Koteletter/snitzler m grøntsager og Cabaretsovs

Jeg ordnede romanescokål i buketter, gulerødder  i lidt tykke skiver og skrællede kartofler og skar dem i halve i formiddags –
Her kan jeg lide at dele madlavningen op, både fordi jeg har tid til det OG fordi jeg har gigt i mine hænder, det går skam fint bare jeg tager det i flere omgange 🙂 .
Så skal der blot tændes senere.
TIP: hvis man har travlt kan der ordnes grøntsager dagen før hvis de opbevares i køleskabet i en boks med lidt vand – det hedder “foodprepping”

Sovsen er i dag et brev sovs – jeg bryder mig ikke om Knorr sovs, jeg synes de er for salte. men de kan fås i andre udgaver der er knapt så salte.
Jeg lavede den ikke helt efter pakken – jeg pisker simpelthen pulveret ud i halvt mælk/vand, koger det op under piskning og tilsætter 1 tsk (med top) af smør til sidst for at runde den lidt af (sådan gør jeg også med bearnaisesovs) = 1 noget mindre fed sovs som mine kranspulsårer i hvert fald bedre kan tåle 😀

Snitzlerne
Snitzlerne er skiver af det øverste af den svinekam jeg købte i sidste uge –
De bankes let og vendes i mel – æg – rasp –
Herefter steges de i halvt olie/smør (skru ned så de ikke bliver for mørke)

Gode boller (fødselsdagsboller)

Disse boller er bløde, hvide og lækre – BESTEMT ikke fuldkorn m kerner – men en gang imellem må man altså godt nyde disse gammeldags boller 😀
Til en kop te/kaffe er de gode en gang imellem  (til hverdag fortrækker jeg nogle med gulerødder og græskarkerner)

Denne opskrift er fra en gammel kogebog (opskriften er  omkring 100år gammel – men den virker stadig)
Der bliver 16-20 boller af denne portion (alt efter str)

200 g smør
1/2 liter mælk
2 pk gær
1 dl sukker
2 æg
900 g hvedemel – måske lidt mere, dejen kan optage lidt mere eller mindre
æg til pensling

Smelt fedtstoffet og tilsæt mælken – lad den blive fingervarm. (Du skal kunne mærke med en lillefinger at den er lun ikke varm)
Udrør gæren heri.
Det ser nu sådan ud

Tilsæt sukker og sammenpisket æg.
Kom det meste af melet i  og slå dejen sammen med en ske.
Dejen er godt klistret – det skal den være – men man kan komme lidt olie på hænderne så er den til at røre ved.
Stil dejen til hævning på et lunt sted med en omvendt skål  over (Her bruger jeg plastikfilm)
i  MINDST en halv times tid, jeg lader min stå en times tid – klumpen må godt blive dobbelt så stor (det afhænger meget af temperatur)

Jeg har lettet halvdelen af filmen så dejen kan ses.

Form dejen til boller – godt med mel eller lidt olie  på hænderne, og sæt dem direkte på bagepladen med bagepapir.
Sådan se det ud inden de kom i ovnen

Lad dem efterhæve i 10 min. Pensl med æg og bag ved 200 – 225 grader i 12 -18 min.(HUSK ovne er forskellige, så kig til dem)
Således så de ud da de var færdige – JEG fik 24 stk

og der var en lille smule dej tilbage – den trykkede jeg ud på bagepapir til en lille PIZZA , på størrelse med air fryeren –
Der blev smurt ketchup på og lagt tomatskiver ovenpå – øverst kom lidt ostetern og der drysses lidt krydderi m tørrede krydderurter øverst
Den kom i fryeren i 12 minutter ved170 grader.

Minestronesuppe på den nemme måde

JEG har i dag lavet minestronesuppe af et par reste-bøtter fra fryseren –
MEN det kunne lige så godt være 1 dåse flåede hakkede tomater + 1 suppe fra fryseren.

