Græskarsuppe m chili

500 g græskar fra haven
250 g gulerod, løg og selleri fra haven
3 cm renset chili uden kerner

Det hele renses og skæres i mindre stykker minus chili (den tilsættes i et stykke og kan tages op undervejs af hensyn til styrken)

2 spsk olie varmes og grøntsagerne vendes rundt (de må godt gyldnes lidt)
3 /4 l vand hældes ved  og det koges HELT mørt

krydres og smages til (chilien skal smages men ikke dominere)

Serveres med hjemmebagt brød, hakket persille og kogte æg.

22070406_1418321281597300_80252820_o

Røreæg med ristede champignons og strimlet agurk

Røreæg er hos os bløde og lidt fugtige –
JEG bruger FRISKE ÆG (er ikke salmonella-forskrækket) –
MEN jeg ved også at mine æg er friske (er max5-6 dage gamle fra æglægning) –
da vi selv har 6 høns i baghaven.
Æg piskes med lidt krydderi og 1/2 dl piskefløde –
Hældes på en varm pande og stivner ved svag varme under omrøring –
Hældes på et fad og ristede champignons hældes over og der pyntes med fint strimlet agurk.
(her brugte jeg mandolinjernet men pas på fingrene.

Hjemmebagt rugbrød serveres til

22069023_1417541025008659_1545292425_o

boller i karry

Kulhydratfattige og allergivenlige kødboller(Minus mælk og mel, kan laves m. glutenfri havregryn)

400 g flæskefars røres med 2 æg og krydderier efter smag + 1/2 dl havregryn (her kan bruges glutenfri)–
Jeg brugte 1 tsk salt,  1/2 tsk peber og 1/2 tsk krydderiblanding.
Rør godt og det kommer til at hænge sammen – farsen har godt af at stå 1/2 time og hvile.
Min mand rørte dem med håndkraft, Men de kan også røres i food-processer)

De formes med en teske og koges i letsaltet vand til de er faste –
Tages op med en hulske og køler af.
De smager af KØD og hjemmelavet OG er utrolig nemme at lave.
De kan bruges til boller i karry – farsen kan bruges til frikadeller, farsbrød eller farserede grøntsager.

Jeg lavede en karrysovs af 3/4  l kogevand fra bollerne – 1 stort hakket æble og 2 små hakkede løg, 2 spsk hvedemel og 1/2 spsk karry.
tilsatte bollerne og varmede det godt igennem.

serveres med løse ris og her hos os i dag krydrede chips.22015274_1416752811754147_883522776_o

uge 39 – “MAD-PLAN”

Uge 39 er en fri-uge,
Ingen skal på job, men vi har nok at lave alligevel –
Sønnen skal en tur til Tyskland et par dage og i den forbindelse besøger han kæresten på Frederiksberg, så han kommer først hjem sidst på ugen.
Der er lovet godt vejr, vi skal have ordnet noget have og der skal laves en ny hønsegård,
så vores plan går ud på at gøre det så nemt som muligt.
Nogle forslag til hvad VI måske  skal have er – en suppe af et græskar (har mange i haven) – omelet med ristede champignons (JEG elsker det) – måske forårsruller (kan manden lide) – Jeg vil bage boller så måske boller med pålæg (det er faktisk ok mad og vi kan tage det med på  tur, hvis det bliver ordentligt vejr).
Weekenden bliver “normal” igen, så jeg tror vi skal have ristede pølser m pastasalat den ene dag og koteletter m kartofler om søndagen.
Jeg behøver ikke handle andet end mælk  og fløde (til katten) da vi har rigeligt m pålæg i fryseren og ost i køleskabet

UGE 40 er med som en variation
Hvis man føre markøren ind over og følger linket kommer ugeplan for uge 40 frem 😀

Madplan-print-selv-7 2

Flæskesteg , æbler m gele og rødkål

Flæskestegen er 1/3 svinekam fra vores  skovgris.
Den sættes i ovnen ved 190 grader til den er gennemstegt –
Efter den er drysset med salt, peberkorn og lidt laurbærblade.
Jeg bruger et billigt rundt stege-termometer, det er nemt,  der skal IKKE skiftes batterier,
Det er brugbart til alle former for kød, det fylder ikke meget og det er billigt.
Min steg havde sprød svær efter 2 3/4 timer .
Serveres med halve æbler, gele kartofler og rødkål

Æbler med gele:
5 æbler skrælles , (hvis man bruger nedfaldsæbler skal der være mindst 2 halve æbler pr person)
De skæres i halve og kernehuset fjernes, lægges med den buede side opad på en tallerken
drysses med en spsk sukker og en spsk vand, sættes i mikroovnen ved fuld effekt i 1 minut, herefter vendes de og får 15 – 60 sek. alt efter hvilken ovn man bruger, (min skal have 20 sek), så er de møre skal køle af og fyldes med 1 tsk ribsgele i “hullet”

Fra man starter med at skrælle til de er færdige går ca 5 min og det er et tilbehør som specielt børn holder af, og vi har stadigt en kurv æbler stående fra egen have så  hvorfor ikke bruge dem til noget godt tilbehør

21908103_1414244008671694_1518051439_o

Mørbradbøf m løg

Mørbradbøf m bløde løg:

Jeg tager en mørbrad og skærer den i pæne skiver på skrå, vender dem i krydret mel og steger dem et par minutter på en varm pande. læg dem i et fad.

