Spejl-æg, bacon, ost, pærer og blåbær

Sønnen er taget på weekend og da vi har gode landæg, blev vi enige om spejlæg, med det rette tilbehør og en flaske BOBLER fra nytår – blev det fremragende aftensmad.

————————————————————–

SPEJL-ÆG:

Steg bacon sprødt på en pande, sæt det til side
Slå 5 æg ud i en skål – mine er friske landæg så jeg ved mine er friske –
(var det pakkede æg ville jeg slå et ud af gangen så jeg kunne lugte de var gode)
Hæld dem forsigtigt ud på den lidt afkølede pande med lidt fedtstof –
læg låg på og sæt dem på halv varme mens resten anrettes:

1 tallerken med lidt salat, tomat i skiver, bacon og her lægges spejlæggene når de er stivnet.
1 tallerken med lidt god ost, peberfrugt (her gul og rød), pærer skåret i stykker og blåbær
her kunne også være lidt valnøddekerner (havde ingen)

Lidt god chokolade og noget godt brød serveres til

——————————————————————-

IMG_2419

Spaghetti, KEBAB-kød og salat

KEBAB-kød:

Kebab-kødet er købt færdigt – det er oksekød i strimler, der er marineret i en krydret tomat-marinade. Det er svært at lave selv, man kan sagtens lave noget der LIGNER, men det er svært at ramme den helt rigtige smag. Der bliver ikke brugt mere end  ca 350 g til en familie på 2 voksne og 2 børn – så det er rimeligt mad, det er i hvert fald  billigere end fastfood, og det tager kun den tid det tager at koge pasta 😉

En pande varmes op og kød og marinade hældes på og brunes – der lægges  låg på og steger ca 3 minutter.

————————————————————

SPAGHETTI:

En stor gryde sættes over med letsaltet vand – det bringes i kog, og pastaen hældes i – den koger ca 10 minutter – vandet hældes fra og maden serveres.

————————————————————–

SALAT:

Imens skæres julesalat, rød peberfrugt, gul peberfrugt og halve agurkeskiver og blandes til salat

—————————————————————

IMG_2418

Kotteletter i fad med rodfrugter og æble

Jeg  har skåret tykke kotteletter af  en svinekam på tilbud, de blev frosset på en bageplade med bagepapir – så de er enkeltfrosne – praktisk – de er lette at tø op på et skærebrædt – og hvis antallet af spisende ændrer sig snupper man et par mere.
Jeg skar 30 for 148 kr, så det er også billig mad – der let kan blive gæstemad.

Jeg har i dag skåret RODFRUGTER i tern – har gået skuffen i køleskabet efter – OG også kassen i mit skur – rettidigt omhu – det sparer penge – nu var rodfrugterne fine, (på søndag kunne de måske kasseres) .

Der var 4 gulerødder, 2 persillerod, 1/2 stor selleri, 1 squash, 2 store løg og en halv pberfrugt. Det blev skrællet, skåret i skiver, så i stænger og til sidst i små tern.
Jeg blander det i en stor skål, der blev ca 2, 5 l ialt.
Jeg bruger 1/3 i dag til kotteletterne – resten deles i 2 poser og lægges i fryseren.

—————————————————–

GRØNTSAGSSUPPE:

En pose af disse grøntsager kan svitses i en gryde tilsættes 1/2 l vand og 1 spsk boullion-pulver eller 1 terning – koges godt møre, blendes og koges op med lidt piskefløde, smages til, det bliver den lækreste grøntsagssuppe der serveres med ristede brødterninger.

—————————————————

KOTTELETTER I FAD MED RODFRUGTER:

3/4 l rodfrugter i tern  (se ovenstående)
4 kotteletter
1 stort fast æble
smør

1 pande varmes og 1 spsk smør smeltes – heri ristes grøntsagerne til de er let gyldne –
de lægges i et ovnfast fad.

2 spsk smør brunes let og kotteletterne brunes gyldne på begge sider, drys med salt og peber –
de lægges over grøntsagerne.

Æblestykkerne brunes nu gyldne på panden og lægges over grøntsagerne.

panden koges af med 1 dl vand og det dryppes over kotteletterne.

Stilles i en 180 grader varm ovn i ca 1/2 time.

—————————————————–

Vi fik resten af flødekartoflerne til fra i går + en salat af julesalat, agurk og mandarin.
Pasta,  ris eller en kartoffelmos ville også være fint tilbehør.

