Madopskrifter til en “næsten” enlig ung pige, (hvor kæresten af og til spiser med)


En ung pige der skal skal studere og altså flytte hjemmefra har spurgt efter en SU-venlig madplan der først ER BILLIG og helst ikke skal være pasta & ketchup – Jo billigere man kan gøre det selv jo mere er der til fornøjelser –
disse 2 ting kommer som regel fra samme SU-ramte kasse 😉

Da kæresten af og til spiser med har jeg valgt at lave opskrifterne til 2 personer,
halvdelen lægges så i en boks i køleskabet og kan enten bruges en af de følgende dage ELLER fryses til senere.
Jeg har valgt ikke at bruge meget lang tid på madlavningen og opskrifterne skal være nemme.
Det er vigtigt at man bruger det man køber både af hensyn til madspild men også af hensyn til økonomien – grøntsager, brød (feks toastbrød) og salat kan serveres til det meste.

Allerførst vil jeg sige at redskaber osv, der kan man komme rigtig langt i genbrugsbutikkerne,
Mange forældre har dobbelt up af mange ting så tag det søde smil på og kig hos forældre + bedsteforældre (der ligger mange brugbare knive, rivejern, plastikbøtter og skåle i de fleste hjem) og det kan spare mange penge at alt ikke skal indkøbes fra nyt – så kan man ønske sig  nye ting efterhånden (og undgår fejlkøb af det man TROEDE  man ikke kunne undvære).
Et godt solidt skære-bræt, en skrællekniv, en grøntsagskniv, 1 brødkniv og 2 knive i forskellige størrelser så kan man komme langt –
Jeg har valgt at man behøver et solidt gammeldags rivejern + et sæt måleskeer og et dl-mål –
Det er nemmere med en måleske hvis man ikke er så erfaren i køkkenet, at man ved  1 tsk, en spsk-ske og en knivspids er-
Derudover skal man bruge et par plast/glasskåle efter temperament + 1-2 ovnfaste fade –
(igen  gå i mors køkken eller genbrugsbutikkerne). Det er en fordel at have nogle plastbokse der kan opbevares “rester” i –  det gør det nemmere at tage resten af salaten med i madpakken næste dag, OG med en rest i fryseren/køleskabet behøver man ikke købe pizza eller andet take-away -så en lækker/smart madkasse m flere rum + vandflaske er et must DA 1 SANDWICH + 1 KILDEVAND  hver dag let bliver små 200 kr om ugen = vanvittigt mange penge på  SU 😀
1 sted synes jeg IKKE man skal spare – 1 gryde, 1 kasserolle + 1 24-26 cm stor stegepande –
JEG har købt flere gode fornuftige gryder i genbrugsbutikkerne, disse er bedre end mange af de små billige grydesæt der kan købes i forretningerne –
SÅ findes der ikke nogen i overskud i familien så ønsk dig dem i indflytningsgave eller  tag en der ved hvad godt køkkengrej er med ud og snus dem op – de er  der 😀

Jeg har taget udgangspunkt i at alt skal kunne købes til en rimelig pris og når der laves mad er der rigeligt til flere dage (alt efter hvad der laves.).
Jeg starter med en opskrift og fortæller så hvad den skal deles i og til hvad retten efterfølgende kan bruges til.

OKSEFARS:
“Kødsovs”
500 g oksefars = 15 kr købt på tilbud
1 pk bacon i tern = 5 kr (har købt 1 dobbeltpakning til 10 kr i REMA)
1 hakket stort løg = 1 kr (købt et  net i REMA)
3 store skrællede gulerødder i små tern = 1 1/2 kr (købte 1 pose i REMA)
1 pose FAJITA krydderimix (kan fås i ALDI og de fleste supermarkeder) = ca 8 kr
Ca 3 dl vand.   IALT  30 1/2 kr
Af denne portion bliver der nok til mindst 4 af følgende retter OG der vil være nok til 2 personer hver gang
1….Pasta med kødsovs –  Kog pasta og server kødsovsen til ca 1,5 dl pr person
2…Fyldte pandekager –    Fyld 2 spsk fyld på hver pandekage/tortilla, drys med revet ost og i ovnen ved 170 grader
3…Lasagne – læg kødsovs og lasagneplader i lag hæld en færdigkøbt ostesovs/monaysovs over og i ovnen ved 180 grader i 40 minutter
4…Pitabrød – server varm kødsovs og grøntsager til lune pitabrød
5…Shepards pie (kødsovs med kartoffellåg) – læg kødsovs i et lag i ovnfast fad dæk med kartoffelmos rørt med 1 æg og bag i ovnen ved 180 grader i 35 minutter
6…Fyld i hjemmelavet pizza – der laves en pizzabund af en gærdej (et  par tykke skiver landbrød skåret på langs kan bruges) – kødsovs og revet ost på og i ovnen 15-20 min v. 180
7…Varm pastasalat m grøntsager en rest pasta røres i 1 1/2 dl kødsovs pr portion og gennemvarmes, serveres m lidt kogte grøntsager