Det bagerste er en blok frossen suppe – den forreste er en blok tomat-indmad (fra 1 dag jeg lavede salsa) 1 pænt drys salt m tørrede krydderurter og 2 spsk tomatkoncentrat fra tube – øverst ligger der 2 fed hvidløg –
Som i kan se  har jeg stukket et par tandstikkere i hvidløgene på kryds og tværs, det gør, at jeg kan fiske dem op HVIS jeg synes suppen har fået smag nok (det gør jeg også når vi bruger chili i maden) –  OBS: Der er utrolig meget forskel på hvor meget smag de afgiver.
Dette koges nu godt sammen, der tilsættes kogte pastaskruer og der smages til –
JEG bryder mig ikke om at koge pastaen i suppen, men hvis man synes der er meget suppe kan pastaskruerne koges med – de vil så optage noget af suppen –
Det er en smagssag om der skal kødboller i suppen (Jeg spiser min uden, de 2 andre vil gerne have det – så jeg tager lidt fra inden de kommer i)

DER serveres flute  og smør til, mine flute er lavet af en bolledej der bages som flutes.
(har man ikke tid til bagning er lune færdigkøbte flute udmærket)

Resultatet var  bestemt ikke ringe:

Rosenbrød

JEG havde lyst til gammeldags rosenbrød m duftende glasur –
Glasuren laves ved at røre flormelis med rosenvand (jeg har købt en stor flaske hos SYD-BAZAR i Nyk.F den  kan fås hos materialisten, men her er den dyrere  –
En hvid glasur kan vel bruges i nødstilfælde, men det her giver den RIGTIGE duft og smag 😀

Smelt smørret og bland det med mælk. Udrør gæren i den lunkne væde og tilsæt sukker, salt og knap 300 g hvedemel. Ælt dejen sammen og lad den hæve 3 kvarter. Slå dejen sammen og udrul til en lang pølsDet er nemt det er en gærdej (bolledej)  og man gør således:

Dette er en offentlig opskrift fra en side der hedder “gamle danske opskrifter”
Det er en side hvor der er mange sjove opskrifter, men ikke alle er lige til at gå til

50 g smør
1 ½ dl. mælk
50 g gær
1 spsk. sukker
¼ tsk. salt
knap 300 g hvedemel
æg til pensling

Glasur:
flormelis

rosenvande, 12 cm bred. Pensl med æg og bag ved 225 grader i 12 – 15 minutter. Lad brødet svale. Rør glasur sammen af flormelis og rosenvand. Kom glasuren på brødet og skær det i 4 – 5 cm brede stykker.

Æggekage med røget makrel, hjemmebagt rugbrød og lidt stegte grøntsager

ÆGGEKAGE:
Hemmeligheden er LAVT BLUS så bliver den blød og lækker 🙂
Jeg bruger 8 store æg og 1/2 dl fløde (eller vand),  et par tomater, (hvis jeg havde haft det var der kommet nogle skivede nye kartofler i , men det undværer vi i dag)

Æggene piskes med fløden. hældes på panden med lidt smeltet smør på panden og sættes på blusset, der skrues helt ned. Nu skrabes den stivnede æggemasse hele tiden væk fra midten og ned af siderne, lige før den er færdig, lægges der røget makrel på og der lægges  låg på og panden står 2 min på det varme blus ved eftervarmen.

Der pyntes med tomat og æggekagen serveres med hjemmebagt brød og salt og peber.

RUGBRØD:
Mit hjemmebagte rugbrød er bagt i bagemaskine – den bruger jeg flittigt da jeg kan lide nybagt brød og jeg synes at det er dårlig økonomi at starte den store ovn for 1 brød –
hvorimod jeg kan bage et brød og det passer sig selv (Manden er faktisk blevet ret god til at bruge maskinen også – vejer man rigtigt af går det ikke galt)
Denne blanding er en solsikkeblanding fra AMO.

