Chevapcici (okseruller),pasta og tomatsovs

Chevapcici er små krydrede okseruller, alle unge ELSKER dem.
DE købes frosne (jeg har købt mine i Lidl), de skal bare tages fra fryseren og steges mens de rystes på en pande, så sætter jeg dem i ovnen og holder dem varme, mens tilbehøret bliver færdigt.

Pastaskruer koges efter anvisning på posen, da der er stor forskel på de forskellige produkter, 3 minutter er meget på pasta – mine økologiske skal have 9 minutter.

Tomatsovsen er ofte et glas færdigtkøbt vi smager til og varmer op – men i dag var den hjemmelavet og den blev god:
Jeg startede med at tage de tomater der var lidt “trætte”- der var en blanding af cherrytomater og en kæmpetomat. – De blev hakket – ligeledes hakkede jeg et løg og 2 fed hvidløg.
Lidt olie blev varmet op i kasserollen, det hele tilsættes med 2 tsk herbes de provence (franske blandede krydderier fra glas), der tilsættes 1 dl vand og tomatpasta fra tube (ca 60 g- lidt mere end 1/4 tube)
Disse tuber kan fås i mange supermarkeder, men den jeg køber i Lidl er rigtig god og billigere end 3 dåser koncentrat. Da jeg tit bruger lidt til dressing eller lignende er det billigere end at bruge dåser.
Koges godt igennem og smages til med salt, peber og honning (sødme er godt til tomat) 😉

Første billede er det jeg kom i tomatsovsen,
Andet billede er ved serveringen 🙂

IMG_2582 IMG_2584

 

“Torsk i øldej” m pommesfrites og råkost

Torsk i øldej er rene torskestykker i en dej, jeg kalder dem luksus-fiskepinde 😉

Det er reelle stykker torsk, skåret i stave og de smagte godt.
De var fleget i kødet som torsk skal være, modsat de såkaldte fiskepinde, der efter min mening intet har med fisk at gøre.

Stykkerne kunne laves i ovnen eller i friture.
Da vi skulle have pommes frites til (og dem kan jeg bedst lide friturestegt)
skulle frituren i brug alligevel – så jeg startede med fiskestykkerne og lagde dem på et fad så de kunne holdes varme  ved svag varme i ovnen, mens jeg kogte pommes frites

Vi fik tomater skåret i både, drysset med thai-basilikum

Råkosten var sønnens yndlingssalat – gulerødder, æbler og lyse store rosiner,
blot dryppet med citron (han kan spise “bjerge”), der er vi glad for køkkenmaskinen.

IMG_2581

Hakkebøf med løg, bådkartofler og grøntsager

HAKKEBØF M. LØG:

Hakkebøf har jeg lavet før og opskriften er på dette link  😉
I dag lavede jeg bløde løg men ikke sovs (vi skal jo ikke have kogte kartofler, så behøver vi det ikke)

Hakkebøf med bløde løg

———————————–

BÅDKARTOFLER:

Båd-kartoflerne var i dag en pose fra frost, vi har været i haven og plante da vi håber på en regnbyge i aften.
De tilberedes i ovnen efter anvisningen på posen (der er lidt forskel på temp og tid)

————————————-

KOGTE GRØNTSAGER:

Gulerødder ordnes og skæres ud, koger næsten møre i så lidt vand som muligt,
til sidst  var det planen at jeg ville hælde  en kop ærter ud over gulerødderne.
De ærter blev til et par forårsløg 2 stilke bladselleri og lidt sukkerærter – FORDI de var i grøntsagsskuffen og forårsløg og sukkerærterne var en rest der gerne måtte bruges 😉

—————————————

IMG_2580

Kyllingegryde med spaghetti og chilibrød

KYLLINGEGRYDE:

Vi  starter med at sætte en pakke pulled chicken over i vandbad i et kvarter,
tage den op og åbne den ud i et fad (vi skal bruge lagen også).
træk kødet fra hinanden med et par gafler.
1 stort hakket løg svitses i en lille smule olie og tilsættes 2 spsk paprika (hvis den er stærk – kun det halve).
Kødet OG lagen tilsættes, det varmes godt igennem med en lille smule madlavningsfløde og smages til med salt og peber.
Jeg pyntede med lidt hakket krydderurter fra drivhuset 😉

—————————————————-

Spaghetti koges efter pakningen i rigeligt saltet vand i  ca 12 minutter.

——————————————————

CHILIBRØD:

Chilibrød smager godt til pastaretter.
Det er skiver af lyst brød der pensles med lidt chiliolie (min er stærk, så jeg blander den med neutral olie).
Derefter ristes brødet på en stegepande (MÅ ikke blive branket kun gyldent)

——————————————————IMG_2577

Madplan for uge 19

Mandag…………………..Kylling m. spaghetti

Tirsdag……………………Hakkebøf og dampede grøntsager og bådkartofler.

Onsdag……………………Torsk med ris og råkost

Torsdag…………………..Chevapcici (små krydrede okseruller), Pastaskruer.

Fredag……………………Brændende kærlighed, med mos og råkost.

Lørdag……………………Krebinetter med kartofler og ærter

Søndag……………………Pølsehorn med salat

Stegte pølser i bacon, kartofler og råkost

STEGTE PØLSER:

3 kæmpepølser, mine vejede 580 g ialt, blev omviklet med en pakke bacon og stegt på panden – tages af og anrettes med kogte kartofler.

De kunne også være skåret i skrå skiver og stegt sammen med bacon, men i dag valgte vi at få dem hele.

