortset fra: mælk og brød og alle de ting der ikke kan holde sig. Men det er vist ikke de store indkøb i denne uge.

Oppyntning til jul, påske og pinse ? ? ?

Jeg hører til dem der IKKE synes det er nødvendigt at vælte kassevis af pynt ud over huset, ved hver en given lejlighed.
Mange vil sikkert være dybt uenig med mig i dette, men jeg mener det må være op til den enkelte at bestemme hvor tit der sksl pyntes op.
Jeg har nogle ting der skal op – det er ikke meget – men det er nok. Herudover klarer vi os fint med en pæn dug – lys og servietter.
Hos os er pynt osv. noget der hører sammen med små børn og vi er altså 3 voksne i familien. Så når der kommer små børn får den alt hvad den kan trække af kyllinger, gule fjerduske og påskeæg i alle farver – ellers nej tak.

Jeg hører også til dem der har julepynt – jeg IKKE kan undvære – men det er ikke meget – det er mest lyskæder, pynt til mine vinduer og så en smule jeg har haft/fået af mine børn og børnebørn – DET må ikke mangle.
Her hører jeg også til dem der synes at enkelhed er pænt 🙂

 

Krebinetter med grøntsager, kartofler og persillesovs

KARTOFLER:

Kartofler skrælles og koges ca 25 minutter i letsaltet vand, vandet hældes fra og de serveres straks.

————————————————————-

GRØNTSAGER:

I dag bruger vi frosne grøntsager – Jeg havde nogle karotter og nogle frosne ærter – Først sættes lidt vand over at koge, der tilsættes en spsk salt og karotterne kommes i – De koger ca 3 minutter og herefter hældes ærterne i – når det koger lægges låg på og gryden tages fra varmen.
Efter at have stået 3 minutter er grøntsagerne færdig til servering.

——————————————————————

KREBINETTER:

500 g kalv og flæsk deles til 5 “bøffer” og formes og vendes i sammenpisket æg og rasp.
Vi panerer krebinetterne i æg og rasp og steger dem på panden i halvt smør/halvt olie. Skru lidt ned så de ikke branker – de skal være pæne og lyse. de skal nok stege 5 minutter på hver side. Lige før de er færdige drysses med salt og peber.

———————————————————————

PERSILLESOVS:

Lav en lys sovs af  vand/boullion og 2 spsk hvedemel der piskes godt og koges op. Tilsættes 1 dl mælk og smages til med salt og peber og rigeligt med hakket persille –
Persillesovs er god til de fleste grøntsager og det er så lidt ekstra der skal til for at “opgradere” sovsen til noget de fleste kan lide. 😉

———————————————————————-

Vi fik en finthakket spidskålssalat til

———————————————————————-

IMG_2464

Pulled pork med coleslaw og burgerboller

Jeg valgte den nemme løsning der kan laves af ALLE – selv de halvstore børn.
Jeg købte en  færdig coleslaw-salat til 10 kr, samt en pakke pulled pork fra TULIP.

————————————————————–

PULLED PORK:

Dette kan laves fra bunden af, men i de mængder vi skal bruge det, er det efter min mening ikke arbejdet værd.
Den færdige er  slow-cooked fra fabrikken og ligger i lage i en vakum-pose.
Det er nemt kødet lægges op i et lille fad husk marinaden, så pakkes folie om fadet og det sættes i ovnen på 180 grader i 20 – 25 minutter.
Herefter trevles kødet let med 2 gafler og det er færdigt.

—————————————————————–

COLESLAW:

Coleslaw er fintstrimlet gulerod og fintsnittet hvidkål i en hvid mayo/yoghurt dressing,
Jeg foretrak i dag at købe den færdig for 10 kr og smagte den til med lidt honningsennep.

——————————————————————

BURGERBOLLER:

Jeg ville normalt have brugt store hjemmebagte burgerboller, men da jeg jo er afhængig af at skulle have hjælp købte vi en pose store burgerboller i den lokale brugs OG DE VAR GODE, de var helt klart pengene værd – lunede dem meget lidt i eftervarmen fra kødet.

———————————————————————-

Der blev serveret lidt ice-berg salat, tomatskiver og agurkeskiver til samt burgerdressing og chilisovs.
I virkeligheden altså i Amerika serveres de med coleslaw, syltede agurker og evt lidt chili.

————————————————————————

Pulled pork er absolut værd at prøve – smagen er god og det er mørt – er man ikke til gris, kan det fås som kylling, kalkun og oksekød –
Jeg har da en pose med pulled kylling i fryseren – den tror jeg ender i nogle pitabrød en dag der er unge mennesker i huset 😉

————————————————————————–IMG_2463

Kotteletter med ovnbagte rodfrugter og kartofler

KARTOFLER:

Kartofler skrælles og sættes i koldt vand – der tilsættes 1/2 spsk salt og de bringes i kog – koger herefter ca 25 min (stik i dem med spidsen af en kniv og mærk om de er møre).
Hæld vandet fra og server med det samme.

——————————————————

OVNBAGTE RODFRUGTER:

Skræl rodfrugterne – her rødbede, gulerødder og pastinakker.
De skæres i stave og lægges i en plastikpose – tilsættes 1 spsk olie, 1/2 spsk æblesirup m.rosmarin (kunne være honning),lidt salt, peber og rosmarin –
Det hele æltes rundt i posen så grøntsagerne dækkes af marinaden – luk posen og lad den evt trække en times tid. –
Sættes i en 180 grader varm ovn i et fad der dækkes med staniol i 20 min, så fjernes staniolen og det bager videre til de er møre, ca yderligere 20 – 25 minutter – de burde nu være pænt glaserede.

———————————————————

KOTTELETTER:

1 stor svinekotelet pr. person bankes og vendes i ÆG først og dernæst RASP – Jeg plejer ikke panere i æg og rasp, men en god svinekotelet får altså den rigtige saft og kraft på denne måde.
Steges så i halvt smør – halvt olie – PAS PÅ den skal være gylden på begge sider ikke branket når den er gennemstegt – det tager lidt tid så skru ned for varmen.

———————————————————–

Vi fik en mager lys sovs – lavet af boullion – der blev drysset med persille og smagt til med salt og peber – nogle vil sikkert bruge smørsovs – men vi synes det er fedt nok 😉

———————————————————–

IMG_2462