Mad-plan for uge 24

I denne uge fylder  sønnen 24 år (tiden går) så han bestemmer mandags-menuen.
Fra onsdag af og frem har jeg noget håndarbejde jeg gerne vil bruge tid på, derfor vælger vi den lette udgave.
Jeg har det meste i fryseren, så vi cykler bare efter grøntsager.

MANDAG:………….Sønnen fylder 24,  han bestemmer han siger Take away, så det bliver det

TIRSDAG:…………..Aller første sommergryde (sammenkogt ret)

ONSDAG:……………Mørbrad med bacon, kartofler og en grøntsagsblanding.

TORSDAG:………….Vi er alene hjemme så smørrebrød

FREDAG:…………….Har en pose færdigret i fryseren

LØRDAG:…………….Forloren hare, æbler m gele min livret

SØNDAG:…………….Pasta og kødsovs + råkost (vi bruger grønt i sovsen og proteinpasta)

små farsbrød med “majskager” + proteinpasta

De små farsbrød er 5oog kalv/flæsk rørt med 2 æg, løgpulver (hakket løg), pebber  og krydderisalt formet til 6 “klumper” der ombindes med 2 x 1/2 skive bacon. –
sæt i ovnen ved 200 grader i 35-40 minutter
Pyntes med en rest ærter.

Majskagerne var nogen der kun skulle steges gyldne, det var nogen jeg fandt på tilbud i LIDL

Proteinpasta er et produkt lavet af tørrede ærter – koges som angivet på posen.

Pastaret m skinke + frugtsalat

Pastaretten er noget af det nemmeste som man kan lave – Den bliver aldrig ens 😀
Den kan varieres med det kød man har (evt en rest) – pølser i skiver, 1 rest kødsovs, rest af kylling eller noget andet kød – Vi brugte en pakke skinke i strimler.

Kogt pasta blandes med kødet + et par håndfulde grønt  ( her brugte jeg strimlede bladbeder og et par stykker bladselleri, jeg hælder det i ukogt men vasket )og det hele hældes i et fad –
Herudover drysses lidt revet ost og en hvid sovs lidt ekstra ost på toppen og ind i ovnen ved 200 grader til den er gylden  og boblende ca 30 minutter.
Hertil en salat eller flute

Vi fik en frugtsalat til dessert – havde nemlig en del frugt  i køleskabet (sådan lidt af det og lidt af noget andet 😀

Madplan for uge 23

Jeg vil vaske mit køle/fryseskab af i denne uge, så jeg fortsætter med at tage fra fryseren.
Nu kommer den gode tid – der er mange krydderurter i haven, beder og blegsellerien er stor –
og salaten kan jeg “tynde ud” ved at plukke af den – det er dejlig nemt og friskere findes det ikke 🙂
I mit drivhus er tomater og agurker endnu ikke så store men de trives fint, så det kommer –
Til gengæld har min “grøntsagspusher” sit lille hus fyldt med de dejligste frugt og grøntsager –
Det er den bod jeg plejer at handle i og  hun har sine grøntsager friske og til en meget rimelig pris.
Torsdag bager jeg boller – vi bruger nogle til suppen og nogle til morgenbrød i pinsedagene.
Når jeg skriver Pasta er det stadigt linse/majs pasta af en eller anden art, vi er  alle tre godt tilfredse med de flere  grøntsager og de anderledes produkter –
OG de giver øget energi hos alle
Når der bages, er det med havremel (giver simpelthen 1/2 pose havregryn en tur i blenderen/minihakkeren, kokosmel,  majsmel eller mandelmel (her er det mandlernes tur til en tur i blenderen 😀
Melet KAN købes, men er alt for dyrt – derfor bruger jeg blenderen, og det virker.

MANDAG:………..Hamburgerkoteletter m Kartofler og Grøntsagspande

TIRSDAG:………..Kyllingetærte og pastasalat

ONSDAG:…………Valgflæsk – nye kartofler og persillesovs.

TORSDAG:……….Grøntsagssuppe med halve smilende æg og nybagte boller

FREDAG:………….Linsepasta og grøntsagsgryde

LØRDAG:………….Kogt skinke, grøntsager og pebersovs – en frugttærte til dessert,

SØNDAG:………….GRILLE – Det er pinse og hvis vejret er der nyder vi det

Jeg har det kød jeg skal bruge – Grønt mangler jeg først sidst på ugen.
Pasta, bønner, kerner  osv. har jeg i køkkenskabet, da jeg for et stykke tid siden fandt et tilbud hvor vores REMA ville have ryddet op.

