Boller i karry med ris

Jeg har valgt en nem måde at lave boller i karry i dag. De blev kogt af medisterpølse, det er hurtigt, nemt og billigt (vores dagligbrugs har en udemærket pølse på tilbud til 10 kr for 500 g) – På grund af mit svigtende syn er det min mand der har lavet det – for første gang i sit liv <3 <3

———————————————–

KØDBOLLER AF MEDISTERPØLSE:

Der blev sat en gryde med 8 cm vand over – tilsat 1 tsk salt – sjovt at ALT er så nøjagtigt når mænd laver mad – INTET på øjemål – men det er en god øvelse for mig tror jeg.

Da vandet koger, bliver indholdet presset ud af et stykke medisterpølse i små boller – 500 g medister rakte til 2 omgange i vores gryde – Det er jo afhængigt af hvor bred ens gryde er – De falder til bunds og lidt efter kommer de op til overfladen – her skal de simre, (undskyld små-boble lidt i kanten) i 2-3 minutter alt efter størrelse  (vores 2). De tages op og resten koges og sættes til siden.

————————————————

KARRYSOVS:

Endnu en gang blev min mand reddet på målstregen af fryseren, der var et halvt glas færdig carrysovs fra ALDI – Den skulle kun koges op med lidt madlavningsfløde .
Ellers ville jeg nok have lavet en opbagt sovs af smør, karry og letmælk – have smagt til med salt, peber og ingefær.

————————————————

LØSE RIS:

Vi bruger parboiled ris fra COOP, de bliver fint løse og jeg synes kogeposeris gennemgående er af dårlig kvalitet, de er for små og ofte knækkede.
De koges i en passende størrelse gryde på denne måde: 3,5 dl vand sættes i kog og saltes med 1 tsk salt der tilsættes 2 dl ris og der røres mens der skrues helt ned – der lægges låg på og de koger 10 minutter – gryden tages af varmen og de hviler 10 minutter – SÅ er mine ris lette at røre løse og klare til servering.

————————————————–

Vi fik en salat af julesalat, tomat, agurk og ananas

—————————————————

IMG_2412

 

Mørbrad i fad med grov mos

MØRBRAD I FAD:

1 mørbrad renses for hinder og deles her i 7-8 stykker – bankes flade med hånden – og krydres med salt og peber. De brunes af på panden i smør og tages  af.

1 stort stykke selleri skrælles og skæres i tykke stave. 2 store gulerødder skrælles og skæres i klodser. 1 stort løg skæres i 1/4. Alle grøntsagerne steges let på panden til sellerien begynder at gyldne – de lægges i at fad eller en lille bradepande – mørbradstykkerne lægges over – der lægges låg på eller det pakkes tæt i stanniol.

Vi satte den i køleskabet og før middag fik den en halv time i en 200 grader varm ovn, og det blev meget mørt.

———————————————————

GROV MOS:

Kartofler skrælles , vi skrællede også nogle jordskokker, bare 4-5 stykker men er ikke nødvendigt (de giver en lettere mos med god smag). Det koger i USALTET vand i 25-30 minutter de skal være møre – så mases de med et piskeris til hånd-brug og røres godt med 1 dl mælk og salt og peber. Dette er en grov mos – man kan også lave en normal fin mos men en grov mos er altså god til at suge væden op fra kød-fadet.

———————————————————-

Vi fik ribsgele til – det smager godt til en grov og krydret ret (vi krydrer en del)

———————————————————-

Så fik vi en milkshake til dessert :

Resten af frugten fra i går blev blendet med en ekstra halv banan, lidt vanilje og en anelse sukker og 3 dl mælk, det blev til 3 fine milkshakes der blev pyntet med lidt jordbær på kanten af glasset.

Sønnen var rigtig glad for den dessert – synes vi skulle have det lidt oftere. 😉

————————————————————

IMG_2409 2

Små fikadeller med pasta og grøntsager

SMÅ FRIKADELLER:

Frikadellerne var lavet efter min frikadelleopskrift der kan søges til højre (23-11-2014) – De er lavet i halv størrelse og har ligget i fryseren  siden jul – så det var nærliggende at tage dem der.

