Babymos af frugt og grønt fra haven

Jeg er blevet spurgt om hvordan man laver babymos –
Babymos bør efter min mening være lavet af det reneste og de bedste råvarer vi har OG UDEN TILSÆTNINGSSTOFFER af enhver art.
HUSK – det er forældrene der giver deres børn en sød tand – maden bør ikke indeholde mere sukker end nødvendigt – det må gerne smage af frugt 😉 .
Hvis man bruger fryseren til at opbevare maden behøver man ikke holdbarhedsmiddel.
Moden frugt skrælles og skæres i små stykker, damper møre i så lidt vand som muligt – piskes eller blendes til en jævn mos.
Den kan spises som den er eller tilsættes LIDT sukker (hvis frugten er moden er det ikke nødvendigt).
Fryses i små portioner, man kan fryse i isterningsbakker og så tage de terninger der er nødvendigt – til at begynde med er det kun 2-3 terninger der bruges.
Kartofler koges og piskes blød med lidt mælkeerstatning eller smør.
Hvis BABY kan lide frugtmos men ikke kartoffelmos kan man i begyndelsen tilsætte en terning frugtmos til kartoffelmosen.
Grøntsagsmos laves lige som kartoffelmos, man kan blande flere slags grønt, men start med en slags ad gangen og giv det nogle dage, BABY skal have tid til at vænne sig til det.
HUSK at tale med sundhedsplejersken, hun er den der bedst kan råde til hvornår DIT barn er klar til babymos.
Efterhånden kan mosen gøres grovere og der kan tilsættes pasta, ris og kød. <3

Kalkunpande med rødløg og æbler og ris

Kalkunpanden er nem, da kalkunkødet er mørt på et øjeblik 😉

KALKUNPANDE:
350 g kalkunkød i tern
100 g cocktailpølser
200 g rødløg i både
200 g syrlige æbler i både
Jeg tilsatte en håndfuld rosiner (synes det smager godt i gryderet – kan udelades)
1 flaske madlavningsfløde
1 spsk paprika, salt og peber

Rødløget svitses med paprika i lidt olie/smør
kødet tilsættes og når det er brunet tilsættes resten UNDTAGET pølserne
Når det er kogt igennem tilsættes pølserne.

Blev serveret med ris og en tomatsalat.IMG_2826

Skinkeruller med porrefyld, pasta og tzatziki

Jeg starter med skinkerullerne –
8 store skiver pålægs-skinke (her bondeskinke fra ALDI)
2 stk porrer
1 portion sovs af 2spsk smør, 1 spsk mel, ca 2,5 dl mælk/vand
Lidt salt, peber og revet ost (drysses ovenpå)

Porrerne skæres i TYNDE skiver og svitses til de falder lidt sammen –
De 8 skiver skinke rulles om 1 spsk porrer –
Lægges i et fad og overhældes med den lyse sovs –
Revet ost drysses på –
Fadet sættes i en 180 grader varm ovn ca 10 minutter –
Det ser nu sådan ud 🙂

IMG_2823

Tzatziki:
Groft revet agurk drysses med lidt salt og trækker lidt –
Så kan man vride vandet af agurken –
Creme-Fraiche røres med hvidløg og lidt salt og peber –
Mængden af hvidløg afhænger af smag OG af hvor stærke dine hvidløg er –
Agurken røres i.

Pasta:
Koges efter pakningen mine 6 minutter i letsaltet vand.

Til sidst pyntes retten med lidt strimlet salat –
Jeg har stadig lidt i en plantekasse i haven.

IMG_2824

 

Oksemedaljoner m. brasede kartofler og friske bønner

I dag skal vi have OKSEMEDALJONER m. bacon, det er lækkert kød, men  ikke dyrt 😉   –
Jeg købte dem i NETTO for et stykke tid siden, 15 kr for 2 stykker –
Jeg købte 2 pakker og lagde i fryseren –
Hvis man kigger i køledisken i supermarkedet  sidst på måneden om TORSDAGEN – er der ofte gode tilbud.
Supermarkedet vil have solgt det de har i fryseren, så de kan få nye varer i til weekenden, desuden ved supermarkederne godt at først på måneden og op til en weekend  “sidder pengene lidt løsere” HOS NOGEN – Jeg indrømmer gerne at jeg  hører til dem der kigger efter tilbud og GULE MÆRKER –
Så længe varen ikke er gammel og beskadiget køber jeg den gerne. 🙂

