Hvedeboller eller brød + store gærklejner m glasur


Hvedebrødsdej i økonomistørrelse –  (6 mindre hvedebrød og 8 boller, eller 7 brød)
( 4 mindre brød eller 2 brød + 1 plade boller)
Jeg har sat en “nomal portion” i parentes
15 dl lunken vand/mælk (jeg brugte 4 dl kærnemælk/resten vand)………….(5 1/2 dl)
2 spsk olie…………………………………………………………………………………………..(1 spsk)
2 spsk sukker………………………………………………………………………………………(1 spsk)
2 tsk salt……………………………………………………………………………………………..(1 tsk)
2 pk. gær…………………………………………………………………………………………….(1 pk)
evt. 1 æg til pensling (så bliver de flotte og blanke)
———
2,5 kg hvedemel (det billigste  hvedemel er OK)……………………………………..(1 kg)
ovenstående piskes godt sammen og røres med knapt 2 kilo mel –
Så æltes der langsomt mel i til klumpen er tilpas-
Blød, elastisk og slipper bord og hænder.
Der skal bruges ialt ca. 2,5 kg hvedemel
———
På denne måde kan der bages 7 brød for ca.10-12 kroner –
Det er væsentligt billigere end bagerens købebrød

I dag lavede jeg den lille portion og formede 3 plader med boller 46 stk
De blev penslet med æg og bagt ved 200 grader  i ca 13-20 min.

 

Store Gærklejner:

De store klejner er i bund og grund en fed gærdej, der kunne bruges til kardemommeboller.

150 g  smeltet smør, 2,5 dl mælk, 1 spsk sukker,  2 tskf kardemomme og 1 pk gær blandes. 3 sammenpiskede æg og 500 g mel tilsættes og dejen æltes måske skal der lidt mere mel i afhængigt af æggenes str.

Herefter skal dejen ikke hæve, den tid man er om at rulle ud , skære dem ud og den tid de venter på at blive kogt er nok – når jeg laver mange sætter jeg halvdelen af dejen i køleskab mens jeg ordner den første halvdel.

Dejen udrulles i 3-5 mm tykkelse skæres til klejner i 4 x 9 cm og koges i palmin 2-3 stykker af gangen. Palminen skal være varm så den syder om en træpind, men ikke for varm.

til sidst pyntes med glasur med citronsmag – lækkert

Samme dej kan bruges til donuts – boller med et hul i – koges som klejner og vendes mens de er lune i sukker eller pyntes med florsukker eller glasur

Hvis man ønsker at bage kardemommeboller skal dejen hæve først til dobbelt str, bagefter 20 min på bagepladen -bages ved 210 grader i ca 12 min.

Når jeg laver Doughnuts er det samme dej bare formet til ringe –
Jeg tager et stykke på størrelse med en lille bolle og laver hul i den –
Koges som klejnerne –
De kan pyntes efter ønske (først efter optøning)

25485027_1492328300863264_1635748852_o