Uge-plan for uge 4

Vi fortsætter med den sunde mad – Det er sønnen der selv kom og sagde at han havde lyst til at leve lidt sundere – Og jeg må sige at han gør det med stil, han tog en beslutning og nu holder han fast (stædig mand)

Vi får en del kyllng/kalkun-kød, magert svinekød – vi steger i næsten intet fedtstof + sovsen må man selv hælde på (Fløde i sovsen er så desværre udelukket 🙁 )
Man skal tænke på at smage ekstra godt til med krydderier, da magert kød smager af mindre og det skal jo stadigt være en nydelse at spise <3

Jeg gik i fryseren og så  hvad der var først, da jeg gerne vil bruge lidt af det der er i den.

MANDAG:………….Stegt kylling m grøntsager og ovnkartofler

TIRSDAG:………….Pastaret med røget laks (en af familiens favoritter)

ONSDAG:………….. Mørbrad-bøf m løg (sovsen ved siden af) + spidskål-salat

TORSDAG:………….Cous-cous m skinke-tern + grøntsagsblanding (evt rest af salat)

FREDAG:……………Flæskesteg m Timian-gulerødder + kartofler

LØRDAG: …………..Fuldkornspasta m tomatsovs og små Frikadeller/kødboller + kogte grøntsagsbånd

SØNDAG:……………Flæskestegs-burger + salat ( på en rugbolle)

Alt kød har jeg i fryseren – grøntsager, kartofler og kål har jeg, måake skal jeg have LIDT flere sidst på ugen – Pasta og krydderier  er der i køkkenskabet, så der mangler kun lidt almindelige kolonialvarer.

Salade Nicoise

Salade Nicoise skal efter min mening være enkel også i smag og vi bruger en god dåsetun i vand – andre vil stege et par tun-bøffer og strimle.
Andre muligheder er der i dressingen hvor der kan varieres med olier, eddiker og ansjos-fileter .
Der serveres  ristet brød til , gerne med ost – Hos os rister vi rugbrød med revet ost (sundere)

3 æg
2 håndfulde grønne bønner
1 romainesalat eller andet grov salat
tomater
2 dåser tun i olie
oliven efter smag

Dressing: olie, eddike, salt og peber – Der er intet mål, det er efter smag.

bønner koges og deles, tomater og kogte æg skæres ud, tun drypper af –
Det hele anrettes på salaten (strimlet) og dressingen hældes over .

27046605_1522206644542096_1590471094_o

Forloren hare m 1/2 æbler

FORLOREN HARE:
500 g fars (her fra skovgrisen), 2 dl rasp, 1,5 dl mælk, 1 æg, salt og peber (der skal en del salt og peber i) – jeg tilsætter 1 tsk  stødt ingefær, det smager godt i fars.
Alt æltes sammen til et fast brød og der lægges ikke bacon på  i dag (havde glemt at tø det op)–
hæld 1,5 dl vand ved og – i ovnen ved 200 grader i 50 minutter.

Skæres i skiver og anrettes med  halve æbler med gele

Æbler med gele:
3 æbler skrælles , (hvis man bruger nedfaldsæbler skal der være mindst 2 halve æbler pr person)
De skæres i halve og kernehuset fjernes, lægges med den buede side opad på en tallerken
drysses med en spsk sukker og en spsk vand, sættes i mikroovnen ved fuld effekt i 1 minut, herefter vendes de og får 15 – 60 sek. alt efter hvilken ovn man bruger, (min skal have 20 sek), så er de møre skal køle af og fyldes med 1 tsk ribsgele i “hullet”

Fra man starter med at skrælle til de er færdige går ca 5 min og det er et tilbehør som specielt børn holder af, og vi har stadigt en kurv æbler stående fra egen have så  hvorfor ikke bruge dem til noget godt tilbehør

Serveres m resten af broccoli fra i går og kartofler

26972055_1520341091395318_1412562155_o

Mørbrad m ovnstegte kartofler og broccoli

Denne ret er fedtfattig men smager godt –
Selvfølgeligt kan man sætte ? ved sovsen ,MEN man bestemmer altså selv om man vil have den eller måske nøjes med lidt 😀

Mørbraden ordnes (sølvhinderne fjernes) og der krydres –
1 spsk olie varmes og mørbraden brunes –
Herefter tilsættes 1,5 dl vand og låg lægges på –
Nu skrues ned til svag varme og den simrer færdig –
Når den er saftig MEN stegt laves en sovs af skyen (jeg lavede en champignonsovs)

Broccoli dampes mør MEN ikke smattet.

Kartoflerne er kogte halverede kartofler der er vendt i 1 spsk olie + lidt paprika-krydderi –

Retten serveres som vanligt med en blandet salat.

