Italienske kødboller i tomatsovs m.protein-pasta og broccoli-ris

Italienske kødboller:

BEMÆRK: jeg æltede dobbelt portion fars og lagede den ene halvdel i en form –
Der blev lagt en skive serano-skinke i bunden og nogle stumper øverst –
Ind i miniovnen ved 190 grader i 40 minutter – så blev den sat i køleskabet og bliver aftensmad i morgen m coleslaw og fritter.

300 g  oksefars, 2 æg, ca. 1,5 dl rasp, urtesalt, peber ,2 spsk hakket tørret persille/timian/rosmarin,  1 fed hakket hvidløg ELLER 2 tsk grøn hvidløgspeber (køber jeg i X-tra butikken til 10 kr for en pose) det giver den helt rigtige ITALIENSKE smag. + til sidst 1 spsk hvedemel og kokos/ almindelig-olie til stegning

Farsen røres ikke men æltes med hænderne da det ikke skal være en blød fars som til frikadeller, men en mere fast fars  næsten som til forloren hare. Farsen rulles til små kugler på størrelse med en lille valnød, der bliver ca 35 – 40 stk. De lægges i en skål og drysses med 1  stor spsk hvedemel og rystes rundt så de er dækket af et tyndt lag melstøv. 1 stor pande varmes op og der kommes ca 3 spsk olie på panden, alle bollerne kommes på og panden rystes så bollerne ruller rundt og bliver stegt på alle sider  ialt ca 3 – 4 minutter, de tages op med en hulske og lægges i et fad.

TOMATSOVS:
1 løg,  lidt peberfrugt, 3 tomater, lidt grønt hvis man har (jeg havde resten af salaten fra i går ice-berg, gulerod og hvidkål)
1 spsk olie varmes op og det hele kommer på panden/gryden –
Det svitses og der tilsættes 3 spsk tomatkoncentrat + 1,5 dl vand og lidt krydderi efter smag –
Læg låg på og simr 15-20 minutter til en jævn tomatsovs

Kødbollerne kommes i og varmes igennem måske skal der tilsættes lidt ekstra vand (pastavand er fint)
Serveres med pasta af røde linser (alm pasta kan fint bruges) OG broccoli-ris da jeg ikke bryder mig om pasta

Rest af kalvekød m salat og brunede kartofler

Først 1 stykke ristet brød med dampet porre og kryddersmør
Kryddersmør
2 spsk smør røres med 2 tsk kogende vand og mange hakkede krydderurter –
smages til med salt og peber

salat af gulerod, iceberg-salat og strimlet hvidkål lægges på et fad –
henover kommer det tyndt skåret kalvekød –
Brunede kartofler serveres til

Kulmule/alternativ for gedde :) -champignonstuvning og Pandekagedessert

Pandekagedesserten er 8 pandekager, lagt i lag med æblemos –
Pyntet med lidt flødeskum på toppen –
Den skæres så i “lagkagestykker”
Den er virkelig lækker <3

Da jeg gik til fiskehandleren og spurgte efter et alternativ for en gedde, som i følge den madplan jeg havde fra 1960 skulle være middagen i dag  – sagde han en anden mager fisk, så vi valgte en hel filet af en kulmule –
Kulmulen blev lagt i et fad –
dryppet med citron  –
krydret med salt, peber og lidt dild –
Det blev sat i ovnen ved 170 grader i ca 25 minutter

Champignon-stuvning er et glas hele små champignon,
De svitses og så kommer der en spsk hvedemel på og der røres grundigt –
Nu kommes væden fra glasset på og der røres godt pga champignonerne klumper det ikke –
Det koges godt igennem og krydres.

Fisken serveres med kogte kartofler, stuvningen, citron og et drys dild.

madplan for uge 6

Ja så har vi prøvet en hel uge med mad fra 1960 – maden var udmærket, JEG har manglet nogle grove grøntsager (men har da bare spist dem til frokost med en skive brød. Vi har fået en ny livret = Små frikadeller i “skildpaddesovs” m mos og råkost. Det kan gøres nemt og hurtigt hvis man steger små frikadeller i god tid (eller bruger små frikadeller fra frost 🙂 )

