Madplan for uge 48 + (lidt planlægning om jul)


Ja så er det den uge hvor vi går ind i julemåneden, pas nu på ikke at stresse rundt –
det er langt hyggeligere uden stress – Efter min mening SKAL  der være plads til hyggedage –
En god ide vil det måske være at få styr på gaverne (hvis man ikke hører til dem der elsker at drøne rundt i sidste øjeblik), hvor man skal holde jul og hvor mange man bliver er da nok også smart at få bestemt på dette tidspunkt.
Vi holder jul herhjemme og vi bliver 6-7 stykker, en hund + vores kat (de 2 sidste enes nu fint) –  de yngste i familien er efterhånden unge mennesker, så  der er ikke så meget stress her, det er familiehyggen der er i højsædet (med mindre børn er der mere”fut og fart” på, men hver tid har bestemt sin charme)
Jeg er et “liste-menneske” (jeg skriver op og sorterer i kasser), men sådan er vi forskellige – gør som du selv synes der passer til jeres familie.
Jeg har mine to plastkasser på 1.sal og der er de kolonialvarer, jeg skal bruge i julen – jeg har i de sidste 2 mdr. købt  en eller 2 ekstra varer hver uge (alt efter tilbud)- på den måde mangler jeg ikke ALT, når der skal julehandles (det er faktisk kun køleskabsvarer + grøntsager der mangler, når jeg skal handle lige inden jul) – Jeg bager her i begyndelsen af December – jeg skal have kogt en del “store norske klejner”, et par grove hvedebrød + ca 40 store morgenboller – det bages og fryses så er der til morgenbord og hyggestunder. Herudover  er det vigtigt med havregrynskugler (de fryses også i mindre portioner) – konfekt laver jeg ikke selv mere – det gjorde jeg tidligere (det er købt i tyskland) – de øvrige julesmåkager klarer bageren ganske glimrende (vi spiser ikke ret mange, kun til kaffen 1.+2. juledag.
Hvis du som jeg kan lide planlægning, så planlæg julemiddag og evt julefrokoster nu –
Her spises ikke købt afskåret pålæg, men meget gerne fiskepålæg, æg, tomat osv, vi bruger resten af julemiddagen (steger med vilje mere end vi skal bruge), der steges hjemmelavede frikadeller og en nybagt leverpostej m bacon og champignon, til sidst  risalamande.
Jeg skal have købt 1 hel svinekam, de fås ofte på tilbud, vores superbrugs har ofte en god en fra lokal avler – de vejer ca. 5 kg (jeg steger godt den halve til jul og julefrokost og fryser resten ned til 2 middage senere).
Jeg skal også bruge 2 1/2 kg medister og 2 1/2 kg magert hakket flæskefars  så bliver der stegt både små og store frikadeller til fryseren (de kan godt steges nu  og fryses) – Jeg skal have 3 rå leverposteje + 1 god spegepølse og 1 god kødpølse, det sidste køber jeg i Super Brugsen i Sakskøbing – deres slagtervarer er gode, hjemmelavede og der er mange varianter et vælge imellem (Jeg er til en klassisk spegepølse m valnødder, “drengene” til en med peberkorn og gerne som en bloksalami, kødpølsen må gerne være en klassisk udgave).
Når jeg har købt kødet koger jeg medisteren og fryser den – farsen rører jeg til fars laver et farsbrød med rosenkål (dejligt til når man er “træt af julemad” (fryser det ubagt), resten af farsen steges til almindelige frikadeller + minifrikadeller, ca halvt af hvert. De fryses i passende portioner. Pølserne gemmes i køleskabet (uåbnet er de langtidsholdbare, senere fryses de som 1/4)
Julegaverne er noget for sig selv – jeg har lavet reglerne om –  Det er et valg vi har taget – Vi giver julegaver til dem vi holder jul sammen med – Der ud over er der kun nogle  børn  der får mindre gaver eller gavekort. Jeg har haft et dårligt helbred de sidste 3 år og har ikke kræfter til at drøne rundt og købe og bagefter pakke ind i så stor stil (hertil skal siges at vi plejer at købe/give ca 60-80 gaver) så der er nu reduceret til ca 15 stk.

Nå men til madplanen:

MANDAG:…..Westernsteaks m pommes-fritter og ærter

TIRSDAG:…..Tortilla m ølmarineret skinke

ONSDAG:……Gule ærter m kødboller

TORSDAG:….Bacon  med spejlæg + stegte kartofler + baked beans (havde jeg lyst til)

FREDAG:…….Vi køber færdige sandwich m pålæg , da vi skal have handlet julegaver

LØRDAG:……Salade Nicoise m flute

SØNDAG:……1.søndag i Advent……..1 krydret suppe m. flutes – æbleskiver til kaffen

Jeg mangler faktisk kun mælk, ost, grøntsager og frisk frugt i denne uge + 1 pk flute (her synes vi faktisk at de billige er helt OK.)
Vi bruger denne uge penge på sandwich, de kan da laves hjemme i køkkenet (en gang imellem er det nu rart at købe maden ude) –
Hvis man ønsker at lave dem selv så køb en pakke sandwichboller, brug en rest kød (hvis du har det) – ellers kog nogle æg og køb en pakke rejer – brug hvad der er tilbage i køleskabet af grønt (et par revet gulerødder, lidt rødkål, dressing osv til pynt)
Den øl-marinerede skinke er fra et gæstebud, steaks var et Aldi-tilbud, vi bruger tun på dåse og bacon er fra sidst der var tilbud.
Lørdag er det fisk(selv om det er fra dåse),
Ons/Søndag er der mulighed for at spise kød-frit
Ugens bagning bliver æbleskiver Søndag.