Madplan for uge 25

Endelig en uge uden “noget særligt” 😀 BORTSET fra at vi skal til fødselsdag Lørdag.
De første dage er vi 4 hjemme midt på ugen vist nok kun os 2 “gamle” og igen 4 sidst på ugen – DET synes jeg er så hyggeligt

Vi får fisk først på ugen – Det kan sønnens kæreste lide, jeg tror jeg vil prøve at bage pizza på havegrillen, da jeg lige har fået en pizzasten til den (man skal jo ikke gå ned på udstyr)

MANDAG…….Kyllingelår m “curly frites”,  ristede kikærter og tomatsalat

TIRSDAG…….Fisk (måske bagte med krydderurter) og en quinoa-salat m abrikos og ristede græskarkerner

ONSDAG……..Pizza på pizzastenen (fyldet bliver, tomat-tapenade, grønt og serano-skinke)

TORSDAG……En svinefilet der er marineret med tomat og ramsløg (købt færdig-marineret)

FREDAG……..Hakkebøf m krydret bearnaise, kartofler og gulerødder (jeg laver også  nogle veggie-burgere)

LØRDAG……..Der skal vi til fødselsdag

SØNDAG…….. Jeg ved det ikke rigtigt endnu – måske bage pølsehorn , så laver jeg en laksetærte også (alle er vist ikke begejstret for pølsehorn)

Det er kun fisken jeg mangler – herudover mangler jeg tomater (der er ikke røde i drivhuset endnu) – krydderurter og salat er der rigeligt af, ligeledes er der beder, radiser og spinat.
mælk  skal jeg også købe, men ost er der i køleskabet.

Madplan for uge 23

Pinsen er ved at være slut –
Sønnen starter igen på job tirsdag –
Og ind i mellem er vi 4 i denne uge, så det er rigtig hyggeligt 😀

Jeg skal have bagt boller til  fødselsdag i næste uge (lægger dem i fryseren)

MANDAG:……..Grøntsagspande m flute og fuldkornsnudler    (grøntsagsret)

TIRSDAG:……..Hakkebøf m løg og nye kartofler     (kødret)

ONSDAG:………Kylling m  kold kartoffelsalat og hjemmelavet agurkesalat    (kylling)

TORSDAG:…….Krebinetter m stuvet ærter og gulerødder     (Kødret)

FREDAG:……….Varm-røget laks – salat og flute – laksen ryges på grillen      (Fisk)

LØRDAG:………Selleristeg m dampet grønt (kødspiserne kan få medister)   (Grøntsagsret)

SØNDAG:………Sushi, da der holdes fødselsdag både denne og næste weekend.

Der skal købes grøntsager, frugt og mejerivarer –
Kødet (oksekød og flæskefars)  købte jeg  i slagterafdelingen, da jeg var der sidst –  har en pose kyllingelår i fryseren (de er næsten altid på tilbud) – efter som vi spiser mindre kød er vi begyndt at købe det hos slagteren  i kvickly  – det bliver ikke MEGET  dyrere, men når der så kun købes til ca hveranden dag er det OK.
Sushien bestilles udefra – Kolonialvarerne køber jeg stadigt hos vores lokale købmand –
Men da der er nogle ting han ikke har må jeg supplere, når jeg er til slagter.

Kyllingefrikadeller m cous-cous og salat

Salaten var fra haven og blev lagt i en bund med appelsin, grape, og avokado  ovenpå –
Saften fra appelsin var dressing.

Kyllingefrikadeller:
1 pk hakket kylling fra fryseren (køber det altid når der er tilbud )
1 stor kop havregryn
1 lille kop krydret quinoa (En rest fra et par dage siden), jeg bruger altid rester fra de sidste dage når jeg rører fars- det kan være en rest ris, kikærter eller  kogte tørrede bønner – I dag var det quinoa – det gør “farsmad” lidt mere spændende og man får brugt resterne.
1 mellemstort  løg
1 stor fed frisk hvidløg (2 hvis de er små)
1 æg
Salt og peber (der skal en del i, samt 1-2 tsk marrokansk krydderi)
Vand ca 1/4 liter måske lidt mere

Det hele røres sammen (Pas på med vandet) til en fars der kommer i køleskabet MINDST 1 time –
De steges i smør/olie til de er gyldne

Cous-Cous tilberedes efter pakning men det er hurtigt  <3
der serveres feks græsk yoghurt evt. med chili, samt hjemmebagt flute til.

