Stegt Svinekam, brunede kartofler

Svinekam er noget af det billigste rene kød man kan købe i øjeblikket –
Jeg køber ofte 1 hel svinekam i lokale DAGLIG-BRUGS for 149 kr, den deler jeg i 2 til steg eller jeg skærer den halve op til kotteletter.
Hvis jeg steger en halv svinekam er der flæskesteg til aften  (vi spiser ca 1/3 af stykket) – den  næste 1/3 lægger jeg i en pose i køleskabet (til tyndskåret steg til sandwich på lørdag) – den sidste 1/3 kommer i en pose i fryseren (rar at have til nem mad 🙂  ), resterne fra i dag lægger jeg i en lynlåspose i fryseren, på lørdag kommer resterne derfra så også i posen, så er der nok til en gang biksemad.
Altså 4 gange aftensmad for 75 kr (og arbejdet er gjort på 1 gang), det er nem og billig mad og det er rent kød ,der let måler sig med take away.

Svinekam er let at lave. På denne måde bliver den supersaftig med sprød svær:

Se  sværen efter på stegen, den skal være ridset ordentligt helt ned i fedtet.,Drys salt på og læg den i en lille bradepande, hæld 2 dl vand ved –
sæt den i kold ovn og tænd for 200 grader,
2 timer senere er min steg færdig. Der er sprød svær men jeg skærer den af og lægger den på bagepapir på bagepladen og mens stegen hviler får de 5-8 minutter under grillen SÅ er de boblende og sprøde (PAS NU PÅ ).

————————————

Vi fik almindelige hvide og brunede kartofler til samt en sovs lavet på skyen.

Brune kartofler der er lyse og søde men ikke klistret  kan søges i søgefeltet til højre

————————————-

BRUN SOVS:

Skyen hældes i en kasserolle, tilsættes 1 spsk hvedemel og der piskes GODT, koges op og tilsættes evt. kartoffelvand, et par dråber kulør og smages til med salt og peber.

————————————-

FRUGTSALAT TIL DESSERT:

Frugtsalaten var en rest røde bær, en rest ananas, 1 banan i skiver og en dåse mandariner.
Det blandes sammen i en skål og serveres med en “vanillesovs”

“Matildecreme” og flødeskum er for fedt til hverdag.
Vi bruger gerne (også til fest) en ymersovs med vanille og sødemiddel, det lærte jeg hos vægtkonsulenterne og det er en der er blevet hverdag her.

YMERSOVS:

Ymer drypper af i et kaffefilter (start med at sætte det over ELLER brug græsk yoghurt, så kan den blive  næsten helt fedtfri.
massen røres i en skål med 1/2 tsk vanille og et par dråber flydende sødemiddel.

————————————

IMG_2540

Stegt flæsk a la pedersens med kartofler og grønt

STEGT FLÆSK:

Stegt flæsk er her i huset bacon der er sprødstegt – mange ville bruge stegeflæsk, der kan være letsaltet – men det man køber som stegeflæsk er normalt naturel.
Det steges lansomt gyldent på en pande og krydres undervejs – det skal være gyldent og sprødt.
Vi bryder os ikke om flæsk da vi skærer (decikerer) alt fedt fra så bliver kødet tørt.
Bacon kan vi godt lide så vi sprødsteger bacon i stedet – det skal ikke saltes.

————————————————

Vi skal i dag have små nye gulerødder og ærter til.
gulerødderne skræller jeg og dampkoger sammen  med kartoflerne.

————————————————

Persillesovs er en mager hvid sovs (kan søges i søgefeltet)
tilsættes masser af hakket persille

————————————————-

DSCN0026

Boller i karry med løse ris.

BOLLER I KARRY:

Der er flere slags karry (selv i en lille brugs på landet),
det opdagede jeg da jeg lavede karrysovsen i dag – jeg havde købt en “hot” udgave,
det havde jeg ikke SET – heldigvis kan vi lide at det smager af noget.

25 g smør smeltes og  1 – 2 spsk karry svitses (ikke brændes)  –  1/2 dl hvedemel kommes i og der piskes godt – herefter tilsættes 1/4 l vand og det koges igennem – smag til med salt, peber og evt stødt ingefær – dette er klassisk karrysovs, men der er mange måder at smage den til på.
Kødboller tilsættes ( i dag brugte vi købeboller), og det hele varmes igennem.

