KYLLING MED OVNBAGT GRØNT

KYLLING:
Kylling er vel nok noget af det nemmeste, og da jeg har fået vrøvl med benene er det velkomment 😉
Kyllingelår (over og under) lægges i et smurt fad efter at være GODT krydret –
sættes i en 200 grader varm ovn 45 – 50 minutter, mine er nogle meget store stykker så de får lidt mere. (HUSK KYLLING SKAL VÆRE GENNEMSTEGT)

OVNBAGTE GRØNTSAGER:
Jeg tog hvad der var i grøntsagsskuffen –
Selleri – kartofler -gulerødder – løg –
Alt ordnes og skæres i klodser –
Vendes i olie i en plastpose/bøtte krydres med salt og peber –
Sættes i ovnen ved 200 grader  de sidste 40 minutter  af kyllingens stegetid.
De allersidste 10 minutter lægger jeg lidt tomater  i 1/4 derind –
Fordi jeg stadigt kan få drivhustomater billigt (10 stk for 10 kroner) ved den lokale bod –

PASTA:
Der koges pasta efter posen i letsaltet vand –
Her var det en pose nudler –
Dryppes af og serveres straks.

Her blev serveret lidt diverse :
1…… Vi har flyttet fryseren og afrimet den, derfor er der ryddet op i den.
2……Min mand er ikke rigtig glad for kylling, så der blev fundet lidt rester 😉
Der blev “fundet” 3 frikadeller, nogle fiskepinde og 4 mini-pizza –
Der blev sat pris på “gevinsten” 🙂

Resten af kødet blev bagefter pillet fra de resterende kyllingelår og lagt i en pose til kyllingepie, og de nudler der var til rest blev  blandet med de grøntsager der var tilbage. Det rister jeg på panden i morgen  som tilbehør til kyllingen der bliver bagt ind i butterdej.

IMG_2839

Chevapcici m. ris og råkost

Chevapcici er en klar favorit her hos os – specielt hos de unge.

CHEVAPCICI:
Kødrullerne der er færdigkrydret skal blot stege til de er gennemstegte, MEN ikke for længe så bliver de tørre.
Jeg giver dem lidt ekstra hvidløg og lidt chili samtidigt med at jeg hælder en firkantet brik “knuste tomater m. hvidløg” over og det er så sovsen –
Man kan da vælge at jævne den, men det gør vi ikke –
Skulle jeg vælge noget ville det være at hælde en madlavningsfløde over og så tilsætte en del timian – men det vil kun være til “festlige lejligheder” 🙂

Ris koges som vanligt 1 del ris til 2 dele vand –
koges 10 minutter – hviler 10 minutter (mens der dækkes bord)

En råkost af revet gulerod og revet æbler (har rigeligt) dryppet med citron og drysset med 1 tsk sukker – så bliver æblerne ikke mørke.

Pasta i flødesovs m. bacon, stegte østershatte + ovnstegte kartofler og rødløg

Pasta i flødesovs m. bacon kan de fleste, også børn lide. KUN jeg er ikke til at spise mig mæt i pasta  😉  , derfor de stegte kartofler og rødløg men de andre kan nu også lide dem 🙂 – De stegte østershatte var fordi vi var i den lokale SUPER-BRUGS, de har et godt udvalg af svampe (og de er friske) – det synes jeg det kniber  lidt med andre steder.

PASTA I FLØDESOVS m.BACON:
1 pakke bacon steges pænt sprødt og klippes lidt ud i mindre stykker.
250 g pasta koges , drypper af og sættes til side.
1 madlavningsfløde koges op så den jævner, smages til efter ønske –
den skal ikke være meget tyk – pastaen røres nu i og tilsidst tilsættes det meste af bacon og det varmes igennem – hældes op og pyntes med den resterende bacon.

STEGTE ØSTERSHATTE:
Østershatte rives i mindre stykker langs lamellerne – man ødelægger dem mere hvis man skærer med en kniv –
De steges i lidt fedt fra bacon (max 1 spsk) til de begynder at blive karameliseret på kanterne.

OVNSTEGTE KARTOFLER OG RØDLØG:
Kartoflerne skrælles og skæres i kvarte –
Rødløg pilles og skæres i tykke både –
Det hele lægges i en pose –
Tilsættes 1-2 spsk olie og salt, peber og tørret timian –
rystes godt så olien fordeles –
Lægges i en lille bradepande –
sættes i ovnen ved 225 grader i ca 35-40 minutter.

Vi lægger østershattene til den ene side da sønnen ikke er “på svampe” –

Normalt vil jeg da blande dem med kartofler og rødløg 🙂

IMG_2837

Stegt medister med varm kartoffelsalat m. fløde og “york-shire” puddings

Medister kan dele vandene, men her gør vi sådan:

Medister bliver altid lagt i koldt vand, og varmes op til kogepunktet –
Når det koger slukkes for varmen og gryden tages væk –
Står så og trækker en times tid –
Tages op og brunes på panden til den har en flot farve.

