Medisterpølse, miniforårsruller og chilisovs

MEDISTERPØLSE:

Jeg koger først medisteren og steger den pænt brun bagefter på panden.
Jeg synes det giver det bedste resultat.

—————————————————–

SMÅ FORÅRSRULLER MED GRØNTSAGER:

Disse små vegaetar-ruller køber jeg i netto (i æsker med 50 stk),
de er gode til alt med ris, i dag fik vi dem i stedet for grøntsager,
det er noget de unge mennesker godt kan lide.
Jeg serverer dem også hvis der er en der gerne vil have vegetarmad.
I Netto har de også dem som samosas ( små trekanter), men de er ret kraftigt krydret.
De skal blot koge kort tid i varm olie – så de bliver knasende sprøde.

—————————————————–

Vi fik kartofler, rødbeder, en mager sovs af kogevandet fra medisterpølsen  og så selvfølgelig en flaske sød chilisovs 😉

——————————————————IMG_2509

Lasagne med salat

LASAGNE:

Lasagne er noget jeg laver når jeg har en portion kød-sovs.
Jeg havde taget en bøtte med kød-sovs op af fryseren
(den er fra da vi fik millionbøf i sidste uge).
Jeg hældte den i en gryde – tilsatte 1 dåse tomatkoncentrat og skyllede dåsen 2 gange med vand – det vand hældte jeg i kød-sovsen – kogte det hele op og smagte til.
Så lavede jeg en hvid sovs af ca 3/4 l mælk og tilsatte en stor håndfuld revet ost.

Så var det bare at bygge den op i fadet
Hvid sovs
Lasagneplader
Kød-sovs
Lasagneplader
Kødsovs og revet ost
Lasagneplader
Hvid sovs – her prikker jeg i lasagnepladerne så sovsen løber ned imellem –
lader den stå lidt og ser efter at den er dækket med sovs –
Til sidst drysses lidt revet ost på toppen –
I ovnen ved 200 grader i 35-40 minutter.

——————————————————-

SALAT:

Ice-berg salat med grønne ærter og ananas i stykker er fint til

———————————————————

DRESSING:

Mayonaise røres lind med ananas-saft –
tilsættes 1 spsk ketchup og sød chilisovs.

———————————————————-

IMG_2508

Chilisuppe med kogt bacon og kødboller

CHILISUPPE KOGT PÅ BACON:

Jeg havde et lille stykke bacon i fryseren – det tog jeg op i går aftes.
Denne suppe er IKKE stærk – men det kan den da blive – men PAS PÅ –
alle skal kunne spise maden – så kan dem der kan lide mindre indre ildebrande tilsætte mere frisk hakket chili 😉

Jeg kogte bacon ca 1 time med vand der lige dækkede –
tog bacon op og gemte 1/2 l af kogevandet –
resten blev hældt ud – andre ville måske gemme al kogevand –
jeg synes den røgede smag kan blive for gennemtrængende,
derfor kun den halve liter.
TIP: kogevandet kan også fryses, bruges til “gule ærter” med lidt finthakkede suppeurter og ca 1/2 pakke “møllerens gule ærter”

Jeg ordnede suppeurter –
Her 3 gulerødder, 1 kæmpe porre, 3 kartofler og et “solidt” stykke hvidkål.
Grøntsagerne blev kogt i lidt grøntsags-boullion – (tog lidt gulerødder fra)
Herefter blev de blendet, smagt til med suppe fra bacon og kogt op med lidt fløde  (ca. 3/4 dl per l suppe –
Tilsæt finthakket rød chili (her 1/4) så serverer jeg resten til,  lidt hakket persille, de kogte gulerødder og 300 g kødboller –
Varm godt igennem, smag til med salt og peber.
Serveres med bacon i skiver, sennep og brød (brugte 1/2 brydebrød fra fryseren), mere hakket persille og resten af den hakkede chili

——————————————————-

Vi fik æbleskiver og en kop kaffe til dessert

——————————————————-

IMG_2503 IMG_2506

 

