Krebinetter m. grøntsager og mager sovs

Krebinetter:
Når jeg laver krebinetter er det næsten altid af frossen fars –
Den er lidt mere fugtig end frisk fars, så i stedet for at panere ælter jeg ca 1/2 dl rasp i farsen inden jeg former dem de bliver fine og sprøde UDEN at suge en masse fedtstof.

Jeg opvarmer 2-3 spsk flydende margarine  og steger dem heri –
så tages de af og panden koges af med vand + 1 tsk boullionpulver –
Der jævnes med lidt maizena og smages til –
Der kan tilsættes lidt minimælk hvis tykkelsen skal justeres

Det serveres med dampet grønt og kogte kartofler

Pastaret med fiskeboller og rejer

Jeg koger en portion proteinpasta (250 g, da det mætter mere end alm.pasta)

Så snitter jeg 2,5 dl grøntsager fint (her broccolistok + 1 lille squash)
åbner en dåse fiskeboller (dem fra Bornholm er gode – de fås i rema 1000)
TIP: åbn en dåse og steg dem lidt hårdt på panden i lidt olie/smør, mens der rystes en gang imellem, når de er lys-brune kan de anvendes til madpakker som små fiskefrikadeller.
I dag ristes bollerne i lidt smør (1 spsk) og tilsættes 1 spsk karry og lidt kryddersalt –
De hakkede grøntsager tilsættes sammen med en lille dåse kokosmælk(light) –
Det koger et par minutter, rejerne tilsættes og der smages til –
Her efter blandes pastaen i eller serveres til pasta med flute –
Det sidste gør vi her, da jeg ikke er så vild med pastaen, men EELSKEEEER fiskeboller.

Madplan for uge 5 (genbrug fra 1. November 1960)

I denne uge begynder jeg et nyt projekt (er ret sikker på at det bliver sjovt) –
Jeg “genopliver” nogle gamle mad-planer og laver dem så tæt på at det kan lade sig gøre –
Jeg har tænkt mig at finde en fra hvert årti, men det bliver ikke i rækkefølge fordi jeg er afhængig af at det ikke er alle planerne, der er lige lette at finde –
Jeg starter med en fra 1. November 1960 – der er kun et problem -GEDDEN –
Jeg har tænkt mig at spørge fiskehandleren om den kan skaffes, eller hvad der kan erstatte den.
Jeg har altså også tænkt mig at spare på smør/margarine, desuden  har jeg tænkt mig at  food-preppe (det vil sige at jeg snitter hvidkål/spidskål, gulerødder og opbevarer det i bøtter m. låg)  så er det nemt at servere en råkostsalat de dage hvor jeg mangler grønt.
Bortset fra fedt er denne madplan faktisk ernæringsrigtig og det meste fedt stammer fra tilberedningen – her bruges 1/3 pk smør/margarine 75-100 gram – JEG bruger 1-2 spsk flydende margarine – men man arbejdede altså også hårdere den gang.

MANDAG:…..Bagte hvide bønner med bacon ——Frugtsalat

TIRSDAG:……Risengrød m kanel og saft——Frikadeller m kartoffelsalat + asier

ONSDAG:…….Grønkålssuppe på svineryg——Revet æble med creme

TORSDAG:…..Små deller i “skildpaddesovs” mos, råkost —— bl. frugtgrød

FREDAG:…….Kalvefrikandeau, kartofler og julesalat —— Halve grapefrugter

LØRDAG:…….Ovnsteget gedde m. tilbehør —— Pandekagedessert

SØNDAG:…….Kogte porrer m. brød —— rest af frikandeau + brunede kartofler

Jeg synes vi skal gå all in, og bage  både boller (måske rosinboller) og 2 franskbrød efter en gamle opskrifter  fra 60’erne, så ingen “nymodens kerner” der  🙂  men vores grove rugbrød holder vi fast i. –
JEG synes det er lidt sjovt og jeg arbejder stadigt lidt med en enkelt opskrift – men skal nok nå det til tiden.
Opskrifterne fra den gang er her:

