Madplan for uge 9(vi snupper mad fra 40érne)


Februar har da vist sig fra sin flotte men mega-våde side –
Alt i haven er vådt,vådt og atter vådt – så kom jeg hen til mine højbede der har været dækket med et lag snittet halm OG søreme om det ikke har virket som et fornuftigt dræn –
Så i denne uge bliver min mand sat til at vende halmen ned i jorden og så dækker vi bedene til med plast (det virker som ekstra varme) jeg tror vi kan begynde at plante de MINDST sarte planter i Begyndelsen af marts (hvis vi bare får lidt sol) –
Jeg har forskellige squash-planter stående i vindueskarmen og drivhuset skal da også ordnes, så det er klart – vi har et lille stykke køkkenhave, når den er klar skal den overflade-fræses og i år vil vi prøve at lægge tang på jorden hvor der skal være kartofler – Det skulle være godt for kartoflerne, jordforbedre og hæmme ukrudt – so what`s not to like 🙂

I 40èrne var der jo krisetider så der vil komme lidt kriseopskrifter –
Der blev indført rationeringer – Det var ikke ALLE der blev ramt lige hårdt –
Dem der boede på uden for byerne og havde en køkkenhave havde mulighed for at supplere de sparsomme forsyninger – jeg har set mad-planer med 1 x  sild + 6 kød-frie dage, DET behøver vi da ikke (jeg er virkelig glad for at jeg ikke skal undvære min kaffe) men et par kød-frie dage (eller 3) kommer der ellers vil jeg bruge årstidens frugt og grønt, det var faktisk hvad der kunne fås og man brugte ALT op, hvilket giver sig selv fordi, varerne var dyre og svære at skaffe, så derfor var det vigtigt at strække råvarerne længst muligt, også af økonomiske grunde. Man sparede ved at koge mange kartofler og servere meget sovs, men man skal altså huske at de fleste arbejdede  hårdere fysisk i flere timer end vi gør i dag.

Mandag og Fredag er kødløse dage –
Mandag, Torsdag , Fredag og Lørdag bruges rester
Søndag er det fisk
I denne uge skal kun købes 1 stk røget skinke, 1 x Fars + Sild.
Bageopskrifterne er  gamle opskrifter fra 40érne, de er begge fundet i en gammel håndskrevet kogebog som er et arvestykke – hvor de oprindeligt stammer fra, ved jeg ikke + på FB-siden :
Madlavning under anden verdenskrig.

 

MANDAG——Øllebrød og pandekager
Da manden er pandekageeksperten her bager jeg et stort hvedebrød fra den gamle bog.

TIRSDAG——Farseret hvidkål m peberrodsovs med kartofler (søn får bønne-pasta)

ONSDAG——-Kogt røget skinke med grøntsager

TORSDAG—–Skinkefrikadeller m grønne bønner

FREDAG——-Suppe m brød til—–bage galopkringle

LØRDAG——-Biksemad og spejlæg—-bage havregrynsmakroner

SØNDAG——-Sild, kartofler, løgsovs, tilføjer her råkost bage æblekage (opskrift fra 1943)

Her er der som vanligt havregryn/grød, hjemmebagt brød/boller m syltetøj, smøreost og hjemmebagt leverpostej (det kan jeg lide) til morgenmad –
Frokost er grønt, en bolle og en sandwich af rugbrød m æg, skinke eller rester fra middagen.
Aftensmad er efter min mad-plan (rester gemmes, eller kommer til hønsemadammerne)
Mellemmad er boller, gnavegrønt, rosiner,  udskåret frugt og en kage skal der da også  bages.

INDKØBSSEDDEL:
Denne uge handler jeg en del varer i netto, da der er en del gode tilbud.(har skrevet N ved tilbud fra netto + R for tilbud i Rema)
Havregryn, sukker(N), hvedemel(R), rosiner(R) = 30-
7 L mælk, smøre-ost(N), marmelade, smør-produkt(N), gær(N), 2 x 10 æg(N) =100-
ca 4 kg Kartofler(R), gulerødder(N), hvidkål(R), løg(R), 3 porrer(R), 1 agurk,  =60-
Æbler(N),  appelsiner(2kg/10 kr i Rema) =25-
1 x hakket lever og spæk, 1 x hakket fars (N)(jeg bruger hakket kyllinge), 1  røget skinke/hamburgerryg(R) (ca 1 kg), 1 pk sild,  =100 –
Ialt cirka 315 kroner for  denne uges madplan til 2 voksne og 2 børn