——————————————————

Vi fik pandekager til dessert – de var fra fryseren 😉

——————————————————-

IMG_2416

FRYSEREN – hjertet i huset <3

Min fryser er meget vigtig her i huset fordi:
Vi bor på landet og det er ikke så let lige at handle som i byen
Jeg har ikke så mange kræfter, så det er smart/nødvendigt med en hurtig løsning.
Jeg VIL have ordentligt mad – ikke papmad
Jeg støtter STOP MADSPILD (så smider ikke unødvendigt ud)
Jeg kan lide at købe mange af mine varer lokalt ( feks. boder og gårdbutikker) det er gode friske varer efter årstiden og de er ikke transporteret langt – men jeg er ikke fanatiker – går ikke af vejen for en færdigsovs i glas fra ALDI (kan ikke selv lave den bedre) eller lignende.

———————————————————

Jeg har markeret min fryser med labels på skufferne så jeg har styr på hvor de forskellige ting er.Det er vigtigt for hvis der ikke er overblik over hvad der er/mangler virker den ikke efter hensigten.
Jeg køber stort ind når der er tilbud på mine “yndlingsvarer”:

Svinekød i storkøb:
Køber gerne 2 svinekamme eller hele nakkekamme af gangen, skærer så stege, kotteletter, småkød, vokstrimler og hakker fars – så pakker jeg det i poser, sætter mærker på og fryser ned.

Hamburgerryg:
Kan tit fås billigt, jeg skærer et stykke til kogt hamburgerryg, skærer i skiver til hamburgerkotteletter, og evt stumper skære i små tern (det bliver magert bacon) og bruges til brændende kærlighed. ALT fryses ned i poser.

Oksefars:
Oksefars er tit på tilbud i 1,5 eller 2 kg pakning, det skal jeg ikke bruge, så det bliver pakket i pakninger på ca 250 g FORDI 250g oksefars rækker til kødsovs, millionbøf, lasagne osv. når vi skal bruge til bøf eller lignende  tager vi bare 2 poser – smart ikke ;).

Kylling:
Køber økonomipakninger med  hakket kyllingekød og deler i mindre portioner. Køber også kyllingebryst  og kyllingelår i større portioner MEN kun hvis jeg kan få rent kyllingekød, JEG VIL IKKE HAVE DET DER ER TILSAT SALTLAGE, jeg krydrer selv min mad og ønsker ikke kylling der er gennemhullet og sprøjtet med saltlage – måske en fiks ide – men det er mit valg;)

Grøntsager:
Her bruger jeg fryseren meget. Jeg køber frosne ærter i en god kvalitet, det er pengene værd(de smager som friske når de bliver tøet op). Jeg køber frosne EDAMAME- bønner, det er en soya-bønne der smager godt i salat eller i grøntsagsgryde og suppe. Da jeg ikke spiser så meget og ikke ret meget kød, skal jeg tænke på at få proteiner andre steder fra – her er bønnerne gode, også til sportsfolk (Naturens Proteinpulver).
Jeg koger af og til 1 pose kikærter, pakker dem så ned i mindre poser og fryser dem (arbejdet er det samme som hvis jeg kogte 100 g).
Jeg køber normalt ikke frosne grøntsagsblandinger, da jeg let kan få fat i de friske. Dampede friske grøntsager smager bedre end de frosne og så lang tid tager det ikke at ordne dem.
Jeg har i dag frosset rodfrugter ned, OG det gør jeg ofte. Det gør jeg fordi, så skal jeg ikke pludselig smide de grøntsager ud, jeg har købt fordi de ikke er blevet brugt,  og det tager ikke meget længere tid at ordne 1 stor portion end en lille portion. Jeg skræller/ordner grøntsagerne og tager så et stort skærebrædt og en stor solid kniv – så går det let. Jeg skærer alt i skiver, stænger og til sidst i tern – blander det hele i en skål og fryser ned i poser med ca 1 l i hver. Dette rækker til grøntsagssuppe til 3-6 portioner alt efter om det er hovedret eller forret. Søg på min “grøntsagssuppe” til højre.
Man kan også rive dem groft i stedet, det revne er perfekt til kødsovs og lasagne og stykkerne bliver ikke større end at børn der “hader” grønt kan spise det 🙂

Brød:
Jeg bager selv og fylder gerne ovnen op (bager gerne både brød og boller).
Vi kan ikke spise det hele på en gang, men så fryser jeg brødene stykvis og bollerne i poser med 6 stk så kan vi tø en pose op af gangen – Jeg har lært et trick af en ung pige, med flere børn – Vi tager de boller vi skal bruge – pakker dem ind i bagepapir – stiller dem i en 100 grader varm ovn (miniovnen) lidt senere er der de lækreste boller <3 Hun brugte også metoden til rester af franskbrød og grovbrød, da hun skulle vende hver en krone – det virker.

