Pasta m kødsovs og salat

Salaten er skåret i min “skærekasse” DEN BLIVER JEG GLAD FOR
Agurk, Gulerod, Salatost og rød Peberfrugt skæres i miniterninger
blandes med fint snittet iceberg (det kan den også) Jeg tager 1/4 hoved og kører det på skærepladen – så er der salat
Dressingen er lidt fløde med citron salt og peber

Pastaen koges i 8 minutter og drypper af

Kødsovs
200-250 g oksefars svitses med et groft hakket løg –
der tilsættes 1 dåse hakkede tomater + 1,5 dl vand,
og krydderi (jeg brugte 2 tsk “mormorkrydderi” ( et blandingskrydderi m salt og tørrede krydderurter som vi kan lide) + peber fra kværn –
Herefter koges det godt sammen 15 minutter er godt MEN 30-40 minutter er endnu bedre 🙂

Chili Sin Carne m rodfrugt-mos

Jeg tog alle de rodfrugter der var i grøntkassen  så sorterede jeg dem og valgte hvad jeg ville bruge
2 skiver selleri
1 stort løg
1 stor pastinak
1/2 squash
3 gulerødder
IALT knapt 1,5 l grøntsagstern.
Det hele skæres i små tern (jeg har et apparat (en slags skærekasse) da jeg ikke har håndkræfter til det.
1 dåse røde kidney-bønner
1 dåse hakkede tomater + 1-2 dl vand
Hvidløgssalt, peber, tomat, rød tørret chili + 1 tsk stødt kanel (det understreger chili)
jeg tilsatte så også et par spsk tomatkoncentrat

3 spsk oliemargarine smeltes og grøntsager og krydderi vendes godt rundt et par minutter –
Herefter tilsættes tomater og vand og nu simrer det til det er godt mørt
til sidst tilsættes  kidney-bønner og varmes godt igennem

Serveres med rodfrugt-mos af sød kartoffel, kartoffel og persillerod –
Det skrælles og koges i vand Uden salt til det er HELT mørt –
Piskes sammen og smages til evt m timian.

madplan for uge 14

Jeg starter nok med at snitte lidt hvidkål mandag (Bare det jeg skal bruge) til vores kål-vafler – de plejer at blive gode, risengrøden kan vi godt få (så meget forår er det heller ikke)

Onsdag kører jeg så en lidt større portion af gulerod og hvidkål – så kan det blandes med appelsin, æble og rosin – da kålen holder sig fint stænket med lidt appelsinjuice i et par dage –
er der så basis for råkost ons-tors-fredag, da vi ikke alle er lige glade for kartofler 🙂

Bortset fra oksestegen og fisken (skal finde ud af OM fiskehandleren stadigt har åbent) har jeg kødet i fryseren –
Grøntsagerne henter jeg i løbet af ugen på “TOKKERUP-GÅRD” i Kettinge – det er et sted jeg holder af at handle – de har årstidens grøntsager og det er til rimelige priser –
Vores æbler og pærer henter jeg på LOLLEFRUGT, der ligger (næsten) i min baghave.
Det betyder at jeg kun skal til Købmand efter mejeri og kolonialvarer – NORMALT ville jeg gå i REMA 1000 eller NETTO, men i disse CORONA-tider er det skiftet ud med et besøg hos den lokale købmand – det er lidt dyrere (ikke meget).
Hos købmanden kan vi handle på et tidspunkt hvor der ikke er andet end et par kunder uden den store smitterisiko og da jeg har en multidiagnose er vi nødt til at tage det ekstra hensyn.
Jeg går glip af “Tilbudsjagten” som der ellers er gået sport i, MEN vi får handlet så intet brokkeri herfra 😀

Mandag……………Risengrød + kålvafler

Tirsdag…………….Fisk m grøntsager(drømmer om fennikel og krydderurter)

Onsdag…………….Spaghetti (fuldkornsudgaven), Bolognese i veggie-udgave + tomatsalat

Torsdag……………Forloren hare + æbler m gele og kartofler

Fredag……………..Medisterpølse m stegte rodfrugter og kartofler

Lørdag……………..Oksesteg m bagte løg, bønner + kartoffelbåde

Søndag…………….Take away siger sønnen, så må vi se om det kan lade sig gøre.

