madplan for uge 15

Denne uge er på grund af påsken en dag kortere –
Jeg skal have bagt boller.
Jeg vil gerne have brugt noget restekød, jeg har lagt i fryseren, det bliver til en panderet med krydderier, som jeg har tænkt kommer i pita-brød.
Lørdag vil jeg gerne grille – selv om det ikke er helt sommer endnu, kan man jo godt grille ude og spise inde 😉 (jeg har nogle spare-ribs og nogle gode pølser)
Søndag skal vi holde min mands fødselsdag  (han havde i sidst i marts, men det har ikke passet ind før nu)

I denne uge skal jeg have købt kartofler, grøntsager og salat – så har jeg snart ryddet op i fryseren, men da den skal afrimes OG flyttes er det også en fremragende ide. 🙂

Tirsdag…………………………….Frikadeller, kartofler og salat

Onsdag…………………………….Pasta med kødboller

Torsdag…………………………….Restekød 0g salat i store pita-brød

Fredag……………………………….Hakkebøf

Lørdag……………………………….Måske grille hvis vejret tillader det ? ?

Søndag………………………………. Skal i byen og spise 😉

Snitzler, nye kartofler,ristede forårsløg/rød peber, champignon og paprikasovs.

NYE KARTOFLER:

Endnu er det nye italienske kartofler, de er også fine lige nu.
Skrab dem eller pil dem når de er kogt, de skal IKKE skrælles.
Jeg brugte den elektriske kartoffelskræller – men holdt godt øje med dem, det skulle jo ikke blive små brune-kartofler  🙂
Nye kartofler skal ikke koge så længe – de her kogte 20 min.

————————————————————————————————-

Ristede forårsløg/peberfrugt og champignon:

Et bundt forårsløg snittes og en peberfrugt skæres i små strimler.
8 – 10 store champignon ordnes og stokken fjernes. Man kan snitte champignons, men jeg valgte at stege dem hele, først på undersiden og så på oversiden.
Jeg stegte dem samtidigt med blandingen med forårsløg, tog det hele af og anrettede det ved siden af snitzlerne.

—————————————————————————————————

SNITZLER:

Snitzler (disse fra dybfrost i ALDI) steges blot gyldne og sprøde på begge sider ved ikke for kraftig varme – de MÅ ikke branke.
anrettes pænt og pyntes efter ønske –
Her med de ristede grøntsager og feldsalat.

————————————————————————————————–

SOVS:

Et afkog af de 2 pander bruges til en mager sovs ( kan søges til højre i søgefeltet),
smages til med salt, peber og en del paprika.

————————————————————————————————-IMG_2524

 

 

Marineret Lammekølle med båd-kartofler og Rosmarinstegte gulerødder

MARINERET LAMMEKØLLE:

Stegen skal over først – jeg har VALGT at købe en marineret udbenet lammekølle –
De har dem i Aldi i dybfrost, det er rent kød og nemt at gå til.

Lammekøllen  skal være tøet op først.
Kødet tages ud af pakningen og brunes i en stegegryde, der tilsættes 1 lille krus vand, lægges låg på, OG skrues ned.
Nu vendes stegen nogle gange mens den steger.
Stegen småsteger ca 70 min – skyen bruges til sovsen.

Stegen skæres i skiver og anrettes pænt <3

—————————————————

ROSMARINSTEGTE GULERØDDER:

Gulerødder skrælles og skæres i stave.
De koger lige netop møre i saltet vand – de hældes i en sigte og drypper af.
1 spsk smør smeltes og friske /tørrede rosmarin tilsættes –
Gulerødderne tilsættes og steger nu så meget at de begynder at have en  let stegeskorpe og de bliver gyldne.

Anrettes med stegen og lidt feldsalat

—————————————————-

BÅDKARTOFLER:

Jeg bruger frosne båd- kartofler,
Da jeg ikke lider af fedtforskrækkelse koger jeg dem i solsikkeolie,
hvis du havde spurgt mig for 3 – 4 år siden havde jeg puttet dem i ovnen ved 200 grader – vendt dem nogle gange og stegt dem til de var møre og gyldne.
Nu gør jeg som jeg kan lide og jeg synes de bliver bedst i olie.
Mens jeg var på slankekur kunne jeg sagtens bruge ovnen 😉

——————————————————

IMG_2523

Paprikagryde, pasta, krydderflute

PAPRIKAGRYDE:

Her er det en færdigret fra FØTEX – de har en del retter der lige er klar til ovnen –
Det er nemt og bliver alligevel hjemmelavet, slagteren har bare gjort forarbejdet, med snitning og krydring, 1/2 time i ovnen og der er mad på bordet 😉
Det kan vi alle have brug for.
Det kan laves mens der koges pasta/ris og dækkes bord.

