Italienske kødboller, pasta, salat og blommetærte til dessert

ITALIENSKE KØDBOLLER I TOMATSOVS:

500 g magert kalv og flæsk eller oksefars, 2 æg, ca. 1,5 dl rasp, urtesalt, peber ,2 spsk hakket persille,  1 fed hakket hvidløg ELLER 2 tsk grøn hvidløgspeber (køber jeg i X-tra butikken til 10 kr for en pose) det giver den helt rigtige ITALIENSKE smag. + til sidst 1 spsk hvedemel og olie til stegning og et glas færdig tomatsovs ( jeg bruger en billig fra LIDL eller REMA 1000, de er udmærket og koster under 10 kr).

Farsen røres ikke men æltes med hænderne da det ikke skal være en blød fars som til frikadeller, men en mere fast fars som til forloren hare. Farsen rulles til små kugler på størrelse med en lille valnød, der bliver ca 35 – 40 stk. De lægges i en skål og drysses med 1 spsk hvedemel og rystes rundt så de er dækket af et tyndt lag melstøv. 1 stor pande varmes op og der kommes ca 3 spsk olie på panden, alle bollerne kommes på og panden rystes så bollerne ruller rundt og bliver stegt på alle sider ca 3 – 4 minutter, de tages op med en hulske og lægges i et fad. de overhældes med et glas færdig tomatsovs og fadet dækkes med staniol, sættes i en varm ovn i ca 5 minutter.

SPAGHETTI:

Min udgave skal koge 12-14 minutter i kogende letsaltet vand.
drypper godt af

SALAT:

Iceberg-salat med  agurk og melon skåret i tern .

IMG_2792

BLOMMETÆRTE:

Den er bagt efter opskriften fra mit indlæg i går,
men i stedet for pærer brugte jeg 5 store blommer skåret i småstykker.
Til sidst knuste jeg 8 små makroner og pressede lidt ned oven på blommerne.
Jeg kunne godt have brugt en lidt større tærteform –
men den smagte kanon godt.

 

Pæretærte:
125 g margarine/smør
125 g sukker
2æg
200 g mel
rør smør og sukker godt, tilsæt æg og pisk meget
vend mel i og evt hakkede nødder/mandler
Læg dejen i en tærteform (dejen er blød)
skræl frugten og skær den ud i mindre skiver eller stykker og læg den ovenpå, drys med lidt sukker (og lidt kanel hvis det er æbler)
sæt fadet i en 180 grader varm ovn og bag den ca 1/2  time (måske 40 minutter)

Kan laves dobbel så stor i en lille bradepande – kan fryses – kan laves med pærer, æbler, blommer eller rabarber.

IMG_2790

Høne(kylling) i asparges , kartofler og grønne bønner.

Jeg havde kylling til overs fra weekenden, og når jeg koger kylling piller jeg ALT kød og ureelle stykker  af, og skroget  bliver pillet rent for kød – jeg ender faktisk med at have nok til kyllingesalat. I dag var der også nogle hele stykker tilbage, så jeg pillede det hele i småstykker, åbnede en dåse asparges – gem vand til sovsen.
Skrællede kartofler og ordnede et par håndfulde friske grønne bønner –
(I en bod fandt jeg en stor pose for 10 kr, dem jeg ikke skulle bruge ligger nu i fryseren)
HØNS I ASPARGES:
25 g smør/margarine smeltes og der tilsættes 2 spsk hvedemel –
Rør godt rundt og tilsæt halvdelen af væden fra asparges –
Koges godt igennem –
Justeres til sidst med lidt mælk og smages til med salt og peber. –
Asparges der er dryppet godt af kommes i sovsen sammen med kødet –
Varmes godt igennem

Serveres med kartofler og grønne bønner + syltede rødbeder.
Sønnen fik en rest Pasta, det vil han hellere have end kartofler og da han har cyklet over 70 km i dag trængte han til at fylde depoterne op 😉IMG_2789

Noget om æbler, pærer og blommer.

Frugttræer er der i rigtig mange haver og lige nu drysser frugten ned i armene på os derude.
Der er intet spild i naturen.
Der bliver samlet op og plukket ned – OG DET ER NU DER SKAL SORTERES, al frugt skal sorteres i kasser eller kurve – det er vigtigt der kan cirkulere luft  omkring frugten.
Vi har været på indkøb og har købt nogle røde og grønne plastikkurve, der er beregnet til frugt og forråd – det er absolut muligt at bruge andre kurve og kasser – men da vi har meget frugt der skal gemmes er det smart at de kan stables.  😉
I det hus vi har købt, er der maaange æbler og pærer samt en del blommer.
Nogle er kønne gamle træer, andre er selvsåede der har fået lov at vokse op ud og ind imellem de andre. Vi har fældet mange træer og der er kørt rigtig mange grene væk.
Stammer der er tykkere end  et håndled bliver til brænde.

