madplan for uge 13 + 14 billigudgaven :)

I denne uge er der lagt 2 kød-frie dage, ikke så meget for økonomiens skyld, men her spiser vi kød-frit 2 dage om ugen, kylling  1 gang om ugen og fisk 1-2 gange, så er der kun 2-3 dage tilbage med kød – det er godt for mig som diabetiker OG det giver mulighed for at prøve noget nyt –
og husk: på økonomiens alter har man lov at være kreativ har du ikke en pastinak så brug en kartoffel eller en ekstra gulerod – MINE retter bliver aldrig helt ens og ved du hvad? Alle her tror det skal være sådan(jeg kalder det kunstnerisk frihed 🙂 )

MANDAG:……Boller i karry m ris og revet gulerødder (lav en portion kødboller, der bliver mange og frys   halvdelen ned) (á 600 g hakket okse)
JEG bruger bollerne fra denne opskrift

Italienske kødboller m pasta


Lav en karrysovs tilsæt bollerne og varm igennem

TIRSDAG:……Kylletter/nuggets  m pommes frites og ærter

ONSDAG:……Minestronesuppe (en tomatsuppe med grønt og pasta)                       (kødfri dag)
Vi er bestemt uenige om hvor stærk en sådan må være hos os – så den laves så den passer MIG så må de andre krydre videre ved bordet (de 2 andre er vilde med chili)
brug denne opskrift men start med at svitse grøntsager i olie og lad være at tilsætte kødboller så er den kødfri.

TORSDAG:…..Pasta og kødsovs (det plejer at være et hit hos børn) á 200g oksefars
Jeg svitser 200 g hakket okse med løg tilsætter 1 ds hakkede tomater og lader det koge under låg 1/2 time – (måske skal der tilsættes lidt væde) server med pastaskruer

FREDAG:…….Gryderet m kartoffelmos———————-(kødfri dag)
svits løg, og gulerødder og evt andre rodfrugter, krydr dem godt og tilsæt 2 dl vand- kog det til det er mørt, tilsæt lidt ærter og hakket persille,  server til en kartoffelmos-mos

LØRDAG:…….Pølsehorn m bidegrønt  –  Her vælger du pølser med 80 % kød  –  De behøver ikke være grove og dyre, men der findes nogle der ligner dem børn kan genkende  – LIDL , NETTO og REMA har alle en variant (7 store pølser bliver til 14 pølsehorn, det burde være nok) – er der nogen tilbage er de  fine som mellemmad.

SØNDAG:…….Kyllinge-filet med kartofler og kogte ærter og gulerødder
Brug de kyllinge-filet som du kan finde (bryst, filet eller inderfilet) steg dem krydr og server med kogte kartofler og ærter og gulerod i skiver _ her skræller og skærer du gulerødder i skiver koger dem i lidt vand og tilsætter 1 dl frosne ærter til sidst.
indkøb :
havregryn, 1 stor pk  eller 2 almindelige hakket oksekød 900g, ,1 x nuggets, 1 x kyllingefilet, 1 x pølser = 90 –
Kartofler, 1 x rodfrugter, ris, pasta, løg, frosne ærter og frosne majs,  = 70 –
Rugbrød, hvedemel, gær, 7 l mælk, 1 smørprodukt,  persille, 10 æg,  1 ekstra pose gulerødder, 1 pose æbler, evt 4 bananer gives som halve i madkasserne 128 –
Ialt 288 kr men der er kødboller + ris, ærter og majs til næste uge

 

Ja, så begynder den sidste uge – onsdag er det 1-4 (Det er ikke en aprilsnar 😀 ) hvis du har holdt det ud, har du klaret det – så du kan klappe dig selv på skulderen og sige godt gået – Jeg håber at du måske har fået nogle nye opskrifter som du vil kunne bruge en anden gang.
Ellers er du velkommen til at skrive til mig igen – JEG kan finde på “mange  flere narre-streger”- for mig er der gået sport i IKKE at vælte rundt i mad til højtiderne både jul-påske og pinse – her pakkes mange skovturskurve der tages med i haven eller tages med på tur 😀

