I dag sund store-bagedag


Det kan godt betale sig at bage, det er et af de steder jeg sparer nogle penge –
Det billigste at bage er hvidt brød (franskbrød) og boller –
Det kan bestå af vand, gær og billigt  hvedemel  – tilsat lidt fedtstof og smagsgiver bliver det udmærket brød og boller og 2 brød og 30 boller koster ca 10-12 kroner at lave (+ strøm)

Her har vi altid spist meget lyst brød tilsat bulgur, en rest ris eller havregryn –
NU overholder vores brød  reglerne for diabeteskost max 7% fedt og min 8%  kostfibre,
Det bliver der, ved at blande mel-blandingerne, da de oftest indeholder for lidt fibre.
Ved at tilsætte ekstra rugmel og havregryn øges indholdet af fibre.
Vores brød er stadigt billigere end bagerens,de er blevet mørkere og de mætter mere –
De overholder det de skal for at jeg kan spise det hver dag –
Desuden smager et hjemmebagt brød skønt og man sparer meget tid ved at bage mange på en gang, hvis man har mulighed for at opbevare dem.

– Jeg har taget det sidste rugbrød i fryseren i går aftes –
Så der skal bages brød i dag –
Jeg har lavet 2 store deje klar og de står til hævning
2, 5 kilo dej af 1,1 kg hvedemel og 0,5 kg fuldkornshvedemel fra FINAX +  1,5 pk gær.
5,2 kilo dej af en blanding af 1,750 kg mørk melblanding fra LIDL, 1 poseFuldkornsbrød fra FINAX og almindeligt ca 400 g rugmel fra REMA (her køber jeg også FINAX-mel) + den medfølgende tørgær  fra posen på Finaxposen.

Der er nu formet 6 store bød af rugbrødstypen –
Det er ikke så fast et rugbrød som dem man ofte køber, men et lækkert brød der sagtens kan spises til morgenmad (det er bestemt ikke franskbrød)  😉

OPSKRIFT på dej nr 1:
1,9 l lunker vand –
heri blandes tørgæren fra Finax-posen svarende til 1 pk gær,
der skal ikke mere gær i DA mel-blandingen fra LIDL indeholder gær –
(hvis der ikke er gær i din melblanding skal der beregnes  1 pk gær i til 1,5 kg mel) –
Så tilsættes først 2,7 kg mel her Finax og Lidl-mel –
Så tilsættes resten af melet mens der æltes godt til dejen er tilpas og slipper fingre og skål –
Nu sættes til hævning 30-45 minutter –
dejen æltes igennem og formes til 6 – 7 brød der efterhæver til formens kant og bages i 45 minutter(i min ovn) til det lyder hult ved 200 grader.
ovne kan være meget forskellige så kig til dem.

Den anden dej der er lidt lysere med med flere tydelige kærner laves på samme måde med
0,85 l lunken vand
1,5 pk gær
1,1 kg hvedemel
0,550 kg fuldkornshvedemel
Æltes og hæver magen til den forrige dej
Formes til 3 store brød og bages ligeledes som forrige

Jeg tog lidt dej fra begge deje og satte 18 boller af ca 65 gram –
lod dem hæve  og bagte dem sidst (så fik de lang hævetid) –
De nåede at blive godt svampede og kan nu bruges som grove rundstykker. 🙂

Da jeg også bagte lidt boller blev der 6 store brød bagt i forme og 2 fuldkornsbrød bagt på plade – alle mine brød bliver halveret og frosset minus 1/2 af hver.
Bollerne blev fordelt med 3 stk i hver pose .
TIP: lav ikke de enkelte portioner større end der bliver spist (det giver for meget spild).

IMG_3131 IMG_3132