Oksemedaljonerne var færdige med bacon omkring –
Så de blev stegt på en pande i halvt smør/olie –
Først hele vejen rundt på baconen –
Og så på begge sider mens de blev vendt et par gange ca 10 minutter i det hele,
Så var de stegt 1/3 ind og den sidste kerne var Rosa/Rød, så løb der ROSA kødsaft.
Hvis sådan nogle fætre bliver stegt for meget bliver de hårde og tørre.

De blev serveret med brasede kartofler, friske dampede bønner og en råkost af de sidste farvede gulerødder, der var tilbage i posen fra i går.

I dag ingen sovs, det behøves ikke til brase-kartofler 😉

IMG_2816

Farsbrød m ærter og gulerødder, kartofler og 4 farvede gulerødder

FARSBRØD:

Farsbrød er en nem fars, som jeg også bruger til kødboller og til små frikadeller.
4-500 g flæskefars
2 æg
2 tsk krydderisalt (der findes mange mærker, jeg køber dem i TIGER-butikken)
I dag har jeg yderligere tilsat 1/2 dl vand/kunne være mælk.
1 1/2 dl gulerødder og ærter (frost)
Det hele UNDTAGET ærter/gulerødder (de røres i tilsidst) køres med kniven i i køkkenmaskinen, men kan også røres(godt) i hånden –
Ærter/gulerødder kommes i til sidst og farsen lægges i et fad –
Jeg lagde 3 skiver bacon på,men det kan undværes, det er kun pynt –
Sættes i en 200 grader varm ovn i ca 40 minutter.

Jeg fandt et bundt farvede gulerødder –
De er anderledes men smager som almindelige gulerødder, men de er dekorative –
JEG synes de mister lidt for meget af farven ved kogning –
Skal prøve dem rå til råkost 😉

Farsbrødet blev serveret med kartofler og de farvede gulerødder i skiver –
Vi fik efter sønnens ønske bearnaisesovs til (købt færdig i ALDI)

IMG_2815

Skinketærte og pastasalat

SKINKETÆRTE:

Dette er verdens NEMMESTE tærte – Den behøver ikke forbages –
ALLE (selv store børn) kan lave den, den er rimelig sund,
den er fra VÆGTKONSULENTERNE –

150 g mel blandes med 150 g light-mayonaise (gøres nemt med en gaffel)
æltes til sidst i fadet eller på bordet –
Presses ud i et tærtefad –
Der drysses skinkestrimler/tern ud i bunden-
3 æg piskes med 1/2 dl sødmælk/fløde og 1 tsk sennep –
Æggemassen hældes i tærten og bages ved 180 grader i ca 40 min.

Sådan ser de ud inden de kom i ovnen –
Jeg lavede en ekstra – men opskriften er  til en normal tærteform 22-24cm.
IMG_2811

 

PASTASALAT:

En rest pasta –
1 dl ærter –
1 dl agurketern –
1 dl peberfrugt i tern –
2 tomater i både –
Det hele blandes i en skål og dressingen serveres til.

DRESSING:

2 spsk mayonaise
2 spsk græsk yoghurt
lidt sød chilisovs og et drys krydderisalt
Det hele røres sammen i en skål
Sådan her:
IMG_2812

 

Sådan så det ud til sidst  😉

IMG_2814

Mad-plan for uge 40

MANDAG:………….Farsbrød med grøntsager i og kartofler

TIRSDAG:………….Oksemedaljoner, brasedekartofler + ærter

ONSDAG:…………..Kogt skinke i fad m. pasta ???