Denne uge er grøntsagerne  nogle af de billige: kål, gulerødder, løg og kartofler, 1 pose rodfrugter. det er dem der lige nu og jeg køber ikke for mange af dem der importeres hertil  (alligevel bruger jeg peberfrugt, 1 agurk og tomat) men jeg prøver at begrænse det.
Årstidens frugt og grønt er i deres sæson absolut det bedste og ofte også det billigste –
Det er stadigt vintergrøntsager der er, men de er faktisk også rigtig gode –
I dag har avlerne muligheder for at opbevare dem så de er sprængfyldte med saft og kraft langt hen i foråret.
Så kan vi begynde at glæde os til de første forårsbebudere – her glæder jeg mig til at se om der kommer asparges i min have i år – Jeg satte planterne i 2018, så de skulle komme i år, sidste år var der lidt, men et asparges-bed kræver tålmodighed (ikke min spidskompetance).
Jeg har rigtig mange krydderurter nu i de potter der er sat i drivhuset (oregano,purløg, 2 x timian og persille) dem tages der godt af nu –
Min røde rucola, kan jeg se har klaret denne milde vinter, den har fine skud til pynt på rugbrød eller til salaten – hvis den ikke nippes for meget varer det ikke længe før den er virkelig fin (vi kan bedre lide den røde end den grønne RUCOLA)
Squash, græskar og frilandsagurker har jeg lige plantet om i små potter, så de omkring 1 maj kan plantes ud i haven – I år vil jeg have squash nede mellem vores små æbletræer og græskarene skal være i læ ind mod vores rare naboer.
Da squash-planter kan lide læ i begyndelsen har jeg tænkt mig at sætte 4 plante-rammer imellem træerne og så plante i dem. Rammerne kan så, når planterne bliver større,  fjernes og samles til et par højbede –  (de kan så plantes til med salatplanter)
Så selv om det stadigt er lidt nattefrost af og til er den nye havesæson i gang – I år skal vi have lidt flere kartofler end vi plejer – Vores have var groet totalt til  med selvsåede træer da vi købte huset i 2015 – de er efterhånden fældet og lidt efter lidt er der fræset og “Hønsemadammerne” har fået lov at gå forskellige steder i haven – de er fantastiske til at fjerne ukrudt og spirer (indhegningen flyttes bare rundt i haven efter behov)

 

Madplan for uge 13

Denne uge har jeg lavet en liste over hvad der SKAL bruges i ugens løb –
JEG har ikke tænkt mig at opfordre til at gå efter tilbud i denne tid –
SELV handler jeg hos den lille lokale købmand 1 gang om ugen – fordi der er så stille og roligt og vi er måske 2 max 3 kunder i hele butikken.
1. det gavner den lokale købmand, der jo også mister omsætning nu
2. det gavner mig, der er i den udsatte gruppe da jeg er multi-diagnostiseret
3. det går hurtigere og vi kan få det vi skal bruge, måske kommer det til at koste lidt mere –
men (undskyld sproget) skide være med det i denne situation 😀
Så pas rigtig godt på jer selv derude <3

Mandag:…….Boller i karry m ris og revet gulerødder (lav en portion kødboller, der bliver mange og frys   halvdelen ned) (á 600 g hakket okse)
JEG bruger bollerne fra denne opskrift

Italienske kødboller m pasta

Tirsdag:………Min mand har fødselsdag – så han har bestilt hjemmelavet pizza m skinke og ananas og så tager vi en flaske rødvin til pizzaen – HER er det muligt at lave minus kød
Om eftermiddagen skal vi have lagkage til kaffen –

Onsdag:……..tror det bliver chili sin carne -HER er det jo uden kød
Det smager rigtig godt og vi får rodfrugt-mos til OG det er en af de få gange vi spiser chips til maden.(hvis man har lyst)

Torsdag:……Pasta og kødsovs (det plejer at være et hit hos børn)  + råkost
Jeg bruger  200g oksefars + et stort løg
Jeg svitser 200 g hakket okse med løg tilsætter 1 ds hakkede tomater og lader det koge under låg 1/2 time – (måske skal der tilsættes lidt væde) server med pastaskruer(med ekstra protein) + råkost

