Pølser m brød og kål-fad

Pølser og brød – det var de gode hjemmelavede fra slagteren i Nysted –
Vi kørte en sommertur og købte 1 pakke med hjem, de er ikke meget dyrere end supermarkedets og mætter mere da der er mere kød i –
der bliver til aftensmad til os 3 + til en gang pølsemix til aften en anden dag.

Pølsebrødene er også fra Super-Brugsen Jeg giver det samme for 5-6 brød som for 10 almindelige men der er mere brød i .

Da vi gerne vil have lidt ekstra grønt til kopierede jeg en ide fra Super-Brugsens køledisk:
Rød + hvid spidskål + kikærter i et fad pyntes med citron og dryppes med lidt boullion –
ind i ovnen tildækket ved 180 grader i 30 minutter

32349196_1636333153129444_2643255687232094208_n

Madplan for uge uge 20

Jeg er ikke så sulten i øjeblikket – så i denne uge laver jeg mad med lidt mere protein i, JEG har godt af det og sønnen træner (kører mountainbike) så det er en win-win situation.
Ofte ville jeg lave en salat men denne uge bruger vi rodfrugter, spidskål, linser og kikærter –

Mandag::::::::::::::::::Pølser fra slagteren, pølsebrød og grøntsagsfad

Tirsdag:::::::::::::::::::Ovnruller (forårsruller) m ris

Onsdag:::::::::::::::::::Hakkebøf m kartofler og ærter (Rabarbergrød  til dessert)

Torsdag::::::::::::::::::Tarteletter (rest af rabarbergrød)

Fredag::::::::::::::::::::Frikadeller, flødekartofler og linsesalat m persille

Lørdag::::::::::::::::::::Lammekølle, grønt provencale og stegte kartofler

Søndag::::::::::::::::::::Kikærtesalat m kylling og flute

Jeg mangler kun flute, kartofler og oksekød til hakkebøf – resten ligger i fryseren – Jeg skal have købt jævningspulver til rabarbergrød –
Jeg har røde jordbærrabarber i haven så jeg koger rabarbergrød onsdag formiddag.
Til påske købte jeg 2 lammekøller på tilbud, vi kan så få brugt den sidste.

Chili-corn carne m ris og brød

Brødet var et tyrkisk hvedebrød skåret i skrå skiver –
Brødet fra Syd-Bazar i NYK-F er bedre og billigere end brød fra bageren.

Ris koges som vanligt 1 del ris til 2 del vand –
koges 10 minutter hviler 10 minutter

Chili- con- carne:
Det var et glas med tomatsovs til chili, hvor der var krydderier i toppen –
det var fra “Tex-mex” og købt Rema forrige uge da de havde tilbud på de varer –
Jeg ristede 250 g hakket oksekød tilsatte 350 g grønt (groft revet gulerod, 1 hakket løg, 1 lille hakket grøn squash og 1,5 dl frosne majs – rørte godt rundt og tilsatte krydderierne fra glasset og til sidst tomatsovsen + glasset fyldt med vand (beskrevet på glasset)
Det fik lov at koge under låg til alt var kogt godt mørt

HVIS DET IKKE SKAL VÆRE STÆRKT skal man tilsætte krydderierne langsomt eller helt udelade dem – Herrene her synes det var godt (men de kan lide chili) Jeg synes det var rigeligt stærkt32544024_1635408666555226_3591686952698511360_n

Krebinetter m rodfrugter (air-fryer) frugt til dessert

Krebinetter er kalv/flæsk der formes og paneres i æg og rasp
Steges gyldne i smør/olie skru ned og vend dem ofte

Rodfrugter (Pastinak + gulerod fra frost) kommes i Air-Fryer og får 20 minutter ved 180 grader.

Kartofler serveres til

Jordbær + hindbær serveres med Vanille-creme til (bærene var billige i Rema i går) 😀32440618_1634424966653596_4130436363134697472_n

Tun-steak m asparges og fritter

Mad på 1/2 time start med fritterne og lav resten og dæk bord

Tun-steaks er fisk for dem der ikke kan lide fisk –
De er nemme at stege lidt olie på en varm pande og tunen steger 2 minutter på den ene side + 1 minut på den anden. Pynt med citron.

Asparges var nogle fra REMA til 10 pr bundt –
Vand koges – asparges kommes i de koger 2 1/2 minut og hviler 7 1/2 minut under låg.

Fritter var grovfritter der kom i en 200 grader varm ovn i 1 /2 time

Hos os ingen sovs – vi kan lide sovs men behøver det ikke hver dag.