2 løg skæres imens i tynde skiver og steges på samme pande. Tag dem af og læg dem ovenpå mørbraden.  sæt så ovnen i ovnen ved  170 grader 15 minutter

Severes i dag med hvide og brunede kartofler + tyttebær

21908769_1413401995422562_610678653_o

Gule ærter (hurtige) m medisterpølse

Gule ærter- er ofte noget med en kæmpegryde, saltet flæsk og pølse, og ser man på nogle gamle opskrifter starter det med en sprængt gås, og jeg tror også DET vil smage godt. Jeg kan nu godt lide den lidt sundere udgave der indeholder mindre fedt og ikke tager så lang tid, er billig at lave og frem for alt kan laves i mindre portioner, jeg skal jo ikke bespise en “halvstor spejderlejr”. Så her er vores genvejs-gule ærter:

1 l vand

Knap 1 l suppeurter ( jeg brugte 3 pænt store kartofler, 1/2 lille selleri, 3 gulerødder og 6 halverede skalotteløg)  Alle grøntsager blev ordnet og snittet i tern. –
Jeg synes man skal kigge i grøntsagsskuffen, og tage de dele der skal bruges først
(man kan bruge, kartoffel, selleri, pastinak, persillerød, gulerødder, jordskokker, løg, porre og forårsløg)
Boullion-pulver eller tern. Jeg bruger en vegetarisk grøntsagsboullion i pulverform, den køber jeg hos en grønthandler med “anden etnisk baggrund”, de har nogle fantastiske varer og et spændende udvalg, Det kan købes hos nogle supermarkeder men koster mere end hos købmanden. ” almindelige terninger kan gøre samme gavn, men hvorfor ikke prøve noget nyt??

200 g “Møllerens gule ærter”

500 g kogt medisterpølse (Jeg tog en pose,  der var kogt, i fryseren.  I dag skal den bare tø op, men man kan da varme den. Vores pølse var en hjemmelavet der er krydret med tørrede krydderurter)
Vi  er begyndt at tage skindet af den kogte medister og skære stykkerne igennem.

Jeg koger grøntsagerne i boullion i ca 10 min, #  tilsætter de “gule ærter” under omrøring, nu skal de koge svagt til det er jævnet og “ærterne” er kogt ud – ca 10 min. og maden er færdig.
Krydr suppen og tilsæt 1 dusk timian (jeg har den i haven)

Vi får de Gule Ærter serveret med kold kogt medisterpølse og en god sennep, har man en almindelig stærk sennep, så prøv at røre lidt honning og måske lidt kanel i, vi fik det på Bornholm og det smagte godt.

HVIS man ikke kan lide gule ærter kan man følge opskriften til # –
Så kan det spises som genvejssuppe, der er bedre og billigere end frossen suppe. ?

img_2923-1024x768

Krebinetter, salat, kartofler og champignonsovs

Krebinetter er flæskefars der er formet som bøffer og trykket fast i rasp –
Der kan paneres i æg og rasp MEN DET SUGER MEGET FEDTSTOF og det vil vi meget gerne undvære (ingen her har brug for det) 🙂

Salaten er rød spidskål og salat fra haven – spidskålen pyntes med halve vindruer –
Salaten pyntes med halve tomater og fintsnittet salatløg

Kartofler og champignonsovsen (pulversovs) serveres til med rødbeder.

21886811_1791152584228234_324493702_o

Madplan for uge 38

Jeg vælger at lave de gule ærter tirsdag som en vegetarudgave og servere kogt medister til, så kan jeg få den i vegetarudgave og de 2 andre med kød.
Torsdag er vores bryllupsdag og vi får flæskesteg m rødkål, vi har den i fryseren og det er nemt at lave. JEG bruger et billigt stegetermometer og den passer sig selv.
Fredag er en tillægsgevinst fra torsdag – FLÆSKESTEGSANDWICH – nemt og smager godt.
Lørdag er der  madpandekager m kødsovs og revet ost – det kan VI alle godt lide her i huset.
Jeg har det meste i fryser og i mit  køkkenskab – det er småting der mangler.

Mandag:………….Krebinetter m grøntsager

Tirsdag:…………..Gule ærter m pølse

Onsdag:………….måske mørbradbøf

Torsdag:………….Flæskesteg m rødkål

Fredag:……………Flæskestegsandwich

Lørdag:…………..Madpandekager med kødsovs

Søndag:…………..Boller i karry m ris og ærter

Kartoffelmos og kødsovs m salat

Kartoffelmos er her hos os lavet af kartofler der er kogt godt møre og moset med et piskeris med 1 -2 spsk smør til en fast mos der krydres med salt, peber og evt. krydderurter –
DET er mos (ikke pulver 🙁  ) Det er meget billigere, sundere og smager bedre.

Kødsovsen
200g hakket magert oksekød (mere bruges der faktisk ikke) brunes med et par hakkede små løg (mine løg blev små i år men der er mange så dem bruger jeg før jeg begynder at købe).
Der tilsættes 1 dåse hakkede tomater med basilikum + 1 glas afdryppet champignon + 1 dl vand –
Det hele snurrer godt sammen i ca 30 minutter og krydres efter behag

Sønnen får pasta til HAN spiser ikke kartoffelmos og JEG spiser helst ikke pasta 😀

Salat fra haven serveres til