Rabarbertærte af den lidt sundere slags

Rabarberstykker lægges i et tærtefad iblandet 1 stor spsk kartoffelmel + 4 spsk sukker
4 æg piskes med 6spsk sukker + 1spsk  vaniljesukker
Heri blandes 125 g Kokosmel/havregryn/finthakkede mandler (jeg brugte 50/25/50 gram)
Dejen er tynd men hældes over rabarberne –
Bages ved 180 grader (i min ovn) i ca 35 minutter

Serveres med græsk yoghurt rørt med sødemiddel og vanilje

RISRET A LA PAELLA

Når det hele er fundet frem og er hakket/skåret i mindre stykker er det såmænd ikke så tidskrævende – Jeg gør det på MIN måde (nogle vil kalde det snyd), jeg steger nemlig kyllingen først i ovnen og deler overlårene i mindre stykker bagefter – tilsætter dem til sidst og varmer dem op – til aller allersidst tilsættes rejer de skal kun være der 1 minut når de er klar til brug.

2 løg, 2 fed hvidløg, 1 stor rød peber, 100 g chorizo, 250 g ris eller mere hvis i er sultne, 2 dl æblemost (eller hvidvin), 1 stor håndfuld små tomater, 5 – 7 dl boullion, 100 g frosne ærter eller majs, evt 100 rejer,  400 g kylling over/underlår.
Salt og peber og olie til stegning

Først svitser jeg løg, hvidløg og chorizo skåret i strimler så kommes der ris i +  æblemost og boullion (lidt af gang) –
når mine ris er svulmet  næsten op tilsætter jeg peberfrugt, halve tomater og ærter –
lige inden servering tilsættes kød og rejer og der smages til med salt og peber og pyntes med krydderurter.

Madplan for uge 22

Risretten fra Lørdag i sidste uge får vi denne uge hvor sønnen er hjemme.
Vi bruger af det, der er i fryseren, det er vigtigt ikke bare at lægge ned (DET er jeg god til) – men også bruge af det så der opstår en rotation af det der er i fryseren (JEG skal passe på ikke altid at have en proppet fryser 😀
Denne uge kommer til at indeholde lidt mormormad + lidt mere moderne mad – Vi bestræber os stadig på at begrænse kulhydraterne OG øge indtagelsen af proteiner, derfor anvendes  grønt og en del linseprodukter, men her vil der kunne anvendes almindelige produkter.
Ingen af os 3 her er allergiske over for feks. hvede, vores valg skyldes udelukkende sønnens ønske om at kunne opbygge muskler, (en biting er så at vi kan mærke at vores energiniveau er øget)

Mandag……………Frikadeller m kartofler og revet gulerod

Tirsdag……………Risret a la paella

Onsdag……………Helstegt kylling med Linsepasta m pesto

Torsdag…………..Pirogger m grønt (har ikke bestemt hvilken, måske pastasalat)

Fredag…………… Krebinetter, m kartofler og dampet grønt

Lørdag……………Varmrøget laks, Grøntsagsvafler og grøntsags-spaghetti

Søndag…………..Pastafad m skinkestrimler  som  lasagnette

 

 

Mørbrad m spiralgulerødder og “bede-vafler”

Mørbraden købte jeg på tilbud i REMA i morges delte den i 3, krydrede den og viklede bacon omkring
I dag lagde jeg den i air-fryeren, det fungerer fint når vi kun er 2 hjemme, er vi flere skal det i ovnen ved 190 grader i ca 35 minutter.
2 pærer blev skåret i 1/8 og stegt 10 minutter efter kødet.

