Ugeplan for uge 19

I denne uge er det storbededag fredag og derfor spiser vi hveder torsdag aften med en kande te, ost og pålæg – nogle gange bager jeg dem selv andre gange køber jeg dem færdige – rester bruges som krydder-boller til morgenmad i den weekend.
Foråret er bestemt kommet og sønnen er begyndt at pendle til københavn igen, men ikke hver eneste dag (det kan der sikkert siges for og imod, så det gør jeg  ikke)
Jeg fortsætter mit tøm fryseskab projekt.

MANDAG……..Pastafad m skinke

TIRSDAG……..Fiskedeller m. pastasalat

ONSDAG………Hakkebøf m kartofler og råkost

TORSDAG…….STORBEDEDGSAFTEN så varme hveder med te & pålæg

FREDAG………Helstegt kylling med ovnstegte kartofler & rodfrugter

LØRDAG………Stuvet spinat m æg og brunede kartofler/alternativt rest fra i går
Kage: Jeg bager en gammeldags sandkage m citron.

SØNDAG………Rugbrød m rester (har nogle mindre rester der kan bruges i fryseren) suppleret med æg, tomat, salat og evt en lun leverpostej bliver det  til aftensmad.

Jeg skal have købt fiskefars, 1 kylling, noget spinat  og et rugbrød – resten er vist i fryseren

Røget Laks med krydrede grøntsager

Det er nemt i dag –  når der er skåret grøntsager, tager det max 15 min
Grøntsagerne skæres i små tern (jeg bruger en skærekasse, men en kniv er fint)
Jeg brugte 1/2 squash, 1/2 aubergine, 1/2 peberfrugt + 1 lille stykke ingefær og 10 små tomater
Alt ristes på panden og krydres godt med salt, peber, –
Imens koges pastaen og laksen skæres i lidt gode (tykke) skiver

Ramen (asiatisk suppe)

Det virker måske uoverskueligt, men læs opskriften godt igennem og lav en plan så går det slag i slag.
Jeg gør alt klar  skærer grøntsagerne, koger æggene  osv.
Tilsidst koger jeg suppen op med soya, ingefær og i dag fennikel og en håndfuld små spinatblade – der smages til med salt og peber (skal være stærk og krydret i smagen, med et LILLE spark)
Så koger jeg nudler og kyllingekød (i dag bruger jeg 1/2  kogt krydret kylling fra fryseren).
Der anrettes:
Først kommes der nudler på tallerkenen –
Derefter suppe
Så toppes der med kød, forårsløg, halve æg og i dag dampet asparges.
en kvist basilikum på toppen
Det er billigt og der kan bruges det man har OG det smager fantastisk.

Hele opskriften er her:

Berits “Ramen”

Madplan for uge 18

Vi går ind i maj det er min yndlingsmåned – alt er så frisk og grønt, der ligger en dejlig sommer foran OG der er endnu ikke overfyldt ret mange steder –
VI har ikke børn der går i skole, så når det er skoleferie holder vi os hjemme – så kan vi  bruge maj og de første 14 dage af juni samt slut august og september på lidt ferie hvis vi ønsker det –
MEN muligvis bliver det jo anderledes i år – så bruger vi Costa del baghave, Costa del strand eller skov – det er faktisk rigtig fine steder 😀  –

MANDAG:…..Boller i karry  – Æbletærte til dessert

TIRSDAG:……Ramen m halve æg

ONSDAG:…….Frikadeller  m flødekartofler og ærter  –  Pandekager til dessert

TORSDAG:…..Tarteletter m høns i asparges, gulerødder og ærter.

FREDAG:…….Kødsovs og rodfrugt-mos/spaghetti

LØRDAG:…….Lammekoteletter m kold kartoffelsalat og grønsalat

SØNDAG:…….Stegte fladfisk m persillesovs

Jeg har IKKE lavet indkøbsseddel – Overvejer at lave en senere, men det er faktisk ganske almindelige ting der skal købes, så tjek hvad der er i skuffer og skabe inden du handler – 1 rest pastaskruer kan da erstatte nudlerne – Man behøver ikke ris til Boller i karry, de kan erstattes af nudler (eller kartofler 😀 )
Det meste kan jeg tage i min fryser bortset fra FLADFISK og MÆLK og muligvis får jeg brug for flere KARTOFLER, men bruger altså lige op først.
Der er kogt æblemos i  dag, så tænker at der bliver til en æbletærte m crumbledej først på ugen – Pandekager til dessert onsdag er også i fryseren.
Jeg rydder op også i mel-skabet (Det er faktisk kun 2 hylder i et overskab) men jeg har bestilt nogle firkantede bøtter der kan stå ovenpå hinanden – så HÅBER jeg at jeg kan få orden på  mel, ris osv.