Madplan for uge 22 (Pinse begynder i weekenden)

Jeg er snart færdig med at så i haven og det er kommet fint op –
Vi har spist en hel del asparges fra det lille bed vi plantede for 2 år siden –
Og de smager skønt men helst i salat – vi har spist stegte/grillede/dampede og rå asparges –
Selvfølgeligt er det et luksusproblem, at man bliver lidt træt af asparges <3
Når vi når grundlovsdag (eller der omkring) får de lov at gro op og hviler til næste år –
Asparges har brug for at samle kræfter, så de kan få lov at udvikle rødderne –
Det er jo rodskud vi skærer af under jordoverfladen, så danner de nye igen med det samme –
Men alligevel kan man ikke høste hele tiden, der skal passes på planterne, så breder de sig.
Vi satte 3 store planter i en række i det ene højbed og først i år høster vi asparges og det er 3. år de står der – næste år bliver der flere end vi kan spise <3
Vi mangler at lægge de sidste kartofler og vores squash skal også plantes ud – Det bliver de i pinsen – min erfaring med squash er, at de hellere må plantes 14 dage for sent end 14 dage for tidligt – og vi plejer at have mange sidst på sommeren – så deler jeg gerne ud til familie osv.
Vi har en del blæst i haven fordi så meget er skåret ned, og squash-planter skal altså have læ -derfor er manden i gang med at bygge lidt kasser uden bund, så planter jeg en plante og lægger en “ramme” udenom, når de så fylder rammen  ud,  tages rammerne  af, så kan de klare sig- (vi har altid mange)
I år er der også plantet snack-peber i drivhuset – det plejer vi ikke at have, men det skal prøves
Jeg planter et par agurker i plantekasser ude under det nye halvtag – så må vi s om det bliver til  noget
I en stor plantekumme har jeg bredsået et brev salat – faktisk er det flere rester fra haven – disse planter bruger jeg til at plante ud på bare pletter. (vi kan bruge MEGET salat også selv om den ikke bliver perfekt – det der er for meget, kommer i hønsegården. 😀

Uge 22:

MANDAG………Lasagne m salat

TIRSDAG……….Kyllingefrikadeller, quinoa-salat m avokado + flute

ONSDAG………..Hasselbagt marineret selleri m dampet grønt (blomkål og friske gulerødder)

TORSDAG………Pastaret m skinke

FREDAG………..Fiske-filletter  m asparges + kartoffelbåde

LØRDAG………..Burger serveret som burger-bowl (2 slags burgere) + rug-boller

SØNDAG………..Pølser/stegte friske asparges m. kold kartoffelsalat  + salat (nu er det i haven)

Jeg har stadigt hakket kylling til  Tirsdag, skinke til Torsdag og oksekød til burgere Lørdag.
Jeg mangler fiske-filetter og pølser i denne uge
Kolonialvarer har jeg undtaget mel til bagning – Mejerivarer som mælk,græsk yoghurt og ost køber jeg hver uge.