Noget om kost og Sigtebrød

Sigtebrød er et brød vi holder meget af, det kan bruges til morgenmad og til ost og pålæg til frokost.
Her i huset spiser vi mest lyst brød – jeg ved (har jo lært om ernæring), at de fleste eksperter siger “DET ER FORKERT” – JEG er fløjtende ligeglad, jeg bryder mig ikke meget om rugbrød, hvis der skal glide et stykke ned, skal det være helt uden kerner.
Nogle vil sige at vi så ikke får fibre osv. nok – betyder det så at alle folk i mange andre lande er fejlernæret? det tror jeg ikke – det er kun i en lille del af verdenen, med DK som midtpunkt, man spiser dette underlige mørke faste brød.
Vi kan lide sandwish og her er et grovbrød med havregryn, grahamsmel, klid og frø eller revne gulerødder, spinat eller squash da langt mere behageligt og smagfuldt at spise.
Fibrene  får vi altså flest af ved at spise grove grøntsager og frisk frugt.
Da ingen af os ser ud til at være fejlernæret og ikke vejer urimeligt for meget,
er jeg helt tryg ved den kost der serveres her i huset.
Jeg er selv eksamineret i de nyeste kost-råd og har fået undervisning som slanke og kostvejleder på frederiksberg. Jeg har selv tabt ca 40 kilo og ved derfor godt hvad der anbefales. Men jeg tror altså på at anbefalingerne er gode og også sunde, men det er kun vejledninger og råd IKKE de vise ord. Jeg tror på at mad skal være en nydelse ikke tvang. En madpakke der havner i skraldespanden eller i hundeskålen senere på dagen er ikke meget bevendt. En lidt mindre madpakke som er tilegnet den lidt sundere afdeling, er langt bedre hvis den så bliver spist  (er også sundere for pengepungen)
Når folk spørger mig hvad de bør spise, svarer jeg “hvad du har lyst til – MEN i varierende mængde”.
Fidusen er: vi har et – indtag OG forbrug af energi – så langt er det enkelt,
Hvis man vil af med nogle kilo og kun ønsker at spise chips og chokolade –
kan man ikke spise sig mæt og kommer til at være sulten hele tiden –
Altså gør man det besværligt for sig selv – det er ret uklogt.
Jeg spiste lyst brød (og af og til chokolade til kaffen), mens jeg tabte mig,
men jeg spiste også masser af grove grøntsager, og  frisk frugt. Jeg spiste mager ost og ingen smør – det savnede jeg om morgenen (men det var et valg) 😉
Jeg elsker at have (og selv tage et valg).
Når man selv tager et valg er det kun en selv man snyder, og derfor hjælper det ikke at finde på undskyldninger – MEN til gengæld kan man klappe sig selv på skulderen når det lykkes. 🙂

 

Flæskesteg-sandwich

FLÆSKESTEG-SANDWICH:

Der kan være delte meninger om hvordan sådan en sandwich skal smøres.
Nogle vil have den som en bøfsandwich med ketchup, sennep og remoulade.
Jeg har søgt på nettet og har fundet frem til en “model” som kommer fra USA.
Den er ikke så voldsomt “klistret” og man kan smage hvad man spiser,
det kan vi godt lide.
Sparer man ikke på det tyndt skåret flæskesteg er det en luksusspise,
og noget der er velegnet både til middagsmad og til en skovtur,
samtidigt er det faktisk ikke så usundt som man skulle tro.

Her er “Min Netversion”

Burgerboller lunes og skæres igennem –
bunden smøres med en sennepsdressing
(mayonaise rørt med sennep efter smag, den skal smage af sennep) –
herpå lægges lidt ICEBERG-salat og tyndt skåret kamsteg (4 -5 skiver)
(her bruger jeg de stykker som jeg fryser ned, når vi får flæskesteg) –
så lægges 1 stor spsk rødkål + syltede agurker (her agurkesalat) –
til sidst kommer låget på og der spises -velbekommen

11079717_967305823279585_1866797043_n

Sigtebrød

SIGTEBRØD:

Jeg har bagt sigtebrød i dag, jeg har lagt en stor klump dej –
Der var nok til 9 brød på ca 700 g.