26937674_1947469168596574_785618178_o

“Lommer” m fajita-mix

I dag nem mad har været til MASKIN_STRIK hele weekenden så nem mad på 1/2 time –
Den weekend 1 gang om måneden jeg er til strik, planlægges ALTID mad de 2 andre kan klare  da alle mine kræfter er brugt når jeg kommer hjem.
I dag bruges hakket kylling (det er ofte på tilbud, fedtfattigt og smager godt, så alle mine krav til mad er opfyldt) Det steges lynhurtigt igennem så maden laves på 20 minutter + at der er til 2 dage (det halve fryses ned til i næste uge)

1 bakke hakket kylling (450g)  brunes i 1 spsk olie –
Der tilsættes 1 pose FAJITA-grønt (REMA har det på frost)
Det vendes med rundt og der tilsættes 1 glas tomatsovs ELLER 1 ds hakket tomater –
Det hele koges sammen ca 10 minutter og der smages til

Her serveres den ene halvdel til nogle LOMME-brød fra REMA (kunne være lune pitabrød)
sammen med chilisovs + lidt salat (hvad der er i køleskabet)

Den anden halvdel fryses ned til næste uge26906432_1518649274897833_426832903_o

Uge-plan for uge 3

I denne uge fortsætter vi med den sunde kost –

MANDAG:………………Helstegt mørbrad m. broccoli og stegte kartofler.

TIRSDAG:……………….Forloren hare,  æbler m. gele, kartofler og gulerødder.

ONSDAG:……………….Spiser vi ude  😀

TORSDAG:……………..Salat Nicoise m groft brød

FREDAG:……………….Wok m kylling og fuldkorns-nudler

LØRDAG:……………….Spaghetti og tomatsovs

SØNDAG:……………….Kyllingefrikadeller m. dampet  blandet grønt

Vi fortsætter med at spare lidt på fedtstoffet, mælk og fløde 😀 –
Det er ikke decideret en slankekur men opskrifterne kan let bruges der til.
De fleste dele  er der til aftensmadens hovedret mindst 2 dele grønt til 1 dele kød –
Altså 1 tallerken kød/ 2 tallerkener udskåret grønt –
Jeg har  en del kartofler, gulerødder, forårsløg, nogle enkelte porrer , løg, æbler og ret mange fine jordskokker i flamingokasserne i mit skur – så jeg bruger dem før jeg køber flere.

 

 

Gulerodsboller i røremaskine

26854149_1516886561740771_1121194234_oGulerodsboller

1 liter kærnemælk lunes og hældes i køkkenmaskinen
Heri kommes nu 4 revet gulerødder, 1 spsk groft salt,  2 spsk revet appelsinskal, 1 stor spsk honning    –    Maskinen kører lidt  –
Så tilsættes 600 g hvedemel + 600g grahamsmel hvori der er blandet tørgær svarende til 50 g frisk gær (hvis man bruger frisk gær tilsættes det den lunede kærnemælk allerførst)
Maskinen kører nu til dejen er blød men ikke fast (den skal sættes med en ske)

Nu lægger jeg låg på skålen og dejen hæver til det jeg kalder FLUFFY  ca 1 time
Sættes med en ske på bagepapir og hæver yderligere 10-15 minutter
Bages ved 200 grader i ca 20 minutter

Denne opskrift er en omskrivning/sammenskrivning af flere opskrifter da jeg gerne ville have en opskrift der kunne laves i røremaskinen – men den smager godt og kan da røres i en stor skål men der skal røres  meget.

Boller i karry m ris og grønt

Bollerne er rørt fars kogt som boller -Jeg har brugt min allergivenlige udgave for at spare på kalorierne –

Kulhydratfattige og allergivenlige kødboller(Minus mælk og mel, kan laves m. glutenfri havregryn)

400 g flæskefars røres med 2 æg og krydderier efter smag + 1/2 dl havregryn (her kan bruges glutenfri)–
Jeg brugte 1 tsk salt,  1/2 tsk peber og 1/2 tsk krydderiblanding.
Rør godt og det kommer til at hænge sammen – farsen har godt af at stå 1/2 time og hvile.
Min mand rørte dem med håndkraft, Men de kan også røres i food-processer)

De formes med en teske og koges i letsaltet vand til de er faste –
Tages op med en hulske og køler af.
De smager af KØD og hjemmelavet OG er utrolig nemme at lave.
De kan bruges til boller i karry – farsen kan bruges til frikadeller, farsbrød eller farserede grøntsager.
Risene blev kogt som vanligt og der blev kogt ærter og gulerødder.