Spiral- gulerødder er gulerødder der er kørt i Spiralizeren og så får de et HURTIGT opkog.
Gulerødderne kunne da også være skåret i stave med en kniv, vi  kan bare lide  at det ser dekorativt ud 😀

“Bede-vafler” har INTET med religion at gøre, men det er min opskrift på spinatvafler, hvor jeg har erstattet spinat men en håndfuld beder, Jeg har 2 planter og de giver nu  et par håndfulde beder indtil de fryser væk når der kommer frost (de kan dampes eller bruges som spinat, stilkene kan dampes og anvendes som asparges) det er en nem plante der giver et fint udbytte.
1 stor håndfuld bedeblade blendes med  2 deciliter mælk, der tilsættes 150 g blendet havregryn (det er billigere end at købe havremel og virker fint) +  1strøget spsk bagepulver + 1/2 dl rapsolie – der blendes til det hele er en jævn dej – disse vafler smager godt som broccoli-vafler så starter jeg med 1/2 stor broccoli (ca 250 g) i stedet for  spinat/beder.
Det er et anderledes tilbehør i stedet for kartofler.
Til gæstemad virker det også elegant at servere en sådan til hovedretten som tilbehør.
Først 1 billede af “bederne” der blev til vafler dernæst retten

Madplan for en ung pige

Mit barnebarn skrev liiige til mig –
Kan du lave en madplan til mig mormor –  da hun er gravid skal hun have noget fornuftigt at spise HVER dag – Hun har ikke så mange penge så det skal også være rimeligt i pris samtidigt med at det ikke behøver være for omfangsrigt at lave.
Når der ikke er så mange penge, skal man lære at handle med skyklapper på, skrive en indkøbsseddel og købe det der står og ikke mere – det lyder kedeligt, men tager man det som en udfordring kan der gå sport i det.

JEG anbefaler altid 3 måltider hver dag og  da hun er gravid er det vigtigt at få tilført energi jævnt i løbet af dagen mellemmåltider er hyggelige og gode, men kan lige så godt være 1 stk toastbrød/halv skive rugbrød + 1 gulerod eller 1 æble som sød kage eller chokolade –
JEG anbefaler 1/2 l mælk om dagen (det er faktisk ikke mere end 1 glas + lidt i kaffen HVIS man også spiser havregryn m mælk på)  evt yoghurt + ost tæller med i mælkeprodukter, så svært er det ikke at nå –
JEG synes at  man skal tilstræbe at spise i gennemsnit 1/2 æg om dagen (her spiser vi det dobbelte)
Rester skal bruges op (hos os er det en naturlig tankegang) – er der nogle vi ikke lige kan få brugt fryses de til senere. En wok-ret med rester af  grønt, nudler, kinesisk soya  og halve æg er et hit til de unge mennesker her i huset.

Når folk spørger efter en madplan plejer jeg at stille spørgsmålet:
HVAD HAR DU?  De fleste har noget og i hendes tilfælde er det faktisk ikke så ringe 😀
Der er faktisk mange fornuftige ting at gå i gang med.
Det er vigtigt at du kigger i køleskabet og ser hvad skal bruges først og gemmer det der kan gemmes til sidst.

Der er:
Oksekød, kyllingebryst, en  pose med frosne ærter og en pose med ærter og gulerødder. En flæskesteg og 1 pakke fiskefilet. I køleskabet er der et blomkåls-hoved, en pose gulerødder, en pose med jordskokker, rugbrød, og æg

Morgenmad:
Jeg anbefaler helt klart
Havregryn m sukker og mælk + 1 skive rugbrød m syltetøj, ost eller pålæg(sukker kan da erstattes af rosiner) men hun er ikke for stor og det er altså en morgenmad der giver næring til både hende og baby 😀

Frokost:
Frokosten er ofte det mest oversete måltid men skal faktisk give energi til 1/2 dag.
Det er det måltid der giver flest muligheder for at få brugt rester og om det er af sparehensyn eller et bevidst valg synes jeg det er klogt altid at bruge de madvarer der er købt.
1 skive rugbrød + rester fra dagen før, det kan være kød fra dagen før, kartofler,  grøntsager eller 1 kogt æg – maden kan pyntes med mayonaise, salat og agurk – det ser indbydende ud, men er altså kun pynt – Der skal spises rigtig mange salatblade før det batter noget på energi/vitamin-kontoen.
Rester af grønt/kartofler/ris  fra dagen før svitses på panden og serveres med 1 spejlæg + 1 skive rugbrød – drikkes der 1 glas mælk til er der næring nok til mor og barn.
Kan man bedre lide rugbrød så lægges der æg, agurk og kartofler eller 1 stykke kød på brødet –
Husk at feks makrel, tun og torskerogn er sund pålæg. Fisk er sundt også selv om det har været på dåse 😀

