Suppe “uden genveje”

SUPPE:

Suppen er i dag kogt på flæskeben og med hjemmelavede kødboller.
Suppe er noget der virkeligt skiller vandene –
Nogen vil have grøntsager i hele stykker og skiver –
Her skal grøntsagerne skæres i tern og koges i suppen –
Kål og porre skal være skåret i små stykker –
Gulerødder og pastinak i tern –
OG ingen kartofler,  😉

KØDBOLLER:
400g hakket flæskefars
1 løg
2 æg
2 tsk kryddersalt
Det hele køres  med kniven i min køkkenmaskine (en 25 år gammel mulinex fra FØTEX)
Den er ikke så stor men passer til mit behov – så det vil være dumt at skifte den ud.
Denne fars får ikke mælk og mel så den er velegnet til dem der gerne vil spise mad  uden stivelse.
Når farsen er godt jævn, sættes den med en teske i kogende saltet vand og simrer færdig til bollerne er faste. De tages op og gemmes til senere.

Jeg havde 1 kg flæskeben –
De blev lagt i en gryde, tilsat et stort løg, toppen ef 3 porrer, 3 store gulerødder og 2 pastinak –
Der blev hældt 1,5 l vand over og tilsat 1 spsk salt (jeg har brugt mormors krydderisalt fra TIGER), det giver en god kryddersmag. –
Det  koger et par  timer (min kogte 2,5 time) –
MEN når gulerødder og pastinak er møre tages de op og skæres i små tern, sættes til side.
Benene tages op og den smule kød der er pilles af, skæres i stykker og gemmes sammen med gulerødder/pastinak.

Den resterende suppe sies nu og hældes i den rengjorte gryde –
NU  kommes 1 liter småtskåret hvidkål og porrestykker i suppen og det koger til det er mørt.
Suppen tages af ilden og kød/gulerod/pastinak kommes i sammen med kødbollerne.

Det hele varmes godt og serveres med brød/boller (her boller fra fryseren)

IMG_2804

Snitzel, stegte kartofler og ris-salat ala aladdin(her nudler)

Stegte kartofler
Kartofler skrælles deles i halve –
Vendes i 1 spsk olie med krydderi (efter smag) –
Sættes i ovnen ved 180 grader –
Vendes et par gange –
De steger 40 – 60 minutter afhængigt af størrelsen.

Serveres med snitzler og rissalat (her med nudler fra i går)

Snitzlerne er nogen jeg plejer at købe i dybfrost fra LIDL –
De er gode, forstegte, skal blot steges pænt brune og sprøde i halvt olie/smør.

Rissalaten
Kolde ris (ca. 2-3 kopper )
1-2 gulerødder som rives groft
et par forårsløg
1 lille håndfuld rosiner(kan erstattes af æbletern) jeg kan lide rosiner til kolde ris
hakket persille (en del)

Dressing:
1 lille spsk. dijonsennep
3 spsk. olie
saft af 1/2 citron
2 tsk. sukker el. honning
Evt: salt og peber

Pisk alle ingredienserne til dressingen sammen i en skål
Bland ris, gulerødder, løg, rosiner og groft hakket persille ned i dressingen og rør det godt rundt så alt får smag af dressingen.
Salaten kan holde sig til dagen efter i køleskab.
Har godt af at trække nogle timer.

Denne salat kan udvides med masser af forårsløg i skivert og feks dadler uden sten, friske figner skåret i stykker, 1/2 appelsinskiver, rosiner trukket i juice, lagt på et fad og flot pyntet med salat i kanten og hakket persille/koriander på toppen ligner det noget fra ALADDINS HULE.

IMG_2802

 

Hvidløgskrydret kyllingebryst m ris og råkost

3 store kyllingebryster gned jeg godt ind i en blanding af det sidste Karry/mango sauce der var i flasken, 2 spsk olie, 1 spsk “grov hvidløgsgranulat”, 1 spsk “mormors krydderisalt” (de 2 sidste køber jeg i TIGER-butikken for 10 kr pr stk – det er kraftige sager, der er en del i, og der er mange valgmuligheder)
De blev efter 1 times trække-tid lagt på et fladt fad (her tærte-fad),  overhældt fløde/vand (brug evt madlavningsfløde)
Det kom i en kold ovn, termostaten blev sat på 180 grader – 20 minutter var de færdige
sovsen blev lavet af det væde der var ved kyllingen – det var MEGET krydret så blev spædet med mælk og jævnet – så var det perfekt.