Blommerne har jeg næsten fået ned nu – de bliver udstenet, halveret og lagt i fryseren til blommekage, blommegrød, eller marmelade (opskrift på kage,grød og marmelade kommer til sidst)- selv mirabeller kan bruges, de er små men jeg koger dem uden at udstene dem – så sier  jeg det hele, saft og frugtkød kan blive til grød, kage og marmelade. Mosen kan også fryses  i mælkekartoner, hvor toppen er skåret af.

Pærerne er gode, de er plukket ned, så de er sorteret – med og uden pletter – grimme er lagt i kompost og nogle får lov at ligge til insekter og fugle.
Jeg kogte nogle i weekenden i en let sukkerlage de blev gode – vi havde gæster og pærerne blev  spist med flødeskum til.
Pærerne vil jeg koge en del af løbende, men der vil også blive brugt nogle i maden da det er faste pærer vi har. Pæretærte, kage og senere på ugen (onsdag) vil jeg bruge nogle som tilbehør til kalkun.
Æbler er der flere slags af, nogle koger let ud og andre er mere faste, hvordan finder man ud af det – PRØV – Hvis ikke man selv har plantet træerne er det ikke til at sige, mine træer er mange år gamle og vi er flyttet ind i sommer så jeg skal også prøve mig frem 😉 –
Jeg har også plukket æbler ned og lagt dem til gemning og lidt eftermodning – 2 slags –
Jeg er sikker på de røde jeg har er gode til henlægning, men om de rød/gule jeg har er, det ved jeg faktisk ikke – men jeg prøver – så må jeg se – og der er alligevel flere end vi kan bruge – ellers må de på kompostbunken 🙂
Æblerne er gode til grød, mos, kage, tilbehør til varm mad, i råkost, kogte i sukkerlage, marmelade og æbletærte og der er flere muligheder endnu: revet i gærdej eller karrysovs eller revet i pandekager, jo der er mulighed for at få brugt nogle stykker  <3

Frugtmos:
Frugten koges i så lidt sukker som muligt –
Moses eller mases igennem en sigte –
Sødes efter smag HVIS det er nødvendigt.

Frugtgrød:
Frugten koges med så meget vand der går knapt op på frugten –
Koges til frugten er mør og smages til med sukker –
JÆVNES nu med kartoffelmel således:
lidt koldt vand (1/4 dl) røres med 2 spsk kartoffelmel til 1 l grød,
når grøden koger, tages gryden væk fra varmen og vand/kartoffelmel kommes langsomt i, mens der røres
NU MÅ GRØDEN IKKE KOGE MERE
Alle frugter kan bruges til frugtgrød – frugtgrød kan ikke fryses, men frugtmos kan fryses.

Pæretærte:
125 g margarine/smør
125 g sukker
2æg
200 g mel
rør smør og sukker godt, tilsæt æg og pisk meget
vend mel i og evt hakkede nødder/mandler
Læg dejen i en tærteform (dejen er blød)
skræl frugten og skær den ud i mindre skiver eller stykker og læg den ovenpå, drys med lidt sukker (og lidt kanel hvis det er æbler)
sæt fadet i en 180 grader varm ovn og bag den ca 1/2  time (måske 40 minutter)

Kan laves dobbel så stor i en lille bradepande – kan fryses – kan laves med pærer, æbler, blommer eller rabarber.
Man kan knuse en håndfuld makroner og drysse oven på kagen/tærten.

Marmelade:
Her koger jeg frugten i lidt vand
1/2 l vand + 1 kg frugt + saften af en citron.
tilsætter så 800 g SYLTESUKKER (en fantastisk opfindelse)
man slipper for at tænke på marmeladepulver  (det er i sukkeret)
Det koger så 4-5 minutter og hældes på SKOLDEDE RENE GLAS.

Alle frugter kan bruges til Marmelade, også blandinger.

 

Kogt skinke og flødekartofler

Et stykke røget skinke koger ca 40 min og trækker i vandet lige så længe.
Skæres i skiver og anrettes med salat og melon.
Melon og røget skinke er klassisk, men de to ting klæder hinanden.