Aftensmad:
Her vil jeg gerne have at der serveres : Kulhydrater (kartofler, ris, pasta), Protein (kød, æg eller tørrede bønner/linser) de tørrede bønner eller linser er lidt mere “besværlige” men de fås på dåse og VI kan godt lide dem (de er gode i salat) Mineraler og Vitaminer skal der til og det fås lettest ved at spise grøntsager hver dag – det er lettest at spise mange grøntsager hvis de er tilberedte, rå grøntsager smager godt men mængden man indtager bliver automatisk mindre da der skal tygges mere (mit barnebarn skal ikke slankes, så de skal tilberedes, men hvis man skal tænke på vægten er de rå grøntsager en mulighed)

Af det der er i fryseren er der mulighed for:
Stegt kyllingebryst m  gulerødder der er skåret i tynde strimler (som tændstikker) –
Først steger du kyllingebryster (2stk), det ene gemmes til frokost i morgen, når det er brunet hælder du 1-2 gulerødder i strimler på panden sammen med 1-2 spsk vand, lægger låg på og simrer til det er mørt max 5 minutter – lige før det er færdigt tilsætter du 1/2 kop ærter  og krydrer med salt, peber og hvad krydderi du kan lide, server med blomkålsris(opskrift længere nede)

.

Er der flere kyllingebryster koger du det og til sidst tilsætter du nogle ærter og gulerødder så de bliver kogt møre (frosne grøntsager skal ikke have så længe) –
Væden bruger du til en hvid sovs:
Væden fra kød og grøntsager varmes og jævnes med 1-2 SPSK HVEDEMEL RØRT SAMMEN MED 1  SPSK OLIE (denne jævning er nem at røre sammen og klumper ikke) det må godt være lidt tykt for nu kommer du så lidt mælk ved og smager til med salt og peber –
Nu er der en hvid sovs som du kan tilsætte ituskåret kyllingebryst, ærter og gulerødder, server med kartofler (tilsættes hakket persille er det persillesovs. feks til stegt bacon)
Rest af dette smager godt på 1 skive ristet brød ELLER i tarteletter til frokost <3 .

Oksekødet bruger du til kødsovs med revet gulerod, løg og jordskokker i –
Du bruner kødet tilsætter grøntsager (rigeligt af det) + 1 dåse hakkede tomater – det simrer så længe du gider/har tid til (15 minutter er OK, 1 time er  også godt, der sker et eller andet med ting der simrer længe <3 ) du smager til med salt og peber og evt  krydderier. Server med pasta, dette er en stor portion, der burde være nok til 4 dage – du kan fryse noget af denne kødsovs til en anden dag – du kan gemme 1 portion til næste dag eller dagen efter igen hvis du ikke gider spise det samme 2 dage i træk.
Du kan tage nogle kogte pastaskruer i et lille fad, lægge en portion kødsovs over og dække med en hvid sovs og ost (det er lasagnette) – ind i ovnen til det er varmt, boblende og gyldent,
så behøver det ikke være ens mad  2 dage i træk.

Flæskestegen giver sig selv:
Den skal være flæskesteg med kartofler,  kogte gulerødder og ærter.(kog rigeligt med kartofler de holder sig 2-3 i køleskabet)
Du har nu flæskesteg til aftensmad og flæskesteg til pålæg næste dag (på rugbrød)
enderne og de sidste stykker steg skærer du i tern og lægger i en pose sammen med
de sidste gulerødder og ærter – det bruger du til biksemad sammen med nogle kogte kartofler.
Nogle kogte kartofler kan du bruge til kold kartoffelsalat, andre til kartoffelmad m mayonaise

Fiskefiletter kan du server med kold kartoffelsalat og revet gulerod
Fiskefiletter steges på panden og gulerødder skrælles og rives til råkost
serveres med kartoffelsalat:
Yoghurt (naturel)/creme fraiche (en rest yoghurt naturel med 1 stor spsk syltetøj kan bruges som dessert eller morgenmad)blandes med lidt mayonaise og krydres med salt peber og karry eller paprika (hvis man kan lide det) – du tilsætter så kartofler i skiver og  lidt finthakket løg – du kan pynte med purløg, tomat og agurk.
1 fiskefilet kan bruges til 1 stykke brød næste dag og det kan kartoffelsalaten også 😀