PASTA:

EN gryde med saltet vand sættes over – når det koger hældes pasta i – min 3 farvede skulle koge 8 minutter – så op og dryppe af i en sigte – en klat pesto kan røres i – men ikke for meget -jeg brugte en persillepesto.

GRØNTSAGER:

Grøntsagerne var blandede rodfrugter som min mand skrællede – de blev kogt i dampkogeren, Når der er teknik med er det nemmere at få mænd til at hjælpe 😉

Vi fik koldt smør til

———————————————————-

YMERSOVS m Vanilje:

Ymer piskes med el-piskeren med LIDT sukker og vanilje – den stilles et par timer i køleskab.

Desserten var 1 fad med frugt skåret ud i mundrette bidder – der var jordbær på tilbud i lidl i går – så der var banan,  jordbær,  clementin og pærer – det var nemt og lækkert

————————————————————-

IMG_2408

Kyllinge-kebinetter, bacon, ris og asiatisk mangosovs

Det skal tilstås straks at den ASIATISKE MANGOSOVS er fra ALDI og på glas. Aldi har i perioder rigtig mange færdigsovse på glas, de smager godt og er fyldige. Man kan smage de grøntsager der er i og de er krydret uden at være stærke – jeg synes det er et godt køb – vi er 3 voksne her i huset og et glas rækker til 2 dage – da det koster under 10 kr er det ikke dyrt. Hvis der er børn og man synes de er for stærke ville jeg hælde lidt madlavningsfløde i og koge op – det slører/dæmper smagen meget.

————————————————————————————

500 g hakket kyllingekød deles i 5 stykker og rulles/trykkes ned i havregryn – herefter steges de i halvt smør, halvt olie tl de er faste og sprøde, de lægges i et fad. 1 pk bacon steges sprøde og fordeles over kødet – vi fik resten af salaten fra i går (tomat + edamame-bønner).

Imens jeg stegte kødet kogte jeg løse ris til og varmede et glas sovs fra ALDI.

————————————————————————————-

Det smagte godt og der blev spist op 😉

 

 

IMG_2406

mad-plan for uge 7

Nogle har vinterferie, andre har ikke – Jeg synes dem der har skal bage boller og Franskbrød/grovbrød – er der børn vil de nyde at hjælpe til 🙂  Nogle af bollerne og måske et par brød kan så komme i fryseren – de kan give en lidt sjovere start på uge 8 – en bolle man selv har bagt og pyntet er rar at have i madkassen for børnene og de voksne synes da også det er rart med et par boller lagt sammen med en rest af steg, ost og peberfrugt eller lidt godt pålæg. Herligt med variation 😉

Her hos os fortsætter vi med at lave noget nemt, da en øjenoperation kan have lang udsigter, så jeg må stadigt have mere og mere hjælp fra “de 2 andre”. Det har den fordel at vi får brugt lidt af det jeg har lagt i fryseren – det er ingen skade til.

Mandag……………………… Kyllinge-krebinetter med bacon og ris. hertil en krydret mangosovs

Tirsdag………………………..Pastaskruer og små frikadeller – tomatsovs

Onsdag………………………..Helstegt mørbrad med svesker og æbler.

Torsdag……………………….Lasagne og råkost (ændret)

Fredag………………………….Boller i Karry

Lørdag………………………….Æbleflæsk med salat og kartofler

Søndag………………………….Kylling og kartoffelbåde

Svinekam, brunede kartofler og bønner

SVINEKAM (fra fryseren):

Når jeg steger svinekam steger jeg ofte en hel – det er mere end vi tre kan spise, men det er fint med hurtig mad i fryseren enten til aften, til sandwich eller kold til frokost – MEN – Svinekam der skal varmes bliver hurtigt kedeligt og tørt – Jeg gør således:

En ovnfast skål med låg, der passer i størrelsen til stegen – den skal ikke være ret meget for stor – heri sættes stegen SOM da den blev stegt – siderne fyldes ud med kvarte løg og 1/8 æbler, kunne også være svesker, pærer og abrikoser – så står stegen fast – låg lægges på eller der pakkes i dobbelt staniol helt tæt. Den sættes i en ovn på 125 grader i ca 30 minutter – nu er stegen lun men ikke tør da “sidefyldet” afgiver lidt væske, denne kraft bruger jeg til en skysovs jævnet med en spsk hvedemel.