Fredag:………Frikadeller m kartofler – rør frikadeller som i kan lide dem, server med kartofler og revet gulerod sovs efter eget ønske eller kryddersmør –  (vi bruger meget hjemme-rørt kryddersmør,  den købte er for salt)

Lørdag:…….Pølsehorn m bidegrønt   – HER kan der vælges veggiepølser
–  Her vælger du pølser med 80 % kød  –  De behøver ikke være grove og dyre, men der findes nogle der ligner dem børn kan genkende  – LIDL , NETTO og REMA har alle en variant (7 store pølser bliver til 14 pølsehorn, det burde være nok)

Søndag:……..Italiensk Farsbrød med lun pastasalat og flute
Brug denne opskrift til farsbrød (kom lidt italiensk krydderi og lidt ost i farsen)
https://billigeopskrifter.dk/smaa-farsbroed-m-aerter/5424 —– pastasalat er nykogt pasta med en håndfuld  ærter (fra frost), et par tomater skåret i tern og lidt hakket persille/timian eller oregano – det bliver hvidt, rødt og grønt som italienske flag og krydderurterne dufter lidt af italien <3

INDKØBSLISTE: (dette er hvad der SKAL være – denne gang synes jeg du skal handle i en butik efter eget valg ud fra om der er et tidspunkt hvor der ikke er for mange kunder )-
I disse  CORONA-tider skal vi ikke støve rundt efter de gode tilbud men handle det vi skal bruge og så hjem igen 😀
2 x oksefars den ene deles og der bruges 1 1/2 pk mandag og 1/2 pk torsdag(halvdelen af bollerne fra mandag fryses til en anden gang), 800g flæskefars, pølser, skinkestrimler
7 L mælk, havregryn, hvedemel, 2x gær, pastaskruer, ris,
Kartofler, rodfrugter, gulerødder, 1 agurk, evt krydderurter
2 ds tomater, frosne ærter, frosne majs, ketchup, 1-2 leverpostej,  2 pk pålæg, 1 glas syltetøj, 1 smøreost,

Nogle generelle tanker om hvad der er godt at have:
Jeg bor på landet, gider ikke handle konstant (så bruger jeg for mange penge)
Jeg har nogle ting der ALTID skal være i køkkenskabet –
Jeg fylder løbende op, så det føles ikke som en økonomisk belastning at holde det ved lige-
100 kroner rækker langt til genopfyldning og så kan jeg en gang imellem tage en uge hvor jeg kun køber mælk og småting. – men man skal huske at fylde lageret op 🙂
Så kan jeg altid lave “et eller andet” – det der er  enkelt og ikke den store kogekunst smager ofte godt – tænk på en duftende pastaret i solskin eller en æggekage m rugbrød eller en god rodfrugt-mos m ristede bacontern (min favorit) og jeg kunne blive ved, det er altsammen mad under 1/2 time.
I mit køkkenskab SKAL der være et lager (bare en ekstra pose) af:
Havregryn
Hvedemel
Tørgær (bager næsten hver uge)
Pasta – skruer er fine men er der tilbud køber jeg et par forskellige udgaver
Ris (gerne både “løse og grød-udgaven) 1 kg rækker til 4 gange
Olie
Krydderier+ tørret timian og oregano
Tomatkoncentrat på tube
Mayo light (så kan der røres en dressing)
Sukker og sødemiddel (JEG er diabetiker og tager insulin)
Dåsetomater + kikærter er gode at have (men købes på tilbud)
Gerne også en pakke riskiks (det kan vi godt lide)

