Gulerodsboller + brød af restemel


Jeg brugte formiddagen på at rydde op på mel-hylden
Der var en del melposer med små rester –
Lidt sigtemel, lidt havremel, lidt hvid hvede + 2 rester af en færdigblanding bondebrød/landbrød –  alt lagt sammen var der 900 g.
Jeg valgte så at det skulle ende med at være et lyst brød så der blev suppleret med  300g hvedemel
Al melet blandes med 2 pk tørgær/hvis der anvendes rigtigt gær bruges 2 pk der opløses i det lunkne vand.

Jeg brugte 9 dl lunkent vand, 3spsk sukkererstatning(her kan anvendes sukker, 2 tsk salt, 3/4 dl olie og tilsatte ovenstående melblanding under omrøring  –
Når det er til at røre ved æltes der videre på bordet til dejen er en sammenhængende del der ikke hænger i fingre og bord
Dejen hæver så 1 time og deles i passende brød –
Efterhæver 1/2 time, pensles med sammenpisket æg og bages ved 200 grader i ca 40 minutter
Det øverste snød mig, det blev lidt “løst” men det spiser vi først – de 3 andre er fine og kommer i fryseren 😀

 

Jeg ryddede jo op og fandt også en pose gulerødder der trængte  meget til at blive brugt –
Jeg valgte at skrælle dem og skære enderne af og så kørte min mand dem på køkkenmaskinens rivejern (der blev en stor skål, dette ville jo ellers have været spild)
4 dl tog jeg fra til gulerodsboller resten kom i køleskabet i en boks med låg, så er der til råkostsalat et par dage.

Gulerodsboller :
Denne dej blev lavet på køkkenmaskinen –
Det er nemt og det kan jeg godt lide 🙂 først til sidst æltede jeg på bordet og hvis man (som jeg) har en god maskine er det ikke nødvendigt, men jeg kan lide at stå med den bløde dej og mærke at den hæver mellem mine hænder.
*
6 dl vand lunkent
1/2 dl olie
2 spsk sukker + 1 tsk salt
4 dl revet gulerod evt lidt rosiner
1-2 æg afhænger af str mine er hønnike-æg (meget små, derfor 2)
*
900 g – 1000g hvedemel blandet m 2 breve tørgær (køber jeg i LIDL)

Fra * til * kommes i maskinen og blandes og melet der er blandet med tørgær tilsættes ad nogle gange
Enten æltes godt på maskinen eller det vippes ud på bordet og æltes
Det hæver 1 time og formes til boller( heraf ca 25 stk store boller)
De efterhæver 20 min
Pensles med et sammenpisket æg
Bages ved 200 grader i ca 20 minutter, men hold øje  med dem, det er forskelligt i forskellige ovne
Her ligger de klar til fryseren, men lagde lige en øverst så i kan se hvordan de blev 😀