————————————————–

I dag var der hvide kartofler, kogte bønner, brunede kartofler og en salat af EDAMAME-bønner  og hakket tomat til.

Edamame-bønner er proteinrige og kaloriefattige. Man kan købe dem frosne med og uden skal – de skal blot tøes op i letsaltet vand – afdryppes og hvis du som jeg foretrækker dem der uden bælge drysses med lidt groft salt og citron.

—————————————————

IMG_2405

Vokret med oksekød og nudler

VOK-ret er hurtig mad, det største arbejde er snitning – jo tyndere der snittes, jo hurtigere er det at lave færdigt – JEG snød lidt da de marinerede nudler er fra frostboksen i ALDI, men det skal der også være plads til 🙂

——————————————————-

Vok-retten er lavet af marineret oksekød i strimler. Det er megatynde stykker der er strimlet så tyndt som muligt – Der bruges ikke så meget til os 3 bruger jeg ca 4 skiver, man kan skære det selv eller købe det færdigt i supermarkedet, jeg vil tro at en pakke med 280 g rækker til 4 personer. Kødet skal trække/marinere med krydderier, løg  og lidt krydderolie i mindst 3 timer – jeg brugte rosmarinolie, et asiatisk blandings-krydderi fra aldi,  finthakket rødløg og et lille stykke chili.

Marinerede kogte nudler med asiatiske grøntsager (købt på frost i aldi) blev tøet op. Jeg har altid en pose med en eller anden variant af pasta-blanding i fryseren. Vi her i huset synes dem fra ALDI er bedst – men det er smag og behag – (til gengæld synes jeg deres frosne ærter er for melede).

Kødet kommes i en varm vok i 2 spsk olie svitser 3 – 4 minutter så tilsættes nudel-blandingen og det steger færdigt 2 – 3 minutter.

——————————————————–

Lun “salat” af kinakål:

Vi har spist kinakål som salat nogle dage og nu var der det øverste tilbage. Jeg skar stokken af og skar det i smalle strimler – så er det brugt op 😉 . Jeg tog desuden en kop frosne ærter.

1 spsk citronolie – eller 1 spsk olie + et par dråber citron varmes i en gryde – kinakålen kommes i og når kålen BEGYNDER at falde sammen hældes ærterne i det får lidt salt og peber, der lægges låg på  OG det tages fra varmen.

———————————————————–

Vok-retten serveres med kinakålen og et par skiver godt brød.

Vi fik også en lille salat til af meget fint snittede rosenkål og fintsnittet konference-pære

————————————————————

Da vi i dag har hentet frisk frugt fra LOLLE-FRUGT var der frugt til dessert

————————————————————

IMG_2404

 

 

Hjemmelavet pizza, salat og salatmayonaise

Min pizza er en mager pizza, det er utroligt så mange kcal der er i pizza, men kig i bunden af æsken fra en pizza, den er ofte gennemvædet med fedt – det ønsker jeg ikke i vores kranspulsårer – så her i huset er take away noget vi nyder EN  SJÆLDEN GANG .

PIZZA:

Bunden er lavet af dejen til hvedebrød – søg på hvedebrød til højre – lav efter opskriften fra 26/10/14 .Når dejen har hævet godt, rulles halvdelen  ud til en pizza i bradepanden (max 1/2 cm tyk)  og den anden halvdel kan rulles til en plade boller – ELLER man kan nøjes med at lave den halve portion 😉

Jeg havde en portion kød-sovs i fryseren, den brugte jeg, ellers ville jeg have smurt dejen med 2 dl ketchup rørt sammen med 1/2 dl tomatpure, 1/4 dl rød chili-sovs og tørret oregano. Herpå ville jeg lægge fyld som hakket peberfrugt, hakket tomat, skiveskåret champignon, pølsestykker, skinke, tun, en rest kød skåret i små tern  eller noget andet fra køleskabet –   Til sidst drysses der revet ost på ikke for meget – her ligger mange kcal OG olie-flasken bliver på hylden- pizzaria  drypper ofte olie på når pizza er færdig og kommer så et drys oregano på – det dufter fantastisk men er ikke nødvendigt.