Vores paprikagryde var bacon, kød, cocktailpølser, champignon, paprika  og masser af porrer i ringe – der var rigeligt til 4 sultne personer.
Vi kogte pastaskruer, men ris ville også være fint hertil.
Vi fik flute og en salat til også da jeg ikke bryder mig om pasta ;(

IMG_2522

Tarteletter m. asparges, fiskeboller og rejer

Tarteletter er nemt at lave og hurtigt, MEN hvis man er flere skal der laves mange
Jeg varmede 12 terteletter – og dem spiser vi nemt

Først lavede jeg en hvid mager sovs, den skal være lidt tyk –
Det skal være fyld med en krydret sovs der binder det sammen .
IKKE en tynd sovs hvor fyldet sejler rundt 🙂
Sovsen smagte jeg til med 2 tsk tomatkoncentrat, salt, peber og lidt chilisovs.
så åbnede jeg 1 dåse asparges-snitter, 1 dåse fiskeboller, og tøede 1 pakke rejer op – det hele dryppede GODT af.
Asparges-vandet kan bruges til sovsen – men da den er fyldt med mad-kemi gør jeg det ikke (det er et valg, jeg har taget).
Fyldet kommes i sovsen og varmes godt igennem- fyldes i de lune skaller og pyntes med lidt rejer og purløg (jeg manglede dild, ellers havde jeg brugt det)

Vi fik dem serveret med en kølig hvidvin og lidt salat

IMG_2520

 

 

Snitzel med champignon,salat og “røsti”

Kødet er købt færdigpaneret i går hos slagteren, de skal blot steges på panden, HUSK SKRU NED, ellers bliver de mørke og det smager ikke godt – har man købt et stykke pænt kød hos slagteren må man være omhyggelig med stegningen – de skal være sprøde og gyldne.

Champignons skæres i skiver – jeg fik nogle store fine hvide i vores brugs –
ristes (i smør/olie) på en varm pande. Mine nye keramiske pander behøver ikke fedtstof til det (panderne er virkelig gode, har købt 2 små til indflyttergaver til 2 der flytter hjemmefra) .

Røsti er små medaljoner af revet kartoffel – Jeg køber dem fra coop, de smager godt og er tilpas i størrelsen og hvad vigtigere er de er lige store så de bliver færdige samtidigt.
De steges på en pande i et tyndt lag olie – de vendes et par gange undervejs – Her er jeg rigtig glad for at jeg købte 2 pander til os selv 😉

Salaten er blandet salat med farvede peberfrugt og mandarin.

Det hele anrettes pænt, med champignons ved siden af kødet og røsti i den anden ende af fadet. Da vi kun er 2 hjemme i påsken var et fad nok og en skål til salaten.
Vi lavede ikke sovs i dag, vi nøjes med dressing til  salaten 🙂

IMG_2519

 

Rullesteg, med waldorfsalat + Pæretærte

Jeg har købt en marineret rullesteg, vi synes den smager bedre end den almindelige og  som regel er den mindre fed – den er vakuum-pakket, men prisen er ofte billigere end den ferske i vores brugs.

RULLESTEG:

jeg steger den i gryde, vi undgår stegeskorpe, som VI ikke bryder os om, og skyen der bliver i gryden bliver til sovs og resten kommer i en bøtte igennem en si og så i fryseren, da det bliver en meget fin kødkraft til suppe eller sovs.

I en gryde smelter jeg 1 spsk smør til det er LET brunet.
Så lægger jeg stegen i og vender den så den bliver brunet på alle sider.
Så tilsættes 1/2 l vand, der krydres og skrues ned på svagt blus.
Stegen småteger så ca 70 – 75 minutter ( den skal være mør)
Stegen hviler mindst 15 minutter før den skæres ud.

Af skyen laves en mager sovs, der smages til og tilsættes lidt kulør.

Serveres med kartofler og Waldorfsalat.

———————————————————————

WALDORFSALAT:

Nogle hader denne salat – andre det modsatte
Her i huset kan vi rigtig godt lide den –

Waldorfsalat er lige dele
små æbletern med skræl –
småt skåret blegselleri –
stenfri vindruer der er halveret eller skåret i kvarte –
groft hakkede valnødder (dem udelader vi, da vi ikke bryder os om dem) –

En dressing til salaten ( der er mange opskrifter på denne)
Vi bruger creme fraiche rørt med lidt mayonaise –
smages til med et drys sukker, salt og hvid peber –
den er nem og kræver ikke specille indkøb.
Blandes i salaten og stilles på køl

———————————————————————

PÆRETÆRTE:

Den resterende dej fra i går rulles ud i en tærteform –
2 spsk smør, 2 tsk sukker, lidt vanille og 1 tsk kartoffelmel røres sammen –
smøres på dejen i formen –
der lægges skrællede pærestykker på –
og der drysses med 1 tsk sukker tilsat vanille –
bages ved 200 grader i ca 35 minutter.

