Rugbrød efter en gammel kogebog fra 1868


Jeg har hygget mig i dag  –
Først med at oversætte de krøllede bogstaver (dem læser jeg ellers nemt) –
Bagefter skulle opskriften skrives ned OG divideres –
Der blev bagt store portioner den gang –
Så hvis der ikke skal være brød til hele omegnen SKAL der divideres ud –
Bagefter skulle jeg prøve at bage efter den opskrift jeg har skrevet ned –
Vil være sikker på den virker  😉

Jeg brugte:(de moderne mål i parentes)
2 pund rugmel (1 kg)
1 pund hvedemel (500g)
1/2 kande lunken mælk ( 1 kande = en måleenhed, 1/2 kande er 0,96 liter altså knapt en liter)
1,5 lod gær (ca 1/2 pakke)
“1 spids af en sukkertop” 😀 (det har jeg desværre ikke, så jeg bruger 1 stor spsk honning)
“1 drys salt” – (efter erfaring har jeg brugt 1,5 tsk salt)

Gæren røres i mælken og det blandes i resten der er blandet i et fad/balje –
æltes godt og blver en fast dej –
Den er æltet nok når den slipper hænder og bord. –
Stilles til hævning i mindst en time til den” har rasket sig” (betyder er hævet)-
Den æltes nu på bordet uden yderligere mel og formes til den størrelse brød man ønsker –

JEG har lavet 3 brød af portionen –
Det er en meget fast dej – mine forme er knapt 3/4 fyldte og jeg vil lade dem hæve op til kanten – så må det tage den tid det tager – vi får se hvor lang tid det tager.
Det tog en times tid
og de blev bagt i ca 1 time ved 200 grader

IMG_3063