Risen koges som vanligt alt efter hvad produkt man bruger.

Råkosten var revet gulerod, revet æble, citron og 2 tsk sukker (jeg brugte 4 gulerødder/ 4æbler). Vi kan godt lide Råkost – resten bruges i morgen til frokost og til sønnens sandwich i morgen feks. skinke m råkost .

VORES SKULLE HAVE VÆRET MED RIS – men blev en tyrkisk pastavariant (købt ved et tilfælde) små tynde korte tråde, men jeg skal hos “invandrer-købmanden”, kommer der af og til , denne gang skal jeg på jagt efter pasta – Her blev vi enige om at DEN var god, og jeg er ellers ikke meget for pasta.

IMG_2800

Frikadeller, kartoffelbåde og salat

Frikadeller er lavet efter den sædvanlige opskrift menjeg krydrede dem ekstra med lidt chili og hvidløg – det kan vi godt lide:

1 kg kalv og flæsk lægges i en skål. Fjern 1/5 af farsen (hele midten), fyld så hullet i midten op med en blanding af hvedemel og havregryn og læg den resterende fars op i skålen igen. Herefter tilsættes 3 løg (finthakket), 2 æg, salt og peber og 1 tsk paprika. Rør farsen godt sammen mens der tilsættes  2 – 3 dl vand, rør farsen godt og steg så dellerne i halvt smør og halvt rapsolie. Skru ned for varmen så de ikke bliver for mørke.

kartoffelbådene var fra dybfrost. De kom i ovnen mens der blev stegt frikadeller.

Salaten var en salat uden salatblade:
jeg havde en frisk sukkermajs,
der skar jeg alle majsene af og lagde dem i en skål,
3 tomater blev skåret i småstykker og lagt ovenpå,
10 cm agurk blev skåret i tern og lagt øverst.

Dressingen:
2 spsk sød chilisovs
1 spsk citronsaft (fra sådan en plastikcitron)
1/2 dl neutral olie.
Det hele piskes sammen og hældes over salaten og væltes rundt.

Denne form for salat er der mere næring i end i “grøn salat”

IMG_2798

 

Mad-plan for uge 39

MANDAG……..Paprikakrydret kyllingebryst med ris.

TIRSDAG……..Ris-salat, snitzler og stegte kartofler.

ONSDAG………Suppe (kogt fra bunden).

TORSDAG…….Krebinetter m kartofler.

FREDAG………Biksemad m. spejlæg.

LØRDAG……..pastagryde med røget laks – tror vi snupper en hvidvin i skabet 😉

SØNDAG………Tærte m pastasalat.

Jeg skal bare købe bacon til lørdag, ellers har jeg hvad jeg skal bruge af kød i fryseren.
Jeg mangler nogle grøntsager, men de bliver bestemt efter hvad jeg kan få i boderne.
Lige nu kan vi få mange slags grønt, så jeg bestemmer  først, hvilke jeg vil bruge, når jeg se hvad der tiltaler mig,
Jeg skal have bagt æbletærter og pæretærter – jeg vil lave dem klar og fryse dem ubagte så kan de bages senere

Super billige middagsretter.

Jeg har valgt at skrive om nogle superbillige opskrifter, fremfor at opfylde ønsket om en madplan for 2 voksne og 2 mindre børn for 100-150 kr til en hel uge.
Det er de voksne der vælger, men jeg synes der skal medtænkes flere ting når det drejer sig om børn – Hvad er morgenmaden og hvad er der til madpakken osv.

Kød-sovs, med meget grønt og lang kogetid bliver det tykt og jævnt,
af 500g oksefars kan der blive mad til 3 dage,
1. dag  PASTASKRUER og KØDSOVS
2. dag  Lasagne
3. dag  Pizza
Dette kunststykke kan man lave HVIS der er mange fintsnittede grøntsager i sovsen,
og hvis man deler sovsen op i 3 portioner med det samme. de kan gå i fryseren så man ikke behøver spise det 3 dage i træk – 7,5 dl til pasta med kødsovs – 7,5 dl til lasagne – 2dl til pizza.
Opskrift på kødsovs:

Sugo a la Berit

Risfrikadeller med kartofler og råkost
det kan være der er kogt rigeligt med ris så kan resten anvendes her.