På frost SKAL der være:
Frosne ærter (tager 1dl af gangen til salater, gryderetter og lignende)
Frosne majs (bruges som ovenstående)
Køber gerne et par pakker med skinkestrimler og bacon tern og lægger i fryseren. (de todelte pakker deler jeg inden de lægges i fryseren)
Køber  også af og til en kæmpe-pose med kyllingeoverlår i føtex der er til mange gange –
2 overlår kan koges og afpilles – kødet bliver til kylling i karry eller tarteletter (mandens favorit) + suppen bruges til kartoffel/porresuppe eller minestrone med pasta  (sønnens  (på 24 ) livret – andre steges som kyllingesteg (en rest kan bruges til en kyllingesalat i madpakken) – dette er ikke nødvendigt men har man plads i fryseren letter det at være forudseende og økonomisk er der basis for mange gange sund aftensmad.
Rugbrød (jeg køber kernerugbrød, ofte i store skiveskåret pakker når der er tilbud – pakker dem så om  i lynlåsposer med ca 10-12 skiver, og fryser ned – ellers skal vi for tit smide brød ud , da vi bedst kan lide det friskt) og DET ER MADSPILD

På køl SKAL der være:
Rugbrød
Æg (vi har selv et par “hønsemadammer” i baghaven)
Minimælk
Ost
Pålægchololade
Et smørprodukt pga af min diabetes bruger vi et light produkt
Syltetøj eller marmelade

Herudover SKAL der være nogle grøntsager:
Gerne kål
Gulerødder – Køber ofte en pose blandede rodfrugter – dette bruger vi meget da de giver smag  og fylde stort set alle vegne.
Kartofler
Løg

Som du nok kan se kan jeg lave mad en hel uge eller mere af mit lager – det gør, at det er nemmere at stå imod en “krise-situation”, det være økonomisk eller bare en ALMINDELIG influenza.

stegte nudler + porretærte

kog nudler – drypper af og sæt til side
steg nogle grøntsager revet eller små tern på en pande –
BRUG dem du har – tilsæt så 2 spsk soya (ikke kulør)
tilsæt nudlerne og vend dem godt sammen –
Varmes godt igennem

Porretærten er lavet efter en opskrift fra vægtkonsulenterne –
Den er nem at arbejde med og kræver kun 2 ting der røres sammen –
Så bliver dejen som marzipan i konsistens, presses ud i formen og forbages i 5-10 minutter  ved 190 grader -så er den klar til grøntsager eller andet fyld.

150 g hvedemel og 150 g mayonaise LIGHT (skal være light) røres sammen med en ske –
først ser det ud som om det ikke kan lade sig gøre men fortsæt lidt SÅ samler dejen sig til en klump der er nem at presse ud i formen (min er  en 22 cm tærteform) ELLER del den og læg i portionsforme. For-bages i 7-10 minutter ved 190 grader.

2 store porrer skåret i smalle skiver gives et opkog og drypper  godt af –
de lægges i den for-bagte tærte –
2-3 æg (jeg kan nøjes med 2 STORE landæg fra mine egne høns) piskes sammen med 2 spsk mælk, peber og 1/2 dl revet ost og det hældes over tærten.

Bages videre ved 190 grader til massen er bagt igennem ca 20 minutter.

Kylling på Italiensk

Det skulle være en kylling – fyldt med persille i maven, gnedet med salt og peber og stegt midt i ovnen i 5 kvarter ved 200 grader   MEN MEN MEN,  lysten var til noget andet –
Så mens “de 2 andre ” satte de sidste lamper op og kodede dem inde i stuen (JEG har nemlig fået moderne stemmestyret lys) lavede jeg en Italiensk kylling .

1 STOR kylling gnides ind og udvendigt med Italienske krydderier (mit er færdigkøbt og dufter af fennikel-frø og timian) den fyldes i maven med 1 økologisk citron i både og lægges ovenpå en bund af :  løg, 1/2 squash og de sidste 2 små pastinakker der var i skuffen –
Grøntsagerne vendte jeg i 1 spsk olie, salt og peber.
Den kom i en 200 grader varm ovn.
Først fik kyllingen 1/2 time med ryggen OPAD –
Så vendte jeg den og den stegte færdig med brystet opad

Den blev skåret ud og serveret med grøntsagerne, hvide kartofler og en salat af sprød salat,  kogte speltkerner(1 lille dåse, købt på tilbud i rema 1000 for længe siden) og kød fra en pomelo = 1 stor citrusfrugt der ligner en grape, men er mere mild og i øjeblikket skal vi huske c-vitaminerne 😀
Dressingen var en MORMORDRESSING:
1 dl piskefløde
1 knivspids salt
1 knivspids sukker
1 lille drys peber
2 spsk citron
Det hele røres sammen med en gaffel og står et par timer på køkkenbordet