MANDAG:……Skinkegryde m broccoli og ris
skinkekød i tern  i stykker svitses sammen med løg og rodfrugter i skiver – der tilsættes lidt væde og 2 tsk paprika,1 stor spsk tomatkoncentrat fra tube, salt og peber når grøntsagerne er møre jævnes væden med 1 spsk hvedemel rørt med 2 tsk olie (det tilsættes langsomt og koges igennem) det serveres med kogt broccoli+ ris (hvis du koger rigeligt i dag er det let at lave en “ris-pande” i morgen

TIRSDAG:……Pasta/RIS-pande m resten af kødboller fra sidste uge (har du mange ris fra i går bliver det en “rispande”)
Kog pasta eller brug evt. en rest ris fra dagen før – skær et løg og 1/2 squash i tern – svits dem på panden til det er mørt – krydres efter smag – så tilsættes den kogte pasta/ris + 1 håndfuld majs(3små dåser /10 kr i Netto) og evt en rest af broccoli fra i går – De optøede kødboller lunes og kommes ovenpå

ONSDAG:……Frikadeller m kartofler rør frikadeller som i kan lide dem, server med kartofler og revet gulerod sovs efter eget ønske (vi bruger meget hjemme-rørt kryddersmør,  den købte er for salt)

TORSDAG:….Pandekager i min version m havregryn i “må man godt” – man kan evt få en rugbrødsmad først – min udgave af pandekager bages uden sukker og fungerer fint som tortillas så bag 7-8 til på lørdag (gem dem med en plastikpose over i køleskabet)

Pandekager

FREDAG:…….Chili sin carne  m rodfrugtmos (det gør det nemmere for nogle børn at spise chiien) HER får man lov at spise chips til (det får vi ellers meget sjældent) ——– Kødfri dag
Mindst 1 liter hakkede grøntsager(løg rodfrugter,1/2 squash) svitses der tilsættes paprika og lidt chilikrydderi (pas lidt på hvis det skal være børnevenligt) + 1 stor spsk tomatkoncentrat, måske skal der tilsættes 1 dl vand og det snurrer lidt videre til rodfrugter er møre så kommes der 1-2 ds bønner i tomatsovs i (IKKE baked beans) men red beans eller chilibeans det snurrer nu videre i 5 minutter til det er jævnt

LØRDAG:……..Mad-pandekager….Pandekager fra torsdag rulles med en rest chili fra fredag + lidt revet ost, de lægges i et fad og der kommes mere ost på, der kan dryppes med smeltet smør og jeg dækker til med staniol – i ovnen ved 180 grader i ca 15-20 minutter – man kan tage staniol af til sidst (Vi bryder os ikke om at de bliver for mørke i osten, men vil have den smeltet) –

SØNDAG:…… Italiensk Farsbrød med lun pastasalat og flute
Brug denne opskrift til farsbrød (kom lidt italiensk krydderi og lidt ost i farsen)
https://billigeopskrifter.dk/smaa-farsbroed-m-aerter/5424 —– pastasalat er nykogt pasta med en håndfuld  ærter (fra frost), et par tomater skåret i tern og lidt hakket persille/timian eller oregano – det bliver hvidt, rødt og grønt som italienske flag og krydderurterne dufter lidt af italien <3
hakket kød til frikadeller, 1 x hakket okse, 1 x skinketern 40 –
7 l mælk, Havregryn, løg, rodfrugter, rugbrød, tomatkoncentrat på tube, broccoli, flutes
1 smørprodukt, 1 x tomater 2 ds bønner kartofler, 5 bananer bruges halve i madpakken) 150 –
Det er lidt mindre end de 250 kr men i sidste uge blev brugt lidt mere så det går op