Gissau m Rodfrugtmos (til dem der vil have)

Jeg har valgt at tage et billede af siden fra kogebogen fra diabetesforeningen –
Det er en opskrift der er offentliggjort på deres hjemmeside og så er der ikke copyright, NÅR MAN HENVISER TIL SIDEN så:
https://diabetes.dk/velvaerekoekkenet/opskrift.aspx?id=5995

Her er MIN udgave:
Det er faktisk en hel ret i sig selv da der er tilsat ris og grøntsager til kødet (i kogebogen serveres den blot med brød, men jeg elsker rodfrugtmos )

Madplan for uge 17

Vi har nu kun 10 dage tilbage af April OG så kommer min yndlingsmåned MAJ –
Vi er allerede i gang i haven – Ja det har vi jo været længe, men vi er altså ikke  drevet af at blive nr 1 til at sætte kartofler, have tomater først osv. 😀 – Det kommer når det er parat (og det er plantet ud) – Vi får glæde af haven hver år alligevel – Men der er  altså meget andet der skal passes også.
Når  vi begynder at kunne spise ude, er frokost oftest bare æg, tomat og lidt grøntsager eller et par skiver fisk til et stykke brød, nybagte  boller eller  brød er også fin frokost.
Aftensmaden skifter da også til lidt mere forårsagtige/sommerlige retter efterhånden –
Det gælder jo om at udnytte de friske ting der pibler frem og man får da også lyst til koldskål osv. når solen skinner, andre griller mere (det er ikke vores favorit her i huset) –
I denne uge (og den kommende tid)  vil jeg bruge lidt opskrifter fra Diabetesforeningens kogebøger – der trænger til at blive strammet lidt op og måske trænger vi også til lidt nye vaner angående vores mad – Jeg har fået et stadigt større problem med mit syn pga en infektion (som følge deraf stiger mit blodsukker)  – Så når der nu er en god grund , så skal  det altså være.
Derfor,  når der står noget i parentes så er det en henvisning til en af diabetesforeningens kogebøger. 🙂
Vi er ellers gode til at vælge de grove grøntsager, magert kød osv, men indrømmer vi er glade for 1 spsk smør og mælkeprodukter (gerne i let/sød-udgaven) .

MANDAG:…….Gissau
(20 Lette til Hverdag 2 s.16)

TIRSDAG:…….Byg selv- Burgere på rug-boller
(Familiemad – Godt med Grønt s.44)

ONSDAG:……..Pølser  m Kartoffel-fad
(kartoffel-fad er fra 20 Lette til Hverdag 2 s. 26)

TORSDAG:……Filet af Pighvar m. broccoli

FREDAG:……..Suppe m kyllingesnitter
(Spis godt lev sundt s.37)

LØRDAG:……..Ymer-Koldskål m. kammerjunkere (hjemmebagt franskbrød til kaffen)

SØNDAG:……..Fiskefrikadeller m lun blomkålsalat
(Familiemad – Godt med Grønt s.18)

Jeg mangler kun at købe hakket oksekød til bøffer, kærnemælk og fisk til fiskedeller –
Grøntsager, her mangler jeg blomkål, gulerødder, broccoli, og kartofler
Af mælkeprodukter mangler jeg mælk, mager ost og græsk yoghurt.
Der er sikkert lidt andet der mangler (krydderi osv.)

Madplan for uge 16

Ja så starter ugen med den sidste påskedag – Jeg håber at alle har haft en god påske selv om den har været lidt anderledes i år.
Så nu er det hverdag  igen – jeg indrømmer, her er der jo ikke den heelt store forskel, da vi alle 3 (pga corona) har gået hjemme – sønnen har arbejdet hjemme på 1. sal. Da han så ikke har skullet med morgentoget til københavn, har vi alle kunnet bruge mere tid på morgenkaffen.

