Græskar/Squash-suppe

2squash/1mindre græskar skrællet og skåret i mindre stykker (squash behøver ikke skrælles)
1 stort løg
1-2 fed hvidløg (kan udelades)
1 tsk karry, salt, peber og 1/2 tsk chiliflager
2 dl vand
evt lidt minimælk

Alt skæres i stykker og koges godt mørt –
det blendes eller køres igennem en si –
det koges op og smages til(den må godt smage af noget) og tilsættes evt lidt mælk –
Serveres med brød og evt ris der tilsættes til sidst

Madplan for uge 30 (26/7 – 1/8)

I denne uge starter jeg i weekenden et nyt projekt = billig mad, hvor det HVIS man gør en lille indsats er muligt at tabe sig lidt også.
JEG er frygteligt priviligeret- er førtidspensionist OG manden og jeg (er bedst til at få gode ideer) har dyrket haven, så der kan tages en del derude, da vi desuden har 4 hønsemadammer i baghaven, er der også friske æg.
Har man muligheden kan der spares en del penge, men det kræver naturligvis at man har et stykke jord og laver et stykke arbejde – Vi har ca 1/4 af vores have udlagt til køkkenhave og det er ikke et stort stykke – Her i august er det for alvor høst og vi glæder os over at kunne plukke en frisk agurk og et par tomater, med et par radiser og friskogte æg er det den frokost vi bedst kan lide – ja i øjeblikket er 1/2 lille bagt spaghettisquash med lidt tomatsovs et hit til frokost 🙂
Mine mad-planer kan sagtens følges selv om man ikke har køkkenhave, men det gør det jo bestemt endnu billigere –
Tror at vi sparer cirka 100 kr om ugen i den periode hvor der kan tages i haven, og det gør vi fra nu af og frem til engang sidst i januar – så er de sidste løg, kartofler, græskar, selleri og porrer spist.
Frugt har vi ikke meget af, men her hvor vi bor (Sakskøbing) er der mulighed for at købe en ordentlig kvalitet til en ordentlig pris – Den frugt jeg har, ordner jeg, fryser og sylter til marmelade løbende)

Mandag…….Pasta & tomatsovs m veggie-kød (vegetar)

Tirsdag……??????????? vi skal ud at køre så ved ikke hvad vi når (måske brød)

Onsdag…….Forloren hare m kartofler og ovnstegte grøntsager (oksekød)

Torsdag……Squash-deller m brasede kartofler og revet gulerod (vegetar)

Fredag…….Karrygryde m. ris (vegetarkød)

Lørdag…….Kyllingesalat m. æg og crutoner/brød (kylling)

Søndag…….Maskeret blomkål m rejer og grønt (fisk)

Så lægger vi blødt ud med weekenden i det nye projekt – det er 2 retter der er overkommelige både i pris og arbejde – og de er dejlig sommeragtige.

LØRDAG kan man koge æggene smilende eller lave spejlæg alt efter hvad man bedst kan lide –
SØNDAG koges et blomkålshovede (1/2 hvis det er stort, JEG bruger 1/2) og det maskeres/dækkes med en dressing og 1 lille bæger rejer, tomater samt noget grønt.

Madplan for uge 29 (19/7 – 25/7)

NU er der squash, spaghettisquash og græskar – selvfølgeligt skal der gemmes græskar til vinteren men de små hokkaido-græskar er nu lækre, så et par små bruges til en græskarsuppe.
Der er pænt mange agurker – tomater begynder meget småt at modne, men om 14 dage så bliver der mange –
Vores Hønsemadammer er i sommerhumør og det bliver til en del æg nu (de får også meget grønt fra haven) –
Det er den tid på året hvor man kan se at arbejdet i haven betaler sig –
Da det er første år vi forsøger at dyrke haven så målrettet, er der naturligvis en masse som skal laves anderledes næste år – Man får hele tiden nye ideer OG man lærer af sine fejl 🙂
Der er altså ikke tale om en stor have, men en ganske almindelig have til et en-familieshus – ca 1/4 af grunden er bebygget (hus, baghus, værksted osv) – 1/4 er indkørsel og hønsehus + gård – 1/4 er græsplæne og overdækning der bruges til terrasse – den sidste 1/4 er så vores køkkenhave (sådan cirka) – Vi har lavet nogle højbede af brædder (240 x 80cm) disse har gjort det meget nemmere at fjerne ukrudt osv. – dem skal der laves flere af senere på sæsonen, så de er parate til næste år – vi fylder dem så her i efteråret med kompost (ca 1/3 op) og jord ovenpå. – Bedene vil falde noget sammen, men de efterfyldes med jord til foråret.
Vi køber planter færdige (sår kun nogle enkelte for sjov) – dem vi køber er fine kraftige planter og vi køber dem vi har brug for – ikke flere.