Jeg er tilbage til min egen madplan, men jeg arbejder lidt med nogle der er endnu ældre  😀
Jeg tænker at vi i denne uge skal have pasta med italienske kødboller – det er længe siden, og det er en af sønnens livretter. En anden dag bliver det et farsbrød (det er dejligt fornuftigt, da det passer sig selv OG rester er fint til pålæg). En dag skal vi have fisk, jeg tænker at jeg tager til fiskehandleren og ser hvad hun har. Tunfrikadeller laver jeg til frokost/madpakker – Det kan nok passe med, at jeg Torsdag skal til læge om, så kan vi få rugbrød m rester torsdag – Sådan forsøger jeg at indtænke aktiviteter, derfor bytter vi også af og til rundt på et par dage, hvis sønnen kommer og siger at han ikke er hjemme en dag (bare så man ikke går glip af sine yndlingsretter 😀 )
Bagningen bliver lidt af et eksperiment, jeg har tænkt at det skulle være et blødt bananbrød (ikke rigtig kage, men alligevel tror jeg det vil kunne gøre det ud for lidt sødt brød), jeg har fundet en opskrift, men vil gerne lave det lidt mere diabetikervenligt.

MANDAG:….Italienske kødboller m (protein)pasta (har frosne tomater hertil)

TIRSDAG:….Lasagne (der laves med og uden kød)  m coleslaw

ONSDAG:…..Farsbrød (tænker at det skal være med krydderurter) + resten af coleslaw

TORSDAG:…Rugbrød m. rester  – laver tun-frikadeller om formiddagen

FREDAG:…..Nakkefilet/Mørbrad (REMA) stegt som vildt  (bage bananbrød)

LØRDAG:…..Fisk  (jeg kører til fiskehandleren og ser hvad hun har)REMA har fiskefars

SØNDAG:…..Burgerbolle m “pulled Duck”(fra fryser)/evt andet rest af kød + rødkål
rødkål har jeg i fryseren, hvis man ikke har en rest kød, kan der anvendes færdige kyllinge-strimler, der strimles yderligere.

JEG mangler fars(REMA har på tilbud) og fisk – Nakkefilet er fra  et tidligere tilbud, jeg har i fryseren – I fryseren har jeg en bøtte med en krydret grøntsagsgryde (den bliver fyld i den “grønne lasagne”) og pulled duck  til søndag er fra min fødselsdag (der pillede jeg alt kød fra skrog og vinger + de stykker vi ikke kunne spise blev helt findelt og frosset i lidt andesky) –
JEG har endnu en gang hentet ca 10 kg”fugleæbler/pærer” på lolle-frugt her ved sakskøbing (koster 25 kr pr netsæk) – i øjeblikket er det halvt pærer/æbler og ca halvdelen kan vaskes og bruges i frugtskålen, så går der en del til “køkkenbrug” og de allersidste får vores “hønsemadammer” i baghaven, så intet spild her <3

Havregryn – hvedemel (hvis der mangler) – pasta – Lasagneplader ————————30 kr
7 L mælk – ost – 1 x kvark (aldi har det) – smørprodukt – 2 x dåsetomat – 1 dåse tun —100 kr
2 x Rugbrød – rasp – burgerboller – syltetøj – 2 x gær —————————————-40 kr
Kartofler – kål (hvidkål/spidskål) – gulerødder – løg —————————————-40 kr
Med skyklapperne på kan det handles for 210 kr så er der 140 kr til at købe 2 x fars (opdeles i 300 g til kødboller, 200 g til Lasagne og resten til farsbrødet, en mørbrad og fisk + evt 2 pk. pålæg + noget frugt

Helstegt fricandeau – 1/2 grape til dessert

Kalve-inderlår eller halskam (7- 800 g)
Lidt bacon
1 løg + 2 gulerødder i skiver
3-5 dl suppe/boullion

Kødet brunes og lægges i et fad m. låg ovenpå grøntsagerne,
der krydres med salt, peber og bacon lægges på (2-3 skiver)
2-3 knuste laurbærblade (de er med til at give den rigtige smag)
Hæld suppe ved og læg låget på
Ind i ovnen ved 175 grader i 1 1/2 time og mit var fint mørt og smagte fantastisk

Sovsen laves af skyen

Kartofler og grov salat serveres til dryppet med citron.

Desserten var 1/2 grape men da min mand og jeg er alene hjemme blev det liiige pyntet med et par jordbær og en klat skyr rørt med vanilie

Små frikadeller i “skildpaddesovs” m mos

MOS
Kartofler, knoldselleri og røde søde kartofler skrælles og koges til de er godt møre –
Moses og krydres tilsættes evt smør(ikke her)

Små frikadeller i skildpaddesovs(frikadeller fra i forgårs)
Sovsen er den samme som bruges til forloren skildpadde (deraf navnet)
Gulerødder, løg og et stykke selleri ordnes og snittes i meget små tern –
1 spsk smør/olie varmes op og grøntsagerne svitses godt og der tilsættes ca 3 1/2  dl vand + lidt boullion-pulver, 2 spsk tomatketchup, 1 knust laurbærblad og 1 spsk paprika –
når grøntsagerne er møre jævnes og smages til og justeres med kulør –
Frikadellerne tilsættes og varmes igennem –
Serveres med mos og 1/2 æg som forloren skildpadde