Bacon lægges på en kold pande og der tændes for varmen   –
Når fedtet er smeltet af (skal ikke være brunt og sprødt) tilsættes oksekødet og bruner med under omrøring –
Tilsidst kommes hakket løg , gulerødder  fajita-mix og vand i  –
Det hele koger godt sammen ca 15-20 minutter.
Jeg fik  godt 15 dl færdig krydret kødsovs –
Den blev delt i 4 portioner (og vi er 3 voksne,den til en pizza må godt være lidt mindre)
Kødsovsen er nu færdig og kan fordeles med ca 3 1/2 – 4 dl i hver boks

KYLLING:
1 renset kylling dækkes liiige med vand + 1 spsk salt – grøntsager tilsættes, det bringes i kog.
Grøntsagerne er 3 skrællede gulerødder, 2 rensede porrer, 1 stort pillet løg , 2 store skrællede kartofler –  kylling = 25 kr + grøntsagerne = ca 8 kr ialt 33 kr.
kyllingen skal koges til den er mør ca 50 minutter OG grøntsagerne tages op efterhånden som de er møre (de fiskes bare op på 1 tallerken og køler af)
Her bliver til 4 retter  (måske 5)
NU er der et fad med kylling – 1 tallerken med kogte grøntsager + 1 gryde med suppe
Kyllingen deles i 2 over + underlår, 2 stk kyllingebryst og resten af kylligekødet pilles af vinger og kyllingeskroget (der er mere end man tror på ) det lægges på en tallerken.
1….Kylling i karry – Afpillet kyllingekød overhældes med karrysovs og der tilsættes lidt majs og ærter – serveres med en kogeposeris.
2… Det afpillede kyllingekød kommes i 1/2 l suppe sammen med de ituskårne grøntsager –
krydr godt og kom kogte nudler i. Her er suppe nok til 2
3…Kyllingelårene serveres  m. champignonsovs (brevsovs) el. lignende og pastaskruer
4…1 Kyllingebryst rækker fint til en kyllingesalat m 1 rest pastaskruer
5…1 Kyllingebryst der skæres i tynde skiver kan bruges til 2 clubsandwich m salat, tomat og agurk og dressing  + et par skiver sprød bacon som man kan lide det
evt rest af suppe kan fryses  til senere suppe

FLÆSKE/KYLLING/KALV OG FLÆSKEFARS:
4-500 g fars   =  tilbud 15-20 kr
2 fintrevet gulerødder
1 frikadelle blanding til fars   = 5-7 kr  ialt max 25 kr
gulerødderne tilsættes farsen og
Farsen røres efter anvisning på posen –
Lad den bare stå 1 time eller 2 i køleskabet.
Der kan nu sættes frikadeller på et stykke bagepapir der er lagt på 1 bageplade
Ca 14 stk ind i ovnen ved 190 grader i 25-35 minutter
De kan nu serveres m kartoffelbåde, ris eller pasta.
Frys dem og tag dem du skal bruge

DIVERSE:
1 pakke bacontern(en halv dobbeltpakke), 1 hakket løg
Bacontern ristes og tages op  –
Løgtern simrer klare i fedtstoffet –
Det blandesog serveres ovenpå kartoffelmos –
Med rødbeder til er det BRÆNDENDE KÆRLIGHED –
Jeg elsker det men vil godt have revet gulerod(råkost) serveret til.

1/2 pakke skinketern (1 halv dobbeltpakke) kan bruges til  pasta med skinketern –
Lidt hakket kogte  grøntsager, skinketern + 1 rest kogte pastaskruer blandes i gryden og tilsættes 1/2 flaske madlavningsfløde (8 %) koges godt igennem og serveres med brød.

1/2  pakke skinketern blandes i et smurt fad m lidt ærter og kogte pastaskruer –
Overhældes m monaysovs og drysses med revet ost sættes i ovnen v  180 grader –
serveres med salat.

RIS-frikadeller lavet af en rest kogte ris (ca 2,5 dl)er uden kød men smager godt
https://billigeopskrifter.dk/risfrikadeller/1741IMG_2783-1024x768

Er der lavet brændende kærlighed eller Shepards pie kan der laves kartoffelfrikadeller
Også kødfrie men det mætter og er sundt
https://billigeopskrifter.dk/kartoffel-frikadeller-m-salat-og-groent-blanding/2656IMG_3098-768x576

PØLSER:

Svensk pølseret, kan serveres hvis der er serveret kartofler dagen før så kan der bruges en rest
kogte kartofler + 3 pølser resten af pølserne kan fryses eller blive til ristede pølsestykker m pommes-frites = BATMANDS LIVRET

Svensk pølseret – kold kartoffelsalat til MIG


27858640_1963992650518071_4050897473040643916_n