Pastaret m rød peber og bacon + butternut-squash “hasselbackstegt”

Butternut-squash deles i 2 halvdele og der fjernes “indmad”-
Delene  skrælles  helt ned til det orange kød med en tyndskræller –
skæres i skiver der ikke går HELT igennem som til hasselback-kartofler –
Jeg bruger et skære-bræt på hver side så går kniven ikke helt igennem –
De 2 halvdele lægges på en lille bradepande og pensles med lidt oliemargarine (Ca1/2 spsk) –
drysses med salt på den ene – Timiansalt på den anden –
sættes i ovnen ved 175 grader i ?? (fra 25 – 50 minutter) alt afhænger af str og modenhed.
(Den skal være som stegt kartoffel – ikke moset som en bagt)
Inden den kom i ovnen

Bacon steges i tern – her kunne der være anvendt 1 pakke skinketern – men der var et lille stykke bacon i køleskabet, så det skar jeg ud.
Når det er stegt kasseres fedtet, det vil mange synes er synd og det kan godt bruges, bare ikke her hvor vi sparer på ALT fedt.

Pastafadet er 200 g pasta der blev kogt og blev lagt i et penslet fad (1/2 spsk oliemargarine) –
1 hakket løg svitses på en tør pande og der tilsættes tern fra 1 stor rød snack-peber eller en pose frosset – Når jeg har for mange  modne peberfrugter, ordner jeg dem, skærer dem i tern og fryser dem i en pose – (1 sådan pose er brugt her) –
Der hældes en lys sovs over – denne er lavet af minimælk der er kogt op med en 1 tsk boullionpulver, når det koger jævnes let med maizena rørt op i vand. –
Der drysses med revet ost (her en light-udgave) og det sættes i ovnen ca 2o minutter til det er gyldent –
Drysses med bacontern.
her inden der kom sovs og ost på OG inden den kom i ovnen

Efter stegning ser det sådan ud

“krebinetter” m dampet gulerod og stegte kartofler

Kartoflerne er kartofler fra jul der blev stegt i halve ved 225 grader i 1/2 time

Krebinetterne er magert kalv/flæsk der er formet og stegt i 1 spsk olie-margarine på en teflonpande – mere er IKKE nødvendigt.

Gulerødderne er kørt på en spiralizer (så ligner de spaghetti) – de overhældes så med kogende vand og trækker et par minutter

Lidt pynt på fadet (her salat og peberfrugt) + bearnaisesovs til dem der spiser sovs.

Madplan for uge 1 (+ Nytårsmiddag)

I denne uge er det nytårsaften tirsdag –
Vi skal have:
Gammeldags rejecocktail – kalkun og rodfrugter – 1 dessert-tallerken m 3 små desserter
Muligvis er vi kun  min mand, jeg og katten hjemme – men derfor er det stadigt Nytår <3
Resten af ugen tager vi den med ro –

Mandag :…….Frikadeller m kartofler, ærter og evt 1 rest rødkål (frikadeller i frost fra jul)

Frikadeller (meget fedtfattige) + stuvet hvidkål

Tirsdag:……..Nytår : Rejecocktail – Kalkun og desserttallerken –

Onsdag:……..Nytårsfrokost : æg, rejer og sild – fiskefilet – frikadeller – ?? – ost (rest fra jul)

Torsdag:…….Brændende Kærlighed (har et stykke bacon fra før jul) dette ændrer jeg til Pølser,  brød og kold kartoffelsalat (kan bruge resten fra nytår)

Kold kartoffelsalat og røde pølser

Fredag:………Krebinetter m dampet grønt (hakket flæsk i fryseren) – ændres til pastafad m røget laks, da jeg har røget laks i fryseren fra jul (denne pastasalat er en livret her)

Pastafad m røget laks

Lørdag:………Tarteletter m fiskefyld (sådan kan man også få fisk)

Søndag:………Medister og grønlangkål+ brunede kartofler (har kogt julemedister på frost)

Dette er mit bud på Nytårs-ugen – 1. da jeg gerne vil have brugt lidt af det der blev købt til jul –
2. desuden er det da en god ide at komme tilbage på det rigtige økonomiske spor – 3. jeg skal fortsat tænke på hvad vi spiser (det har 1.prioritet) så alle opskrifter bliver i den lette udgave.