Når jeg har 1- 2 l mælk, der gerne må bruges pisker jeg pandekagedej, så bliver der i løbet af dagen lavet pandekager a la RASMUS KLUMP – 1 stor stak. Dem pakker jeg i pakker med 10-12 stykker, pakker dem i bagepapir og fryser dem – altid gode til kaffen eller til dessert – eller søndag morgen. Pakken tøes op og lægges i ovnen og varmes ved 100 grader til de er gennemvarme. (JEG synes mikroovn gør brødet tørt).

Krydderboller og rundstykker  kan min mand og jeg godt lide en gang imellem, her køber jeg også økonomipakninger og fryser dem ned med 3 i hver pose – så tager vi en pose ud når vi går i seng – så er de klar til en tur i ovnen næste morgen.

FISK:
Jeg køber hele sider Laks/Ørred når de er på tilbud. Vi ryger dem i kuglegrillen –  vi kan alle 3 godt lide varmrøget laks, eller er det kun om sommeren vi får frisk fisk, der kan vi købe dem i Langø Havn, så kan vi lide fisk både røget sild, makrel, friske fladfisk og torsk.
I supermarkedet er fisken efter min mening for dårlig, det vil jeg ikke købe. En fiskeafdeling der lugter af “fisk” er for mig forkert – fordi FRIS FISK lugter ikke af “fisk”, de lugter af frisk saltvand, så jeg glæder mig til det bliver sommer 😉

En skuffe er forbeholdt det alle familier skal have i baghånden:
IS-pinde og hjemmelavet Is til dessert.
Hjemmelavede toast til de unge mennesker (Natmad- hygge når de lige smider et par i toasteren)
Hjemmelavede forbagte små pizza-bunde med fyld –  klar til ovnen
Rester af steg og lignende der kan genbruges (til pålæg eller aftensmad)
Hjemmelavede frikadeller er væsentligt billigere end slagterens, hvis de er løsfrosne er det hurtigt at tage et par til frokost (søg på slagterfrikadeller til højre)

 

 

Frikadeller og flødekartofler og kogte rosenkål

Jeg gjorde flødekartoflerne klar i formiddags – heldigt – for jeg havde det ikke så godt til aften
derfor er der intet billede i dag.

Frikadellerne var som planlagt den sidste pose fra fryseren –

Rosenkålen er kål der blev pillet af en stok vi har købt på Lolle-Frugt for 15 kr og der er nok til 4 gange, det er billigt at købe dem sådan.

————————————————————-

FLØDEKARTOFLER:

Skræl kartofler og skær dem i tynde skiver – læg dem i vand (så bliver de ikke brune)
Skræl og hak et stort løg, og drys med 1 spsk salt, 1 tsk peber og evt hvidløg.
Smør et fad med smeltet smør og læg de afdryppede kartoffelskiver i lag med løgene imellem,
Hæld 1/2 l madlavningsfløde over blandingen –
Sæt fadet i ovnen ved 180 grader i 1 1/2 time, da der var gået 3 kvarter lagde jeg bagepapir over – for at de ikke skulle blive mørke –
Tag dem ud og lad dem stå i 15 – 20 minutter før servering.
De passer sig selv , men skal i ovnen små 2 timer før spisetid 😉

—————————————————————-

FRIKADELLER:

Det var den sidste pose af mine egne “slagterdeller” , de kom i et fad og kom i ovnen de 20 minutter kartoflerne hvilede – så var de lune

——————————————————————

KOGT ROSENKÅL:

Rosenkålen blev plukket frisk fra stokken og alle de grimme blade blev pillet af de små hoveder.
De blev bragt i kog i letsaltet vand og kogte ca 15 minutter, da de var helt friske smagte de ikke så “bittert” som nogle rosenkål kan gøre –