Hvis man ikke er vant til at bage og ælte –
virker det voldsomt med så stor en portion –
men søg på “sigtebrød” i søgefeltet til højre,
den opskrift er god og giver 2 store eller 3 små,
det vil de fleste familier kunne spise –
ellers læg et i fryseren – det bliver de ikke ringere af 😉

Er man ikke vant til at bage brød, så prøv –
meget af det der sker når man ælter, skal man mærke i sine hænder,
Gærdej er jo levende og sigtebrød er et godt sted at starte,
da dejen godt må blive lidt fast – den kan bare hæve 15 minutter mere,
og sigtebrød er jo ikke fyldt med store huller.

Når jeg sætter dem til hævning, laver jeg en rille i midten med hånden,
det var et tip jeg fik og det virker så brødet  hæver og bliver mere firkantet,
og det kan vi godt lide – sigtebrød skal ikke ligne franskbrød 🙂

IMG_2500 IMG_2501 IMG_2502

 

Hakkebøf, råkost, kartofler og hjemmelavet is

I dag har min mand fødselsdag, han har bestilt Gammeldags Hakkebøf med løg, kartofler og råkost – Vi skal have hjemmelavet chokolade-is til dessert.

Hjemmelavet Flødeis kan søges til højre (fra 21-12-14)

Hakkebøf med løg er en genganger og kan søges til højre(fra 21-10-14)

Råkost var 3 meget store skrællede gulerødder og 1 stort æble –
fintrevet og dryppet med citron – Sådan i dag ingen moderne tiltag.

Isen blev pyntet med et tyndt lag flødeskum, drysset med hakket chokolade og syltede mandarinskiver.

Alt  smagte godt og det var god klassisk mad, fødselaren satte pris på 😉

IMG_2496 IMG_2498

Stuvet hvidkål og frikadeller fra i går

STUVET HVIDKÅL:

1/2 hvidkålshovede skæres i strimler og koges mør i letsaltet vand –
Vandet hældes fra MEN GEMMES.
Der laves en hvid sovs af 50 g smør der smeltes og 1/2 dl hvedemel –
der spædes med hvidkålsvand og sovsen smages til med salt, peber og muskat.
Kålen lægges i og det varmes igennem.

—————————————————–

FRIKADELLER (fra i går):

Frikadellerne varmes godt igennem.

——————————————————

Vi lavede båd-kartofler, fordi sønnen ikke spiser kål og fik rødbeder til.

—————————————————–

IMG_2495

Farsruller med bacon og ærter og frikadeller til i morgen

Farsruller så jeg i køledisken, synes de var for dyre, så jeg huggede ideen og lavede nogle selv – de blev et hit – pist var de væk 😉

FARSRULLER OG FRIKADELLER (til i morgen)

Jeg brugte 600 g mager flæskefars og 1 pakke bacon.
Lagde farsen i en skål – tog 1/5 op i midten – fyldte hullet med 2 æg, havregryn og hvedemel (halvt af hver) – lagde 1 hakket løg ovenpå og salt og peber (der skal krydres en del) – hældte en dl vand ved og rørte til en fast fars.
Tog så fars til en mellemstor frikadelle og rullede 1 skive bacon omkring, den dækkede pænt – der blev 7 stk bestemt af antal baconskiver.

Resten af farsen blev stegt til 8 frikadeller der er sat i køleskabet til i morgen aften.
så er der styr på dem.

————————————————————–

ÆRTER:

Bruger frosne ærter, der blot skal overhældes med kogende vand fra EL-kedlen, så står de og trækker.

—————————————————————

Vi fik persillesovs og kogte kartofler til
og da vi havde lyst til dessert, fik vi blandet friske bær med vanille-flødeskum.
Vores brugs havde en bakke  blandede friske bær på søndagstilbud,
der var jordbær (de er lidt kedelige i smagen), men så var der store brombær og blåbær – begge disse frugter er meget velsmagende og søde på denne årstid, og de er meget sunde og fyldt med antioxidanter.