Desserten var rød blandet frugtgrød af bær fra fryseren

Grønkålssuppe på svineryg

Min suppe er kogt på nogle flæskeben (stegeben), da jeg ikke har brug for en kæmpe gryde –
Jeg har brugt frisk grønkål (har den i haven, men frosne “grønkålskugler kan bruges) –

Jeg satte benene over i vand der dækkede, tilsatte 1 lille spsk salt og bragte det i kog –
jeg skummede suppen (fjernede det skum der danner sig på toppen) og tilsatte suppeurterne hele, så kunne jeg tage dem op  efterhånden som de var kogte.
Urterne skæres ud og lægges i en skål.
Når benene er kogte tages de op og suppen sies.
Suppen bringes i kog og grønkål (mængde efter smag) tilsættes og koges op –
Urterne tilsættes og der jævnes lidt og smages til

Kødet kan pilles fra benene og serveres i suppen – jeg foretrækker at pille det af og så servere det en anden dag som frikasse, eller i karrysovs. Vi kan lide suppe med brød uden kød.

Desserten var revet RÅ æbler lagt sammen med et par knuste makroner og et tyndt lag  kagecreme pyntet med chokoladedrys.

Gammeldags frikadeller m kartoffelsalat

VARM KARTOFFELSALAT
Varm kartoffelsalat:
Kogte kartofler skæres i skiver –
1 stort løg hakkes –
1 spsk smør – lidt eddike 1/4 dl – 1/2dl vand – lidt sukker, salt og peber og løget koger mørt heri –
kartoffelskiver og lidt madlavningsfløde tilsættes –
koges igennem og smages til.

GAMMELDAGS FRIKADELLER
700 g flæskefars, 2æg, 3 dl havregryn, 1 stort eller 2 små revet løg 2 dl vand, salt, peber
Det hele  røres godt og længe – hviler mindst 1 time –
De mange havregryn drøjer farsen, men når de hviler 1 time opløses de i kødet,
MEN der skal krydres godt.
Der steges store frikadeller af 2/3 dele og den sidste 1/3 steges til minifrikadeller –
JEG fik 17 store og 36 mini – vi spiste dem vi kunne, resten blev frosset løst – så kan vi tage dem vi skal bruge efterhånden,

RISENGRØD
Se følgende link.

Risengrød m kanelsukker og “nisseøl”

Bagte hvide bønner m. bacon ——- Frugtsalat

I 60èrne var der meget dåsemad, så frugtsalaten er en blanding af frisk frugt og dåse-ananas i tern (abemad) hertil rå-creme (indrømmet lavet på min måde) – selvfølgeligt kan man bruge pasteuriserede æg, jeg tør nu godt bruge mine egne æg, (de er lige fra baghaven).

Råcreme på den lidt sundere måde:
1 æggehvide piskes stiv som til flødeboller –
Der tilsættes egnet sødemiddel og der piskes videre –
til sidst piskes æggeblommen (måske kun den halve) i.
Det ligner og smager som en lidt lettere råcreme = minus sukker og piskefløde.
MEN SKAL LAVES I SIDSTE ØJEBLIK

Bagte hvide bønner m bacon:
Hvide bønner der har været sat i blød natten over, koges i RENT vand  ca 1 time –
VANDET HÆLDES FRA og smides ud – her adskiller min opskrift sig fra den originale fra 1960 – I dag ved vi der udskilles giftstoffer i både iblødsætningsvand og kogevandet – det vidste man ikke for 60 år siden, så det er en rimelig ændring (synes jeg 🙂 )
2-3 dl tomatpuré  krydres og blandes med en passende mængde bønner (dem man mener der  bliver spist) – HER bruges hvidløgssalt og tørret timian.
Det hældes i et smurt ovnfast fad og dækkes helt med mange skiver bacon og bages i ovnen til bacon er sprødt ca 35 minutter her i min ovn ved 180 grader
(jeg bruger miniovnen, i den store skal det nok være ca 200 grader.)

Hertil skal jeg have råkostsalat af hvidkål, gulerod og rosin med en dressing af skyr, sennep og timian krydret med en dråbe sødemiddel, salt og peber.

Dette smagte rigtig godt og der blev spist op minus en skefuld bønner der kommer til “hønsemadammerne” i morgen tidlig.