JEG opfordrer stadigt ikke andre til at gå på “tilbudsjagt” i flere butikker  – tænk på den smitte du udsætter dig selv og andre for.
Jeg vælger at skrive ned hvad jeg vil have, kan jeg ikke få det, køber jeg noget andet, frem for at gå rundt efter tilbud. Som tidligere skrevet er det lidt dyrere (ikke så meget) men da jeg vælger de billigere alternativer til hverdag, må det være sådan –
TIL GENGÆLD udsættes jeg for mindre smitte, men  det er en af de ting man må gøre op med sig selv – Jeg er jo superoptimistisk, men tror altså at de udfordringer vi har i øjeblikket er nogle vi skal lære at inkorporere i vores hverdag. For nogle af os vil det indebære begrænsninger (dem hader jeg 😀 ), men da jeg er god til at finde alternative løsninger skal det såmænd nok lade sig gøre, vi skal bare vænne os til at finde nogle andre muligheder –

Jeg har talt med en frisk dame (født 1940), hun synes at på nogle punkter virkede det som om vi skulle gå lidt baglæns <3
Hun fortalte at som ung blev  der pakket en picnickurv og så kørte man på skov/strand-tur, først på cykel senere i bil (også med campingvogn), men så sagde hun noget jeg synes var klogt.
Hun mente vi skulle prøve at kombinere det vi i dag opfatter som ren MORTEN KOCH-idyl med de moderne fordele vi har i dag, så vi ikke skulle gå tilbage i tiden, men skabe en ny fremtid i stedet.
Da jeg fik tænkt lidt over det, begyndte jeg at se lidt muligheder –
Vi er 3 i familien, men sønnen er 24 og har selvfølgeligt sit eget liv – det er faktisk ret praktisk, fordi når vi skal noget er han hjemme og passe høns og kat (han kan jo sagtens være på job om dagen) – I sommer har vi lagt en foreløbig plan for haven – den trænger til det – fra da vi købte huset sommeren 15 (det var et dødsbo)  og til nu – har vi bekymret os om det indvendige .  Udvendigt er der sat et lille drivhus op og grunden der var selvsået er nu ryddet og der er sået en græsplæne – Jeg kan lide at ALT ikke er jævnt og “pænt”, jeg har et afslappet forhold til u-krudt (det er noget vi har bestemt at det skal hedde) – hvis jeg synes planten pynter, må den være der 🙂
Så vi bruger sommeren i haven og vil så tage en fridag en gang i mellem, alt efter hvad der kan lade sig gøre (coronamæssigt) – Modsat andre er vi jo heldige at vi har en have at være/arbejde  i, og da vi ønsker os en køkkenhave kan der bruges mange timer/kræfter der.

 

MANDAG…………..Påskefarsbrød (et farsbrød med hele æg indeni) – stuvet grøntsager og kartofler

TIRSDAG…………..Rester fra påsken (på en eller anden måde)

ONSDAG……………Gyros fra netto (et gul pris produkt) + flute

TORSDAG………….Lasagne m skinke,ærter,majs og ostesovs

FREDAG…………….NU trænger jeg til en kødfri dag så en gulerodssuppe m timian + flute

LØRDAG……………Tortillas m kød og tomatfyld

SØNDAG…………….Flæskesteg m rødkål

Hov, der kom ikke fisk på i denne uge, men der må så spises fisk til frokost.
Denne uge er det faktisk muligt at tage det meste i fryseren og i grøntsagskassen,
Jeg skal blot have købt noget brød, kaffefiltre og mælk, da vi handlede sidst købte jeg nemlig 5 poser kaffebønner (vi drikker alle 3 MEGET kaffe) +  ekstra havregryn, mel og lidt andre ting – så mit køkkenskab er fyldt næsten op igen 🙂 .

Madplan for uge 15

Vi skal da i denne uge prøve et nyt komfur af – Det kommer  formodentligt først på ugen så det passer det er monteret og klart til  afprøvning i denne uge 🙂
Det er en fancy model med en masse “smarte” funktioner + indbygget stegetermometer –
DET jeg glæder mig mest til,  bliver at der i det nye er teleskopudtræk, og når man er afhængig af at kunne tage ordentligt fat fordi man ikke har de samme kræfter TROR jeg det er genialt.