Bages ved 230 grader til bunde er bagt og fyldet bobler ca. 15 minutter – hold øje med den, den skal kun være lys.

——————————————————-

SALAT:

I dag var salaten kina-kål, hakket agurk, hakket tomat og hakket løg, vi kan lide at lægge salat ovenpå pizza og så lidt salat-mayo.

———————————————————

“MAGER SALATMAYONAISE”:

1 dl let-mayo hældes i en skål og røres med 1 spsk eddike og 1 spsk honning og 1 tsk tørrede krydderurter røres godt og hviler  mindst 1/2 time, den røres lidt mere blød med 1 spsk letmælk. Smag til før servering, den skal have en let sur/sød smag.

———————————————————IMG_2403

 

“Lidt sundere Mufins”

CHOKOLADEMUFFINS:

250 g mel (jeg brugte halvt grahamsmel og halvt hvedemel) – 2 tsk bagepulver – 1 tsk natron – 1/2 tsk salt – 100 g finthakket chokolade ( brug mørk chokolade)

ovenstående blandes i en skål og sættes til side lidt –

I en anden skål piskes 2 æg – 100 g sukker – 1 tsk vaniljesukker – heri blandes 180 ml mælk – 75 ml olie (ca 5 spsk)

Den “våde” skål blandes i den “tørre” skål og det RØRES sammen – der skal ikke piskes – hældes 12-15 mufins-forme og bages  til de er faste (her ca 25 minutter)

IMG_2401

Hamburgerkotteletter med ris og råkost

RÅKOST:

Lavede et lille fad med revet gulerod, fint snittet kinakål, revet squash og lyse rosiner, da vi har delte meninger om HVAD der må komme i råkost 😉  (citronsaft til)

——————————————————

RIS:

Dette er der delte meninger om : hvide polerede, parboiled ris, natur-ris, kogepose-ris, eller en af de mange andre varianter der findes. VI kan bedst lide hvide ris til karrysovs, men en vild naturris kan vi godt lide i en ris-salat. Vi bruger PARBOILED ris i løs vægt, koger dem i halvanden gang vand – altså 1,5 kop vand og 1 kop ris – (jeg tager vand fra kogekanden)  koger dem  det antal der er beskrevet på posen og tager dem væk fra varmen, så hviler de lidt og er til at røre løse. Jeg synes ofte at kogepose-ris  koger ud og bliver klistrede –  ellers har jeg bare aldrig fundet fidusen. 😉

——————————————————–

HAMBURGERKOTTELETTER:

4 tykke skiver hamburgerryg vendes i æg og rasp. De steges i halvt smør og halvt olie, skru lidt ned så de ikke bliver mørke – de vendes undervejs – men det tager ca 5 minutter så er de færdige.

Når jeg steger i halvt smør og halvt olie, er det fordi olien tåler en høj stegetemperatur, så det forhindrer at mit smør branker. Nogle vil sikkert bruge en oliemargarine – hvilket også er udemærket, men kig bag på flasken – de billige indeholder andet end smør og olie –  der er tilsætningsstoffer, farver og i et produkt stod der DRIVGASSER – DET behøver der ikke være i mine plastikflasker. Så jeg fortsætter med 1/2 smør og 1/2 olie – 25 g smør og 3 spsk olie – det rækker som regel.:)

——————————————————–

CARRYSOVS (GLAS FRA ALDI)

Sovsen var i dag et glas med færdig carry-sovs, pulversovse bruger jeg aldrig det er alt for dyrt. Men i ALDI har jeg fundet  nogle asien-style sovse, de er fyldige og  gode. Der er peberfrugt, ananas, gulerødder og rosiner i, og det er i strimler ikke noget “småhak”. De er godt krydret, men ikke for stærke, de kan anbefales. Det kræver så mange ting at lave dem selv på den måde, og de koster ca 10 kr – vi tre brugte kun det halve og frøs resten ned.

———————————————————

IMG_2402