Franskbrød (som bagerens)

Jeg er blevet helt vild med at hæve brødet med damp og bage det med dampen i ovnen som dette brød:

Jeg bagte 2 brød og de hævede 30 minutter så var de hævet helt op –
Derefter blev de i ovnen og jeg skruede op  –
Jeg gav mine brød et par minutter ekstra og så var de fine –
lyse på siderne og knasende sprøde på skorpen –
Og jeg ved ikke hvad der sker her –
1 brød kom i en pose det andet er næsten væk –
Vores (lidt)kræsne søn sagde “DEM må du lave flere af” –
Det er en “Hornbek opskrift” og han bruger bageenzym osv fra grillbutikken –
Jeg vil da foreslå at man googler det, så er der andre der også forhandler det på nettet, og priserne er ikke ens hos dem alle.
DISSE ting kan undværes, mit er med enzym og det blev altså svampeblødt 😀
I stedet for en opskrift er der et Link til siden han har –
Han har flere opskrifter jeg skal have prøvet

https://www.hornbek.net/2020/04/franskbrd.html

Rugbrød (uden hele kerner)

JEG TILSTÅR !!!!!!
Skal jeg spise rugbrød skal det være uden hele kerner (forskellige frø er ok) 😀
I denne opskrift kan man da sætte korn i blød og så bruge iblødsætningsvand til dejen –
Det er da også muligt at fylde op med kerner, i disse tilfælde ville jeg tage lidt mindre af fuldkornsspeltmelet – dejen skal ende med at blive en sej blød dej.
Vi kan også godt lide et luftigt brød der ikke er for massivt –
Her kommer en opskrift på det brød vi kan lide – en anden dag skal jeg bage et med kerner,
det vil sønnen og hans kæreste gerne have.
Jeg har købt noget bageenzym – det virker som katalysator for hævningen, så den bliver jævnere og mere effektiv – brødene kan sagtens bages uden – men jeg synes det er sjovt at prøve nyt.

******
200 g Fuldkornsspeltmel (fra lidl – det er her der kan udskiftes med kerner osv)
200 g Hvedemel
350 g Rugmel
1 stor spsk salt
1 1/2 strøget spsk tørgær (1 brev, men jeg køber i løs vægt)
2 spsk bageenzym (kan udelades)
******
2 dl surmælksprodukt (her ymer der “udløb” i går)
1/2 l øl  – eller en blanding af øl/vand ( det kan bages med vand, men så ville jeg tilsætte 1-2 spsk sirup for smagens skyld)

Jeg kørte det på køkkenmaskinen –
først blandede jeg det tørre fra ****** til ******
Så tilsatte jeg det våde og kørte dejen ca 12 minutter, det bliver en sej blød dej,
hvis den bliver for fast tilsættes lidt vand MEN FORSIGTIGT

Dejen hviler i skålen 10 minutter imens jeg ordner 3 forme  (2 store kunne gøre det) –
Jeg sprayer formene og lægger en strimmel bagepapir i bunden (gør mit liv lettere –
Dejen øses i formene med en dej-skraber og glattes, de skal kun fyldes knapt halvt op – pensles med lidt vand og drysses med mørke birkes (kan vi godt lide)

NU skal de hæve og efter jeg har fået en ovn med hæveprogram er det nemt og effektivt –
Der indstilles på programmet og de hæver ca 40 minutter.
En almindelig ovn kan lave det, hvis du kan sætte termostaten lavt lige under 50 grader,
Så varmes ovnen til 50 grader, der sættes en lille bradepande ind i bunden af ovnen –
Bagepladen m rugbrød sættes så ind i ovnen og der hældes 3/4 liter kogende vand i bradepanden – LUK så til ovnen og lad det stå i ca 40-45 minutter – den lille mængde dej er nu hævet til formens kant –
Nu tages bradepanden med vand hurtigt ud og der lukkes igen – brødene bliver i ovnen og der skrues op til 200 grader og de bager 1  1/4 time måske 1 1/2  time afhænger af form-str og komfur (incl. opvarmning) –
Tages ud og afkøler indpakket i 6 timer (er lettest at skære i morgen ;D