—————————————————————————————————

LØSE RIS:

Jeg kogte risene i min riskoger – den er også god at dampe grøntsager på 😀

Vi fik en skål Iceberg-salat og en skål med ananastern (fra dåse) til –
Det var mad vi alle 3 kunne lide <3

—————————————————————————————————

IMG_2539

Forloren hare med tilbehør

Da det er en genganger kan opskriften søges til højre –
Hos os må der ikke ændres på forloren hare 🙂
Vi fik broccoli og kartofler til – i dag fik vi ribsgele til ved siden af,
men ofte putter jeg det i sovsen.

Desserten var i dag var resten af en vandmelon og en rest jordbær fra weekenden

IMG_2534

 

 

Mad-plan for uge 16

Denne uge skal vi have  let mad til på lørdag, så torsdag/fredag har jeg planlagt steg og hamburgerryg. Så er det muligt at lave sandwichboller lørdag – det er der altid stemning for her.
Først på ugen skal vi have forloren hare (det spurgte sønnen efter) og boller i carry kan vi alle 3 lide.
Stegt flæsk onsdag skal være “a la Pedersens” med sprødt bacon i stedet for stegeflæsk, det kan vi bedre lide 😉

Mandag————-Forloren hare

Tirsdag————–Boller i carry med ris

Onsdag————–Stegt flæsk med persillesovs (bruger bacon)

Torsdag————–Stegt svinekam

Fredag—————Kogt hamburgerryg

Lørdag—————Sandwichboller med flæskesteg/hamburgerryg/æg og rejer

Søndag—————Spiser ude (heldig igen) 😀

Jeg skal have købt bacon og de gode sandwichboller og nogle grøntsager og rejer,
ellers har jeg vist hvad jeg skal bruge i denne uge.

Sparerib,stegte pølser, salat og brød

Her hos od er der delte meninger om kød med ben i.
Jeg kan godt lide det – sønnen spiser det – min mand gider ikke kød med ben – undværer hellere. Derfor steger vi også pølser og når det er de gode pølser er det da ok. Vores DAGLIG-BRUGS har pølser fra coop med 80% kød i deres grilpølser. Selv om det er maskinudbenet kød er der så meget kød i at pølsen bliver fast, så dem køber jeg. Jeg bryder mig ikke om en pølse der er stærkt krydret – har oplevet at det kan lade sig gøre at sløre en pølse af “halvdårlig” kvalitet med krydderier. ;(

—————————————————–

SPARERIBS:

Jeg skar sparerib i stykker med 2 ribben –
lagde dem i et fad og smurte dem med den medfølgende sovs –
satte fadet i ovnen ved 200 grader i 15 minutter –
Vend dem et par gange under vejs.

——————————————————

SALAT:

Salaten i dag var ICEBERG-salat, agurk, tomat, rå løg og peberfrugt –
Hos os er ICEBERG-salat favoritten – andre vil hellere have hovedsalat,
der er faktisk stadig nogen der vil have kinakål – for mig er det en 70èr-ting,
men man skal da vælge det man kan lide 😉

———————————————————-

BRØD:

Brødene var pølsebrød – endnu en ting fra coop –
Jeg handler en del coop-varer i den lokale brugs –
Jeg bor på landet og jeg mener man skal støtte de lokale forretninger, så meget som muligt, men jeg skeler da til prisen også.
Vores DAGLIG-BRUGS har mange gode tilbud og mange ting hvor det bestemt ikke kan betale sig at køre efter.
Hvis man ikke støtter den lokale handlemulighed – bliver den jo på et tidspunkt lukket, OG det er en katastrofe for de små landsbyer.

———————————————————–

IMG_2531

 

Der er jordbær fra Spanien i øjeblikket, Vi holder alle meget af jordbær, de første der kommer er MEGET hvide indeni og MEGET faste – Nu er de gode, og meget saftige.
De duftede af jordbær , det gør de første ikke – så vi lod os friste af de røde bær – med mælk ligner det lidt sommer.

 

Hakkebøf med løg

HAKKEBØF MED LØG:

Dette er bestemt en genganger, det er en klassiker og rigtig MORMOR-mad.
Jeg har brugt opskriften som kan søges til højre fra (21/10/14).

——————————————————————————-

Vi fik i dag kun rødbeder og kartofler til og Vandmelon til dessert –
Det skulle gå stærkt  i dag og vi spiste lidt forskudt af hinanden,
DET plejer vi ellers aldrig, da jeg synes det er vigtigt at  sætte sig ved bordet og spise sammen en gang om dagen som familie.