Jeg skriver at frugten ikke behøver være de allerfineste – er det til at få nogle feks ved en bod eller på torvet er det ok – mange af dem skal skrælles og koges 😀 –
Her ved Sakskøbing hvor jeg bor har vi LOLLE-FRUGT, her kan man købe fugleæbler og fuglepærer  i net-sække – min mand og jeg har hentet 5 kg æbler og 5 kg pærer til samlet  50 kr, det er æbler og pærer der har fået et lille stød, eller et mærke af at sidde op ad en gren, det kan være frugt der ikke lever op til størrelseskravene osv. Vi har frugten stående koldt og sorterer løbende- men ca det 1/2 bliver brugt som spisefrugt, da det er størrelsen der er forkert, men hos os betyder det INTET.
Jeg køber de fleste grøntsager direkte hos producenten – det er lidt billigere men ikke meget og jeg skal jo også køre ekstra efter det, men jeg synes kvaliteten er højere, varen er friskere og ny-sorteret og da mellemleddet er væk er det lidt billigere.
Resten af mine varer køber jeg oftest i REMA 1000 og jeg køber kun økologisk hvis prisen er i orden – hvis mine budgetter skal holde duer det ikke at hver ting er 2-5 kr dyrere

2 Grapefrugter, æbler (det behøver ikke være de allerfineste allesammen, da en del skal koges), lidt bær evt frost, kartofler, løg,2-3 stk porrer(efter længde), 1 x  grønkål, 1 x julesalat, 1 x champignon, gulerødder, rosin, 1 hvidkål, 1 lille selleri,  1 glas kartofler, æg, grød-ris, 1 x tørrede hvide bønner, ca 170 kr1 x olie-margarine, 7 L minimælk,  , 1 x havregryn, 1 x hvedemel, 2 x gær  + 1 pk rugbrød =ca. 90 kr
1 x pålæg,1-2 x bacon, 1 leverpostej, hakket grisekød,1 gedde/ell (anden fisk), 1 stk kalvekød = ca. 130 kr

Ialt 390 kr selv om der handles med skyklapper – det er mere end det plejer at koste, men måske behøver du ikke at købe det hele – feks skal jeg kun købe det med fed skrift, da jeg har noget fra når jeg køber kolonialvarer 1 gang om måneden.(her bruger jeg ca 350 kr på at fylde op med papir, dåsevarer og hvis der er et godt tilbud)
Prisforskellen er fordi fisk der tidligere var billigt, nu er meget dyrt(efter min mening også for dyrt) . Desuden bruges kalvekød i et stykke og det er i dag heller ikke et stykke jeg normalt ville vælge at bruge.

 

Wokret m. ovnbagt Butternut-Squash.

Wokretten er en rest mager steg fra et stykke nakkefilet og en rest kogte fuldkornsnudler (begge fra fryseren)

Til retten blev nudlerne tøet op og stegen blev skåret i TYNDE skiver –
Skiverne af kødet blev lynstegt og krydret med timiansalt og frisk kværnet peber –
Det tages af varmen og stilles til side.

5 cm ingefær skrælles og skæres i tynde små stænger
3 fed hvidløg ordnes men bevares hele
3 gulerødder skrælles og skæres i tynde mindre stænger
1/2 broccoli deles i mindre buketter
1 rød peber skæres i tynde ringe evt halveres disse
1 kniv-spids chiliflager
Først steges  alt undtagen broccoli i 1 spsk smør/olie/kokosolie –
læg låg på og steg 1 minut herefter lægges broccoli i og der tilsættes 1,5 dl vand og der krydres med evt hvidløgsalt
Læg låg på og steg et par minutter

Nu hviler det til vi skal spise så hældes det hele sammen og varmes igennem –
Naturligvis kan det laves i en arbejdsgang, men da jeg har lidt problemer med gigt og balancen, vælger jeg ofte at lave det i flere arbejdsgange.
Sådan ser det ud inden det blandes:


Ovnstegt Butternut-squash
1 butternut-squash skrælles og skæres i halve (vi steger kun 1/2)
Den halvdel der skal steges skære i dybe riller, MEN IKKE HELT IGENNEM –
Der pensles med smør og drysses med salt og evt. krydderi
Den lægges med buen opad og steges nu i ovnen i ca 45-60 minutter ved 190 grader –
JEG bruger en lille mini-ovn eller min air-fryer – det sparer en del strøm,
og det er nemmere at gøre dem rene.