Mad-plan for uge 21

NU begynder Danmark at åbne sig igen, det er vi nok mange som glæder sig over MEN jeg tror altså også vi er mange der er lidt ambivalente FORDI vi er en del der stadigt er i risikozonen (jeg er blandt andet) – Jeg er da noget usikker på hvordan Jeg skal kunne overholde 2 m-zonen, når andre kan nøjes med 1 meter –
Det skal nok gå, og jeg er jo i den heldige situation at jeg har have og udenomsfaciliteter der gør at jeg nemt kan få frisk luft og adspredelser alligevel.
Jeg har så fundet ud af at bruge nettet mere til at handle på (det har jeg ikke før syntes var særlig spændende) – og det er nok en af de ting jeg vil holde fast i –
Jeg har så handlet en del lokalt i gårdbutikkerne omkring mig – Her er mange muligheder for frugt og grønt og 1 havn/fiskehandler m frisk fisk er der også – Så  da vi er begyndt at have flere kødfrie dage, er det nok en af de gode vaner jeg vil beholde.
Kan mine mad-planer så holde sig på ca.350 kr om ugen ? ?
Ja det vil jeg men at de kan, HVIS man handler 1-2 gange om ugen i sit lavpris-supermarked, og man køber fornuftigt ind –  Det vil altid være almindeligt tilgængelige varer jeg bruger og hvis jeg bruger noget specielt vil det da kunne erstattes af en anden almindelig udgave.
Vi har mulighed for at købe sæsonens frugt og grønt – det er altså også det der er billigst i supermarked på samme tid – jeg bruger rodfrugter, kål, osv, det er det der konstant er blandt de billigste grøntsager – importerede varer er dyrere og smager ikke bedre, men alt med måde. 😀
Jeg brugte før ca. 350kr/uge + 350kr  1 gang om måneden til ekstra indkøb 17-1800kr/md
NU bruger jeg 22-2300kr/md, det er altså lidt dyrere at handle på denne måde,  frisk fisk er dyrere end  i køledisken, samtidigt er det lidt dyrere at handle hos den lille købmand fremfor supermarked – Men det kan faktisk være en god løsning.
(jeg vil gøre en del for at undgå unødig smitterisiko – jeg er  jo”en af dem”  på 2 m afstand ).

MANDAG……..Makaroni og tomatsovs (Mos af sød/alm kartoffel til mig)

TIRSDAG………Pandekager

ONSDAG………Kylletter med dampet grønt + nye kartofler

TORSDAG……..Pizza hjemmelavet (m salat på toppen)

FREDAG……….Oksesteg  m bagt kartoffel og grønt

LØRDAG………Vegetar-snitzel/alternativ kyllingelår m ovn-stegte kartofler

SØNDAG………Kylling i karry m. ærter + broccoliris.

Jeg har kød til hele ugen i fryseren – de grøntsager der skal købes kan jeg handle på cykel  nemt og lokalt i boderne omkring hvor jeg bor 😀
Jeg skal have købt mejerivarer – men det kan manden klare, så jeg har en hel uge uden at skulle handle – Jeg skal dog til læge-kontrol onsdag, så hvis der dukker noget op tager vi det der.
Mel, havregryn og kolonial-varer har vi også endnu, så alt i alt en nem uge –
JEG kalder det ikke en billig uge, da der jo er betalt for varerne på et andet tidspunkt –
Er der tilbud på feks havregryn, mel, dåsevarer osv køber jeg altid et par ekstra (men det skal være noget som man ved at man bruger jævnligt)

Kalvecuvette m grønt og bearnaise

1 Kalvecuvette købt i REMA for 50 kr for et stykke tid siden på oprydning –
Det er god mad for 4 mennesker
I dag fik vi kogte kartofler, gulerod og sukkerærter ( de tilsættes gulerødderne 2-3 minutter før de er færdige)
Bearnaisen er en flaske færdig sovs (synes ikke de er så salte som brev)

Kalvecuvetten:
Rids stegen og krydr efter behag –
HER spares på saltet men der bruges peber, timian og lidt salt –
Stegen sættes i ovnen og termometret placeres i midten –
Der tændes for 180 grader
Der indstilles til 75 grader lidt mindre hvis det skal være mere “rødt” –
Nu bipper og slukker min ovn når kødet er færdigt – (min fik 50 minutter)
Hvis du ikke har sådan et komfur sætter du fadet i ovnen, der er varmet op til 180 grader –
kig til din steg den skal have mellem 45- 70 minutter alt efter facon og størrelse