Varm kartoffelsalat:
Kogte kartofler skæres i skiver –
1 stort løg hakkes –
1 spsk smør – lidt eddike 1/4 dl – 1/2dl vand – lidt sukker, salt og peber og løget koger mørt heri –
kartoffelskiver og lidt madlavningsfløde tilsættes –
koges igennem og smages til.

Serveres med rødbeder og hakket persille, her blev kogt lidt pasta til sønnen også.

York-Shire puddings m. majs
Denne opskrift er fra en veninde der en gang var au-pair i England.
Det var MODEREN der lavede dem – det blev ikke overladt til nogen –
og hver familie har deres opskrift (præcis som vores frikadeller 🙂  )
Dette er en grundversion – jeg har så lagt 1 spsk majs i formene før der kom dej i <3
Dejen er nem i denne lidt fordanskede version

2  1/2 dl mel blandes med et drys salt i en skål –
2 store eller 3 små æg røres ud i melet og der tilsættes 2 1/2 dl mælk –
Piskes godt med et håndpiskerisså der ikke er klumper –
1/2 tsk olie lægges i hvert muffins-hul i en muffins-form og
den sættes i ovnen og bliver meget varm –
nu hældes der lidt dej i hvert hul og de bages ved 210 grader til de er flot hævede og har en flot farve –
Det er et tilbehør der ikke bruges i danmark, men med krydderier (tørrede tomater osv. ) kan det være et spændende alternativ til flute <3

IMG_2836

Squash-frikadeller

400 g revet squash
2 æg
1 mindre revet løg
ca 2 dl rasp (måske lidt mere) måske lidt mere/mindre.
salt, peber, lidt hakket chili, krydderi efter ønske.

Den 26-9 da vi fik “Pastaret med laks” brugte jeg kun den grønne skal af en squash – resten blev revet og lagt i fryseren –
Det er den pose jeg bruger i dag, men det kunne også være en hel squash der blev groftrevet – proceduren er den samme 😉 (jeg tilsatte lidt frisk revet, da jeg havde et stykke squash liggende) når der kommer lidt revet af det grønne med giver det en god tekstur.
Squash (der er revet) drysses med 1/2 tsk salt og lægges til afdrypning i en si.
Væden gemmes evt. til sovsen.
Når det er dryppet godt af – gerne 1 time – vrides det sidste vand af (jeg bruger hænderne) – der skal så  meget vand af som muligt.
Squash-massen røres nu med 2 æg revet løg, krydderier efter ønske (her er lidt finthakket chili godt) og RASP (mel kan gøre dem klistrede, det er ikke behageligt).
Farsen skal være tilpas fast ellers må der mere rasp i.
Steges i halvt olie/smør til de er pæne (de skal ikke være mørke)

Der serveres kartofler og gulerødder til, samt en lys sovs.
Her varmes også nogle kød-frikadeller fra fryseren, da sønnen ikke er KANIN 😉

TIMIAN-GULERØDDER:
Gulerødder skrælles og skæres i stave –
Koger i LIDT vand til de er knapt møre –
De drypper af i en sigte –
Så blandes de med 1 tsk  tørret timian og lidt salt –
Steges så på panden i lidt olie 1/2 spsk til de får LIDT farve.

Sovs af væde fra squash:
Væden fra squash bruger jeg til sovsen således:
1 spsk flydende oliemargarine varmes og der tilsættes 1 spsk hvedemel –
Røres godt og tilsættes væden fra squash langsomt –
krydres nu med salt, peber og krydderurter,
kan tilsættes en lille smule (1/2 dl) madlavningsfløde.  😉

IMG_2833

Tortillas m. kødsovs og salat

Jeg havde tortillas liggende, både med og uden chili – dem havde jeg købt for et stykke tid siden, da der var tilbud på i ALDI.

Kødsovs til Tortillas:
600 g oksefars brunes godt i en gryde –
Jeg tilsatte 1/2 glas pastasovs og lidt vand (ca 2,5 dl) –
pastasovsen var en rest fra i fredags da der blev lavet pizza
Det stod og småsnurede ved svag varme 1 lille times tid
og blev smagt til med salt, peber, en lille smule paprika og lidt krydderurter (fra haven)-
Det halve af kødsovsen er frosset ned (til kødsovs til pasta senere)

Tortillas-pandekagerne:
Dem pakker jeg ind i bagepapir og lægger i en kold ovn –
Tænder for ovnen og stiller termostaten på 125 grader når ovnen er varm er de færdige.