Her er den færdige ret efter en lynhurtig gennemvarmning:

 

1 Tunmousse m rejer + 1 lille mousse m. røget makrel (forsøg)

Middagsmad behøver ikke altid være varm mad –
I dag er det tunmousse m 1/2 æg og rejer på toppen –
Vi får rugbrød til OG jeg lagde lige en skive rugbrød i brødristeren –
Ristet rugbrød er altså bare godt til den slags ting, MEN det er jeg ene om at synes 🙂

Jeg lavede lige et forsøg med et stykke røget makrel (vi får ofte et stykke i overskud) –
Jeg bruger græsk yoghurt, mayo (light), citron, dild og salt og peber. Dette går også sammen med røget makrel – så jeg tænker det må fungere. 🙂
Da jeg lavede “cremen” som tunen blandes i til tun-moussen, tog jeg et par store spsk og blandede et stykke røget makrel i (findelt).

Min opskrift på cremen til moussen er fedtfattig og kan bruges til alle mousser med fisk og grøntsager:

1 dåse tun
———-
2 dl græsk yoghurt
1 dl Light mayo
2 spsk citronsaft
salt og peber
1 spsk tørret dild (på denne årstid bruger jeg tørret dildspidser fra TIGER-butikken)
———–
7 blade husblas lægges i blød i KOLDT vand

Tunen drypper af og findeles på en dyb tallerken –
Alt fra ——– til ——— piskes godt sammen
Nu varmes en lille kasserolle med LIDT vand op til kogepunktet og en glasskål (der kan tåle varmen) sættes ovenpå – heri lægges nu den opblødte husblas KUN med det vand der følger med når det løftes op –
Husblassen smeltes nu under omrøring (det går stærkt) –
Så snart husblassen er helt flydende hældes den LANGSOMT i den græske yoghurt under kraftig piskning –
Allerede efter et par minutter kan jeg se at massen vil stivne og tunen blandes i –
(det var nu jeg tog et par spsk og blandede røget makrel i som  et forsøg) –
Nu hældes den i en passende skål og HER bruger jeg altså tynd plastik-folie til at fore med, så er det nemt at vende ud på en tallerken/fad og pynte uden at skulle stikke i den pæne blanke overflade.

Hvis man skulle komme ud for at moussen ikke kan vendes (den burde være stiv nok med denne mængde husblas) bliver den da bare i skålen og pyntes der, smagen er jo den samme.

Makrel-mousse skal jeg prøve når de nye kartofler kommer
Den røgede mousse, nye kartofler og salat så er der da dømt hyggestemning

Madplan for uge 4

Jeg har lavet madplanen så jeg kan få brugt noget fra fryseren. Blandt andet er der svinekød der vil være perfekt til en wok-ret med broccoli  og nudler(her er også en rest i fryseren) – der er også svinekam til biksemad m spejlæg – I grøntsagsskuffen i fryseren ligger der kogt og hakket grønkål fra jul så det bruger vi  tirsdag –  I køkkenskabet står der et par glas med kartofler (til brunede kartofler), der er en dåse fiskeboller og en pose krydret cous-cous/quinoa  (så er de rester brugt 🙂 )
I fryseren ligger også et par stegte kyllingebryster (jeg tænker de bliver til sønnens madpakke)
Der er en del brød i fryseren, både rugbrød og hjemmebagt – så for en gang skyld bager jeg ikke brød/boller i denne uge. For at undgå abstinenser i den retning laves vafler torsdag 😀

MANDAG:………Wokret m fuldkornsnudler + magert svinekød

TIRSDAG:………Grønlangkål m brunede kartofler og medister

ONSDSAG:……..Forårsruller (rest hjemmelavet) m. mexikansk quinoa/cous-cous  og bådkartofler

TORSDAG:……..Suppe  – Vafler til dessert.