——————————————————————

Som tidligere nævnt intet billede i dag – men maden var enkel og god <3

Indkøb:

Fra denne uge er vi blevet nødt til at gøre nogle ting lidt enklere – OGSÅ vores indkøb –

Jeg har jo problemer med at se og selv om man kan se lidt giver det altså problemer –
Jeg kan ikke se priser og skilte, så det besværliggører altså det at finde rundt i en butik,
jeg ikke kender – I supermarkedet skal jeg også passe på ikke at torpedere eks. et opstilling af flasker, da jeg ikke afstandsbedømmer så godt – så en “handlemakker” er en foranstaltning der løser problemet lige nu og her (har i bedste tegnefilm-stil kørt ind i et tårn i ALDI 😀  )

“Min egen ” Daglig-Brugs er jeg tryg ved, den kender jeg, den er lille og personalet kender mig, og der er en fin hjælp at hente. REMA, LIDL og ALDI er kun mulige med “makker” 🙂

Jeg skriver så en seddel til en uges tid  med de ting jeg ikke kan få i “den lokale” og det henter vi i byen, resten købes i DAGLIG-BRUGSEN.
Desuden har vi en del i fryseren – så kan vi få ryddet op der 😉

Denne uge har jeg kun købt vaskepulver  og en kæmpe Cantaloupe-melon i REMA  og chevapcici og nogle småting i LIDL. Resten er/bliver købt i den lokale.
Herudover er der stadigt en stok rosenkål – hvidkål – rødkål – selleri samt
æbler, pærer, æblemost og æblesirup tilbage fra da vi sidst var på LOLLE-FRUGT.
Æg og kartofler fra gårdbutikken er der stadigt tilbage.
Så det skal bruges før der købes nyt hjem.

De fleste opskrifter i denne tid er valgt ud fra :
1… Ikke at være for snørklede og besværlige
2…Ikke at tage for lang tid
3…Smarte hvis det kan forberedes (planlægning er det halve arbejde)
4… Sundt og ikke for dyrt

Måske ender det med at vi får nogle lidt mere praktiske indkøbsvaner og hvis vi er heldige kommer vi til at holde af dem 😉

 

CHEVAPCICI m. ris og ærter (krydrede frosne okseruller)

Jeg har købt mine chevapcici i LIDL, men de fås i de fleste supermarkeder. Det er tynde ruller a. ca 10 cm længde, de er af krydret oksekød – smager udemærket og de fleste unge holder af dem , måske fordi de smager lidt af pizza/kebab-krydderi.
De fås i poser med 1 kg og koster ca 40 kr. Det er billigt når man som her i huset har nok til 3 gange til 3 voksne.
De kan steges og serveres med et tilbehør på kartoffelbåde, vi kalder den servering for a-la-grillbar 🙂
Her serveres de lidt sundere med ris, ærter og grøntsagsstave og dip – Det er stadigt  meget nem aftensmad – selv de store børn og unge kan være med her <3

———————————————————–

CHEVAPCICI:

Passende mængde Chevapcici
2spsk olie
lidt hakket persille -(det pynter og jeg har det i fryseren)

Rullerne tages op af fryseren 1-2 timer før de skal steges –
Panden varmes og olien kommer på –
Når olien er varm, hældes “kødrullerne” på og de steges jævnt –
jeg vender dem ikke MEN ryster panden så de ruller rundt –
når de er jævnt brunede er de færdige (skær  1 over og tjek)
de skal være jævnt brune men ikke tørre.

Hæld dem i et lille fad i en bunke og drys dem evt. med lidt hakket persille.

————————————————————

RIS:

Kog de ris du ønsker som der står bag på pakken.
Der er stor forskel på ris – Nogle vælger en meget dyr variant, andre den billigste –
Jeg vælger Løse parboiled Ris i 1-kg pose fra coop –
Vi synes de er gode og bliver fint løse således:

4 dl vand bringes i kog og saltes
2 dl ris tilsættes og der skrues ned og lægges låg på
koger nu småt 12 -14 minutter – tages væk fra blusset
Hviler 10 minutter mens der dækkes bord .

————————————————————-

ÆRTER:

Ærter har vi altid i fryseren, eller er jeg ikke begejstret for frosne grøntsager –
men ærter er perfekte – her koger vi dem ikke –

Vi koger vand på elkedlen – når det koger hælder vi det over en passende mængde frosne ærter, der blev taget op sammen med chevapcici- erne. når de har stået 2-3 minutter smager de frosne ærter som nyplukkede.