Skæres ud og serveres med tilbehøret

Fyldt pasta, broccoli og bacon

Det er en af de hurtige – når vandet koger er der mad på 15 minutter –

1/2 broccoli deles i små buketter
2 pk bacon
2 pk fyldt pasta (alt efter vægt- mine var små)
Lidt små tomater til pynt

Sæt en stor gryde vand over (der skal være god plads til pasta)
Steg bacon 2/3 i tern resten til pynt
Når vandet koger tilsættes 1 spsk kryddersalt og pasta kommes i –
når pastaen er halvt kogt tilsættes broccoli og der koges færdigt
I alt hos mig 6- 7 minutter alt efter pastatype.

det dryppes af og det ituskårne bacon tilsættes og der hældes op
pynt med de hele bacon og tomater – server 1 godt brød til (her hjemmebagt proteinbrød)

Ugeplan for uge 20

Jeg fortsætter med at dykke i fryseren, men det hjælper helt bestemt – nu kan jeg se tomme hylder og jeg tror den bliver tørret af i weekenden. 😀

MANDAG…..Pølse-mix m ovn-pommesfrites

TIRSDAG……Krydrede frikadeller m blomkålsblanding (frost) & halve stegte kartofler

ONSDAG…….Flæskestegsburger (steger et lille stykke steg – resten bruges i morgen)

TORSDAG…..Biksemad m spejlæg + rugbrød

FREDAG…….Fyldt pasta m broccoli og sprød bacon

LØRDAG…….Kalve-cuvette m grønne asparges (måske vores egne)

SØNDAG…….Boller m pålæg (jeg bager boller så er det dejlig nemt OG vi kan lide det) –
Søndag vil jeg gerne have noget nemt, så der er tid til andre ting.

Nu vil jeg vise hvordan jeg får skrevet min egen indkøbsliste – jeg læser uge-planen igennem og tænker mig godt om, for at få et overblik over hvad jeg mangler, derudover er der jo nogle ting jeg ved at jeg skal have hver uge (næsten) –

Jeg har pølser og pomme-frites (mandag) – jeg mangler fars og grøntblanding til tirsdag –  Har en steg i fryseren til onsdag/torsdag – Har bacon til fredag men mangler de fyldte pasta – Til weekenden ligger der en cuvette i fryseren og jeg tror jeg kan tage grønne asparges i haven –  rødkål har jeg i fryseren – Jeg har til at bage boller, skal blot sørge for lidt pålæg + ost. –
Dette var gennemgang af ugeplanen med tanke på hvad JEG skal købe – Det skriver jeg ned –
Bagefter skriver jeg det som der skal købes NÆSTEN altid –
Til sidst læser jeg listen igennem og så vupti er der en liste med det mest nødvendige til 2 voksne + 2 børn i en uge.

INDKØB: (mine)
1..Blomkålsblanding –
2..Hakket Kalv & flæsk – lidt pålæg –
3..Fyldt pasta – Rugbrød, –
4..Frugt – Gulerødder – Kartofler – lidt salat (er der muligvis i haven – tomat + agurk
5..8 Liter mælk – skiveskåret ost – græsk yoghurt – vanille-ekstrakt – Ketchup.
som du kan se har jeg  5 punkter:
1 = frost—-2 = Kød & Pålæg—-3 = Kolonial og diverse—-4 = Frugt & grønt—–5 = Mejeri

Nu er du i stand til at lave din egen indkøbsliste (på min måde)
Jeg synes det er praktisk fremfor at jeg giver dig MIN seddel –
Hvis du kun vil bruge min liste som den er tiltænkt(som inspiration) skal du jo alligevel bruge andre varer end jeg – DET DER ER VIGTIGT er at hvis man vil spare/begrænse sine indkøb, skal man købe efter en Liste for at undgå 1. impulskøb  2. at købe noget man har i forvejen   3. at  købe noget der ikke bliver spist.