Noget om jul


Lidt tanker om jul –
Nogle vil synes jeg er tidlig på den (måske FOR tidlig-andre vil synes det er sent)
Den kommer d. 24/12, uanset om vi er klar eller ej –
Det er en tanke som jeg egentligt godt kan lide, jeg synes at det er rart med nogle ting der er så faste, at selv en CORONA-virus ikke kan flytte den (ja, den kan lægge lidt hindringer for os),  men den kommer til tiden.

Så  JEG har fundet min ene gemmekasse (har 2 af denne slags) frem her til jul –
Det er en solid grøn papkasse af de store, og når de ikke bruges kan de klappes sammen og sættes så i klædeskabet.
Så  gik jeg igang med at rydde op i køkkenskabet , fandt jeg flere poser af forskelligt mel – indkøbt da der var tilbud både i netto og rema 1000 – så en af hver + 1 pose solsikkekerner & Hørfrø kom i kassen (selvfølgeligt bliver der tydet slutdato) – Derudover blev der lagt godbidder til katten (efter at 3 børn alle er voksne, er det familiens kæledægge OG den mest kræsne) – Kiks, havregryn, rødbeder, asier og rødkål kom også i + 2 kg kaffebønner og 1 pose te (vi drikker en del kaffe og maler selv bønnerne, om aftenen drikkes te).
Så var den faktisk fyldt og jeg fandt den næste kasse frem til senere – den bliver først fyldt i december med de mere fristende varer 😀 – det vil sige Juleknaset er købt MEN GEMT GODT, selv om vi er voksne sker det stadigt at EN siger “se hvad jeg har fundet!!!!”

Dem der kender mig, ved at jeg ikke er til store julefester – holder mere af at samle den tætte familie og hygge med dem stille og roligt – vi bliver 7-8 stykker det er til at overskue.
Hos de fleste lader det jo til at blive det almindeligeste i disse Coronatider –
Vi holder juleaften  stille og roligt med ribbenssteg, stegt medister og andesteg – der skal være de 3 slags ellers er det ifølge drengene forkert – herudover er der brunede kartofler, hvide kartofler, rødkål, og de franske ( dem der formet som julehjerter), her udover skal der naturligvis være brun sovs + ribsgele og denne aften er der ikke nogen grøntsager (det er kun jul 1 x året), HVIS der skal være grønt vælger jeg rosenkål, de smager fantastisk til den fede mad. – Desserten er selvfølgeligt Ris a la mande med kirsebærsovs.
Rester bruges til  julefrokost næste dag, sammen med sild, frikadeller,  hjemmelavet rullepølse, æg og rejer + ost, så  er det rigeligt til julefrokosten.
Jeg synes det er vigtigere at være sammen end antallet af retter juledag OG  ingen er i stand til at spise mere end 6-8 halve stykker smørebrød – derfor regner jeg også med ca 30 skiver brød  fordelt på 2 forskellige slags (det svarer til 1 rugbrød af mine hjemmebagte) + lidt hvedebrød (franskbrød) og lidt kiks til osten
Så med brød og pålæg pakket i mindre poser i fryseren er det nemt at tage op til dem der er der 2.juledag også

På denne måde bliver der også mindre spild og det der ligger og er frosset, kan jo altid bruges i løbet af Januar. Samtidigt har man muligheder for at bage brød og lave meget af maden i god tid.
Jeg tømmer 2 hylder/skuffer i  min fryser og så kommer der brød, og gær-klejner (norske klejner), dem spises der mange af her i huset på den ene hylde. Den anden fyldes med ribbenstege, and     og medister (den koger jeg inden den fryses). På hylden med kød lægges også færdige frikadeller i 2 størrelser, så skal de blot lunes til frokost.

Tidligere var julegaver et show for sig selv her i huset – vi gav ca 125 stk ikke store og dyre gaver allesammen, men det var et større arbejde at finde de mange gaver (jeg startede i midten af september). For 3 år siden efter at jeg havde været i en sygdomsperiode op til jul, valgte jeg at lave om på det, så der kun gives gaver til dem vi holder julen sammen med, samt nogle få andre, i alt er antallet nu nede på 14 gaver, det er mere overskueligt – Nogle vil måske give et  fast gavebeløb, men disse (lidt ligegyldige) bankoverførsler er jeg ikke tilhænger af. En gave der er tænkt over og er pakket pænt ind glæder både giveren og modtageren.

Når vi når slutningen af denne måned er jeg færdig med gaver og indkøb af den mad der kan holde sig – så mangler jeg kun “de sidste krampetrækninger” (den slags der skal købes  lige før jul) – I år bruger jeg alle kneb for ikke at skulle i butikker hele tiden (det har jeg opdaget at jeg sparer penge på) Ja,  jeg giver 29 kr for pakning osv. af mine varer i føtex, men det spares let ved at jeg ikke fristes til ekstra køb – så jeg bestiller hver 14.dag på føtex køb og hent service – den anden uge klares ved at supplere  lokalt.

Jeg synes ikke du skal gøre det samme som jeg (lister, lister og atter lister), men det er en metode der virker for mig – Jeg håber bare det måske kan være med til at du tænker over, HVAD der er vigtigt for din familie og gør det så med glæde – HVIS nogen synes det er sjovt med alle indkøb af mad og julevarer  efter den 20 december så skal de bare gøre det, JEG holder mig til min metode. ;-
Desværre virker julefilmenes metode ikke – Jeg har prøvet at gå ind i et supermarked med en tom vogn og så kom JEG, desværre ikke ud i den anden ende med julevarer og pølser i lange rækker og gaver pakket smukt ind med navne og det hele på – Nej, så nemt er det ikke her, her virker kun planlagte indkøb, hvis vi ikke begge skal stå højrøde i hovedet af frustrationer.

 Comment 0 Replies

Your Information