Madplan for uge 12 (350 kr)

Vi vælger at købe vores grøntsager på Tokkerup – Tokkerup er en gårdbutik som sælger grøntsager fra laden – Prisen er rimelig (lidt billigere end detailhandel) – OG det er fine ny-sorterede ting – Nogle er økologiske -andre ikke – Jeg købte 2 kg øko-gulerødder for 15 kr og 1 pæn str for 8 kr (efter min mening en god pris) – Jeg køber også frugt (æbler/pærer) hos en producent som 2.sortering, 25 kr for mindst 5 kg (der var godt 6 kg i min sæk)
Således findes der muligheder for at købe råvarer på alternative måder –
Nu bor jeg på landet andre i feks kbh kan købe frugt og grønt flere steder JEG ville tjekke Grim  https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/mad-eller-ad-petra-og-carolin-redder-de-grimme-groentsager   – det er 2.sorteringsvarer men betyder absolut ingen ting.
Da jeg gerne vil have frisk fisk og i øjeblikket ved jeg ikke hvornår fiskedamen har åbent –
men jeg håber 🙂 ellers finder jeg noget i fryser.
Måske er det også smart at ændre lidt på indkøbsvanerne, med tanke på infektionsrisiko –
Jeg har en multidiagnose (mere end 3 diagnoser) – så  JEG står ikke i kø i øjeblikket – tænker på infektionsfaren – ville heller ikke tage børn med ud at handle HVIS det kunne undgås –
JEG er ikke hysterisk, men synes det er smart at tage hensyn til sine medmennesker OG passe på sig selv.

MANDAG:…….Porretærte m pastasalat (stegt i soya a la asian)

TIRSDAG:…….Fisk (måske)  –   ellers en tunsalat (kan sønnen lide)

ONSDAG:……..Burger m “pulled pork”(tag hvad man kan få, færdigstegte fileter kan bruges)

TORSDAG:……Kartoffelpande med spejlæg og rødbedesalat

FREDAG:………Kylling m bagte rodfrugter (server brysterne i stykker, over og underlår, og pil det sidste kød fra benene og gem til søndag) – her blev det til  kylletter m gulerødder og ærter + majs-pasta – jeg har en bøtte med kød i lidt suppe i fryseren til søndag

LØRDAG:……..Chili/Gulerodssuppe m flutes og bacon

SØNDAG:……..Kylling i paprikasovs m ris og ærter(det bliver en risblanding fra aldi)

 

Indkøbsseddel:
Jeg har købt rodfrugter, kartofler, løg, gulerødder + 4 kæmpeporrer (tykke og lange) i “tokkerup” – æbler og pærer er der også købt hjem – så det skal JEG ikke købe men skriver det på listen alligevel – ligeledes skriver jeg æg på SELV om vores “Madammer” i baghaven nu lægger æg igen – HERLIGT – Jeg anbefaler , hvis det er muligt så tag en pk tørgær med feks 4 breve, det svarer til 4 pk gær og kan holde længe i køkkenskabet. Jeg anbefaler en tur i frisk luft og hvis der er børn så brug noget energi kommer hjem og der er lune boller så er det en god dag, for både voksne og børn – her skal vi have samlet lidt tang til havens kommende squash-bed o l.

Jeg vil handle i rema 1000 men Netto har også gode priser på noget af det vi skal bruge

