Nybagte boller efter meget gammel opskrift (er altid godt)


Jeg kan godt lide at bruge opskrifter fra “RIGTIG gamle dage” (denne er fra ca 1915)  – denne bliver brugt flittigt her hos  os – vi kan lide bløde hvide boller til kaffen 1 gang imellem og med hjemmelavet marmelade er det såmænd ikke mere usundt end kage fra supermarkedet 😀

Dette er en gammel opskrift fra en håndskrevet kogebog der stammer fra  en af min mands bedsteforældre – de er gode, men med smør og minus fuldkorn er de måske politisk ukorrekte 😀 men gode er de og billige –
Det koster mig 1/3 af en pose billig mel (7-8 kr /2kg) + 1 pk gær (1 kr) + knapt 1/2 pk smør (bruger den billige fra ALDI til ca 8 kr/pk) + 2 æg (lidt salt og sukker) ialt ca 10 kroner – lidt billigere for mig fordi jeg har æg fra egen hønsegård, det er  stadigt billigere end at skulle købe 25 store boller hos bageren eller kage fra supermarkedet  (og bollerne smager bedre <3 )

Bløde lyse boller:
* 1
4 dl lunken vand
1 pk gær
2 spsk sukker
1/2 tsk salt
* 2
700 g hvedemel
100 g smør (blødt)
1 æg
*

Alt mellem * 1 og * 2 piskes godt sammen
Det mellem * 2 og * tilsættes, brug ikke hele melet på en gang –
Det skal være en meget blød dej æg+smør slås/røres godt i med en ske, og der røres grundigt –
på nuværende tidspunkt æltes den ikke men røres med en ske til den samler sig.
Her er det vigtigt at “slå” så meget luft i som muligt –
Hvis dejen er FOR blød tilsættes det sidste mel, ellers bruges det ved formningen af bollerne –
Nu sættes den bløde dej til hævning til dobbelt størrelse.
Den slås ned og formes til boller (Jeg fik 25 stk)
jeg gnider hænderne med et par dråber olie så hænger det ikke i
De sættes på plade med bagepapir og pensles med sammenpisket æg (gem resten)
Stilles til hævning til dobbelt størrelse mens ovnen varmes op til 200 grader
Inden de sættes i ovnen pensles de igen med ægget
Bages 12 – 18 minutter afhængig af ovnen.