———————————-

RÅKOST:

4 gulerødder og 2 store æbler skrælles og rives, sønnen gjorde det på den elektriske køkkenmaskine, så gik det stærkt – og bruges der maskiner i køkkenet er det meget lettere at få hjælp i køkkenet her i huset 😉
Dryppes med citron

————————————–

Vi lavede en mager persillesovs af kogevand fra kartofler, 2 spsk hvedemel, hakket persille og lidt letmælk.
Smages til med salt og peber.

—————————————-

Vi fik jordbær til dessert – de spanske er ikke dyre nu <3

—————————————-

 

IMG_2576

“ølkage/brød”

Ølkagen her er en gammel opskrift, har egentligt fået den af min søster.
Den dufter fantastisk godt af krydderierne fra det BRUNE bagepulver.
Hendes drenge har altid kunnet lide den og min egen søn elsker den med koldt smør, MEN DEN SKAL VÆRE KOLD. Man skal have tålmodighed til næste dag.

Kagen er fedtfattig , helt uden tilsat fedt, æg og mælk – kan også bages med glutenfri lys melblanding (fås i super best) – så den kan bruges af en del allergikere.

Den er nem:

500 g hvedemel (eller melblanding)
4oo g brun farin
1 brev BRUNT bagepulver (bruges til bl a. søsterkage)
1/2 l almindeligt øl (eller hvidtøl)

De tørre ting blandes grundigt
og øllen tilsættes, der røres grundigt så alt er rørt til en blød dej.
hældes i en kageform (her en lille bradepande)

Bages ved 190 grader i ca 1 time, min var ikke så høj, den bagte i 40 minutter.
brug bagepapir – vend den ud, og lad den køle af før du fjerner papiret –
skal trække til næste dag før den skæres i  skiver og spises med koldt smør.

Her er billede af kagen, og en smags-prøve til mig 😉 , ser ikke ud af meget, men prøv en gang.

IMG_2575

Snitzler, båd-kartofler og salat – jordbær til dessert

SNITZLER:

Snitzlerne var skinkesnitzler der var købt panerede, skulle blot steges i halvt olie/halvt smør.
Så får de let en lys gylden og lidt sprød overflade 🙂
Serveres med citron, peberrod og kapers (springer vi over),
citronen var i dag presset citron fra flaske da jeg ikke havde en frisk.
Nogen vil mene at citronen kan springes over, men et par dråber eller 4-5 stk, tager den lidt fede smag som panerede ting ofte har.:)

——————————————–

SALAT:

salaten var blandet salat med tomat, agurk og sukkerærter der var snittet
citron forsigtigt på toppen

———————————————-

BÅDKARTOFLER:

Det er årstiden til at bruge frosne kartoffeltyper, der er mange og det kan give lidt variation.
De gamle kartofler er kedelige nu og de nye er ikke kommet endnu og når de gør er de MEGA-DYRE.
Så vi får tit de frosne typer – de unge mennesker synes det er en svir 😉

Følg blot vejledningen på posen

——————————————

Vi fik spanske jordbær til dessert – de danske er dyre endnu 😉

——————————————-

IMG_2574

Frikadeller med små kartoffeltærter og bulgursalat

FRIKADELLER:

Jeg brugte min vanlige opskrift,
lavede af 500 g flæskefars og der blev 12 frikadeller . https://billigeopskrifter.dk/frikadeller-til-fryseren/362

——————————————

BULGURSALAT:

En rest bulgur (fra i går) blandes med en lille smule Ice-Berg-salat (det giver sprødhed), det hvide af 2 forårsløg der hakkes (det grønne skæres som purløg til pynt), 3 små gulerødder der skrælles og strimles med kartoffelskrælleren til lange tynde bånd.
Dressing til overhældning bestod af 3 spsk citronsaft og lidt flydende honning, der røres sammen (skal være lidt syrlig/frisk, men ikke SUR)
Blandes og pyntes med det grønne fra forårsløgene.

———————————————————

KARTOFFELTÆRTER:

Kartoffeltærterne laves af butterdej købt i plader.
De blev halveret og smurt med æg –
Så blev der lagt et fyld på og de blev bagt ved 190 grader i ca 30 minutter.

Mit kartoffelfyld var nogle skrællede kartofler (ca 6 mellemstore) sliced i TYNDE skiver og 1 hakket løg. Begge dele blev stegt lidt gennemsigtige i lidt smør/olie. Til sidst smages til med salt og peber. Der blev brugt ca 3 spsk fyld til hver.

Næste gang tror jeg at jeg vil lave dem med kogte kartofler og karameliserede løg, for at opnå en mere koncentreret smag – men gode blev de skam

———————————————————IMG_2573

“Asiatiske” grøntsager, bulgur og pølsehorn

ASIATISKE GRØNTSAGER:

Jeg brugte 1/2 bakke slikærter, 4 forårsløg, 1 rød snackpeber og 5 små nye italienske gulerødder.
Grøntsager blev snittet i lange tynde strimler, forårsløg i stor skrå snitter så der blev lidt længde på dem, ærterne gjorde jeg intet ved.
Lidt olie varmes på panden og grøntsagerne svitses, der tilsættes 3 spsk sød chilisovs og 1/2 dl vand.
Heri damper det hele mørt.
Grøntsagerne tages op og  væden blev kogt ind med 1 1/2 dl piskefløde.

————————————————

Bulgur serveres og koges i 8 – 10 minutter som ris
De har efter min mening mere smag og bid end hvide ris.

————————————————-

Normalt ville jeg have stegt noget sprødt bacon, men da jeg i dag havde bagt pølsehorn var det nærliggende at bruge et par af dem

————————————————–

IMG_2569