1 stor porre,1 kg gulerødder, 1 pose rodfrugter (jeg valgte løs vægt – 3 små pastinak, 3 små  persillerod, 2 rødbeder), 1,5 kg kartofler,  1 agurk, 1 peberfrugt. 1 pose ærter(frost) = 45 –
1 stor kylling så er der til søndag, bacon, pulled pork/kyllingefileter/(jeg har kogt nakkekam i fryseren),  1 dåse tun. = 76 –
7 l mælk, 1 smøreost, 10 æg, 1 leverpostej, 2 kg hvedemel 2 pk gær(hvis det fås så tag evt  1 pk tørgær) havregryn, syltetøj, 2 pk rugbrød eller bag efter min opskrift med Natron (det er en god opskrift), 1 smør-produkt, 1 pakke rosiner =150 –
ca  270 – så er der ca 75 kr til at købe feks æbler, 1 pose appelsin eller et par bananer –
Du skal bruge ris og pasta MEN muligvis har du nogen tilbage – har du ikke køber du –
JEG går ikke ind for hamstring af madvarer – normalt køber jeg 2 kg mel når jeg tager hul på den sidste, det samme gør jeg med pasta, ris osv. Oftest koger jeg 350 g pasta (det ved jeg passer her) så bliver der lidt tilbage( nogle er 400 g andre 500 g – poser) resterne blander jeg i en bøtte og bruger så til salat eller pastafad.

Her er så købt ind til:
Havregryn/grød, brød eller boller m smøreost, leverpostej eller syltetøj til morgenmad
Frokst er rugbrød, kogt æg i skiver, rester fra aftensmad, banan i skiver eller rosiner,
Aftensmad efter madplanen
Mellemmad evt udskåret frugt, rosiner, gnavegrønt, boller eller brød –
Måske er der tid (lige nu er vi jo mange der er hjemme) til at bage, jeg tror gerne børn vil hjælpe –  MÅSKE kan du ikke få ALT i supermarked, men de har det meste og der findes opskrifter til næsten alt – jeg hjælper gerne med en opskrift – vi skal feks have kål-vafler (det smager bedre end det lyder) LIDT ud  i Haven så er man sultne til dem 😀

 

Snyde Labskovs med svinekød

Labskovs laves normalt af mørt oksekød, men da min gigt ikke har godt af oksekød bruger jeg svinekød. Jeg bruger meget mørt kogt svinekød for at opnå den tendens til at Koge helt ud i kartoflerne – Denne er lavet af kødet fra de 2 Nøgleben jeg kogte den anden dag.

Kartofler skrælles og skæres i mindre stykker
1 stort løg (finthakket)
Det kogte kød + 2,5 dl suppe
3 laurbærblade
10 hele peberkorn
1 spsk smør
JEG tilsætter ikke salt fordi der er salt i min suppe (der er kogt godt ind)

Smøret smeltes og kartofler og løg vendes godt rundt.
Krydderier, kød og suppe tilsættes, og der lægges låg på.
Det bringes i kog og små-simrer ved svag varme
til det er helt mørt og begynder at koge ud under omrøring

server med hakket persille, rødbeder og rugbrød

Billige boller, de er nemme men smager alligevel godt

1 kg hvedemel
1 pk tørgær (JEG bruger tørgær, fordi det kan man have i køkkenskabet og det bliver ikke tørt som gær i pakker)
2 æg
1 tsk salt og 2 spsk sukker (her bruger jeg sødemiddel, da jeg er diabetiker)
5 dl lunken vand

Mel og tørgær blandes resten blandes i og der æltes godt –
Jeg måtte tilsætte lidt ekstra mel, dejen må godt være blød, men skal ikke klistre –
Efter at være godt æltet ca 5 minutter –
formes 24 boller der hæver ca 45-50 minutter på pladerne
DET er rigtigt dejen hæver kun 1 gang 🙂 mens ovnen varmes op til 200 grader –
Så pensles bollerne med vand og bages ca 18 minutter, men HOLD ØJE MED DEM –
Der er meget forskel på ovne.

Dette blev store lækre bløde boller – men kunne være formet til 2 x 16 boller i kaffestørrelse –
(Mine er så store som krydderboller)

 

Gammeldags risengrød

Jeg plejer at koge min risengrød i dampkoger,
MEN nu er vi jo i 30èrne så

2 dl vand i en gryde  –
Når det koger tilsættes 22o g risengryn
og de koges igennem under kraftig omrøring
Så tilsættes 1 liter sødmælk + 1/4 tsk salt under omrøring –
Præcis når det koger lægges låg på og gryden tages af blusset –
Den sættes så i “Høkasse” 🙂
Sådan noget har de færreste men ind i seng med den og dæk den godt til med dyne og et håndklæde så står den der i 3 kvarter og grøden er færdig –
Det virker efter samme princip som en “høkasse”