——————————————————————————-

IMG_2529

 

Pitabrød med pulled pork og blandet salat

I dag har JEG VALGT de hjemmelavede kæmpe pita-brød fra bager-afdelingen i vores lokale DAGLIG-BRUGS. De er gode, lette og lyse og de åbner sig fint – så der bliver et hulrum at fylde 🙂

Vi skulle have haft lavet en fyld af rester fra stegene til påske – Det blev til pulled pork, da jeg havde glemt at tage kød op af fryseren.
Pulled Pork har DAGLIG-BRUGSEN på tilbud til 49 kr for en dobbel-pakning, og da vi kun bruger 1 pakke (det rækker langt), er det billig mad.

PULLED PORK:

Posen åbnes og kødet lægges i et fad, med væden –
Fadet pakkes ind i bagepapir eller staniol og sættes i ovnen 20 – 25 minutter ved 180 grader.
Det tages ud og pakkes forsigtigt ud – herefter strimler man “kødklumpen” med 2 gafler – det skiller nemt og vips er det færdigt.

Hvis jeg havde taget kødet op, ville jeg have skåret det i klodser og lagt det i en gryde med LIDT bouillon og småkogt det der – det skal være megamørt.
Derefter ville jeg have skåret kødet ud i små tern og have finthakket 1 løg.
En pande varmes med lidt olie og kød og løg kommes på, der krydres godt med hvidløgspulver, paprika, 1 spsk ketchup og sød chilisovs.
Til sidst huskes salt og peber. Denne blanding kan bruges i pitabrød eller i en madpandekage a la durumrulle – med salat i bliver det ikke så ringe.

———————————————————————————————–

Blandet salat:

flere slags salat + lidt fint strimlet hvidkål + groftrevet gulerod og groft skåret agurk blandes på et fad.
Cherrytomater lægges i en skål og der serveres dressing til (Her thousand island)

————————————————————————————————–

PITA-BRØDENE varmes blot i ovnen, de skal ikke blive tørre og brune, men lune

—————————————————————————————————IMG_2528

Italienske kødboller i tomat, spaghetti og hjemmelavet pesto

ITALIENSKE KØDBOLLER I TOMATSOVS:

Italienske kødboller er en genganger her hos os – vi skal have det MINDST 1 gang om måneden – og der er der enighed <3

Opskriften kan søges i søgefeltet til højre og der bliver rigeligt til 4 (nok til 5-6) ud af 1/2 kg fars. Prøv dem – de er bestemt arbejdet værd og det tager ikke ret lang tid at rulle dem.
Det er en luksusudgave af pasta med kødsovs – der KALDER på en flaske rødvin, så det tog vi.

—————————————————————————————-

SPAGHETTI:

Rigeligt kogende vand – salt og pasta i – koger til den lige netop er mør ca 14 minutter – dryppes af og serveres.

——————————————————————————————-

HJEMMELAVET PESTO  (a la Berit)

Min pesto er alternativ, da jeg ikke tåler pinjekerner (er allergisk over for pinjekerner og paranødder)
Masser af basilikum og 3 fed hvidløg køres i mini-hakkeren med en skive brød uden skorpe, 1 dl parmesan og  ca 1 dl olie (jeg kan lide at bruge citronolie)
krydres med salt og peber – det skal smage af noget 😉

——————————————————————————————-

Hos os blev der også serveret lidt Røsti til, da jeg synes livet er for kort til pasta og pizza (spiser det ikke)

——————————————————————————————–

IMG_2527

Små frikadeller, salat og italienske kartofler

PANDEKAGER:

Der blev bagt pandekager fordi,  min mand fandt en liter mælk i køleskabet,
der SKULLE bruges – det begynder at knibe med at se datoer hvis jeg ikke bruger min luplampe (det gør jeg når jeg rydder op) 😀

Søg opskriften i søgefeltet til højre (jeg brugte opskriften fra 30 nov 14)
De er gode at fryse – vores kender jeg en der gerne vil have til morgenmad.

———————————————————————————————-

SMÅ FRIKADELLER:

Søg opskriften fra 23-11-14 i søgefeltet, steg dem i halv størrelse.
Jeg havde en pose i fryseren (den sidste, så når jeg får tid skal der laves frikadeller)

———————————————————————————————–

Salaten vi fik til var ICE-berg salat, rød peberfrugt og nogle gode små tomater.

Vi fik også kogte kartofler og en mager brun sovs til

————————————————————————————————

IMG_2525