Mandag….Røræg m grøntsager

Tirsdag…Kyllingesnitzler m pasta

Onsdag….Medisterpølse

Torsdag…Stegt fisk (ser hvad jeg kan få hos fiskehandleren)

Fredag….Græskarsuppe

Lørdag….Kyllingesalat (fra hello fresh)

Søndag….Krydrede Linser m kokosris (fra hello fresh)

I denne uge magler jeg fisk (torsdag) og noget kylling (lørdag) –
resten har jeg i fryseren og i haven – Der er så også snart ryddet op i min fryser (ligger lidt som jeg tror jeg vil bruge i næste uge, derefter er der faktisk kun 1 pakke koteletter og noget fars som jeg vil tage løbende.

Madplan for uge 28 (12/7 – 18/7)

Denne uge er en rigtig sommeruge (madmæssigt) om så vejret arter sig, det er altså nemmest at se bagefter – men som regel kommer der da nogle gode dage også – så vi vedtager at det er højsommer 🙂
Vi har ferie, vi passer ikke hund og den yngste søn er i København til fredag – så vi tager et par ture i denne uge og desuden skal vores havehus rydes op inden vi skal til at gemme væk i det igen.
Vi skal have ordnet en del i haven og nu begynder frugt og grønt også at komme, så der skal ordnes en del og marmelade plejer vi at koge en del af.
I år vil jeg have sat en opbevaringsreol op i vores haveskur – Jeg har flere sorter af græskar og squash og hvis det går, som jeg håber, bliver der en del til vinteropbevaring – så der er indkøbt en stålreol og derpå skal stå nogle mindre flamingokasser beregnet til opbevaring, så det kan sorteres. Der skulle gerne blive plads til nogle frugtkasser også, da vi har nemt ved at få frisk frugt.
Meningen er så at jeg dækker kasserne med låg og tæpper HVIS der kommer en periode med lidt mere frost til vinter – men græskar skulle da kunne holde ind i det nye år på den måde.

Mandag…….Jordbær-Koldskål m kammerjunker (så tager vi en ostemad senere)

Tirsdag……Grøntsagsbix m spejlæg Vegetar

Onsdag…….Snitzel m pommesfrites Kød

Torsdag……Vi laver noget af de friske grøntsager der er i haven Veggetar

Fredag…….Vi skal grille hos den ældste søn – der bliver også en salat + veggiepølser +/- kød

Lørdag…….Rugbrød m fiskefilet, sild, æg og rejer + ost fisk

Søndag…….Nybagte Boller m pålæg, ost og syltetøj

Madplan for uge 27 (5-7 / 11-7)

Nå så er det sommer her hos os – vi er tilbage (meget småt efter det sidste halve år med rigtig meget sygdom) – vi troede det vendte hele tiden MEN nu ser det ud til at det lykkes, så nu må vi videre.
Jeg skal tage den med ro (hvilket ikke er min spidskompetance) –
Jeg har lavet en madplan der opfylder de mål jeg har sat for min mad:

1…. Der skal være grøntsager og selv om det ikke lige står der vil der være grønt hver dag, men det bestemmes af hvad der efterhånden er at hente i haven eller hos min “grøntsags-pusher”.

2…. Der skal være: Vegetariske dage, 1 dag med kylling, Mindst 1 dag med fisk + 1 dag med kød

3…. Det skal være økonomisk at lave og må meget gerne indeholde så mange friske råvarer som muligt,
jeg ved at hvis man køber de frugter og grøntsager der er i sæson lige nu er det også billigst.
Jeg har mulighed for at handle i nogle grøntsagsboder, hvilket jeg udnytter.

4….. Maden skal som udgangspunkt være rimelig sund (men vi er ikke fanatiske på nogen måde)

5….. Ofte bager jeg brød selv eller køber “to good to go” – I det seneste stykke tid er det dog blevet afløst af at bage 1 brød i bagemaskinen – det er nemt (manden kan også bage) og de mel-blandinger de har hos LIDL er vores favorit, men vi har absolut ikke prøvet alle.

