Rugbrød og franskbrød


I dag holder jeg afslapningog det bliver oftest til bagedag, jeg elsker at stå og ælte dej.
Fornemmelsen af at stå med noget levende i hænderne synes jeg er afslappende. Jo bedre man ælter – jo bedre bliver resultatet.

RUGBRØD – (af en melblanding)

Jeg startede med at røre rugbrød, den jeg bager er en dansk produceret mel-blanding  fra LIDL af mærket “Belbake”, den er nem at gå til skal blot tilsættes 25 g gær og 8 dl vand. Jeg får 2 rugbrød i mine forme, men kan også bages i 1 stor rugbrødsform.
Man tager 8 dl vand og udrører 25 g gær – heri røres 1 pose mel-blanding (1 kg) – (det bliver en godt rørt smattet masse) 🙂
denne masse hældes i formene og hæver 50-60 minutter –
bages ved 200 grader i ca 60 minutter.
Nemmere kan det ikke være, posen koster ca 12 – 13 kroner så det er også billigt rugbrød.

Næste gang skal dejen i de forme jeg plejer at bruge så bliver de lidt højere. I de to nye forme jeg prøvede i dag blev de som 1/2 skive brød, men ellers er de fine – SKAL ligge til i morgen før der skæres.

HVEDEBRØD m. fuldkornshvedemel:

Dette er den gamle kendte opskrift:
6 dl vand/mælk
50 g gær
1/2 tsk salt
1 spsk honning/sukker
1 æg
75 g smør / 1/2 dl olie
Ca 1 kg hvedemel (jeg bruger 1/3 fuldkornshvedemel+2/3 hvedemel)

Vandet lunes – gæren udrøres og resten tilsættes og røres godt sammen, hold 1/5 af melet tilbage. Nu æltes godt med resten af melet , enten på bordet eller som jeg i en stor skål eller fad.
Jeg har købt 2 store plastikskåle i netto (egentligt er det salatskåle, men de er fine til dej-æltning og så skal jeg ikke have dejen ud på bordet, det er dejligt rengøringsvenligt 😉
Dejen hæver 1 time og formes til 2 brød – hæver igen 1/2 time pensles og bages ved 200 grader ca 25 – 30 minutter (men kig til dem), de skal lyde hule når man banker på dem.

IMG_2679