FREDAG:……….Pastaret m fiskeboller og rejer

LØRDAG:……….Krebinetter m grøntsager + kartofler(kog til i morgen)

SØNDAG:……….Biksemad m spejlæg.

Denne gang er indkøbslisten lavet med det der skal bruges for at følge planen – Det med store bogstaver er det JEG skal købe (JEG bruger nemlig også indkøbslisten).

(Hvis der ikke er en rest til mandag ville jeg bruge) 1 x serano-skinke eller lignende, 1 x medister, 1 x fiskeboller, 1 lille bøtte rejer,  1 x hakket kød(gris eller kylling), 1 x forårsruller,  1 pk pålæg(vi bruger en veggie-variant). 100 kr
10 – Æg, 7 liter mælk, 1 x ost, 1 smør-variant, 1 glas marmelade, evt gær og hvedemel, havregryn, 1 glas kartofler, 1 x nudler, 1 x pasta, 1 x quinoa,  2 x rugbrød,   165 kr
Broccoli, 1 x grønkål (frost), 1 x  gulerødder, løg, 1 slags kål og  2 kg kartofler  65 kr
I alt ca 330 kr (Hvis man handler fornuftigt og bager boller/hvedebrød) måske lidt frugt, så når man op på de ca 350kr der er mit beregnede mål for madplanens indkøb,

Så er der:
Havregryn, mælk, brød(rug + hvede) med marmelade til morgen
Brød med rester,råkost, æg,  gnavegrønt, leverpostej og pålæg til frokost/madpakke
Middagsmad efter planen
Hvis man bager er der boller til mellemmad eller der bages kålvafler.
Alt til 2 voksne og 2 børn (vi er 3 voksne, “der bliver lidt rester til hønsedamerne”)

Frikadeller (i dag fra fryseren) og pastaret

Frikadellerne er denne gange fra fryseren – jeg stegte rigeligt før jul –
Præcis som med franskbrød/hvedebrød er frikadeller til madpakken noget der virkeligt sparer penge (5kr for 2 hjemmebagte brød og 2 kr pr frikadelle) – jeg ved at der så skal tillægges strøm, men det er altså en væsentlig besparelse.

En god måde at spare penge på er at lægge sine egne “slagterfrikadeller” i fryseren. Vore slagter tager 35 kr for 3 stk, jeg lavede 27 for max 40 kr – det giver en pæn besparelse – 🙂

1 kg kalv og flæsk lægges i en skål. Fjern 1/5 af farsen (hele midten), fyld så hullet i midten op med en blanding af hvedemel og havregryn og læg den resterende fars op i skålen igen. Herefter tilsættes 3 løg (finthakket), 2 æg, salt og peber og 1 tsk paprika. Rør farsen godt sammen mens der tilsættes  2 – 3 dl vand, rør farsen godt og steg så dellerne i halvt smør og halvt rapsolie. Skru ned for varmen så de ikke bliver for mørke.

——————————————————————————————

Pastagryde m protein-pasta
Vi bruger  kikærte-pasta fordi sønnen træner, men her kan bruges alm pasta.
Kog 300 g pasta og køl den af –
1 hakket løg –
3 gulerødder i skiver –
1/2  broccoli , også stokken- delt i små buketter stokken i tern.
1 håndfuld “brede bønner”(gourmetbønner) – skæres i skrå stykker.
1 spsk ell-rass-hanout (en karryblanding)
timiansalt

1 spsk flydende margarine smeltes og løgene svitses –
Karryblandingen tilsættes og svitses med –
Gulerødder, broccoli-stokken og bønnerne tilsættes  sammen med 2 dl vand, og det snurrer med til gulerødderne er næsten møre –
Broccolibuketterne tilsættes  og de snurrer med 2 minutter –
til allersidst vendes den kogte pasta i og det varmes igennem.