Nogle generelle tanker om hvad der er godt at have:
Jeg bor på landet, gider ikke handle konstant (så bruger jeg for mange penge)
Jeg har nogle ting der ALTID skal være i køkkenskabet –
Jeg fylder løbende op, så det føles ikke som en økonomisk belastning at holde det ved lige-
100 kroner rækker langt til genopfyldning og så kan jeg en gang imellem tage en uge hvor jeg kun køber mælk og småting. – men man skal huske at fylde lageret op 🙂
Så kan jeg altid lave “et eller andet” – det der er  enkelt og ikke den store kogekunst smager ofte godt – tænk på en duftende pastaret i solskin eller en æggekage m rugbrød eller en god rodfrugt-mos m ristede bacontern (min favorit) og jeg kunne blive ved, det er altsammen mad under 1/2 time.
I mit køkkenskab SKAL der være et lager (bare en ekstra pose) af:
Havregryn
Hvedemel
Tørgær (bager næsten hver uge)
Pasta – skruer er fine men er der tilbud køber jeg et par forskellige udgaver
Ris (gerne både “løse og grød-udgaven) 1 kg rækker til 4 gange
Olie
Krydderier+ tørret timian og oregano
Tomatkoncentrat på tube
Mayo light (så kan der røres en dressing)
Sukker og sødemiddel (JEG er diabetiker og tager insulin)
Dåsetomater + kikærter er gode at have (men købes på tilbud)
Gerne også en pakke riskiks (det kan vi godt lide)

På frost SKAL der være:
Frosne ærter (tager 1dl af gangen til salater, gryderetter og lignende)
Frosne majs (bruges som ovenstående)
Køber gerne et par pakker med skinkestrimler og bacon tern og lægger i fryseren. (de todelte pakker deler jeg inden de lægges i fryseren)
Køber  også af og til en kæmpe-pose med kyllingeoverlår i føtex der er til mange gange –
2 overlår kan koges og afpilles – kødet bliver til kylling i karry eller tarteletter (mandens favorit) + suppen bruges til kartoffel/porresuppe eller minestrone med pasta  (sønnens  (på 24 ) livret – andre steges som kyllingesteg (en rest kan bruges til en kyllingesalat i madpakken) – dette er ikke nødvendigt men har man plads i fryseren letter det at være forudseende og økonomisk er der basis for mange gange sund aftensmad.
Rugbrød (jeg køber kernerugbrød, ofte i store skiveskåret pakker når der er tilbud – pakker dem så om  i lynlåsposer med ca 10-12 skiver, og fryser ned – ellers skal vi for tit smide brød ud , da vi bedst kan lide det friskt) og DET ER MADSPILD

På køl SKAL der være:
Rugbrød
Æg (vi har selv et par “hønsemadammer” i baghaven)
Minimælk
Ost
Pålægchololade
Et smørprodukt pga af min diabetes bruger vi et light produkt
Syltetøj eller marmelade

Herudover SKAL der være nogle grøntsager:
Gerne kål
Gulerødder – Køber ofte en pose blandede rodfrugter – dette bruger vi meget da de giver smag  og fylde stort set alle vegne.
Kartofler
Løg

Som du nok kan se kan jeg lave mad en hel uge eller mere af mit lager – det gør, at det er nemmere at stå imod en “krise-situation”, det være økonomisk eller bare en ALMINDELIG influenza.

Farvel og slut herfra og jeg håber det bedste for dig og din lille familie <3

Madplan for uge 11 (vi er i 1930érne)