Denne plan er minus nytårsmiddagen
Bortset 
fra Middagen til Nytår + lidt fisk til Lørdag – kan jeg tage det meste i fryseren –
JEG har kartofler, gulerødder, løg og jordskokker –
Syltetøj købte jeg rigeligt af til jul (REMA havde til 5 kr/glas)

Jeg skal have købt:
Rodfrugter  – Frugt  (30 kr)
Brød – smøreprodukt – 7 l. mælk – græsk yoghurt – olie – 1 pakke “smalle skiver”ost (110 kr)
Hvedemel – gær – havregryn – saftevand  ( 25 kr)
1 stykke røget laks eller andet fisk –  evt hvedebrød – 2 pk pålæg  ( 55 kr)
Jeg bager boller så er der boller til hyggetid/morgenmad sammen med havregryn – rester fra aften, brød og pålæg til madpakker – aftensmad til 2 voksne + 2 børn alle dage for 220 kr FORDI jeg bruger af det der blev købt rigeligt ind til jul.
Hakket kød, medister og bacon  osv. vil kunne købes for de sidste 130 kr –
Så forbruget er som vanligt 350 kr minus  Nytårsmiddagen (der jo er meget individuel)

JEG laver flødeis af 1/2 l piskefløde jeg har til overs med sødemiddel, sukkerfri marcipan og mørk chokolade – jeg bruger en opskrift på flødeis, men erstatter sukkeret med sødemiddel – men bruger piskefløde OG tilsætter de piskede æggehvider – det skaber en lettere is uden sukker men man skal ikke spise ukontrolleret af det (hvis man er diabetiker) derfor får vi frugt til isen.

Hjemmelavet flødeis (her med chokolade)

Juleboller 12 stk (ikke for store)

Dejen til mine juleboller er en videreudvikling af en gammel bolleopskrift fra amo –
Jeg har ikke puttet sukker i dejen, men har tilsat hakket syltet citronskal, hakket syltet appelsinskal og 1 spsk (m. top) af hakket chokolade (70%)
De 100 g smør der skal smeltes og kommes i rev jeg på et rivejern ned i dejen til allersidst – det blev en dej der mindede lidt om en  wienerbrødsdej (knapt så fedtet og ikke så store huller)
Tilsidst penslede jeg med æg og dryssede med rørsukker det gav en overflade der minder om makron – JEG skal jo spare på sukker og fedt, HER er det ikke helt udelukket, men det er anvendt der hvor det giver mening (og giver nydelse)
*
500 ghvedemel
50 g gær
2 dl lun mælk
1 æg
1/2 tsk salt
*
100 g smør koldt og revet

Fra* til * kom i køkkenmaskinen, jeg kom ikke alt mel i på en gang – kun ca 350 – resten kom i senere ved æltning.
Så tog jeg dejen ud på bordet og æltede hurtigt smørret i – nu var dejen meget blød – det skal den være – men lidt mel brugte jeg til at ælte dejen op med – her kom jeg 1 stor dl fyld i (mit fyld var chokolade, syltet appelsin og syltet citron)-
Dejen hævede til dobbel størrelse og blev formet til boller der igen hæver til næsten dobbel størrelse – de skal være svampede
Pensles med æg og drysses med rørsukker
Bages ved 210 grader i ca 12-15 minutter

Mørbradgryde med rodfrugt-mos

1 mørbrad ordnes og skæres i ca 9 chunks/klumper (uden sener)
Stykkerne vendes (i en plastpose) i 1 spsk hvedemei, 1 tsk peber, 1 tsk salt og 1 spsk røget paprika.
Stykkerne svitses i 1 spsk olie –
1 hakket løg + 4 små gulerødder (her 2 hvide og 2 orange) skåret i skiver + et par stilke timian, det hældes i gryden med 1,5 dl vand – låg lækkes på og det simrer 1/2 time –
smages til med salt og peber.

