Varm Æblesuppe + Boller


Varm æblesuppe var noget jeg af og til fik i min barndom. Det er nemt og meget rimeligt i pris, specielt hvis man kan få fat i lidt nedfaldsæbler.
Jeg er vokset op i en familie med meget få rede penge, men min mor kunne trylle når enderne skulle nå sammen. Suppen her er noget jeg stadig kan lide og mange børn vil kunne lide den.
“Hjemme” fik vi oftest nybagt “vandbrød” (opskrift kommer en anden dag) bagefter med te til, og så er det både sundt og nærende og bliver en kødløs dag (som jeg godt kan lide). Når duften fra æbler og bagværk breder sig er ALLE tilfredse.

VARM ÆBLESUPPE:

Æbler skrælles og skæres i tynde skiver –
Her er brugt nedfaldsæbler (jeg brugte 7 store) –
De koges op i lidt vand (det skal lige nå op og dække æblerne –
De småkoger til æblerne bliver lidt klare, men skal IKKE koge ud –
Der smages til med sukker og vanilje (mængden afhænger af æblesort) –
Nu røres et par spsk kartoffelmel ud i lidt koldt vand –
Gryden tages fra varmen og det tilsættes langsomt under omrøring,
måske skal der ikke bruges det hele før det er jævnet men stadigt flydende.

14593237_1078410472255051_1469012262_n

Vi får nybagte yoghurt-boller bagefter så er alle mætte 😀

YOGHURT-BOLLER:

1 gærdej laves af:
halvt yoghurt-naturel + halvt kogende vand (ialt ca 6 dl)
(jeg brugte yoghurt, da jeg havde noget stående i køleskabet/kunne være mælk/vand)
75 g smør
2 pk gær
2 spsk sukker
2 tsk salt
Godt 1 kg hvedemel

Der æltes en blød dej der får lov at hæve til dobbelt op –
Dejen slås ned og formes  til boller der sættes på bagepapir –
Hæver igen til dobbelt størrelse –
Smøres med æg pisket sammen med 1 spsk vand –
Jeg fik 52 boller på 3 plader –
Bages ved 200 grader ca 15 minutter –
Tages ud, køler lidt af, pakkes i poser og fryses ned med 6 stk i hver pose –
Jeg fyldte i 6 poser, det er gode morgen/eftermiddags-boller.
16 stk blev oppe (bruges i aften og i morgen tidligt)

14585554_1078328545596577_1108278496_n