STEGTE GRØNTSAGER:
1 grøn squash i stave, 1 rød peberfrugt i strimler og 2 hvidløg + lidt salt og tørrede krydderurter, steges på panden i 1 spsk smør,
Når det har fået lidt farve (en let stegeskorpe) tilsættes i stort æble i tynde skiver og der lægges låg på – det steger videre 2 minutter og der slukkes –
De bliver kun bedre af at stå og trække5-10 minutter (JEG kan lide det koldt som pålæg)

Pastafad m pepperoni-pølse og tomatsovs

Pepperoni-pølse er til andet end pizza 😀 – JEG bruger den i stedet for strimlet bacon som krydderi – det giver en røget smag som bacon, men en mere krydret smag – ALDI har en krydret udgave, når jeg steger 6-8 skiver der er strimlet bliver smør/olien jeg steger strimlerne i,  helt rød af de krydderier der er i pølsen.
Disse strimler bruger jeg også tit ristet på feks supper eller på en æggekage.

Dagens pastafad:
1 rest kogt  pasta (fra fryser eller nykogt) – Jeg brugte nykogt af 300g fuldkornspasta.
Tomatsovs – I dag bruger jen en bøtte frossen tomatsovs fra en tidligere gang –
Ellers laves den således:

Tomatsovs med mange grøntsager i :
Jeg lavede en stor gryde med tomatsovs –
Den bliver bedre af at blive frosset og varmet op.
JEG har mange squash så der blev brugt en grøn, en gul + en flad ufolignende gul,
De smager forskelligt derfor er det en god ide at blande dem.
2 store porrer fra haven + 2 store hakkede løg + 4 gulerødder –
Grøntsagerne man har valgt at bruge ordnes og skæres i små tern.
Squash, porrer, løg og gulerødder svitses og der tilsættes 2 dåser hakkede tomater (1 dåse med chili + 1 dåse med hvidløg) + 1 kop vand tilsættes sammen med ca 2 spsk “italienske krydderurter”.
Det hele koges godt sammen (stille og roligt 1 times tid) man rører bare i det en gang imellem, hvis det er nødvendigt tilsættes lidt vand (det må ikke koge tørt)
JEG lagde 2 bøtter i fryseren og den kan så bruges til et pastafad, madpandekager eller lignende.

Pastaen koges som vanligt – her bruges ca. 300g ukogt pasta.

Hvid sovs:
2spsk smør/olie smeltes og tilsættes 3 (strøgne) spsk hvedemel mens der piskes grundigt med et piskeris – der tilsættes langsomt 3 – 5 dl væske (en blanding af vand og mælk er fint) –
Sovsen skal være jævn og ikke for tynd, men den skal IKKE være tyk som tynd grød.

Nu lægges halvdelen af den kogte pasta i et fad
ovenpå tomatsovsen,
så den sidste pasta,
Tilsidst en hvid halv-tyk sovs og tilsidst drysses med revet ost –
Sættes i ovnen ved 180-200 grader  til den er boblende , gennemvarm og osten er let gylden.

madplan for uge 37

Man kan mærke efteråret og der loves køligt og blæsende vejr denne uge, så det bliver risengrød og boller på tirsdag ( jeg kan lide risengrød).
Der er masser af dejlige grøntsager at få nu, rodfrugterne og alle slags kål er der nu også til rimelige penge – JEG synes det er lidt kedeligt med de kolde salater når det er blæsende udenfor, så foretrækker jeg dampet eller ovnstegt  grønt .
HUSK:
Er man i tidsnød nogle dage kan der koges/dampes grønt til 2 dage –
Anden-dagen lægges grønt (evt blandet med en rest af kogt pasta) i et fad overhældes med bechamelsovs eller blot revet ost , ind i ovnen på 150 grader til det er boblende og gennemvarmt.
Imens laver man det der skal serveres til.

MANDAG:…..Minestronesuppe m fuldkornspasta

TIRSDAG:…..Risengrød og nybagte boller (jeg ved at alle  ikke kan lide grøden)

ONSDAG:……Koteletter m dampet grønt og kartofler.

TORSDAG:….Okseruller  m. stegte ovn-kartofler og tærte.

FREDAG:……Kylling i karry m ris og revet gulerod.