Risfrikadeller

Pølsemix:
Pølser skåret i skiver med kartofler i skiver eller tern  der ristes i lidt olie på panden,
kartoflerne kan blive sprøde på kanterne og pølseskiverne kommer først i til sidst –
der behøves kun 1-2 pølser pr portion – Børn synes det smager som pommes frites hvis kartofler er sprøde og det er hurtigt at lave.

Forloren hare:
Giver mad til 2 dage

Forloren hare, æbler med gele og brunede kartofler

Pastasalat med skinke (Landskinke i store skiver  fra ALDI er fine)
serveres med et brød (bag 2 hvedebrød selv)
https://billigeopskrifter.dk/1784/1784      og

HVEDEBRØD

Skinketern i karrysovs med ris og revet gulerod med rosiner udblødt i appelsinjuice
Skinketern købes færdige feks i ALDI ellers som boller i carry

Jeg har i perioder ikke spist kød (kan stadigt godt lide kødløse dage)
Så har jeg spist ris med carrysovs og smilende æg –
Det ligner æg i sennepssovs men farverne er bedre.

 

 

Rissalat som i ALADDINS HULE + Pastasalat

RISSALAT

Kolde ris (ca. 2-3 kopper )
1-2 gulerødder som rives groft
et par forårsløg
1 lille håndfuld rosiner(kan erstattes af æbletern) jeg kan lide rosiner til kolde ris
hakket persille (en del)

Dressing:
1 lille spsk. dijonsennep
3 spsk. olie
saft af 1/2 citron
2 tsk. sukker el. honning
Evt: salt og peber

Pisk alle ingredienserne til dressingen sammen i en skål
Bland ris, gulerødder, løg, rosiner og groft hakket persille ned i dressingen og rør det godt rundt så alt får smag af dressingen.
Salaten kan holde sig til dagen efter i køleskab.
Har godt af at trække nogle timer.

Denne salat kan udvides med masser af forårsløg i skivert og feks dadler uden sten, friske figner skåret i stykker, 1/2 appelsinskiver, rosiner trukket i juice, lagt på et fad og flot pyntet med salat i kanten og hakket persille/koriander på toppen ligner det noget fra ALADDINS HULE. 🙂

12003003_1613917922192214_3712482437966190437_n 2

PASTASALAT

En skål kogte pastaskruer eller sommerfugle
1 spsk. olivenolie
1 bundt persille
150 g agurk
150 g rød og gul peberfrugt
150 g fine ærter, dybfrost
salt og citron og evt lidt sukker

Skær peberfrugt i fine tern, svarende til en ærts størrelse.
Skær agurken på langs og fjern kernerne med en teske. Skær agurken i  små tern
Skyl, tør og hak persille fint.
Vend pastaskruer med 1 spsk. olivenolie, ærter, peber, agurk, persille og lidt salt. Dryp med citronsaft og smag til.
Denne salat er mere “almindelig”, børnevenlig  men smager godt.
Pyntes med tomater på toppen

Billig mad-plan for 2 studerende + lidt råd af den “fornuftige” slags

Jeg synes det er fedt, at man som studerende BESTEMMER SIG TIL at leve meget billigt i hverdagen, for at få råd til at spise pizza ude eller gå på café en gang imellem.
Det er så let at dømme de unge for at bruge penge “alternativt” men det at være sociale er en del af studiemiljøet og det er  vigtigt at bruge tid på det også. Så længe der er en sund balance mellem studiet og fritid, synes jeg, det viser økonomisk ansvar at man på forhold bestemmer sig til hvordan pengene skal fordeles.

Jeg vil anbefale at man handler “stort” ind en gang om måneden – mange ting kan holde sig – og er der basisvarer i skabet behøver ingen gå sulten i seng.
TIP:  Er man i stand til at få vanen at handle et par dage, før de fleste får penge, er der penge at spare. Butikkerne sælger ofte dyrere udskæringer først på måneden. Hvorfor mon? jo, pengene sidder løsere når det lige har været lønningsdag. Det kræver så, at man feks sætter 500 kr til side FØRST på måneden.