Vi skal da lidt i haven ind i mellem – der er hele tiden ukrudt der vokser og græs der skal slås, men det er nu mest min mands job – Jeg ordner dog drivhuset og nu er der gang i det – desuden er der mange kartofler, squash og løg i haven – krydderurter har været der meget længe, men inden længe kan jeg tage de første bladbeder og rødbeder. Jeg har en del spinat der kan plukkes blade af, selv om jeg har måtte så om da det har været alt for tørt – Det ser ud til at der kan komme en del sveskeblommer og hasselnødder, men der kan ske meget endnu inden det bliver tid for høst 🙂

MANDAG:…….Kyllingebryst m bacon m. katoffelsalat og en grøn salat (kylling)

TIRSDAG:……Pasta m sauterede flageoletbønner m flute (vegetar – pastaret)

ONSDAG:…….Røget makrel m kold kartoffelsalat (fra mandag) (fisk)

TORSDAG:……Ribbenssteg, kartofler og rødkål (kød)

FREDAG:…….Majsfrikadeller m ærter og gulerødder (vegetar)

LØRDAG:…….Lasagne (vegetar-kød) (vegetarudgave)

SØNDAG:…….Æggekage m purløg og stegte aubergineskiver (Æg fra baghaven)

Jeg har brug for en del tørvarer (mel, havregryn osv), ellers mangler jeg røget makrel og 1 ribbensteg, som vanligt skal jeg have mælk og ost, ellers har jeg hvad der skal bruges.
Jeg trænger til at få ryddet op i mit køkkenskab så jeg bruger det jeg finder, før der købes ind.

madplan for uge 26 (28-6 / 4-7)

Så fik børnene skoleferie og vejret er da heldigvis OK – mange vil gerne lave lidt andre ting end vi er vant til, så hvad med at pakke en picnic-kurv, om så det bliver picnic i skoven, stranden eller baghaven er sådan set ligegyldig (børn vil elske en madkurv, der kan indtages på et tæppe (vi har et strandtelt til børnene og et soppebasin inden for rækkevidde, så går det ikke helt galt) – dem der så har lyst kan spise ved havebordet og nyde et glas vin til – Selvfølgeligt kan kurven bruges til HVIS man skal ud og besøge en af landets attraktioner – Det der gør at det bliver en god kurv er at tingene er til at spise med evt en serviet eller tallerkner, kniv og gaffel af bambus – læg nogle søde servietter i og HUSK salt, peber osv + 1 SKRALDEPOSE.

Mandag:……Hjemmebagt pizza her laves -/+ kød

Tirsdag:…..Frikadeller m rødkål + kold kartoffelsalat (laver så der også er til i morgen

Onsdag:……Vi laver Picnic-kurv – Rejer, Æg, Tomat, Agurk, Pølsehorn og små flade fyldte boller, Små frikadeller og 1 skål kartoffelsalat, 1 boks med salat + 1 boks med frisk frugt udskåret i passende stykker –
Når jeg skal bage, bager jeg flere end vi skal bruge – så lægges der i fryseren til en anden dag.
et par stykker af hver slags pr mand + lidt af det øvrige skulle være nok. JEG læger det halve af pølsehorn og de flade boller (ca 1 af hver slags/mand)i en pose til om eftermiddagen (man bliver sulten i frisk luft)
Her kan man vælge at spise minus kød.

Torsdag:…..Stegt flæsk og persillesovs

Fredag:……Kyllinge-bryst og evt gode pølser m salat, pasta og flute (måske er det vejr til at tænde grillen

Lørdag:……Fisk, (måske røget makrel – smager godt på grill m grillede grøntsager)

Søndag:……Vi har endnu en fødselsdag – så der laves ikke mad.

madplan for uge 25 (21/6-27/6)

Mine +/- betyder, der er med kød + en vegetarisk udgave af retten (her forårsruller fredag)

Mandag……Majsfrikadeller m nudler og sur/sød sovs……………Grønt

Tirsdag…..Lakse-wok m små tomater og peberfrugt………………Fisk

Onsdag……Millionbøf, kartoffelmos og revet gulerod…………..Kød
evt. fuldkornsnudler til sønnen)

Torsdag…..Shaksuka m aubergine (en afrikansk ret)…………….Grønt

Fredag……Forårsruller (også med grøntsager) + fuldkornsnudler…+/-
Salat og flute til

Lørdag……Fiskefrikadeller m asparges og nye kartofler………..Fisk

Søndag……Dem der vil have mad finder på noget (manden og jeg er til fødselsdag) og vi laver derfor ikke mad, men der er altid æg og rejer + hvad man kan finde i køleskabet.