LØRDAG:……Fuldkornspaghetti m en fyldig tomatsovs (flute til)

SØNDAG:……Kyletter m ris/ærter/majs/rød peber ( kan købes i frostudgave 😀 )

Jeg vil i denne uge skrive opskriften på boller ned (med alle forklaringer) og tage lidt billeder undervejs, da det er et ønske fra sønnen at det bliver en “begynderopskrift”

Quesadillas i min fortolkning (efter en youtube-opskrift)

I dag er der lavet “quesadillas” med dip – dette havde sønnen fået i en udgave med kylling og ost og DET kunne han godt lide –
Når han kommer med en sådan udfordring skal det da prøves og SÅ er google min ven 🙂
Der er mange forskellige udgaver, men valgte denne video, da det var den der lignede mest
Jeg vidergiver linket til opskriften (da opskriften jo ikke er min) samtidigt giver jeg en forklaring til hvad jeg gjorde i min fortolkning –
Da JEG ikke tåler så stærk mad som “de 2 andre” skal de garanteret have chilisovs til

Jeg fulgte ovenstående opskrift, men som jeg plejer er en opskrift for mig” kun Vejledende” – alt afhænger af hvad jeg kan få/har når jeg handler (deet er bare min måde at gøre det på)
JEG brugte:
1 finthakket løg + 2 finthakkede fed hvidløg + 1 lille gul squash i små tern + 2 små finthakkede chilier (Prøv hvor stærke dine er først) – Alt dette snurrer sammen på en pande og tilsættes 6 stegte INDERFILETTER (rest, Kokken her bruger 2 kyllingebryster) kødet er skilt ad i store trevler ala pulled pork (her tilsatte jeg så salt, peber og 3/4 dl vand)
Når det er afkølet tilsættes 2 dl revet ost og knap 2 dl creme fraiche = fyld i  mine tortillas –
Jeg hæftede dem med 2 tandstikker (1 i hver ende) – de blev som han gør stegt i olie og taget op gyldne (mine blev lidt mere end det)  og sprøde – Da sønnen insisterede på at dem han havde fået i København var lidt bløde – dækkede jeg dem med folie mens der blev dækket bord – herefter blev de skåret skråt over og serveret med Guacamole – dressing m krydderurter og 1 blendet tomatsalsa
GUACAMOLE:
Her blev det 2 moset avocadoer blandet med et brev fra Santa Maria (krydderifirma) 🙂
KRYDDERURTEDRESSING:
Min favorit af “kold sovs” = 1-1,5 dl græsk yoghurt blandet med 1 håndfuld blandede krydderurter fra haven der er hakket helt fint – dette er også godt til krydret mad.
BLENDET TOMATSALSA:
6 modne tomater fra drivhuset skæres i halve og fyldet i midten tages ud (jeg gemmer det i fryseren til vi skal have minestronesuppe i næste uge)
De udhulede tomater + 1 rød chili + 1 spsk hakket løg køres i minihakkeren/blenderen og smages til med salt og peber.

Vi fik lidt stegte ris til, da den krydrede mad er lidt for koncentreret til MIN mave 🙂
1 bøtte ris fra fryseren (jeg fryser altid rester af ris og pasta ned) + 1 stor rød snackpeber blev stegt på en pande i 1-2 spsk olie.

Madplan for uge 36

Denne uge tager min mand og jeg på tur mandag, så jeg tror  sønnen tager en pizza i fryseren, det er nemt og passer til hans holdning til mad 🙂 🙂
I denne uge er  der 2 retter der er overført fra i sidste uge da vi rokerede lidt om, og når der så er handlet ind til det, bruger vi det da bare i denne uge.
Nu er det på kalenderen blevet efterår, så vi forsøger at få suppe/grød 1 gang om ugen (cirka),
herudover vil vi gerne have 2-3 muligheder for at få vegetarretter og om ikke så længe skal vi til at have simremad 1 gang om ugen (men det hører efteråret til)

MANDAG:…….Er min mand og jeg ikke hjemme, så der spises sikkert pizza fra fryseren

TIRSDAG:…….Frikadeller af squash (sønnen får et par kyllingelår), Ris og græsk salat –
Dette er blevet bestilt af manden.