———————————————————————-

IMG_2516

Krebinetter, sprøde kartoffeltern og broccolitærte

KREBINETTER:

Krebinetter laver jeg af 500 g hakket kalv og flæsk,
Jeg vender dem IKKE i æg og rasp,
men når de er formet (100 g pr stk) vender jeg dem i HAVREGRYN,
og steger dem i halvt olie/smør – de bliver meget fine –
og suger ikke meget fedtstof, DET gør de panerede.

—————————————————————–

SPRØDE KARTOFFELTERN:

Kartoffeltern er en god anvendelse af rester af kartofler –
Specielt de unge mennesker kan lide dem.
En skål kartofler der er kogt(mine var fra i lørdags)
skæres i tern der er lige store –
Olie varmes op på panden og de kommes på –
ristes nu til de er sprøde og gyldne – så er de gennemvarme –
uden at være tørre – det tager ikke ret lang tid.

—————————————————————–

BROCCOLITÆRTE:

Denne tærte er fedtfattig, men smager godt,
jeg har lært at lave den hos vægtkonsulenterne for nogle år siden,
vi bruger den stadigt både til grøntsager og til æbler og pærer.
den er megalet og mislykkes aldrig 😉

Jeg bruger en lille form, da det kun er min mand og jeg der spiser tærte med grøntsager – sønnen ser ud som om det er giftigt  😀

150 g let-mayonaise (du læser rigtigt)
150 g hvedemel ( bruges 1/3 fuldkornsmel bliver den nøddeagtig i smagen)
Disse to ting røres/æltes godt sammen til en dej,
den presses bare ud i tærteformen i et passende lag.
Den kan forbages, men jeg gør det sjældent,
jeg lagde lidt broccoli (kogt fra i går) på
og tilsatte 2 æg pisket med lidt mælk.
Bages 35 minutter ved 200 grader så er den gylden.

Den ovennævnte portion er nok til 3 små tærter –
men dejen holder sig i en pose i køleskabet til i morgen,
Jeg brugte 1/3 i dag og resten bruges til en pæretærte i morgen.
Det glider bedre ned hos alle 3 🙂

—————————————————————–

IMG_2512

Serveres med SØD Chilisovs

 

MAD-PLAN for uge 14

Mad-plan for uge 14

I denne uge starter påskeugen og Lørdag skal vi have skidne æg. Det sker kun til påske og  hvis æggene er smilende, sovsen er lavet med grov sennep,  der er frisk-klippet purløg på og der serveres nybagt brød til smager det fantastisk.
Vi skal have Lammekølle  søndag  (tradition).
Torsdag – fredag skal vi nok  i vores gamle sommerhus og “rode”, så der bliver det spændende at se hvad det bliver til.

Mandag…………………………………Krebinetter, brasede kartofler og broccolitærte

Tirsdag………………………………….Boller i selleri

Onsdag………………………………….Smørrebrød

Skærtorsdag…………………………..??????????

Langfredag…………………………….??????????

Lørdag…………………………………..Skidne æg (smilende æg i sennepssovs)

Søndag (påskedag)………………….Lammekølle med kartoffelbåde og salat

Mandag (2. påskedag)……………..Snitzler, ærter og spaghetti.

Hamburgerkotteletter, broccoli og pasteskruer

HAMBURGERKOTTELETTER:

Jeg laver dem tit – hver 3. uge cirka
Det er en ret vi alle 3 kan lide
og er der unge mennesker på besøg,
er det altid et hit –
opskriften kan søges til højre i søgefeltet (12 dec. 2014)
det er godt kød med god smag og lige til at gå til –
tilbehør kan være ris og carrysovs, pasta og tomatsovs,
kartofler og brun sovs eller som her pasta,grønt og lys sovs 😉
Jeg kunne også finde på at servere som snitzler med brasede kartofler og ærter,
ville så servere citronsnitter og råkost til.

————————————————-

BROCCOLI:

Broccoli lægger jeg i kogende vand, koger 3 minutter og lader den stå i det varme vand til resten er færdigt.

————————————————–

MAGER HVID SOVS:

Mager sovs kan søges til højre 🙂
Jeg lavede den med kogevand fra broccolien i dag og smagte godt til
det er ofte at der ikke kommer mælk i vores sovs til hverdag –
det er tilsmagningen der er vigtig – jo mere mager maden er –
jo mere skal man være omhyggelig med tilsmagningen –
Man kan jo prøve nogle af de nye krydderier der er kommet,
MEN salt og peber er vigtigt.

————————————————-

IMG_2510