Denne uge er denne plan fra 1951, efterkrigstidens rationering er først lige ved at stoppe og økonomien strammer mange steder – det er husmoderens fornemmeste opgave at få husholdningspengene til at slå til, så de gode vaner dengang var Man købte lokalt, kendte man en med et lille hjørne af jord var en pose nedfaldsfrugt fantastisk. – Man skulle ikke købe mere end nødvendigt, ikke ALLE havde endnu mulighed for at opbevare madvarer køligt – Man skulle bruge alt også resterne, dette svarer til vores STOP MADSPILD
Ugens bageri bliver smørbirkes af den konditor der var Amo`s ansigt ud af til før Hyttemeyer-
Han rejste rundt i Danmark med bagekursus og belærte husmødre fra begyndelsen af 40èrne
MANDAG:….Selleri-bøf m grønt—————–Svesketrifli (sønnen skal ikke have selleri)
TIRSDAG:….Kødrand m. stuvet gulerødder—-Budding m.saftsauce
ONSDAG:…..Sommersuppe———————-Stegt lever m bløde løg
TORSDAG:…Fiskedeller m kogte grøntsager—Rød frugt-suppe
FREDAG:…..Blomkålsgratin m. tomatsovs—–Henkogte pærer m cremesovs
LØRDAG:…..Fisk i sennepssovs og bønner—–Rå æbledessert
SØNDAG:…..Kødboller i frikassè-sovs———-Æblegrød
Kødboller og kødrand kan røres af ca 650 g flæskefars = 35kr(jeg køber 2 x 500g og lægger 1/3 i fryser til en anden gang), torsk = 35kr (her kan anvendes torskefilet), fiskedeller laves af tun på dåse eller af en pakke færdig fars , mandag og fredag er uden kød og leveren onsdag = 28kr og er fra LIDL – = 105
Til desserter skal bruges rød saft = 7kr, æbler = 20kr, 1 dåse pærer = 10kr (jeg bruger friske), 1/2 pose svesker = 6kr+ 1 buddingpulver, = 8kr = 51
Af grøntsager skal vi have løg =5kr, 2 x gulerødder = 12kr, blomkål = 10kr og 2 x kartofler(ca 4 kg) = 24kr, 2 agurker = 12kr, 2 gær = 2kr, 1 selleri = 10 kr = 75
7 L mælk = 56kr, havregryn = 5kr, hvedemel =5kr, margarine og smør =15kr, remou light = 7kr, 2 x rugbrød = 15 kr, 1 x skiveskåret ost = 15 kr, 1 piskefløde = 8kr = 126
Ialt 361 kr – men det er jo ikke sikkert du skal købe det hele – hvis du som jeg har ca 350kr 1 x om mdr til ekstra opfyldning så er det jo havregryn, hvedemel, mayo, tun, saft og sådanne ting jeg køber på tilbud og sætter i kolonialskabet
I denne uge er der havregryn m mælk,evt hjemmebagt brød til morgenmad
Rugbrød, råkost, gnavegrønt,rester fra middag til frokost
Middagsmad i følge madplan
Mellemmåltider kan være gulerødder i stave, æble i både, agurk i stave, hjemmebagte boller og lignende – hos os kommer rester af dessert i små skåle og så film på og i køleskab (trifli/frugtgrød/anden frugtdessert er fin som mellemmad)
Når jeg anvender dessert på denne måde er det fordi jeg ikke tilsætter sukker til dessert, HVIS det er nødvendigt tilsættes sødemiddel i begrænset mængde, da jeg er diabetiker