—————————————————————

IMG_2494

MAD-PLAN for uge 13 + lidt om at tænke fremad

Min mand har fødselsdag Tirsdag og han har bestilt Hakkebøf – så det skal vi have, og vi skal have hjemmelavet is til dessert <3 – Jeg ville normalt lave is om mandagen, men jeg har 1 1/2 L chokolade-is i fryseren, den får vi tirsdag med syltede mandariner til.
Jeg har et stykke røget bacon det koger jeg til suppen torsdag.
Til Lasagnen har jeg en bøtte med “kødsovs” der blev taget fra millionbøffen mandag uge 12.
Jeg har et stykke stegt flæskesteg, det skal bruges til sandwich onsdag.
Flæskefars, Oksefars og kødboller  har jeg i fryseren.
Hamburgerkotteletter har jeg selv skåret sidst hamburgerryg var på tilbud.
Jeg har et hvidkålshovede og en selleri, men skal have købt kartofler, æg og en pose persille, (måske også gulerødder).
Jeg skal også have købt ind til at lave lagkage tirsdag.

Det kan altid betale sig at tænke langsigtet – men man skal kun købe det man ved man bruger, men det er jo tåbeligt at betale mere for den fars man ved man garanteret kan bruge  i næste uge – hvis der er tilbud NU.
Her i huset køber vi sjældent kød med ben i – vi bryder os ikke om det, vi er heller ikke vilde med engelsk bøf, men spiser gerne en hakkebøf – derfor køber jeg det ikke.
Det samme gælder for frugt og grønt – her spiser VI det meste – men kan man ikke lide en bestemt grøntsag så lad være med at købe den og brug en anden.-
Alt andet vil være tåbeligt.  😉

Det kan virke besværligt at tænke forud – MEN når tingene ligger i fryseren, sker der jo ikke noget ved, at man ændrer planer til eks (sønnens favorit) Pizza udefra en dag, det der ikke bliver brugt, kan jo bare ligge til en anden dag.
Efterhånden bliver det en vane og der er EN tillægs-gevinst: er der lavvande i husholdningspengene (det er der af og til i alle familier)- SÅ dykker man i fryseren – Har man så været så forudseende at fryse et stykke steg, nogle frikadeller og et stykke kylling kan der laves sandwich til madpakker til en hel arbejdsuge, blot ved at købe en pakke billig toastbrød i ALDI og anvende salatrester fra aftensmaden, 1 dåse ananas (til kylling). Her i huset holder vi meget af sandwich, både med toastbrød og de små billige burgerboller- med pålæg er det fin frokost både herhjemme i haven og på en skovtur (vi er så heldige at bo lige ved siden af et par stykker).
Der går sport i det som så meget andet- og så er det faktisk ikke kedeligt, men PRAKTISK.

Jeg har en stor skabsfryser med skuffer der er inddelt til forskellige ting. Hvis jeg havde en mindre fryser og kun var 1-2 voksne ville jeg skabe et system med firkantede bøtter og skrive på kanten hvad der er i med et klistermærke – firkantede stabelbøtter giver ikke så meget spildplads og det letter oversigten. Det sikrer at tingene bliver brugt og det giver mindre spild – og derved spares penge.
Unge synes jeg også bør have plads til bøtter med “MORS MAD”, det kan være en fin hjælp til at få SU til at række til hele måneden, samtidigt med at det er nemt.
Man kan uden at overrende MOR & FAR  faktisk spare op til en bytur – OG det er også vigtigt at være SOCIAL.

Mandag……………………………..Frikadeller med stuvet hvidkål

Tirsdag………………………………Hakkebøf + Hjemmelavet is

Onsdag………………………………Flæskestegsandwich, det er bestemt et hit 😉
Vil også bage sigtebrød i denne uge – det kunne være i dag <3

Torsdag……………………………..Suppe

Fredag……………………………….Lasagne og salat

Lørdag……………………………….Boller i Selleri

Søndag……………………………….Hamburgerkotteletter  med stuvede gulerødder.