32157218_1632503940179032_255622048137609216_n

Madplan for uge 19

Alt nem sommermad specielt fredag er jo noget varme-mad, det kan byttes med en anden dag, hvis nødvendigt.
Søndag er også nemt det er et glas kydret tomatsovs + krydderi beregnet til Chili con carne.

MANDAG:………..Durumruller + salat

TIRSDAG:…………GRILLE  Pølser + Kold kartoffelsalat + grøntsagspakker

ONSDAG:…………Kotelet m champignon m kartofler

TORSDAG:……….Tunbøf m løg og pommes-frites (i air fryer)+ salat

FREDAG:………….Pasta og kødsovs (har en rest i fryseren)

LØRDAG:………….Krebinetter og grøntsager

SØNDAG:………….Chili con carne m ris og brød

Jeg har det hele undtaget tunbøfferne de købes onsdag – DET er fisk der smager mere af kød og de er en god begyndelse HVIS man ikke er vild med fisk.

Kyllingesalat + lidt rodfritter

Kyllingesalaten var med:
Kylling i strimler (her er brugt 300g)
1 dåse annanas i skiver
125 g pasta (rå der koges og afkøles),
1/2 dåse majs
1 pose salatblanding,
10 små tomater (skåret i halve)

1 dressing af mager græsk yoghurt +  stærk karry, 1 spsk honning, salt og peber

Det hele blandes og dryppes med lidt dressing.

Rodfritter:
Rodfritter fordi jeg vil have lidt flere grøntsager, da jeg fisker uden om pastaen i salaten 😀
Jeg har købt en air-fryer, det er altså smart pommesfritter, rodfritter uden olie = smart og nemt –
18 minutter og bing de er færdige
Jeg skal nu i gang med at prøve alle de funktioner den har –
Sådan en bandit bruger cirkulerende varmluft hvilket gør at mindre portioner af kød, tærte og muffins kan laves i den – SÅ det skal da prøves <3 –
MEN NATURLIGVIS KAN EN SÅDAN BANDIT UNDVÆRES,  men jeg er lidt nørdet med mine køkkenmaskiner 😀31590558_1626026707493422_8272572797004283904_n

Ovnstegte frikadeller m ovnkartofler, ærter og salat

Kartoflerne var rå kartoffelbåde dryppet med LIDT olie og krydderier –
De kom i en 200 grader varm ovn i ca 35 minutter.

Salaten var spidskål, æble + lidt rosin og hakket valnød
Dryppet med appelsinjuice.

Ovnstegte frikadeller er en opskrift fra vægtkonsulenterne (2011)
500g kalv/flæsk
2 revet gulerod
1 stort revet løg
1 æg
1 dl havregryn
Røres godt og tilsættes lidt vand (ca 1 dl)
Hviler 1 time og sættes på bagepapir – steger i ovnen ved 190 grader i 30 minutter –
hvis de er små kun 25 minutter –
Vi vender dem halvvejs men er ikke strengt nødvendigt.31668187_2110092442334245_5113649978866139136_n (1)

Kogt hamburgerryg m grønt, rabarberkompot og bearnaisesovs

Årets første rabarberkompot:
De første rabarber vaskes og skæres i småstykker –
2 dl rabarber til 3/4 dl rørsukker + 1/2 dl vand –
Koges stille under låg (må ikke koge tør og brænde på)

Kogt hamburgerryg:
1/2 hamburgerryg (tilbud for 69 kr for et stykke tid siden) –
Koges i 40 minutter – hviler i 40 minutter –
Jeg delte den i 2 stykker da den var kogt –
Det ene er frosset ned og bliver til glaseret hamburgerryg en anden gang –
Det andet stykke blev skåret i skiver og resten blev skåret frit for kanter og i strimler (det ender nok i et pastafad senere)

Grøntsagerne var en pose frosne blandede grøntsager (skal ikke koges mere end nødvendigt)

Serveret med kartofler og bearnaisesovs.

30946218_1622326587863434_184231131_o

Madopskrifter til en “næsten” enlig ung pige, (hvor kæresten af og til spiser med)

En ung pige der skal skal studere og altså flytte hjemmefra har spurgt efter en SU-venlig madplan der først ER BILLIG og helst ikke skal være pasta & ketchup – Jo billigere man kan gøre det selv jo mere er der til fornøjelser –
disse 2 ting kommer som regel fra samme SU-ramte kasse 😉

Da kæresten af og til spiser med har jeg valgt at lave opskrifterne til 2 personer,
halvdelen lægges så i en boks i køleskabet og kan enten bruges en af de følgende dage ELLER fryses til senere.
Jeg har valgt ikke at bruge meget lang tid på madlavningen og opskrifterne skal være nemme.
Det er vigtigt at man bruger det man køber både af hensyn til madspild men også af hensyn til økonomien – grøntsager, brød (feks toastbrød) og salat kan serveres til det meste.