Karrysovs :
Dette er en kaloriefattig udgave, vi kan faktisk godt lide de kaloriefattige udgaver af den daglige mad og som min søn siger “det er jo bare med at beslutte sig om at holde fast”
Først skal der skrælles og hakkes en del – de grøntsager der kommer i sovsen koger ud og jævner, så behøver man ikke mel og mælk (sparer kalorier)
2 store æbler –
4 store jordskokker –
2 almindelige løg –
3 gulerødder –
2 stilke blegselleri –
Ialt mindst 1 kg skrællet vægt
Det hele skrælles og snittes i fine tern . hvis man bruger færre grøntsager kan der yderligere bruges 1-2 store kartofler.
Jeg bruger 1 stor spsk olie og heri svitses alle grøntsagsternene – der tilsættes 1 spsk stærk karry – så tilsættes langsomt 1/2 l kogende vand + 1 spsk grøntsagsboullion-pulver – der lægges låg på og det simrer til det er kogt ud og har jævnet sovsen (Tjek om der mangler vand undervejs) – smag til og tilsæt kødbollerne.

Selvfølgelig kan det jævnes med lidt mel, men specielt æbler og jordskokker er gode “jævnere” og NU har vi bestemt at spare kalorier 😀

26782458_1516012028494891_53073010_o

Forårsruller m Bønneblanding og Bulgur

Bulgur er knækket hvedekerner uden skal – dem JEG køber er forkogt så de koges 10-12 minutter som ris 2 dele vand til 1 dele bulgur. De smager godt og er sunde , så prøv dem istedet for ris og pasta – de fås i en grov udgave og en fin udgave, vi bruger den grove, den har størrelse som ris når den er kogt og det kan vi godt lide.
Den udgave der ikke er forkogt skal blødes ud som tørrede bønner og det gider jeg altså ikke bruge tid på 😀

Bønneblandingen er  350 g af en pose dybfrost fra REMA 1000 (Købt i sidste uge, der var de på tilbud til 5 kr for 500g og der var mange varianter (købte også Fajita-blanding) ) – denne består af blandede bønner også hvide bønner og edamamebønner, de skal blot på panden i 1 spsk olie og så stå og snurre møre (ca 5-8 min)

Forårsrullerne steges på panden i 2 spsk olie eller i ovnen (ovn-rullerne  er nemme at gå til, men er ikke så tit på tilbud – derfor bruger vi de “almindelige” fra Daloon –

Det hele serveres med chili-sovs og soya-sovs –
Lidt strimlet salat pynter og  vi spiser OGSÅ med øjnene <3
Hvis jeg havde haft overskud var jeg gået i drivhuset og havde hentet en håndfuld krydderurter til pynt – men det overskud er der ikke lige nu <3

26828184_1515247585238002_575660119_o

Mad-plan for uge 2

Så er nytåret overstået og i den kommende tid er der ingen helligdage –
De fleste har vel nu brug for en “rolig” periode, hvor der skrues ned for alt for store/dyre indkøb og måske også kalorieindtag 😉 (vi er desvære nogle stykker)
Jeg spurgte sønnen og hans kæreste om hvad de synes vi skulle have i næste uge –
Betingelsen var at der skulle være grønt hver dag, og sønnen ville godt have noget groft og fuldkorn –
Det kom der en lidt anderledes madplan ud af. 😀

MANDAG:……………..Chevapcici, fuldkornspasta og feldsalat m.ananas

TIRSDAG:………………Kotteletter, kartofler  og porretærte

ONSDAG:……………….Forårsruller og grøntblanding

TORSDAG:……………..Boller i karry m, ris og grønt

FREDAG:……………….Cæsar-salat m kylling og grove brød

LØRDAG:………………Vi holder fødselsdag om eftermiddagen, så brød til dem der er sultne.

SØNDAG:………………”Lommer” (ovale brød m lommer – købt i REMA) m. Fajita-blanding

Jeg har i denne uge købt “Lomme-brød”,  et par poser grøntblanding (1 bønneblanding + 1 fajita-blanding + salat og brød (ALT på tilbud)
Jeg mangler kun kylling til Cæsar -salaten fredag – resten ligger i fryseren og i mit havehus.
Jeg har et havehus, der står 2 flamingokasser m låg (købt i byggemarkedet og de holder i maaange år) – den ene til grønt og den anden til frugt.
Her hvor vi bor er der mulighed for køb af frugt og grønt direkte hos producenten, så det er MEST de importerede frugter og grøntsager jeg BEHØVER at købe i forretningerne. 😀
Nogle synes man skal nøjes med årstidens frugt og grønt – JEG synes også man skal købe årstidens frugt og grønt (de smager bedst i sæson OG er billigst), MEN jeg vil ikke undvære citron, banan, tomat, agurk osv hele vinteren, men jeg bruger mest af de lokale grøntsager om vinteren – så bruger jeg de importerede der er på tilbud som forandring.