TORSDAG:…………Kalkunpande m rødløg og æble

FREDAG:……………Hjemmebagt Pizza

LØRDAG:……………Fiskekarbonader + “kartoffelvafler”

SØNDAG:……………Farseret mørbrad m råkost og kartofler

Jeg håber lige nu at vi kan følge mad-planen – indtil fredag går det vist –
så vi får se 😉

Jeg mangler fisk til fiskekarbonaderne, men ellers har jeg hvad vi skal bruge, som vanligt mangler jeg grøntsager – dem køber jeg efterhånden som vi bruger dem –   😉
Så mangler jeg mælk og har kun 1 pose pasta tilbage, men jeg regner med at tage indkøbsseddel med når vi i næste uge skal købe gulvtæppe til soveværelset (der skal lige males først – men så bliver det også så flot).
Æg køber vi på en gård i nærheden – de er store og flotte (koster 1,5 kr) 🙂

Pastaret med røget laks

I dag lægger vi nyt gulv i vores soveværelse (det bliver det i hvert fald til) så det skal ikke være for besværligt.
Jeg ved fisk ikke er populært, men vi kan nu godt lide det og specielt fiskedeller eller laks er populært, så i dag snupper vi en hurtig pastaret med røget laks.

PASTARET m. RØGET LAKS:
Det grønne skæres med en kartoffelskræller af en squash og strimles og lægges i vand (det krøller som gavebånd hvis de er tyndt strimlet) –
(resten har jeg revet og lagt i fryseren- kan bruges til squashfrikadeller eller som fyld i kødsovs, det jævner og ingen kan se det) –
2 fed hvidløg pilles og hakkes fint –
1/4 l fløde måles af (madlavningsfløde er fin) –
1/4 DL citron måles af (måske mindre) –
300 g pasta koges mør men ikke blød, og vandet hældes fra (TAG 1 DL FRA)
150 g røget laks strimles og gemmes til sidst (lakserester pilles i småstykker)

25 g smør smeltes og hvidløget svitses lidt –
Pasta-vandet tilsættes sammen med citronsaft (kun 1/3 først) –
Fløden og de grønne afdryppede strimler tilsættes (gem lidt til pynt)og det koger op –
Pastaen tilsættes og varmes igennem og smages til –
Anrettes med de resterende grønne strimler + strimlet laks

Serveres med ristet toastbrød eller flute

Vi fik frisk frugt-salat til dessert.

IMG_2809

IMG_2810

Pølsebiksemad m. spejlæg og rødbeder

Pølsebiksemad er lynhurtigt at lave hvis man som jeg har været forudseende nok til at koge rigeligt med kartofler i går  🙂

Når man så som jeg har 2stegepander m. keramisk belægning,
kan det næsten ikke gå galt.

PØLSEBIKSEMAD:
Jeg starter med at skære kogte kartofler i tern og lægger dem i en skål –
Pølser her 4 store grilpølser i en ordentlig kvalitet, skæres i skiver, og lægges i en skål –
1 stort løg hakkes fint og drysses med 1 1/2 tsk  “MORMORS KRYDDERISALT” (fås i TIGER)-

Så sættes 2 pander over og lidt olie/smør kommes på begge pander –
5 store landæg slås ud på den ene, der skrues helt ned og der lægges låg på –
På den anden steger løget til det er klart, kartofler og pølseskiver kommes ved –
Der vendes så op i det en gang imellem, når æggene er stegte er biksemaden færdig –
MAX 15 minutter 😉

IMG_2807

Jægerkarbonader med kartofler, æblepeberrod og salat

JÆGERKARBONADER:
Jægerkarbonader er noget jeg så i sommers i den lokale DAGLIG-BRUGS,
jeg har så kopieret dem, de kostede 30 kr for 4 –
Jeg brugte en bakke flæskefars til 15 kr + 1 pakke bacon –

Jeg delte farsen i 5 bøffer der blev banket hårdt sammen og ombundet i et kryds med 2 skiver bacon – de fik så et drys krydderi på toppen – så lignede de “brugsens” –
De blev stegt i meget lidt olie på begge sider til de var gennemstegte (skru ned på 1/2 varme)

De blev serveret med en æblepeberrod, kartofler og salat og her persillesovs.
Hvis man udelader sovsen vil disse “Jægerkarbonader” kunne spises af dem der ønsker fritagelse fra mælk og mel.

ÆBLEPEBERROD:
1 rest æblemos smages til med fintrevet peberrod,
og omrøres godt.

SALAT:
icebergsalat med 2 forårsløg i skiver og rosiner der har trukket i appelsinjuice,
der behøves ingen dressing

Her fik vi kartofler og persillesovsIMG_2805