Flødekartofler
Kartofler skrælles og skæres i tynde skiver –
Løg ordnes og hakkes –
Nogle lægger nu kartofler og løg kunstfærdigt –
Jeg har kartofler i en skål –
tilsætter løg, 1 spsk saly og en tsk peber –
SÅ hælder jeg en flaske madlavningsfløde ned i og rører rundt –
Det kommes i et fad og der tilsættes yderligere madlavningsfløde ,
så kartoflerne er dækket –
Sættes i en 299 grader varm ovn og steger en time cirka.
Der blev pyntet med lidt grøn peber

IMG_2787

Mad-plan for uge 38

Mandag…..Høns (kylling) i asparges m. kartofler

Tirsdag……Italienske kødboller i tomatsovs m. pasta

Onsdag……Kalkun med grøntsager

Torsdag…..Lasagne m salat og flute

Fredag…….ud at spise  🙂 Venner har inviteret på mad og hygge  🙂

Lørdag……Vi skal til fødselsdag , så de 2 unge skal have sandwich.

Søndag…….Frikadeller  med bagte grøntsager og varm kartoffelsalat.

Jeg har alt hvad jeg skal bruge undtaget lidt ekstra grøntsager –

Jeg tror der skal laves både æbletærte og pæretærte til dessert i løbet af ugen –
Vi har rigtig mange æbler og pærer lige nu der skal plukkes ned. 😉

Efterårets indkøb

Vores SUPER-BRUGS i Sakskøbing har en mega fin slagterafdeling hvor der er MANGE “hjemmelavede” ting – jeg kan få friskhakket fars (hakkes og sælges samme dag), hjemmerøgede skinker og pålæg i utrolig mange varianter – sidst købte jeg spegepølser (3 slags) 1 med æble og mango – 1 Radsted-pølse efter bondekoneopskrift og 1 oksespegepølse – alle er fedtfattige da fedtet til dels kan erstattes af kartofler og frugt – oksespegepølsen smager som salt kød og dem med frugt er ikke så salte da frugten afbalancerer smagen. Spegepølserne er 1/2 pølser – jeg deler dem en gang og lægger i fryseren.

Ligeledes har de hele cervelatpølser, baconpølser, kødpølser med urter, røget medister,kødpølser med ramsløg, skinkepølse og mange flere – disse skærer jeg i 3 stk og fryser ned –
Så tager vi op løbende 2 -3 stk af gangen, så det kan nå at blive brugt og det kan varieres så vi ikke skal spise samme slags hele tiden.
Om det er dyrt, nej det synes jeg ikke, alle slags koster 35 kr for 1/2 spegepølse eller 1/1 pålægspølse – det er en god kvalitet og det rækker langt i forhold til 1 pakke  afskåret pålæg.
Vi sætter kvalitet fremfor kvantitet – hellere 2 stk godt pålæg, fremfor  3 skiver fabriksfremstillet.

I øjeblikket bugner vores haver  af alle slags grøntsager, der er boder mange steder ved landevejene, og jeg handler det meste af vores frugt og grønt der så længe jeg kan.
Det har mange fordele:
1…. som regel er det billigere end butikkerne
2….som regel er det friskere (der er ikke så lang transporttid)
3….Vi spiser årstidens frugt og grønt (frugt og grønt er bedst i sæson)
4….Ofte findes der boder ikke så langt væk og det er hyggeligt lige at cykle hen og fylde kurven OG der er sjældent kø 😉
5…. Og MIN kæphest – det er sundere for miljøet, da det ikke er transporteret langt, ikke er pakket i “beskyttet atmosfære” osv – Der hvor jeg køber får jeg feks. 3 porrer og 3 løg direkte op i cykelkurven.

I øjeblikket køber vi ikke æbler og pærer.
I det hus vi har købt står der 2  store æbletræer og 1 stort gammelt pæretræ – vi har plukket og lagt i kasser til senere – så må vi se om de kan holde sig – men der dufter fantastisk i det skur de står i.
I går da vi havde besøg havde jeg kogt æbler og pærer i let sukkerlage, det smagte fantastisk med flødeskum til – DET skal gentages.
Jeg (eller 1 anden) skal have plukket vores blommer, så lægger jeg dem i fryseren til senere.

Det lyder som om julen er langt væk  (heldigvis), men det er nu planlægningen skal ske, jeg begynder som regel i oktober, så begynder jeg at holde øje med tilbud på de ting jeg ved der ikke kan undværes 🙂 .
Kolonialvarer kan sagtens holde sig – købes i god tid og sættes til side –
Andesteg og flæskesteg er billigere i November end midten af December – og min kommer i fryseren.
Jeg laver selv leverpostej 10 stk små aluforme (beklager miljø, men kan ikke finde bedre alternativ) – de bliver også frosset.
Min gavekasse er næsten på vej frem – der skal købes mange gaver (Jeg pakker ca 75-100 stk ind) – ikke store gaver men de skal købes og pakkes ind, så det bliver gjort fra oktober  – december.
Så ligger de sorteret i poser i en stor plastikkasse med låg.