Man bør have en lille fryser, den skal kunne fryse rester og lidt brød ned, så slipper man for at spise samme ret flere dage i træk.
TIP: Kig i forældres og bedsteforældres skabe og skuffer, der er ofte mange små og større plastbøtter med låg (og de vil sikkert kunne undvære en del af disse bøtter) – de kan bruges til nedfrysning af rester og til at opbevare ting i køleskabet, på den måde holdes hver ting for sig.
Tænk på at hjemmelavet fastfood er billigere end fra pizzaria –

En toastmaskine kan være et julegaveønske – den kan redde en middag i ny og næ (2 skiver toastbrød, lidt smørelse, 1 skive skinke og 1 skive toast-ost), det er hvad man får når man bestiller en parisertoast – hjemmelavet er meget billigere og bedre end de købte.

En bøfsandwich er 1 burgerbolle med 1 flad bøf af (formodentligt) oksekød – lidt salat og “diverse”, alt efter opfindsomheden – 1 hjemmelavet med en flad hakkebøf, salat, tomat,løg og agurk + sennep og ketchup i en lun burgerbolle er bestemt et brugbart OG billigere alternativ.

En pizza fra pizzaria, består af mel, gær, vand og olivenolie. Fyldet er en krydret tomatsovs herpå lægges hvad man ønsker , tilsidst drysses lidt revet ost over og den bages, (50 – 100 kr). – det kan laves meget billigere. Lav en gærdej – bag et brød af resten, så er der frisk brød til morgenmad eller form til flade boller (ideelt til sandwich),selv med en rulle pizzadej er det billigere . Lav tomatsovsen af en dåse (kan laves af en dåse hakkede tomater og krydderi) brug det der skal bruges og frys resten til næste gang. Som fyld bruges det man har  tilbage i køleskabet (alle rester af kød, kødpålæg og grøntsager kan bruges) der drysses med revet ost (det billige i poser) og resten lægges i fryseren til en anden gang.

Madpakken er et godt sted at spare nogle penge, det er langt billigere at smøre 2 sandwich end at købe mad i kantinen

Et andet gaveønske der kan spare penge, er et par GODE vandflasker, de er ikke billige men kan spare mange penge – Fyld dem med vand om aftenen, tag en med næste dag og du sparer at give 15-20 kr for 1/2 l koldt vand – hvis man køber 2 x 1/2 l vand a 15 kroner (5 dage om ugen) bliver det ca 600 kr om måneden = MANGE penge 🙂

Det som jeg benævner som basisvarer er alt det  der måske lyder kedeligt, men som kan være en udfordring (og irriterende) at løbe tør for.
Toiletpapir, Køkkenrulle, Skraldeposer, Tandpasta, Havregryn, Hvedemel, Sukker, Pasta, Ris, Salt, Peber, Bagepapir, Olie, Karry, Tebreve, Kaffe eller Kakaopulver, Syltetøj, Forskellig dåsevarer (tomatsovs, tun, makrel, torskerogn, majs, kartofler på glas, ketchup, sennep, mayonaise (bruges til sandwich) ) Hertil vil jeg forslå Oliemargarine, Toast-ost(kan holde længe).
Til fryseren skal der købes Toastbrød og evt. Rugbrød – har du plads i fryseren så køb mere toastbrød – sandwich er populære og gode til at aftage rester til madpakken.HUSK parisertoast kan bruges til aftensmad.
Når der er brød i fryseren skal man ikke tænke på at handle før der skal laves madpakke. Jeg vil foreslå at der “Altid” findes iceberg, frisk agurk eller tomater i køleskabet (bare en af delene -alt efter hvad der er til at betale) 2 skiver toast med strimlet salat eller agurkeskiver er udmærket madpakke med en rest fra middagen eller en frikadelle.
Af kød til fryseren vælger man det der er på tilbud og pakker det om i mindre portioner,
200-250 g kød er nok til 2 personer . Jeg vil forslå at man køber en pose kartoffelbåde til fryseren og 1  pose kyllingebryst,  kebab-kød måske også en pose chevapcici (med ris og pasta er der mad til mange gange. (Alt det ovenstående kan købes  for ca 400 kr i eks. ALDI  incl.kebab kartoffelbåde og kyllingebryst – og det vil være et godt udgangspunkt for at få noget at spise i et stykke tid)

Da mine de store flyttede hjemmefra suplerede de af og til DERES køkkenskabe med noget fra mine skabe SMART og billigt – Måske er det en mulighed? (men udnyt det nu ikke)

Æg, Mælk og måske en pakke ost skal der købes 2 gange om ugen.
Nu følger forslag til en uges middage, de er nemme at lave, skulle tiltale 2 unge – min søn (20år) ville spise det, og de kan give rester der kan komme i madpakken. Den er lavet så man kan bruge resterne hvis de sættes i køleskab med et låg eller i en pose. På denne måde er hver anden dag lynhurtig da man ikke skal starte fra bunden.
Alle middage skulle kunne laves til 2 personer for 20 kr ialt pr dag.

