JUL – planlægning af julemaden


Planlægning af julemaden –

Julen er efter min mening en dejlig tid. Fyldt med (hos os) lys og genkendelsens glæde. Jeg glæder mig hvert år når jeg pakker mine ting ud, og er i januar lige så glad for at pakke dem væk igen.

I formiddag skal jeg have taget kød op af fryseren, vi skal have andesteg, flæskesteg og medisterpølse – det er meget, men så er der til julefrokosten.

I eftermiddag koger jeg risengrød til vores risalamande.

——————————————–

ANDESTEG:

Min and bliver langtidsstegt ved 150 grader, denne temperatur tager ca 3 timer og måske 3 kvarter til bruning bagefter –

Jeg tager anden ud af pakningen og efterser den indeni for rester af lunger osv. (disse fjernes). Herefter tørres den godt med køkkenrulle. Den gnides med salt og peber både udvendig og indvendig, fyldes med svesker og kvarte æbler uden kernehus. Så lægges den i en bradepande på risten og sættes i en 150 grader varm ovn – tilsætter 1 / 2 – 3/4 l vand i bunden af bradepanden ( tilsæt  måske ekstra vand undervejs) – langtidssteger ca 3 timer , måske skal den brunes ved højere temperatur.  Er  man i tidsnød kan temperaturen hæves 20 grader og der spares 1 time – men langtidsstegning giver et meget saftigt resultat og huset dufter af JUL.

——————————————–

FLÆSKESTEG:

Alle flæskstege kan langtidssteges. Et stykke svinekam på ca 2 kg tager ca. 2 1/2 time ved 150 grader, stegen bliver saftig og sværen på min steg bliver sprød – ellers skærer jeg den af kødet og lægger den under gril – men PAS PÅ det går stærkt.

Et stykke kamsteg på ca 2 kg. Kig efter om  stegen er ridset ordentligt, dvs. hele vejen og helt ned i fedtlaget, gnid groft salt godt ned i sværen, læg nogle laurbærblade et par steder i sværen og læg stegen på risten over bradepanden. tilsæt ca. 1/2 l vand i bunden – og steg ved 150 grader. Her til jul steger jeg begge dele sammen.

Temperaturen til svinekam  passer til andestegens, så juleaften starter jeg andestegen og et par timer senere sætter jeg stegen ind ved siden af – skyen der kommer i bunden af bradepanden bruges til sovsen – Jeg skummer (fjerner det øverste fedtlag), men det er en smagssag.

———————————————

Serveres til jul traditionelt med hvide kartofler, brunede kartofler og rødkål. DET skal der ikke ændres på

———————————————-