Allerførst vil jeg sige at redskaber osv, der kan man komme rigtig langt i genbrugsbutikkerne,
Mange forældre har dobbelt up af mange ting så tag det søde smil på og kig hos forældre + bedsteforældre (der ligger mange brugbare knive, rivejern, plastikbøtter og skåle i de fleste hjem) og det kan spare mange penge at alt ikke skal indkøbes fra nyt – så kan man ønske sig  nye ting efterhånden (og undgår fejlkøb af det man TROEDE  man ikke kunne undvære).
Et godt solidt skære-bræt, en skrællekniv, en grøntsagskniv, 1 brødkniv og 2 knive i forskellige størrelser så kan man komme langt –
Jeg har valgt at man behøver et solidt gammeldags rivejern + et sæt måleskeer og et dl-mål –
Det er nemmere med en måleske hvis man ikke er så erfaren i køkkenet, at man ved  1 tsk, en spsk-ske og en knivspids er-
Derudover skal man bruge et par plast/glasskåle efter temperament + 1-2 ovnfaste fade –
(igen  gå i mors køkken eller genbrugsbutikkerne). Det er en fordel at have nogle plastbokse der kan opbevares “rester” i –  det gør det nemmere at tage resten af salaten med i madpakken næste dag, OG med en rest i fryseren/køleskabet behøver man ikke købe pizza eller andet take-away -så en lækker/smart madkasse m flere rum + vandflaske er et must DA 1 SANDWICH + 1 KILDEVAND  hver dag let bliver små 200 kr om ugen = vanvittigt mange penge på  SU 😀
1 sted synes jeg IKKE man skal spare – 1 gryde, 1 kasserolle + 1 24-26 cm stor stegepande –
JEG har købt flere gode fornuftige gryder i genbrugsbutikkerne, disse er bedre end mange af de små billige grydesæt der kan købes i forretningerne –
SÅ findes der ikke nogen i overskud i familien så ønsk dig dem i indflytningsgave eller  tag en der ved hvad godt køkkengrej er med ud og snus dem op – de er  der 😀

Jeg har taget udgangspunkt i at alt skal kunne købes til en rimelig pris og når der laves mad er der rigeligt til flere dage (alt efter hvad der laves.).
Jeg starter med en opskrift og fortæller så hvad den skal deles i og til hvad retten efterfølgende kan bruges til.

OKSEFARS:
“Kødsovs”
500 g oksefars = 15 kr købt på tilbud
1 pk bacon i tern = 5 kr (har købt 1 dobbeltpakning til 10 kr i REMA)
1 hakket stort løg = 1 kr (købt et  net i REMA)
3 store skrællede gulerødder i små tern = 1 1/2 kr (købte 1 pose i REMA)
1 pose FAJITA krydderimix (kan fås i ALDI og de fleste supermarkeder) = ca 8 kr
Ca 3 dl vand.   IALT  30 1/2 kr
Af denne portion bliver der nok til mindst 4 af følgende retter OG der vil være nok til 2 personer hver gang
1….Pasta med kødsovs –  Kog pasta og server kødsovsen til ca 1,5 dl pr person
2…Fyldte pandekager –    Fyld 2 spsk fyld på hver pandekage/tortilla, drys med revet ost og i ovnen ved 170 grader
3…Lasagne – læg kødsovs og lasagneplader i lag hæld en færdigkøbt ostesovs/monaysovs over og i ovnen ved 180 grader i 40 minutter
4…Pitabrød – server varm kødsovs og grøntsager til lune pitabrød
5…Shepards pie (kødsovs med kartoffellåg) – læg kødsovs i et lag i ovnfast fad dæk med kartoffelmos rørt med 1 æg og bag i ovnen ved 180 grader i 35 minutter
6…Fyld i hjemmelavet pizza – der laves en pizzabund af en gærdej (et  par tykke skiver landbrød skåret på langs kan bruges) – kødsovs og revet ost på og i ovnen 15-20 min v. 180
7…Varm pastasalat m grøntsager en rest pasta røres i 1 1/2 dl kødsovs pr portion og gennemvarmes, serveres m lidt kogte grøntsager