Her i huset har der været lidt stille – jeg forsøger at bruge ca 3 timer om dagen på at sy lidt tøj og lidt gaver er det også blevet til 😀
Sønnen arbejder hjemmefra og i weekenden og om natten kører hans 3 D-printer med at printe dele til visirer (værnemidler mod Corona).
Nogle siger naturligvis HVORFOR? , HER siger vi, det vel er rimeligt at, hvis man kan og er i stand til det, hjælper man dem der er i smittezonen for at hjælpe andre (også mig) med at undgå unødvendig smitte. – Vi skal stadigt passe godt på hinanden derude 
Manden ordner det der kan ordnes i haven og ved vores høns (om kort tid er det bedene der skal bruges tid på)

Så i denne uge skal det nye komfur da afprøves – Der skal  laves en lammesteg og en dampet hel pighvar (den dampes  med lidt hvidvin/æblemost i bradepanden) –
Da komfuret er en gave fra sønnen mener han også at vi skal prøve pizzafunktionen HA HA.

MANDAG……….Kylling i grøntsager, aspargessalat m tomat + kartofler
Dette er en færdig luksusudgave i glas m patentlukke(købt m holdbarhed 9-4 i Menu)

TIRSDAG………..Pastaret m røget laks (en favorit-ret her)

ONSDAG…………PIZZA så vi får afprøvet pizzafunktionen

TORSDAG……….Skidne æg m rugbrød (og kogte kartofler)
Det er kogte æg i en krydret sennepssovs med et grønt drys

FREDAG…………Pighvar, dampet spinat og ristede kartofler

LØRDAG…………Lammekølle m myntegele og stegte kartofler (+ stegte grøntsager)

SØNDAG…………Indbagte laksestykker (fra frost) m nogle grøntsager

Jeg vil stadig ikke opfordre til større tilbudsjagter – jeg har handlet hos de lokale butikker hvor der ikke er så mange kunder.
Jeg har handlet 1 x i Menu fordi jeg skulle til vore fiskehandler + på apotek (ligger næsten ved siden af) og jeg handlede tidligt.
Derudover har jeg brug for at handle torsdag – lidt sent er der ikke så mange kunder her hos os – grønt har jeg rigeligt af – men jeg mangler frugt så på tirsdag skal jeg på LOLLEFRUGT.

Prismæssigt er det lidt dyrere end jeg plejer, men dels begrænses jeg af det samme som alle i andre derude Corona-smitten – vi er ikke hysteriske her hos os, selv om jeg er i risikogruppen – Vi tager de forholdsregler vi kan, men ligesom med sygdom vil vi ikke tyranniseres – der skal være plads til at være mennesker. Samtidigt er det jo påske sidst på ugen – Jeg håber det bliver dejligt vejr, så vi alle kan komme ud at nyde det lidt (på afstand af hinanden 😀 )

 

KÅL-Vafler

250 g meget fintsnittet hvidkål(savoy,spids eller en blanding kan bruges)
3 æg
1 1/2 tsk bagepulver
225 g mel (jeg bruger en lige blanding af  fuldkornshvedemel, havregryn, (rugmel KAN også bruges))
Mælk (minimælk)
1 drys salt
Alt undtaget hvidkål piskes sammen og hvidkålen tilsættes
Dejen hviler nu mindst 1 time
Det er svært at sige hvor meget mælk der skal i JEG tilsætter langsomt –
Det bliver en dej der bliver fastere når den står
Dejen bages i vaffeljern  til de er lysebrune
Spises med syltetøj til dessert eller med creme-fraiche og feks røget laks til forret.

frikadeller m hasselbagt squash

 

Butternut-squash deles i 2 halvdele og der fjernes “indmad”-
Delene  skrælles  helt ned til det orange kød med en tyndskræller –
skæres i skiver der ikke går HELT igennem som til hasselback-kartofler –
Jeg bruger et skære-bræt på hver side så går kniven ikke helt igennem –
De 2 halvdele lægges på en lille bradepande og pensles med lidt oliemargarine (Ca1/2 spsk) –
drysses med salt på den ene – Timiansalt på den anden –
sættes i ovnen ved 175 grader i ?? (fra 25 – 50 minutter) alt afhænger af str og modenhed.
(Den skal være som stegt kartoffel – ikke moset som en bagt)
Inden den kom i ovnen

frikadellerne steges som man kan lide dem og serveres med råkost og squash og kartofler