Madplan for uge 24

Denne uge burde der være lidt mere ro på – min mand og jeg er begge færdigvaccineret og der er ikke så mange ting vi skal i denne uge.
Vi trænger også snart til at komme tilbage til vores egen rytme igen – Jeg har haft en del sygdom her under coronaen – Nogen gange skidt, andre gange noget bedre, så vi håber på at det nu går rask fremad.
I denne uge skal vi have muslinger – de smager godt og væden derfra er rigtig god at dyppe et godt flute i –
Muslinger er faktisk ikke så dyre og det giver variation i madplanerne at vælge noget andet en gang imellem.
Yum-Yum suppen er fra frost og er en krydret suppe der med brød til mætter godt, så jeg bager et brød med friske krydderurter.
Fiskefrikadellerne fredag laves af tun fra dåse, de er meget børnevenlige og derfor gode til de familier der ikke er så fiskeglade som os.
Ellers bruger vi hvad der er i fryseren og hvad jeg kan få af friske grøntsager + der er så småt begyndt at være lidt i haven vi kan bruge (salat, babyspinat masser af krydderurter + rabarber)

Mandag……Muslinger med flute og salat——————————Fisk/skaldyr

Tirsdag…..Pasta m ovnstegte tomater og små frikadeller————–Kød

Onsdag……Yum-Yum Suppe fra fryseren m friskbagt brød—————Grønt

Torsdag…..Tomatsovs m grønt og smilende æg hertil quinoa————Grønt

Fredag……Fiskefrikadeller af tun, kartofler og nye gulerødder——Fisk

Lørdag……Krebinetter m nye grøntsager og bearnaise—————–Kød

Søndag……Kyllingeburgere..(frosne kyllingeburgere + grove boller)–Fjerkræ

Madplan for uge 22

Ja så bliver det igen sommer og man hører smarte bemærkninger om dårligt sommervejr –
JEG synes vejret er dejligt i forhold til mange andre lande, måske er det lidt gammeldags at være tilfreds med tilværelsen, men det er jeg, og vi har da som mange vores at slås med – det gør at vi sætter pris på de gode dage – Desuden begynder sommeren først tirsdag i denne uge 🙂 .

Mandag: Mørbradbøf m. kartofler (pasta til den ene søn)

Tirsdag: Pasta og kødsovs

Onsdag: Boller i karry m ris

Torsdag: Fiskefrikadeller m grøntsager

Fredag: Svinekam m rødkål

Lørdag: Kylletter m frostgrøntsager og brasede kartofler

Søndag: Paprikagryde m ris og ærter

Her serveres altid en eller anden form for grønt, det kan være kogt grønt, salat eller bidegrønt –
Her tages også hensyn til hvis der er en eller flere der vil have et vegetarisk alternativ –
Det kan være et vegetarisk produkt fra frost eller lignende (efter ris kan der feks laves ris-deller)

Den ældste søn har overtaget det hus han har købt – hans ting er flyttet ind, nu er han igang med at gøre i stand og sætte på plads. Han bliver boende på “de gamles hotel” (altså hjemme) til der er malet i stuen og de nye møbler er kommet – Vores madplan bærer også lidt præg af at der er en hårdt arbejdende voksen mand, der skal have mad – MEN her kommer mit positive syn på tilværelsen igen – det er brandhyggeligt at dele hverdagen med sine voksne børn – Og vi kan glæde os over at hans store ønske nu er gået i opfyldelse (at få sit eget hus i stedet for en lejlighed)

madplan for uge 21

Vi tager meget let på alt i denne uge – Den ældste har købt hus i nærheden og flytter ind i weekenden – Jeg har en hel del lægebesøg, da jeg skal opereres i mine hænder, men nu må vi se hvornår ortopæden kan få tid (der er jo ventetid – men de ville forsøge at finde en tid snarest muligt)
Vi får ikke fisk til aften i denne uge, men får det til frokost som sild, makrel, fiskedeller, tunsalat – vi kan lide det hele 🙂

Mandag:…..finder selv på noget da manden og jeg skal til fødselsdag.

Tirsdag:….Æggekage m. bacon og rugbrød

Onsdag:…..Forloren hare m ribsgelé og brunede kartofler

Torsdag:….Pasta og kødsovs

Fredag:…..Pølser m brød.

Lørdag:…..Den ældste flytter (har købt hus) så vi får rugbrød

Søndag:…..Kyllinge-frikassé m kartofler

Det meste har jeg lagt i fryseren, da jeg handlede lidt stort ind først på måneden –
Det var simpelthen fordi jeg vidste at det ville blive lidt småt med tiden sidst på måneden, da sønnens huskøb jo ville gå i orden og mine tider hos lægegerne jo var planlagte i god tid – så en gang imellem er det smart at se lidt længere frem, det gør mange ting nemmere.
OG husk det er OK at have en nem uge en gang imellem, også selv om det måske bliver en uge, hvor man ser lidt bort fra ens vanlige krav til maden. Her i huset klarer vi det ved at få feks fisk til frokost og grøntsagerne bliver så det der er let at få fat på, da vores tid skal bruges på noget andet – Her laves revet gulerod til 2 dage – det får vi så torsdag og fredag. Søndag bruges der frosne ærter og gulerødder og der tilsættes så en dåse asparges til sidst. En gang imellem er det ok at springe over hvor gærdet er lavest.