MANDAG:….Pastaskruer og kødsovs (gem halvdelen af sovsen til  onsdag + en rest pasta)

TIRSDAG:….Kylling med kartoffelbåde (gem 1 kyllingebryst til torsdag)

ONSDAG:…..Tortillas med kødsovs og  resten af pastaen fra mandag

TORSDAG:….Sandwich af toastbrød med salat og kyllingebryst (fra tirsdag)

FREDAG:……Frikadeller med råkost og kartofler

LØRDAG:……Brasede kartofler med løg og pølseskiver og ketchup

SØNDAG:……Kebab m  pastaskruer

Her skal købes gulerødder, løg, pastaskruer, kartofler, tortillas, toastbrød, 1 glas tomatsovs, 1 pose frossen kebab, 1 pakke pølser, 1 pose frosne frikadeller, 1 pk oksefars og en pakke kyllingbryst. (noget er basisvarer)
Der bliver pølser tilbage da der kun skal bruge 2 pr mand de fryses til en anden gang.
Der bliver også frikadeller tilbage – tag 2 ad gangen op til madpakken er gode til sandwich.
Der bruges kun 1/2 pakke oksekød resten kommer i fryser.
Der bliver kyllingebryst tilbage hvis der købes en pose frosne (er regnet med i basisvarer)
Der bliver 1/2 pose kebab tilbage, kan bruges til pitabrød eller lignende(er med i basisvarer)

Pæremuffins

Pæremuffins kunne være alle andre former for frugt.

Jeg starter med 2 skåle – 1 til tørt og 1 til vådt –
Tørt:
5dl hvedemel
1dl sukker
2 tsk bagepulver
1dl farin
ovenstående blandes og der tilsættes 2,5 dl skrællede pærestykker (1 x 1 cm)

Vådt:
100 g smeltet smør
2æg
1 3/4 dl sødmælk
Det hele piskes sammen.

De 2 skåle blandes lynhurtigt – IKKE røre for meget (brug en gaffel)

Hældes i 15 muffins-forme –
Halvdelen drysses med hakkede nødder –
bages ved 200 grader i 15-20 minutter – (de skal blot føles faste ved tryk) –
drysses med flormelis mens de er varme.IMG_2795

Kalkunsteg med bagt grønt/pærer og kartofler

Jeg købte en pakke udbenede kalkunoverlår i MENY i Nyk.F i sidste uge.
Der var  knapt 3kg for 100 kr. Da der var 6 overlår i pakken er det billigt og fedtfattigt hyggemad. Jeg lagde dem i fryseren, 1 i hver pose, det var sådan et jeg tog op i går.

Stegt kalkunoverlår:
Jeg tørrede kødet og lagde det i et lille fad –
Jeg krydrede det godt med salt og citronpeber og hældte 1 dl vand ved –
Satte det i ovnen ved 180 grader sammen med et fad med grøntsagerne –
Det stegte 1 1/2 time så var begge ting møre. –
Det blev skåret i skiver  men det var blevet meget mørt, og serveret med ovnbagt grønt og kartofler –
Væden fra begge fade blev brugt til en lys-brun sovs.

Ovnbagt grønt/pærer
Her brugte jeg halvt pærer (af en fast type) og halvt gulerødder og fennikel –
Det er mange pærer, men vi kan lide dem og har masser i haven,
så kan vi lige så godt bruge af dem 😉  –
Pærer skæres i 1/4 og skroget tages ud –
Gulerødder og Fennikel ordnes og skæres i stykker –
Det hele kommes i en plastpose og tilsættes 2 spsk olie samt lidt krydderier og 1 spsk flydene honning. –
Det kommes i et fad med låg eller pakkes godt ind i staniol –
Sættes i ovnen samtidigt med kødet.

IMG_2796