Hakkebøf med dampede grøntsager og brasede kartofler m. chili

HAKKEBØF:
Der formes 5 bøffer af 600 g magert hakket oksefars.
De vendes i  så lidt mel som muligt –
Steger i 2 spsk olie/smør vendes et par gange undervejs og krydres sidste gang de vendes.
1-2 løg skæres i skiver og steger med til sidst på panden.

DAMPEDE GRØNTSAGER:
2 store gulerødder i skiver
fennikel i strimler  1,5 dl
squash i små stykker 1,5 dl
spidskål i strimler  1,5 dl
Alt vendes i 1 tsk olie og tilsættes 1 dl vand og lidt tørret timian, salt og peber
Damper til det er mørt.

KARTOFLER:
Kogte  kartofler i skiver,
Kartoffelskiverne ristes i 2 spsk olie og krydres med knust chili.

Vi fik en salat til af revet rødbede og selleri der var vendt i græsk yoghurt og krydret med citronpeber.

IMG_2776

 

Medisterpølse, broccolitærte (mager) og kartofler.

STEGT MEDISTERPØLSE:

Her i huset koger vi medisterpølsen først:
læg den i kasserollen og dæk den med vand – det bringes i kog i 2 minutter,
læg låg på og tag den fra varmen med lad den trække i vandet 1 times tid.

Så tages pølsen op, tørres af og prikkes med en stegegaffel eller træpind på begge sider –
så revner den ikke – brunes på en varm pande i 1 spsk smør.

Kartofler skrælles og koges i saltet vand.

BROCCOLITÆRTE (mager)
Denne opskrift er en jeg fik af VÆGTKONSULENTERNE for 4 år siden da jeg selv skulle tabe mig, da den har været offentliggjort i ugeblade kan vi godt bruge den her:

150 g let mayonaise og 150 g hvedemel  røres sammen og æltes lidt til sidst.
Dejen presses ud i en tærteform (behøver ikke at rulle den ud-pres den bare ud og glat den) dejen er meget nem at arbejde med – kan også bruges til en  tærtebund til frugttærte.
Broccoli(fra i går) lægges på og
3 æg piskes med 3 spsk græsk yoghurt –
æggene hældes på tærten og bages 30-45 minutter ved 190 grder
Vægtkonsulenternes portion  er 30 g hvedemel + 30 g let-mayo
Altså kan man spise 1/5 af denne portion – spise 1 stk pølse – spise 2-3 kartofler – og jeg spiser af “salatpynten” (det gør min mand faktisk også)

IMG_2775

 

Sugo a la Berit

Sugo a la Berit:

Grøntsager her løg, hvidløg, gulerødder et par små pastinak og lidt fennikel  (kunne være et stykke selleri) , ialt godt 1 L – 1,5 L skåret og revet grønt +
2 poser frosne tomater (er der mange i drivhuset, grovhakker jeg dem og fryser ned ) Her kunne man bruge dåsetomater(2 dåser) – men friske smager altså godt, selv om de har været frosne.
500 g magert oksefars
1/4 flaske rødvin (resten nydes til maden) eller vand
salt, peber og frisk basilikum
olie

Alle grøntsager skæres småt ud eller  rives –
lidt olie  (1-2 spsk) hældes i en gryde og løgene brunes –
kødet tilsættes og brunes godt –
grøntsagerne  kommer i og der tilsættes langsomt rødvinen – eller vand 🙂
Tomaterne til sidst –
Nu småsnurrer det 1/2 -2 1/2 time – kan godt nøjes med 1/2 time,men der sker noget magisk ved lang simretid – GRØNTSAGERNE FORSVINDER,  så slukker jeg og deler det i bøtterne, så varmer jeg den portion vi skal bruge.
NÅR det snurrer længe, opsuger kødet saften fra grøntsager og rødvinen, grøntsagerne koger ud og skaber den specielle konsistens og smag som en SUGO skal have –
denne portion gav godt 2 L Sugo, vi spiste 1/3 og resten blev fordelt i 2 bøtter til fryseren.
Den ene skal jeg bruge til empenadas senere på ugen – den sidste bøtter ligger til en dag jeg skal bruge kødsovs 😉 – og i de tre portioner er der kun tilsat 1-2 spsk olie.

Serveres med pasta og kogt broccoli (husk skræl stilkene og kog dem med) –
Hvis der spises en pæn portion broccoli, mindre pasta (evt fuldkorn) og passende mængde “sugo” er det faktisk sundt og IKKE fedt.

Det første billede er de grøntsager der kom i + mine frosne tomater. – kunne være alle andre rodfrugter og tomaterne kan være 2 dåser med tomater put bare meget SMÅT-snittet spidskål i det kommer til at ligne løg.
Det andet er den færdige ret.