Denne uge er vi i 30`erne, det var en krisetid hvor der blev  trappet op til starten af 2.verdenskrigs begyndelse i 39.
1. verdenskrig sluttede i 18 og de første år efter  en sådan krig bliver brugt til at få styr på hverdagene igen mens landet genopbygges – Urbaniseringen havde for alvor taget fart under krigen, da mange (måske fejlagtigt) mente at mulighederne var større i byen. – Byerne var derfor vokset og boligerne var små og tætte. – De opgangstider der begyndte i 20érne nåede desværre ikke at komme alle til gode inden 2.verdenskrig brød ud.
De fleste havde nu komfurer og en kødhakker med håndsving  (i hvert fald på landet) –
I byerne kunne man købe kødet hakket hos slagteren og der  var nok væsentligt højere fedt% end vi er vant til – svine-eksporten voksede konstant fra slutningen af 1800-tallet og det der ikke kunne eksporteres kom til salg  (hakket kød, indmad, ben, hoveder osv.) selvfølgeligt var der andre udskæringer men det var disse (sammen med fisk) der var økonomisk overkommelige  i det daglige.
Jeg har i denne uge brugt de lidt gammeldags udskæringer og de rodfrugter der kunne fås i 30érne
I denne uge købes en pakke flæske-ben (bruges fredag og lørdag)
Der indkøbes en pose rodfrugter, der skal bruges af mandag(et par lyse rodfrugter), torsdag(2-3 gulerødder), fredag(et par lyse + et par gulerødder) og de sidste bliver brugt søndag –
Af 1 pose æbler bruges 1-2 mandag resten bruges til mellemmad + madpakker
Der indkøbes 10 æg og minus et par stykker til bagning koges de og bruges i skiver på brød i madpakker –
På den måde bruges ALT op hvad der var kendetegnet for den tids husholdning

Mandag:….Kartoffel/rodfrugt-mos m. flæsketern og æbler (sønnen får pasta)

Tirsdag:…..Hakkebøf m løg, kartofler og tyttbær

Onsdag:…..Risengrød + nybagte boller m syltetøj

Torsdag:….Stegte fladfisk(eller fiskepinde) m kartofler og råkost

Fredag:……Gule ærter (kogt på ben) + Klatkager m syltetøj

Lørdag:……”Snyde labskovs”  Jeg laver af grisekød og kartofler (det smager fantastisk)

Søndag:……Helstegt kylling m persille, kogte kartofler og rodfrugter  –
TIP: hvis man skærer brystet af skroget, klipper de nederste vingespidser og halsen af EFTER stegning så kan der koges en kraftig suppe på halsstykke,skrog og vingespidser selv om det er stegt først – denne suppe vil jeg anvende til minestrone-suppe m pasta i  næste uge 😀

Indkøb:
1 kylling (25 kr i netto), 1 x hakket oksekød (18 kr i netto), flæsketern (10 kr i Rema) rødspættefileter/fiskepinde (25/20 kr i netto) 1 x ben (ca 20  kr i vores superbrugs) =95 –
1 x Havregryn, 2 x brød, 1 x hvedemel, 1 x syltetøj, 1 x møllerens gule ærter + grødris = 60 –
6 l minimælk, 2 l let/sødmælk,  1 x Kærgården (8 kr i netto), 2 runde havarti ost (á 15 kr i netto), 10 æg, 1 x gær, 1 pk knækbrød = 115 –
2 kg kartofler, 1 x blandede rodfrugter, løg, persille, æbler og 1 x appelsiner(10 kr i netto),  = 70 –
Ialt  ca 34o kr
Her er havregryn, rugbrød med ost og syltetøj til morgenmad
Rester fra aftensmad + evt råkost , ost, kogte æg i skiver og brød til frokost/madpakker
Udskåret frugt og gulerødder + knækbrød evt m ost til mellemmåltid
Middagsmad i følge madplan hele ugen
Der er handlet til boller onsdag og klatkager fredag
Så resultatet er omkring 350 kr til en familie på 2 voksne og 2 børn.

Madplan for uge 12 (ca 250 -)

Dette er din uge nr 12, jeg fortsætter med st finde de billige retter frem – endnu ved vi jo ikke hvad der kommer på tilbud –
Men det er altsammen lavet af almindelige råvarer der skulle være til at  finde til en rimelig pris – du skal blot kigge ned på hylderne der plejer man at sætte de billigste udgaver – kig efter om der er et godt tilbud – JEG tjekker alt med gule mærker – er det noget jeg mener jeg kan bruge køber jeg det, ellers ikke. 😀 og vælg de billigste varianter, og husk altid at kigge om du har noget i skabene inden du handler.