Når vi når 1. december er jeg (og familien) rigtig glad for at vi kan hygge os med de sidste indkøb og vi slipper for at stå i kø – fordi der er styr på indkøbene, det er sååå kedeligt at stresse over. Desuden er det billigere på denne måde og jeg får fordelt indkøbene over en længere periode. Jeg ved det ikke gør det  billigere (måske lidt fordi jeg har tid til at hente det jeg skal bruge og ikke skal tage det hele samme sted) – men det er altså mere behageligt.

Æg køber vi i en gårdbutik 45 kr for 30 store flotte æg – de er bedre end bur-æg og ikke dyrere (måske lidt billigere) end “gård-æg”  i str XL i butikkerne. Vi har altid æg i køleskabet

Brød bager jeg meget af – vi spiser meget brød og mange boller (ikke kager) –
Der er meget at spare ved at bage selv og det tager ikke lang tid i forhold til resultatet.
Jeg bager sigtebrød, hvedebrød (ikke så store lufthuller som i bagerens), rugbrød, nogle enkelte grovbrød for variationens skyld og mange boller.
Nogle brød skæres i skiver og fryses i mindre portioner – andre fryses i 1/2 og bollerne i poser med 6 stk.

 

 

Grøntsagssuppe

Det er nemt og passer sig selv – Vi har sat en opvaskemaskine ind i køkkenet i eftermiddag –
Det var et projekt – der skulle fjernes et skab og kantlister – og det måtte godt se pænt ud bagefter – 😉 , så mad der var nemt var en gave i dag.

4 gulerødder, porrer (jeg tog en pose i ringe jeg havde frosset ned), 1 pose selleritern (også fra fryseren) 2 store kartofler – 1 kvist timian.
Alt ordnes og skæres i stykker –
Sættes over i 1 l vand tilsat 1 spsk bouillon-pulver –
Koger til det er godt mørt (halvvejs tager jeg lidt gulerødder og porreringe op til at lægge i suppen)
grøntsgerne blendes og spædes med lidt vand og 1,5 dl piskefløde –
koges op og krydres med salt peber og timian,

Blev serveret med gulerodsboller fra fryseren

Sønnen der ikke spiser suppe fik resten fra i går og pastaskruer.

IMG_2785

Risfrikadeller

Ris-frikadeller laves af kolde  kogte ris –
Jeg havde 2 dl tilbage fra i går – det blev til 6 frikadeller –

2 dl kogte ris
2æg
rasp ca 3/4 dl – ået 1/2 time.måske lidt mere farsen må godt være lidt fast, når den har stået 1/2 time
revet løg,salt og peber  ELLER   hvidløg og finthakket chili og forårsløg  ELLER hakket soltørret tomat og tørrede krydderurter.

Det hele røres sammen og hviler mindst 1/2 time gerne længere
Steges i 1/2 olie/smørIMG_2783

Empanadas m ris, salat og karry/mangodressing.

Ris koges som man plejer – Her 2 dele vand til 1 del ris.

Salaten var icebergsalat, tomat og hakket grøn peberfrugt.

Karry/mangodressing:
2 dl ymer røres med 3 spsk karry/mango-sauce fra HEINZ.

EMPANADAS:
Opskriften på dejen er nem at huske (Lige dele mel og fromage-frais og 1/10 smør) altså:
200 g hvedemel
200 g fromage-frais
2o g smør
Det hele snuldres og æltes sammen – hviler i køleskab i 1 time
Rulles ud til 8 runde plader (som en sidetallerken)
fyldes med 1 stor spsk fyld
foldes som en halvmåne – trykkes i kanten og pensles med æg –
bages ved 200 grader i ca 20 minutter.

FYLDET:
Fyldet var den ene portion af den gode sugo jeg lagde i fryseren i mandags.

IMG_2781

Æggetimbale

Et godt tilbehør – god som pålæg med en skive agurk og tomat – god til forret eller frokostret, pyntet med asparges og rejer.

ca 500 g let-kogte grøntsager (broccoli, gulerødder i stænger og lidt grønne ærter fra frost)
4 æg
1,5 – 2 dl mælk/fløde
salt, peber, revet muskat eller lidt andet krydderi.

En kageform fores med bagepapir ellers hænger den i
Læg de kogte afdryppede grøntsager pænt i en brødform, undervejs hældes de sammenpiskede æg og fløde og krydderi i formen.
Papiret pakkes om formen så den er helt dækket

Bages i vandbad i ca 30 minutter ved 200 grader.

Jeg redigerer og lægger et billede på i morgen 🙂

Jeg havde ikke broccoli men brugte blomkål.

IMG_2780