IMG_2773 IMG_2774

mad-plan for uge 37

Denne uge er tilegnet alle dem der gerne vil spare lidt på fedtet inklusive MIG,
kåle og et salatblad – så får man lyst til det sunde valg.
JEG er ikke tilhænger af faste kure med afmålt mad – de fleste jeg kender falder lynhurtigt tilbage til gamle vaner efter 4-6 uger på kur. Jeg tror på at man skal starte i hjernen Man skal være bevidst om at man vil tabe sig og have det for øje hele tiden – alt er et valg – og man skal blive god til at tage de sunde valg – de fleste ved hvad der er sundt og hvad der er usundt. Samtidigt skal man blive bevidst om at når man vælger noget usundt er det OK – det er hyppigheden og mængden der måske ikke er ok.
Det næste er øje,næse og mund, vi spiser med alle sanser – lav maden anret den pænt – brug pæne skåle.
vi spise sammen her i huset, hælder maden op i skåle  og tænder lys på bordet – Kur eller ej, vi spiser samme slags mad her i huset – mængden vi spiser er bare forskellig.
Vi ææææælsker dessert og det er faktisk en god måde at få den frugt der tit( her i huset) glemmes + ekstra protein (græsk yoghurt med vanille og sødemiddel)
De fleste grillfester er nok  ved at være overstået nu. -det er  jo ikke kødet og salaten der er problemet, men mere dressing og det man drikker til der er tomme kalorier. Desuden synes mange ofte at der hører en fantastisk dessert til – ovenpå den sunde grilmad – 😉
Der vælger vi her i huset en frisk frugtsalat + creme eller flødeskum ved siden af – Så er der mulighed for et sundt valg  også.
Efteråret er på vej ,selv om det forhåbentligt stadigt er  lunt i vejret – min mand og jeg har nu indrettet drivhuset så vi kan sidde der, når det blæser mest.
Vi regner da med at vi endnu  kan få nogle smukke ture på cykel også medbringende et tæppe, termokanden og hjemmebagte boller eller kage.
Suppe synes jeg er vintermad, men det varer ikke længe før denne varmende middagsret vil snige sig ind næsten hver uge (gerne for mig)

MANDAG______________Pasta med kødsovs (kogt broccoli)

TIRSDAG______________Broccolitærte m. medisterpølse og kartofler

ONSDAG_______________Hakkebøf , kogte grøntsager / brasede kartofler

TORSDAG______________Empanadas og råkostsalat

FREDAG_______________Grøntsagssuppe eller  empenadas fra i går

LØRDAG_______________Små farsbrød m bacon, pasta og bagte grøntsager

SØNDAG_______________Røget skinke og “fløde”kartofler

Forloren hare m salat, pommes frites og dressing

Når jeg laver forloren hare kan vi altid kun spise det halve, så fryses resten ned til senere.
Så i dag var der nem mad – Haren varmes mens resten laves.

Den forlorne hare var 1/2 jeg havde i fryseren –
Den blev tøet op og skåret i skiver –
så smører jeg den med LIDT smør og pakker den tæt i bagepapir –
Ind i en kold ovn og sæt ovnen på 190grader –
når ovnen når de 190 grader får den 1 kvarter –
Så er den varm og bliver i sin indpakning til der bliver anrettet

 

Her er opskriften på haren, hvis man starter forfra.
500 g oksefars, 2 dl rasp, 1,5 dl mælk, 1 æg, salt og peber (der skal en del salt og peber i) – jeg tilsætter 1 tsk  stødt ingefær, det smager godt i fars.
Alt æltes sammen til et fast brød og der lægges bacon på –
hæld 1,5 dl vand ved og – i ovnen ved 200 grader i 50 minutter.

Den blev serveret med pommes frites og krøl-salat med resten af råkosten fra i går, ribsgele og dressing.IMG_2771

Dressingen:
creme fraiche rørt med KARRY-MANGO dressing fra HEINZ – det giver en god karry-sennep smag som vi godt kan lide, andre produkter kan også bruges (vælg den smag man kan lide)

 

Snitzel med stegte grøntsager, råkost og Røsti

I dag skulle der grønt på bordet – havde jeg bestemt.

Jeg startede med en
RÅKOST-salat:
af fintsnittet junglekål (ny sort i netto)
Groft revet gulerod
Rosiner der blev lagt i blød i appelsinjuice (rosiner kan være ret tørre)

Jeg fortsatte med
STEGTE GRØNTSAGER:
Et stykke fennikel i tynde strimler (ca 2 dl)
Et stykke squash i tern (ca 2 dl)
Nogle blomkålsbuketter  (ca 2 dl) skåret MEGET små, ellers bliver de ikke møre
Fennikel og blomkål svitses  i halvt olie/smør, så de BEGYNDER at blive lyse på kanterne, squash tilsættes og det steger til det er mørt med bid –
Krydres med salt peber og tørrede “provence-krydderi”

Jeg stegte 2 frosne snitzler  i halvt olie/smør
Jeg køber dem i ALDI  i poser med 1 kg – de er løsfrosne og rigtig gode.
på min store pande kan jeg så stege Røsti (også fra fryseren) ude i kanten.