Når jeg helt klart vælger havregryn + rugbrød er det fordi, det kan både børn og voksne køre på længe (der er mæthed og energi til det meste af formiddagen)
Jeg synes godt at man kan servere risengrød så tidligt i foråret (vi får det ca hver 3-4. uge) – Og hvis man ikke har prøvet en rød sagosuppe, skal man da gøre det (specielt børn plejer at kunne lide det).
Søndag kommer der en god hel kyllinge-steg på menuen (du kan jo købe en ekstra i denne uge på tilbud i netto – så sparer du den jo i næste uge)

Mandag : Kartoffelmos m. bacon-tern (brændende kærlighed)+ råkost af gulerod
En god kartoffelmos med ristede bacontern+ hakket løg

Tirsdag :  Tunfrikadeller (er gode til pålæg), pastaskruer/ris  evt m pesto og grøntstave

tun-frikadeller

Onsdag :  Risengrød m kanelsukker
kog af 1-2 liter sødmælk (du ved hvor meget i kan spise), en rest kan evt bruges til klatkager

Torsdag : Forloren hare m kartofler og ribsgele

Forloren hare

Fredag :  Rød sagosuppe  evt boller bagefter(køb nogle eller bag dem selv) eller klatkager,

Rød sagosuppe


evt. https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/2677/klatkager-af-risengroed

Lørdag :  Rugbrødsmad m kogte æg og rester (evt råkost, tunfrikadeller, forloren hare)

Søndag :  1 hel stegt kylling m persille,kartofler og sovs (gem evt rester til kyllingesandwich til madpakken mandag)

Indkøb:
6 l mælk(mini) + 1 l let/sød til risengrød,  1 x creme fraiche, 10 æg, havregryn (hvis det mangler), sagogryn, 1 smøreost, 1 x syltetøj, pasta, 1 x blandet saft, 1 x grødris, 2 pk rugbrød, 1x riskiks/knækbrød —   155 –
Persille, 1 kg gulerødder, 2 kg kartofler, 1 løg, 1 agurk – 30 –
Bacontern, 1 kylling, hakket oskekød, 1-2 ds tun –  60 –
Igen rammer mine indkøb ca 250 – måske har du noget tilbage  fra sidste uge –
Så køb en pose frugt

Morgen = havregrød/gryn, rugbrød m syltetøj eller smøreost
Frokost = rugbrød m rester, kogte æg og evt råkostsalat evt en riskiks/knækbrød
Mellemmad/pause-mad riskiks/knækbrød m gnavegrønt
Middagsmad efter planen

Billig madplan for uge 11 (250 kr)

Denne madplan er lavet til  en ung familie med 2 børn der  skal spare lidt
Der er aftensmad hver dag i følge madplanen – resten bruges til madpakkerne samt råkost/gnavegrønt
Det anbefales at man bager boller- er der ikke tid til det – købes et par pakker knækbrød/riskiks (billigudgaven) – det fungerer fint samt med 1/2 æble skåret i stykker som mellemmad –
et par skiver/eller riskiks med lidt saftevand kan også få børnene igennem “ulvetimen” indtil maden er på bordet 😀
I denne madplan er der lagt vægt på at maden er rimelig nem at lave, at den er ernæringsmæssigt forsvarlig og at den er billig
Lav gerne en stor portion råkost af feks spidskål, gulerod og hvad du har – det er fint til madpakken

Mandag:Pasta med “sugo ala Berit”  (1 pk oksekød fra netto 18 kr)

Sugo a la Berit m pasta + salat


Her er det vigtigt at du har( 1 1/2 l små grøntsagstern + 2 x hakkede tomater a 5kr i netto
Du skal bruge 1 /3 i dg – 1/3 til lasagne senere og  rest på  pizzaèr i weekenden

Tirsdag:Kylling i karry – brug en stor kylling (1200 g /25 kr i netto)
Kog den og del den i 2 (tag brysterne af og gem dem til Lørdag – pil resterende kød af og tilsæt det til en karrysovs – server med ris

Onsdag:Kartofler, frikadeller – brug et par til madpakken (hakket kød 20 kr)

Torsdag: Lasagne af den ene bøtte  “sugo” fra mandag

Fredag: Kogte kyllingebryster varmes og der laves en “rispande” med en håndfuld ærter, revet gulerod, måske lidt spidskål og ris