De blev serveret med et salatfad med agurk, tomat, løg, lidt forårsløg,  grøn og gul peberfrugt- dressing og chilisovs blev serveret til.

IMG_2831

Mad-plan for uge 41

MANDAG:……Wraps med tomatsovs

TIRSDAG:…….Squashfrikadeller og kødfrikadeller m.kartofler og gulerødder

ONSDAG:…….Medisterpølse og varm katoffelsalat

TORSDAG:…..Pasta med flødesovs og bacon

FREDAG:…….Chevapcici, ris og råkost

LØRDAG:…….Kyllingelår med ovnbagt grønt og pasta

SØNDAG:…….En rest godt krydret kylling indbagt i butterdej

Det hele har jeg i fryseren, kommer måske til at mangle lidt grønt som vanligt,
Men køber det senere på ugen.
Skal bage boller senere på ugen, har købt mel og gær,
1 rugbrød bager jeg senere på ugen, har købt en færdigblanding,
Tingene skal ikke være for besværlige – da jeg går med en dårlig fod –
DET har jeg heller aldrig prøvet før, så hvorfor ikke 😉

Fiskekrebinetter med kæmpefritter og figner

FISKEKREBINETTER:
Det er lynhurtigt, meget sundt og måske kan det få nogle der ellers ikke spiser fis til at prøve.
De børn jeg har serveret dem for, spiser dem med fornøjelse.
100 – 150 g lys fast fisk (torsk, lyssej eller lignende) pr portion.
Til 400 g torsk bruger jeg 1,5 tsk salt og 0,5 tsk citronpeber.
Fisken hakkes fint med en kniv eller i køkkenmaskinen –
Røres med salt og peber til det er sejt. –
Formes til krebinetter (ikke for store) og vendes i 1 spsk hvedemel –
Steges i halvt olie/smør til de er gyldne.

Serveres med kæmpefritter og salat med friske figner.
Da vi fik remoulade til behøvede vi ikke sovs.

Dette var nok til min mand og jeg da vi fik æblekage til dessert.

IMG_2830

 

Bagedag rugbrød og grovbrød

Jeg manglede brød så jeg bagte 2 store rugbrød og 3 grovbrød af fuldkorns-hvedemel.

Rugbrødene bagte jeg af “Bagerens solsikkerugbrød” fra NETTO (alt efter tilbud 10-12 kr).
Jeg brugte blot opskriften på posen, den er nem skal være en blød dej der skovles op i formene og skal kun hæve 1 gang i formen.
Det giver 2 rugbrød der er gode at skære hvis man venter til næste dag –
Jeg lagde 2 halve brød i fryseren.

GROVBRØD AF FULDKORNS-HVEDEMEL:

750 g fuldkornsmel
750 g hvedemel
9 dl vand
50 g gær
3 spsk olie
3 spsk sukker, 2 tsk salt

Gæren røres ud i lunken vand –
Olie, salt og sukker kommes i –
Fuldkornsmelet kommes i på en gang og røres godt rundt –
Hvedmelet æltes nu i lidt efter lidt til dejen er passende –
Sættes til hævning til dobbelt størrelse (hos mig i dag tog det 1 1/2 time) –
Det er afhængigt af temperatur og gær-mængde. –
Formes nu til 3 store brød, der hæver en gang til 20 – 30 minutter –
Jeg penslede med mælk, men ikke nødvendigt. –
Bages ca 30 minutter ved 200 grader.

Jeg delte dem i halve og lagde dem i fryseren.IMG_2827

Hjemmelavet pizza

Pizzaen er en stor “familiepizza”, den fylder HELE min bageplade –
Man skal passe på ikke at overfylde sin pizza – de fleste pizzaer er bedst hvis de er enkle –
så kan der komme salat og dressing ovenpå bagefter – De unge her kan lide salatpizza 🙂

PIZZA:
Vi starter med bunden:
I en stor skål kommes 500 g mel
1/2 pk  gær
2 spsk olie
2 1/2 dl lunken vand
1 tsk salt

FYLD:
1/2 glas tomatsovs (jeg bruger pizzasovs m hvidløg fra LIDL) resten er frosset ned til næste gang.
10 – 12 cosktailpølser i skiver
1/2 grøn peber i fine tern
6 – 8 skiver chilipølse i fine tern
100 g revet ost

Det hele æltes sammen og stilles til hævning – til dobbelt størrelse (gerne længere)
Æltes igennem og rulles ud i en stor firkant på et stykke bagepapir i str med bagepladen –
Tomatsovsen smøres på helt ud til kanten –
Fyldet drysses på –
Og til sidst osten –
Pizzaen sættes i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter.

Inden servering lægges strimlet salat og tomater på –
Der kommes lidt hvidløgsdressing på.IMG_2828