IMG_2768

Laksepate af røget laks

I dag fik vi en forret, det gør vi ikke så tit, men det var regnvejr, så jeg valgte at prøve nogle nye opskrifter med min mand og jeg som prøveklude 😉
Den ER godkendt.

1 pakke lakserester fra ALDI kom i blenderen med 1/2 dl mayonaise og 1/2 dl creme-fraishe
det fik en”ordentlig køretur” –
2 blade husblas blev smeltet direkte i lidt varm limesaft –
Det hældes i laksen under kraftig omrøring –
Hældes i en lille form og sættes i køleskab (jeg brugte en lille leverpostejsform) –
Skæres i tynde skiver og pyntes pænt –
Her blev den serveret med 2 snitter af ristet grovtoast.

IMG_2767 2

Tærtebund af kold risengrød fra 1868

Tærtebund af kold risengrød
1 tallerkenfuld kold risengrød
6 æg – Jeg brugte kun 4 store landæg, æggene var ikke så store den gang har jeg fået at vide af en fra et museum – de brugte heller ikke hvidt sukker så ødselt som i dag 🙂
60 g  smør
Hakkede nødder eller mandler
Grøden røres med 1 spsk vanillesukker og æggeblommerne og det smeltede smør røres i –
Hakkede nødder eller mandler  kommes i.
Æggehviderne piskes stive og vendes i .
Dejen kommes i et fad og bages i ovnen ved  glødeild (175°C )i 40-45 min.
Temperaturen har jeg skrevet til i parentes, den passer i min ovn.
Jeg brugte en lille bradepande med bagepapir – det fandtes ikke i 1868 😉
Vanillesukker er noget jeg har tilvalgt, det var der ikke i originalen

Jeg delte den i 8 trekanter, og har frosset 6 stykker ned.
De 2 blev brugt til bund i vores dessert –
Først blev der lagt 2 kugler god is.
Pyntet med tynde melonskiver og dampede hindbær.

IMG_2766 IMG_2770

Risengrød i dampkoger

Risengrød er nemt på min måde og passer sig selv.

Det er nemt, tager en time, men der skal ikke passes gryde og røres, det passer sig selv –
DET KAN JEG LIDE.  😉

Dampkogeren samles og der hældes vand i til MAX-stregen –
Så hældes der 1 l mælk i beholderen og 300g grødris –
det er mere end normalt men det skal der i dampkogeren hvis man ikke vil have en tynd grød, OG det vil jeg ikke – min skal være hvid, tæt og tyk.
Låget lægges på og ledningen sættes i , der tændes og skrues op på 60minutter –
Sådan bruges min dampkoger – den er gammel – 15 år tror jeg – en braun
IMG_2759
I dag laves de fiksere modeller –
men min virker og er driftsikker –
det vil være dumt og ødselt at skifte den ud
Tilsidst røres der en gang i grøden, hvis man synes kan den få 5-10 minutter til.
Pas på når låget åbnes, der kommer varm damp ud (ikke for børn).
Vi vælger at tage en bolle med ost til aftenkaffen –
men vidste sønnen (han væmmes ved grød) ikke var hjemme derfor var der mulighed for grød-dag <3
IMG_2758

 

Sunde frikadeller med rødbedesalat og kartofler

Disse frikadeller er en opskrift jeg bruger når nålen på badevægten drejer den forkerte vej 😉

450 g magert flæskefars
225-300 g revet grøntsager (her 1 stor gulerod, 1 stort løg og 1 pastinak – ca 230g renset vægt)
2-3 æg (jeg brugte 3 stk)
3 spsk hvedemel (jeg holder den ene spsk tilbage for kan farsen hvile 1 time er den unødvendig)
salt og peber (mere end man tror)

Det hele røres GRUNDIGT og farsen bliver bedre af at stå

Steger i 1/2 olie/smør – lad dem danne skorpe (lysbrun) skru så ned på halvt blus
Lad ikke dem stå på panden og være færdige FORDI HER SUGER DE FEDTSTOF
En anden mulighed er at stege/bage dem på bagepapir i ovnen Ca 35 minutter på 200grader vend dem undervejs,
Sønnen synes de skal være stegte på panden – så varmer jeg 1 tsk olie på en pande og vender dem i den varme olie inden servering – så er alle tilfredse.

Rødbedesalat:
hakket rødbede, hakket fennikel, hakket syrligt æble – lige meget af hver (finthakket),
blandes med græsk yoghurt, smagt til med salt, peber og en spsk rødbedeeddike.
bliver bedre i morgen

Serveres med kartofler og evt kogt blomkål (sprang vi over) 🙂

IMG_2756