Lørdag:Pastaret med skinketern – kog pasta og læg i et fad, kom en pk skinketern over, tilsæt feks revet gulerod og ærter – hæld en hvid sovs over – kom fad i ovn ved 180 grader i ca 20 minutter

Søndag: Pizza – lav selv bundene (eller brug overskåret pitabrød)
Hertil bruges det sidste “sugo” fra mandag og lidt revet ost

Morgenmad havregryn/grød – Rugbrød  m syltetøj
Madpakker rugbrød m æg, smøreost og gulerod som gnavegrønt
Mellemmad knækbrød/riskiks m  1/2 stk frugt, gulerod eller syltetøj
Aftensmad i følge madplan

 

Kyllinge-cassoulet m linser

Kylling efter ønske brunes godt i en dyb pande og tages op på en tallerken –
Grøntsager skåret i stykker – her gulerødder i skiver, 1/2 snittet stor fennikel, 1 størt hakket løg + 2 stilke timian + 1 stilk rosmarin svitses og der tilsættes 5 dl boullion og 200 g røde linser (de bliver gule) – øverst lægges den brunede kylling –
(her kan tilsættes tomatpasta, men da vi fik det i går tog vi den plain)
Der lægges låg på og det simrer ca. 30 minutter

JEG tager så kødet op og skærer det fra ben, da vi ikke bryder os om kød med ben i –
Skærer det i grove stykker og lægger det tilbage   –
Serveres med hakkede krydderurter og brød

Tomat/Grøntsagsgryde m halve æg og fuldkorns-nudler

Der koges æg – de pilles og halveres.

TOMAT/GRØNTSAGSGRYDE
Grøntsager ordnes og skæres i stykker –
Der skal være ca 1 1/2 L  grøntsager (det falder sammen under kogning)
Her, gulerødder, selleri, pastinak, 6 tomater, løg og en rest kogte bønner –
Alt blev skåret i tern – skulle det gå stærkt ville jeg rive det groft –
2 spsk olie varmes  op og alle grøntsager kommes på og svitses kort –
Der tilsættes en spsk paprika 1 tsk peber, 1 tsk salt og 1/2 spsk timian –
Herudover tilsættes 3 dl vand og 3/4 dl ketchup/ tomatpasta –
Hvis der bruges tomatpasta kan der spares på tomaterne.
Herefter småkoger det til det er jævnt, tiden afhænger af hvilke grøntsager der er brugt,
men jo mere jo bedre <3

Det serveres med pasta eller nudler og 1/2 æg.

Madplan uge 10

Vi er nu gået ind i marts og det eneste der afholder mig fra lidt drivhusarbejdet er lidt INFLUENZA – hvem har ikke det i familien lige nu ? – det er fugtigt alle vegne, temperaturene frister (af og til) til at åbne jakkerne 🙂 andre gange er det slud så selvfølgeligt vil der opstå virus – men ingen af os har været ude at rejse så det klarer vi nok (et par panodiler  og lidt ro, så er det snart væk)

MANDAG……………….Pasta +tomatsovs m. mange grøntsager og halve æg

TIRSDAG……………….Kyllinge-cassoulet m linser   (gryderet m grønt og linser)

ONSDAG………………..Pitabrød m tilbehør og skinkestrimler

TORSDAG………………Kulmule (dampet i ovn), kartofler og ristet grønt

FREDAG…………………Kødboller i tomatsovs m pasta

LØRDAG…………………Snitzler m brasede kartofler + bønner

SØNDAG…………………Fiskefrikadeller m kartoffelbåde og råkost

Mandag og onsdag er det muligt at spise kød-frit –
Tirsdag og lørdag er det kylling
Torsdag og søndag er det fiskedage
Kun evt. skinkestrimler onsdag og kødboller fredag er svinekød
alt kødet har jeg i fryseren
Jeg skal på Tokkerup-gård og hente grøntsager –
ellers tror jeg kun jeg mangler mælk og havregryn