Et drys krydderurter på toppen pynter altid.

 

Sundere æblekage

Denne æblekage er sundere da den er sukkerfri (jeg har diabetes)

Æblemosen er kogt af skrællede æbler og da de var søde, blev der kun tilsat lidt vanilje-pasta.

Den blev lagt sammen med et produkt fra easis : Rugbrøds-chrunch
Pyntes med pisket cremefine (der er 18% fedt i, altså kun det halve af piskefløde)
Pyntes med kiwi i skiver. Den lidt syrlige kiwi passer godt til æblekage.

Andesteg – waldorf-salat —–Æblekage til dessert

Andesteg:

And er lettere end mange tror –
1 and 2800 – 3000 g rækker til ca 5-6 personer.
Salt og peber

Rens anden, hvis der er rester af indvolde indeni – (MIN skal være HELT ren) –
Gnid den ind-og udvendig med salt og peber.
Læg anden i en bradepande –
Brun den i 25 minutter ved 225 grader hæld 1/2 liter vand ved –
Steg ca. 2 1/2  time ved 190 grader C. alm. ovn til den er mør. Tag anden ud-
Dæk den med et klæde og  lad den trække 20 minutter før den skæres ud.

Brug skyen til sovs (jeg skummer all fedt af og fryser det i en boks – fedtet bruges 1 spsk af gangen til stegning af feks frikadeller, det er fedtstof på lige fod med smør og olie, men med mere smag i)

Waldorf-salat
Æble i små tern, halve vindruer, hakket blegselleri og lidt  valnødder blandes i en dressing
En dressing til salaten ( der er mange opskrifter på denne)
Vi bruger creme fraiche rørt med lidt mayonaise light –
smages til med et drys sukker, salt og hvid peber –
den er nem og kræver ikke specille indkøb.
Blandes i salaten og stilles på køl

Brunede kartofler
Brunede kartofler er små kogte kartofler (i dag fra glas) –
3/4 dl sukker + 1 spsk smør smeltes sammen til det er brunet –
SÅ hældes kartoflerne på – står lidt og først nu vendes der forsigtigt rundt –
på denne måde undgås lodne kartofler og de store klumper sukkerkaramel der kan blive på panden.

Serveres med hvide kartofler, hjemmelavet rødkål og lidt tyttebær,

Fiskefrikadeller af dåse-tun og grøntsagsgryde

Fiskefrikadeller: (af denne portion bliver 6 stk pænt store frikadeller)
Vi var kun 2 (min mand og jeg)
1 dåse tun (drænet)
1 lille fint hakket løg
Salt & Pebber
2 æg
1 1/2 spsk hvedemel (måske 2)
1 1/2 spsk havregryn (måske 2)

Tunen lægges i en skål og findeles med en gaffel
Resten kommes i og røres godt rundt
Hviler mindst 1/2 time og steges i 1 spsk fedtstof (smør/margarine/olie)

Grøntsagsgryde;
Denne gryde er aldrig helt ens, da jeg laver den ud fra hvad jeg kan få når jeg handler.
4 dl snittet hvidkål (NU bruger vi en del kål – det er billigt og det er sundt)
1/2 Stort hakket løg
3 dl fintskåret blomkål
2 gulerødder, skrællet og skåret i tynde skiver
3 tomater (de trængte til at blive brugt, så de blev skåret i mindre stykker)
1/2 tsk timiansalt og lidt frisk-kværnet peber, 1/2 tsk spidskommen, 1/2 ingefær.
2 dl vand
Det hele koges sammen og snurrer til det er godt mørt –

Der blev 2 skåle som nedenfor –
Vi kunne kun spise halvdelen (resten er frosset ned)