Rodfrugtmos
Laves her af 1/3 jordskokker, 1/3 selleri og 1/3 kartoffel –
Det hele skrælles og skæres i stykker –
Koges til det er godt mørt i vand der lige dækker –
Vandet hældes fra og rodfrugterne moses (feks med et piskeris)
smages til med urtesalt.

Serveres med rødbeder eller asier.

Forloren hare

FORLOREN HARE:
500 g fars (her fra skovgrisen), 2 dl rasp, 1,5 dl mælk, 1 æg, salt og peber (der skal en del salt og peber i) – jeg tilsætter 1 tsk  stødt ingefær, det smager godt i fars.
Alt æltes sammen til et fast brød og der lægges ikke bacon på  i dag (havde glemt at tø det op)–
hæld 1,5 dl vand ved og – i ovnen ved 200 grader i 50 minutter.

Skæres i skiver ug serveres med sovs lavet af skyen, kogte kartofler og chips
Sønnen havde en kammerat på besøg OG de behøvede ikke grøntsager

Stegt bacon, kartofler og persillesovs

Da jeg har diabetes OG den i øjeblikket har været svær at styre (går heldigvis meget bedre) SKAL jeg for at begrænse følgesygdomme leve sundt –
Nu i dag, hvor vi skal have Bacon, er det fordi vi faktisk ikke bryder os om flæsk, men vi kan alle lide bacon – Så vi steger bacon i stedet (man kan da evt stege flæsk).
Bacon har den ekstra fordel at det smager af mere end flæsk (fordi det er saltet og røget) og hvis man steger de tynde skiver spiser man vægtmæssigt mindre end man ville gøre af flæsket.
Da kalorieindholdet stort set er det samme for flæsk og bacon er fordelen indlysende hvis man spiser mindre af bacon end af flæsk.

Persillesovsen er (her hos os)minimælk  der koges op og tilsættes med hvedemel rørt med flydende margarine 1spsk hvedemel/1 flydende margarine – herefter tilsættes hakket frisk persille og der smages til med salt og peber.
Denne sovs bliver ikke så flot tæt og hvid som almindelig persillesovs med smør og sødmælk, men da det er forbudt bruger vi det jeg må få.

Bacon steges steges sprødt på en pande uden fedtstof –
efterhånden smelter der fedt af og det kan da bruges som “fedt” (det er jo baconfedt) – her smides det ud for ikke at friste svage sjæle (læs mig) <3

Serveres med grøntsager
I dag var grøntsagerne bønner og farvet gulerod

Frikadeller (meget fedtfattige) + stuvet hvidkål

Stuvet Hvidkål
JEG skar knapt 1/2 STORT hvidkål ud i tynde strimler lagdet i en gryde halvt fyldt med vand –
Mængden virker voldsomt men det falder altså sammen til det halve.
Kog det under låg til det er mørt  –
Så laves en lys sovs –
Her laves den nu af minimælk + 1-2 dl kogevand fra kålen det koges op og tilsættes 2 spsk hvedemel + 1 spsk rapsolie der er rørt sammen koges op igen til det jævner og smages til med salt og peber og et drys krydderurter.

Frikadeller (ca 10 stk)
400g Hakket magert kød røres godt med 2 æg,  1 hakket/revet løg, lidt/en del krydderurter, salt og frisk kværnet peber – der skal røres  godt (her kan bruges en elpisker med kroge ELLER der kan bruges muskelkraft, jeg sætter manden til det) 😀 –
Farsen hviler mindst 1 time.
Denne fars er meget allergivenlig da den ikke indeholder mælk eller mel og lignende –
Så smeltes 1 spsk olie-margarine på panden og frikadellerne sættes på de brunes og vendes,
Så lægges de på en lille plade med bagepapir  og sættes i miniovnen ved 170 grader i 25 minutter (vendes  efter 15 minutter) der kan da sagtens bruges en stor ovn men så skal de have 200 grader, jeg bruger den lille fordi det sparer strøm.