Når du har rester af grøntsager i grøntsagsskuffen  i køleskabet kan du koge en grøntsagssuppe – den pynter du med 2 halve kogte æg og spiser 1 stykke brød til –
DET er superfood for dig og baby (og godt for økonomien)
Suppe:
Skræl alle grøntsager (kartofler, gulerødder, jordskokker(har du nu, men det kan være alt andet),  løg,  feks hvidkål(snittet), forårsløg, alle rodfrugter osv) du blander det du har, så det bliver ikke ens hver gang (vi får grøntsagssuppe hver 14 dag ca. når jeg rydder op) –
Skær grøntsagerne i tern i samme størrelse, så svitser du det i gryden og tilsætter ca 3/4-1 liter vand + 1 boullionterning(det fungerer også uden) simrer til alt er mørt og smages til –
Hæld suppe i en dyb tallerken og læg 2 halve kogte æg i og spis brød til – du kan også komme 1 rest kogt pasta  i  til sidst.

Blomkåls-ris har du muligvis ikke smagt, men det smager godt , er nemt at lave og det er sundt
1/2 blomkålshoved uden den store stok i midten rives groft/hakkes med en kniv (jeg kører det på en minihakker, men det går fint uden) det skal bare “pulveriseres” til str med riskorn.
1 lille gryde sættes over med vand og lidt salt, når vandet koger tilsættes den hakkede blomkål og det koges op, der slukkes og det står i gryden 2 minutter- vandet hældes fra og voila der er blomkåls-ris – det anvendes som ris og rester kan bruges som rester af ris.

 

Madplan for uge 21

Min mand og jeg er alene hjemme – Sønnen er lidt forfløjen, da han havde mulighed for at forene noget arbejde i Malaga med lidt fritid, pakkede han en kuffert og tog afsted 😀

Madplanen er lavet ud fra hvad der er i vores fryser,  der er ikke opfundet den dybe tallerken i denne uge, men vi holder fast i de lidt sundere spisevaner. Vi er kommet til at holde rigtig meget af alle vores grøntsager, har faktisk talt om at drosle kødet lidt ned (ved at spise helt grønt feks 3 gange om ugen) –  kødpålæg er vi holdt op at spise (men spiser ofte fisk til frokost) – Men de kødfrie dage skal lige diskuteres over et aftenmåltid en dag 😉
Vi bliver aldrig vegetarer, holder alt for meget af det gode kød 😀 , men vi vil gerne være bevidste forbrugere og at kunne spise vegetariske måltider åbner  altså for mange andre smage – Tænk på alle de ferieoplevelser hvor man får serveret et velkrydret måltid med “det grønne”  i focus – et sådan måltid nyder man med velbehag.
Når man kommer hjem fra ferien glemmer man alt om GRØNT, LINSER, BULGUR  OG BØNNER – planlægger man det og  sætter en hel pose af de tørrede “ting” i blød/koger på en gang, kan de fryses i mindre portioner – SÅ er det nemt at lave en meget mættende middagsret der dufter lidt af ferie.
Vi håber på en masse sol, da vi har en have der skal ordnes ind imellem alt det andet –
Min mand har lavet et par nye højbede og de skal plantes til med nogle salatplanter jeg har sået i små potter i drivhuset. Jeg vil have sået en række spinat og der skal plantes squash og græskar ud (Jeg elsker de enormt frodige planter der oftest giver maaaange squash/græskar) bliver der for mange deles de med familie og venner. Ligeledes går det med tomater (de er plantet i vores lille drivhus)  i perioder er der ikke flere end vi spiser, andre gange er der for mange, men så er der altid nogen der vil hjælpe os af med overskuddet 😀 .

Mandag:…..Frikadeller med “spaghetti” af en squash + nogle grønne ærter

Tirsdag:……Skal jeg på sygehuset så vi må se hvad vi når

Onsdag:……Kogt hamburgerryg  ovnstegt grønt og bearnaise

Torsdag:…..Pandekager

Fredag:…….Mørbrad og dampede grøntsager (Rodfrugter kan vi godt lide)

Lørdag:…….Risret (paella-style)m rester af den kogte hamburgerryg

Søndag:……Her skal vi til fødselsdag hos vores “Reservebørnebørn” så vi tager en ostemad.