Stor-Bagedag (4 rugbrød, 2 franskbrød + grovboller(de nemme :) )


I dag skete første ombytning af aftensmad i denne uge –
Sønnen bad om at få flyttet fiskepindene til i morgen, da han ikke er hjemme i aften (han ville blive hos kæresten i København til i morgen) – Fiskepinde vokser han aldrig fra, nu er han 25 og er det de rigtige til ovnen er det en af hans livretter.
Jeg bagte 2 slags rugbrød i dag – 2 med chiafrø og 2 uden –
Til rugbrød bruger jeg opskrifter fra
https://www.hornbek.net/p/rugbrd.html
Der er mange forskellige og der er nogle der køres sammen på røremaskinen (eller i hånden), sættes til hævning enten i ovn eller på bordet og så bages –
Jeg bruger røremaskine (da jeg ikke har så mange kræfter) og 20 minutter kan de sættes til hævning i min nye ovn (den tåler at hæve med damp) ved 40 grader – Når de er hævet,  så fjerner jeg dampen og skruer bare op (brødene bliver i ovnen) til 190 grader –
ca 60-70 minutter er de færdige –
HVIS man ikke kan hæve m damp (der er mange ovne der IKKE tåler det) hæves de på køkkenbordet fugtigt tildækket og ovnen opvarmes til 190 grader imens.
Til højre 2 med chiafrø og solsikkekerner (oven på hinanden)
Til venstre 2 med græskarkerner og rugflager (oven på hinanden)

Franskbrødene er sprøde som et nybagt fra bageren –
De blev hævet over damp i bradepanden på køkkenbordet –
Så sætter jeg dem på en rist over bradepanden – øverst sætter jeg et stort fluenet og lægger 2 viskestykker over for at dampen ikke forsvinder – det kan virke som et udstyrsstykke men prøv – det er bestemt arbejdet værd. 600 g Hvedemel, 10 g salt, 12 g tørgær/ 1 pk,  knapt 4 dl vand, 11 g bageenzym (kan undværes men det gør at gæren udnyttes optimalt og brødet bliver ikke så hurtigt tørt)
Jeg tilsætter aldrig sukker til brød.

ALT røres i røremaskinen til det er en blød elastisk dej –
dejen formes og lægges i 2 forme (mine er silikone) –
drysses med sesamfrø og snittes –
stilles til hævning og hæver til det er op til kanten(mine var i en flot bue over)
De bages i en 200 grader varm ovn i ca 35 minutter, men hold øje med dem (ovne er meget forskellige)

Grovbollerne var “de nemme” , en færdigblanding fra Valsemøllen – Ærligt , JEG vil hellere have en skive godt brød :D, men de 2 andre synes det er godt med en grovbolle om morgenen i weekenden



Comment 0 Replies

Your Information