Serveres med stuvet hvidkål, evt agurkesalat eller rødbeder og rugbrød

Tortelini m tomat/grøntsags-sovs

I dag er tomatsovsen lavet af 2 rester
1 pose frossen salat (fået med hjem fra en salatbuffet – det kom direkte i en plastpose og i fryseren)

1 bøtte med 1/2 karton purede tomat og lidt frosset overskud fra drivhuset

Herudover brugte jeg 1 stort hakket løg og 1 spsk olie

Jeg varmede olien og svitsede løget –
Så tilsatte jeg de andre ting og lod det snurre stille til det var kogt sammen og alt var mørt –
ca 15 minutter –
Det blev smagt til efter ønske (det må godt smage af noget)
Jeg brugte et krydderisalt, groft peber + 1 tsk FARIN (det understreger tomatsmagen og er et udmærket krydderi der giver en “tæt” smag)
Hertil serveres tortelini (fyldt pasta) og 1/2 æg

Jeg fik at vide at DET måtte vi godt få en anden gang – så den blev godkendt.

Ugeplan for uge 52

Ja så er det juleugen, jeg elsker det og har ikke travlt – alt er på plads, der mangler lige nogle sidste-øjebliks-ting, men det klares på en times tid, så det er bestemt til at holde ud – jeg har tænkt mig at sætte mig her i stuen og sy lidt, læse lidt og hygge mig lidt med et par af mine børnebørn som kommer på besøg – Min mand renser grundigt ud hos vores høns – de får lidt ekstra foder og masser af halm – Katten får lidt ekstra mad og jeg VED at han så vil sove foran brændeovnen hele aftenen.

MANDAG:…….Rugbrød – der skal pyntes juletræ   – så hygges med clementiner, julekager og konfekt og et glas æblegløg.

TIRSDAG:..Juleaften….: And, Flæskesteg, Medisterpølse og Ris a la mande m kirsebærsovs.
Her spises det hele  med hvide/brunede/franske  kartofler, Æbler med ribsgele og brun sovs
Denne dag er der ingen grøntsager 🙂 – Kirsebærsovsen er lavet af naboens kirsebær kogt med lidt sødemiddel og let jævnet m kartoffelmel.
For at du kan være parat er julemaden her (tidligere links) :
Andesteg:        https://billigeopskrifter.dk/andesteg/4070
Flæskesteg:     https://billigeopskrifter.dk/flaeskesteg-aebler-m-gele-roedkaal/5049
Risalamande: https://billigeopskrifter.dk/risalamande-2/2015    (Til Jul serveres m. kirsebærsovs )

ONSDAG:..Juledag……: Vi slår julefrokosten sammen med aftensmaden (spiser den kl 14.00 –
Er der nogle (måske de unge mennesker 🙂 )der er sultne plyndrer man køleskabet senere.

TORSDAG:..2. juledag…Tror vi trænger til at røre os, så en luftetur og hjem til æbleskiver og varm kakao er sikkert kærkomment – skal have sendt julegæster hjem –
Så aftensmaden bliver  sammensat af de sidste rester fra juleaften/frokost, så jeg ser hvad det bliver.

FREDAG:……. Suppe med  kylling og flute (trænger vist til lettere mad)
Muligvis en færdig suppe fra Føtex den er godog med fine kyllingestykker –
Den skal blot koges op og der er hjemmebagte flute i fryseren.

LØRDAG:……..Krebinetter og dampede grøntsager

SØNDAG:…….Pastafad m skinke og råkost (NU trænger vi til råkost 🙂 )