Store landbrød


Jeg havde noget græsk yoghurt, jeg skulle have brugt + 1/2 liter letmælk (ialt 1,2 liter)
Det blev væsken til 3 stor landbrød.

Jeg varmede  letmælken, og blandede den med yoghurt – så var det lunkent) –
Heri rørte jeg 1 pakke gær (jeg har tid til at det hæver længe ellers 1,5 pakke) –
Jeg tilsatte ca 500 g mel (sigtet speltmel – en rest, normalt bruger jeg det til sigtebrød) –
Herefter kom jeg 1 stor spsk honning og 2 tsk salt i dejen og rørte godt rundt –
Herefter æltede jeg mel i, først med en ske senere på bordet, til dejen slipper –
Jeg brugte ialt ca 1,2 kg hvedemel + 500g speltmel –
Den blev sat til hævning til mindst dobbelt størrelse –
Jeg bruger ofte mindre gær, måske kun det halve –
Det tager så længere tid at hæve, men brødet udvikler en bedre smag og bliver mere holdbart end hvis det “hastes” igennem (normalt bruges 50 g gær til 1 kilo mel, man kan bruge ned til 1/8  pk gær til 1 kilo mel, og så lade det hæve mindst 10-12 timer eks om natten eller mens man er på arbejdet. Det bliver GODE brød med en god smag. –
Formes nu til 3 store brød der sættes på bagepapir på en plade –
Hæver nu mens ovnen varmer op til 200 grader (mindst 20 minutter) –
Bages 40 – 50 minutter (de skal være gennembagte  og hule når der bankes i bunden, hellere 5 minutter for meget end et brød der er klistret 😉 IMG_3065)