Bacon lægges på en kold pande og der tændes for varmen   –
Når fedtet er smeltet af (skal ikke være brunt og sprødt) tilsættes oksekødet og bruner med under omrøring –
Tilsidst kommes hakket løg , gulerødder  fajita-mix og vand i  –
Det hele koger godt sammen ca 15-20 minutter.
Jeg fik  godt 15 dl færdig krydret kødsovs –
Den blev delt i 4 portioner (og vi er 3 voksne,den til en pizza må godt være lidt mindre)
Kødsovsen er nu færdig og kan fordeles med ca 3 1/2 – 4 dl i hver boks

KYLLING:
1 renset kylling dækkes liiige med vand + 1 spsk salt – grøntsager tilsættes, det bringes i kog.
Grøntsagerne er 3 skrællede gulerødder, 2 rensede porrer, 1 stort pillet løg , 2 store skrællede kartofler –  kylling = 25 kr + grøntsagerne = ca 8 kr ialt 33 kr.
kyllingen skal koges til den er mør ca 50 minutter OG grøntsagerne tages op efterhånden som de er møre (de fiskes bare op på 1 tallerken og køler af)
Her bliver til 4 retter  (måske 5)
NU er der et fad med kylling – 1 tallerken med kogte grøntsager + 1 gryde med suppe
Kyllingen deles i 2 over + underlår, 2 stk kyllingebryst og resten af kylligekødet pilles af vinger og kyllingeskroget (der er mere end man tror på ) det lægges på en tallerken.
1….Kylling i karry – Afpillet kyllingekød overhældes med karrysovs og der tilsættes lidt majs og ærter – serveres med en kogeposeris.
2… Det afpillede kyllingekød kommes i 1/2 l suppe sammen med de ituskårne grøntsager –
krydr godt og kom kogte nudler i. Her er suppe nok til 2
3…Kyllingelårene serveres  m. champignonsovs (brevsovs) el. lignende og pastaskruer
4…1 Kyllingebryst rækker fint til en kyllingesalat m 1 rest pastaskruer
5…1 Kyllingebryst der skæres i tynde skiver kan bruges til 2 clubsandwich m salat, tomat og agurk og dressing  + et par skiver sprød bacon som man kan lide det
evt rest af suppe kan fryses  til senere suppe

FLÆSKE/KYLLING/KALV OG FLÆSKEFARS:
4-500 g fars   =  tilbud 15-20 kr
2 fintrevet gulerødder
1 frikadelle blanding til fars   = 5-7 kr  ialt max 25 kr
gulerødderne tilsættes farsen og
Farsen røres efter anvisning på posen –
Lad den bare stå 1 time eller 2 i køleskabet.
Der kan nu sættes frikadeller på et stykke bagepapir der er lagt på 1 bageplade
Ca 14 stk ind i ovnen ved 190 grader i 25-35 minutter
De kan nu serveres m kartoffelbåde, ris eller pasta.
Frys dem og tag dem du skal bruge

DIVERSE:
1 pakke bacontern(en halv dobbeltpakke), 1 hakket løg
Bacontern ristes og tages op  –
Løgtern simrer klare i fedtstoffet –
Det blandesog serveres ovenpå kartoffelmos –
Med rødbeder til er det BRÆNDENDE KÆRLIGHED –
Jeg elsker det men vil godt have revet gulerod(råkost) serveret til.

1/2 pakke skinketern (1 halv dobbeltpakke) kan bruges til  pasta med skinketern –
Lidt hakket kogte  grøntsager, skinketern + 1 rest kogte pastaskruer blandes i gryden og tilsættes 1/2 flaske madlavningsfløde (8 %) koges godt igennem og serveres med brød.

1/2  pakke skinketern blandes i et smurt fad m lidt ærter og kogte pastaskruer –
Overhældes m monaysovs og drysses med revet ost sættes i ovnen v  180 grader –
serveres med salat.

RIS-frikadeller lavet af en rest kogte ris (ca 2,5 dl)er uden kød men smager godt
https://billigeopskrifter.dk/risfrikadeller/1741IMG_2783-1024x768

Er der lavet brændende kærlighed eller Shepards pie kan der laves kartoffelfrikadeller
Også kødfrie men det mætter og er sundt
https://billigeopskrifter.dk/kartoffel-frikadeller-m-salat-og-groent-blanding/2656IMG_3098-768x576

PØLSER:

Svensk pølseret, kan serveres hvis der er serveret kartofler dagen før så kan der bruges en rest
kogte kartofler + 3 pølser resten af pølserne kan fryses eller blive til ristede pølsestykker m pommes-frites = BATMANDS LIVRET

Svensk pølseret – kold kartoffelsalat til MIG


27858640_1963992650518071_4050897473040643916_n