Denne uge er vi i 30`erne, det var en krisetid hvor der blev trappet op til starten af 2.verdenskrigs begyndelse i 39.
1. verdenskrig sluttede i 18 og de første år efter en sådan krig bliver brugt til at få styr på hverdagene igen mens landet genopbygges – Urbaniseringen havde for alvor taget fart under krigen, da mange (måske fejlagtigt) mente at mulighederne var større i byen. – Byerne var derfor vokset og boligerne var små og tætte. – De opgangstider der begyndte i 20érne nåede desværre ikke at komme alle til gode inden 2.verdenskrig brød ud.
De fleste havde nu komfurer og en kødhakker med håndsving (i hvert fald på landet) –
I byerne kunne man købe kødet hakket hos slagteren og der var nok væsentligt højere fedt% end vi er vant til – svine-eksporten voksede konstant fra slutningen af 1800-tallet og det der ikke kunne eksporteres kom til salg (hakket kød, indmad, ben, hoveder osv.) selvfølgeligt var der andre udskæringer men det var disse (sammen med fisk) der var økonomisk overkommelige i det daglige.
Jeg har i denne uge brugt de lidt gammeldags udskæringer og de rodfrugter der kunne fås i 30érne
I denne uge købes en pakke flæske-ben (bruges fredag og lørdag)
Der indkøbes en pose rodfrugter, der skal bruges af mandag(et par lyse rodfrugter), torsdag(2-3 gulerødder), fredag(et par lyse + et par gulerødder) og de sidste bliver brugt søndag –
Af 1 pose æbler bruges 1-2 mandag resten bruges til mellemmad + madpakker
Der indkøbes 10 æg og minus et par stykker til bagning koges de og bruges i skiver på brød i madpakker –
På den måde bruges ALT op hvad der var kendetegnet for den tids husholdning
Mandag:….Kartoffel/rodfrugt-mos m. flæsketern og æbler (sønnen får pasta)
Tirsdag:…..Hakkebøf m løg, kartofler og tyttbær
Onsdag:…..Risengrød + nybagte boller m syltetøj
Torsdag:….Stegte fladfisk(eller fiskepinde) m kartofler og råkost
Fredag:……Gule ærter (kogt på ben) + Klatkager m syltetøj
Lørdag:……”Snyde labskovs” Jeg laver af grisekød og kartofler (det smager fantastisk)
Søndag:……Helstegt kylling m persille, kogte kartofler og rodfrugter –
TIP: hvis man skærer brystet af skroget, klipper de nederste vingespidser og halsen af EFTER stegning så kan der koges en kraftig suppe på halsstykke,skrog og vingespidser selv om det er stegt først – denne suppe vil jeg anvende til minestrone-suppe m pasta i næste uge 😀
Indkøb:
1 kylling (25 kr i netto), 1 x hakket oksekød (18 kr i netto), flæsketern (10 kr i Rema) rødspættefileter/fiskepinde (25/20 kr i netto) 1 x ben (ca 20 kr i vores superbrugs) =95 –
1 x Havregryn, 2 x brød, 1 x hvedemel, 1 x syltetøj, 1 x møllerens gule ærter + grødris = 60 –
6 l minimælk, 2 l let/sødmælk, 1 x Kærgården (8 kr i netto), 2 runde havarti ost (á 15 kr i netto), 10 æg, 1 x gær, 1 pk knækbrød = 115 –
2 kg kartofler, 1 x blandede rodfrugter, løg, persille, æbler og 1 x appelsiner(10 kr i netto), = 70 –
Ialt ca 34o kr
Her er havregryn, rugbrød med ost og syltetøj til morgenmad
Rester fra aftensmad + evt råkost , ost, kogte æg i skiver og brød til frokost/madpakker
Udskåret frugt og gulerødder + knækbrød evt m ost til mellemmåltid
Middagsmad i følge madplan hele ugen
Der er handlet til boller onsdag og klatkager fredag
Så resultatet er omkring 350 kr til en familie på 2 voksne og 2 børn.