ONSDAG:…….Batmans livret (pommes frites og cocktail-pølser)
Var også planlagt til i sidste uge så den tager vi også i denne uge.

TORSDAG:……En minestronesuppe m flute (her bruges “tomatfyldet” fra salsa i lørdags)

FREDAG:……..En flæskesteg der spises som sandwich i grove store boller + salat
Dette er vores yndlingsmåde at spise flæskesteg på med sennepsdressing og rødkål.

LØRDAG:………Pastafad – bruger chorizopølse + en bøtte hjemmelavet tomatsovs
Var planlagt til i sidste uge, så det er der købt ind til.

SØNDAG:………Æggekage m røget makrel og hjemmebagt rugbrød (kan jeg godt lide)

Da vi ændrede et par dage i sidste uge er der handlet ind til de 2 af retterne, så dem bruger vi naturligvis i denne uge (Onsdag og Lørdag) – Da jeg også har en bøtte med suppe+indmaden af 6 tomater i fryseren til torsdag og vi er på tur  mandag bliver det ikke så voldsomme indkøb i denne uge – jeg regner med at købe 1 hel svinekam og skære i mindre stykker (alt efter størrelse plejer der at kunne blive 4-5 stykker til at stege) 1 stk bruger jeg så fredag og det andet  kommer i fryseren til senere.
1 sådan hel svinekam kan ofte fås for ca 150 kroner i vores brugs og den kan give mad til mange middage – Jeg plejer at lave 3 stykker til stege – 2 x 4 koteletter (skiver af svinekam uden svær på ca 150 g) – så det giver 5 middage for 150 kr – det resterende fedt samler jeg sammen til at bruge når jeg laver leverpostej –
Den nederste skuffe i min fryser er en “restehylde” – Indrømmet JEG hader at smide mad ud – til hønsene (det er i orden), men det er begrænset hvad de 3 “hønsemadammer” kan spise – så rester pakkes i lynlåsposer og små bøtter indkøbt til det samme – fidusen er at der skal stå hvad der i og det kan ikke betale sig at fryse stor bøtter med lidt i bunden så hellere en pose. JEG fryser det meste ned feks er der 4 små chorizo-pølser i en pose (de giver en god og kraftig smag) – ris og pasta i poser (anvendes til salat, stegte ris eller lignende), Kødrester bruges til pålæg eller biksemad og i en gammel kogebog fra 1 af min mands oldeforældre fandt jeg opskriften på hachis og serveret med brunede kartofler er det faktisk  en kraftig og lidt glemt resteret (lidt ala million-bøf). En vigtig ting er, at det skal bruges, der er ikke noget formål ved at fryse noget ned der ikke bruges – så bliver det hellere til hønse-mad.
Nogen synes restemad er kedeligt, det behøver det ikke at være – jeg synes det er sund fornuft både af økonomiske grunde OG af miljømæssige grunde. I Danmark smider en familie (2voksne+2børn)  for ca. 10.000kr mad ud på 1 år (http://stopaffald.dk/faktaogviden.html), det er meget og de 10.000 vil jeg faktisk heller bruge selv 🙂

 

Kylling med bacon, nudler og stuvet spinat

Kyllingen er 3 store kyllingebryster der er halveret og omviklet med en skive bacon –
der blev krydret med salt, peber og og rosmarinkviste.
De blev sat i airfryeren på 175 grader i ca 25 minutter.

Stuvet spinat:
Der laves en opbagning af 2 spsk smeltet smør og 2 spsk hvedemel –
Først tilsættes en kop kogende vand og der justeres med mælk –
ca400 gram frossen spinat (min var i kugler fra netto) tilsættes og der varmes langsomt igennem – Når spinaten er tøet op koges igennem og smages til.

Nudlerne koges efter pakken –
Mine var risnudler de skulle koge  ca 4 minutter.