—————————————————————

Vi fik en skål med grøntsagsstave med en dip til, (Vi passer jo på kalorierne og kan faktisk godt lide grøntsager)

DIP:

Her i huset er der foretrukne surmælksprodukt YMER – det kan bruges til alt
Morgenmad – Bagning – Dessert – Milkshake – Dressing / kold sovs – Dip,
så er der ikke grund til at have en masse forskellige produkter –
Det passer til vores temperament når vi handler (ikke at gøre daglige indkøb besværlige)
OG man får ikke en masse kedelige rester der står og fylder eller ser grimme ud.
Vi bruger ca.2 L om ugen, så er der også til bagning.

1, 5 dl Ymer hældes i en skål og røres til dressing med  de krydderier man synes om –
her sellerisalt, 1 tsk honning, grøn hvidløgspeber, tørret dild og lidt citron.
(kunne også være 1 spsk ketchup, lidt chilisovs, salt, peber, hvidløgsalt og måske lidt paprika, så ville det være Thousand island-smagen der er populær hos børn)

————————————————————

IMG_2415

Kyllinge-lår, ovnstegte kartoffelbåde og råkost.

KYLLINGELÅR:

1 bakke kyllingelår deles i over og under-lår, her 6 stk ialt – de krydres med salt, peber og her asiatisk krydderi (blandingskrydderi fra ALDI).
De lægges i en smal bradepande (der skal helst være plads til 2).
de steger 45 minutter ved 200 grader.

———————————————————–

KARTOFFELBÅDE:

Kartofler skrælles og skæres i både – lægges i en gryde og dækkes med vand – bringes i kog og koger 5 minutter – vandet hældes fra i en sigte og de drypper godt af.
I en plastikpose kommer 1/2 dl olie og de krydderier man synes (her salt, peber og rosmarin) kartoflerne kommes i og de væltes godt rundt –
Så hældes kartoflerne i en aflang bradepande (der kan stå ved siden af kyllingerne)
De steger med ved 200 grader i ca 40 minutter (vendes 2 gange undervejs).
Jeg anbefaler bagepapir i bunden – så er det nemt at vende kartoflerne –

————————————————————-

RÅKOSTSALAT:

2 store gulerødder skrælles og rives fint (VI kan lide dem fintrevet)
10 – 12 dadler skæres over og stenen tages ud – dadlerne kommer i gulerødderne –
der hældes et par spsk appelsinjuice på

—————————————————————

IMG_2414

 

Madplan for uge 8

MADPLAN FOR UGE 8:

Ferien er slut for de fleste, her har vi ikke haft ferie, men vi har i forvejen også en del frihed.
Jeg skal se at få bagt nogle franskbrød i løbet af ugen – skal lige samle lidt energi 😉

Mandag………………………..Cevapcici  med ris og ærter (små frosne krydrede okseruller)

Tirsdag…………………………Flødekartofler, frikadeller, agurkesalat

Onsdag………………………….Kotteletter, rodfrugter i tern.

Torsdag………………………….Pasta og kødsovs

Fredag…………………………….Hakkebøf (ændres til æggekage med grøntsager)

Lørdag…………………………….Jeg vil bage – så vi får nok brød og hvad vi kan finde i køleskabet

Søndag……………………………PØLSEHORN + BOLLER med pålæg – (får besøg af en stor og 2 små dejlige piger – så det vil jeg bruge min energi på)

Ovnstegt æbleflæsk m. brød og pommesfrites

OVNSTEGT ÆBLEFLÆSK:

En bradepande pensles med smeltet smør og der lægges 3 æbler og et STORT løg i skiver ned i den – der lægges smørklatter på og der krydres med salt og peber.
ovenpå lægges risten og på den lægges flæskeskiverne tæt og der saltes – så sættes det hele ind i ovnen ved 220 grader til flæsket er sprødt her 25 minutter – halvvejs vendes flæsket.

————————————————————–

Her blev det  serveret med brød og pommesfrites (så var der noget efter enhver smag 😉

————————————————————–

POMMES FRITES:

Disse er købt i COOP, der er mange pæne lange fritter i, de blev kogt i den elektriske frituregryde i ren solsikkeolie. HUSK SALT.

————————————————————-

IMG_2413