Indkøb:
Havregryn, hvedemel, 2 x rugbrød, marmelade, honning, 2 ds tomatpasta (1 kr i netto), 1 ps linser, pasta, pitabrød, smøreost, 7 l mælk, 2 x gær, 10 æg, 1 x smøreprodukt, 165-
2 x Fiskefrikadeller  (á 10- fra rema), 1 x kulmule (á 25-Netto), kyllingeoverlår (20 kr i netto), 1 x hakket gris, skinkestrimler,  kyllingesnitzler (15 kr i rema) 105
Gulerødder, 2 x 1,5 kg  kartofler, rodfrugter, 2 agurker, 1 pose æbler,  70-
Ialt cirka 340- altså  liige under budget (på ca 350-)

Her er denne gang regnet med at der kan bages hvedebrød (her spares penge) –
Morgenmad: her er brød(hvede/rug) smøreost, honning, havregryn/grød og mælk
Frokost: rugbrød, rester af aftensmad, råkost/gnavegrønt, måske en hjemmebagt bolle
Aftensmad: ifølge madplanen – Rester gemmes til frokost – Prøv at lave en gærdej og bag afdryppede rester fra aftensmaden ind i midten af bollerne, disse pizzaboller er et hit i madpakken  og kan fryses .
Mellemmad: halve rugbrød/hvedebrød m honning og marmelade, udskåret frugt og gulerødder ( prøv brød med tynde skiver af æble eller agurk)

Farseret hvidkål med peberrodssovs

         1/4  hvidkålshovede – (så der er til råkostsalater i denne uge.)
        smør til pensling
FARSEN:
500 gram hakket svinekød/kylling
1.5 tsk. Salt & Peber
60 gram   Hvedemel
1 æg
1 stk løg (revet)
1 dl. mælk/kogevand fra kålen
 

Hvidkålen deles i kvarter og stokken skæres ud. De yderste blade pilles af og blancheres (dvs. gives et opkog til de bliver bøjelige)
De inderste hvide/grove blade kan skæres i mundrette stykker som koges og derpå ristes og serveres til.

Alle ingredienserne til farsen røres sammen.

En sandkageform smøres med smør og beklædes med de store blade hvidkål. Bladene lægges så de hænger ud over kanten, så de kan lukkes hen over som låg til slut. Den grove stilk i bladene kan skæres ud (det gjorde jeg) så må man bare lægge det næste ind over det forrige, så det pakkes tæt.

Halvdelen af farsen lægges i og et tyndt lag kål lægges på. Krydres med salt og peber og evt. smørklatter. Resten af farsen lægges i, så igen et tyndt lag kål, salt og peber, og til slut lukkes med de blade som hænger ud over kanten.

Øverst lagde jeg et løs stort blad af hvidkål for at undgå det øverste hvidkål bliver mørkt.
Dette viste sig at være en god ide – jeg kunne lige løfte det mørkebrune blad af og nedenunder var den fin og lys.
(se billedet nederst)

Sættes i 200 grader varm ovn i ca 60 minutter.

Serveres med en peberrodssovs – 1 lys sovs med revet peberrod. + kartofler og det ristede hvidkål – kogt hvidkål der steges lidt på panden.

Udnyttelse af en STOR kylling (1450g)

Jeg var ude at handle og købte en stor kylling med hjem på 1450 g, den kostede kun 25 kroner  så det er billig mad.
Selvfølgeligt kunne jeg dele den i 4 og så ville vi nok spise det meste en dag til aften –
MEN   🙂
Jeg skar lår og bryster af og lagde 1 bryst +1 over og 1 underlår i hver pose (altså 2 poser)
Jeg lagde resten i en gryde med 2 l vand, et par gulerødder, 1 pastinak, 1 persillerod + 1 håndfuld hvidkål, heriblandt stokken der fik et par snit (stod jo alligevel og ordnede kål  til aftensmad) – Dette blev kogt 1 1/2 time med lidt salt og peber (det sidste kvarter uden låg)
Da det var godt mørt fiskede jeg kyllinge-skroget op og pillede kødet af i små stykker – Alt det afpillede kød blev frosset ned med 1 kop suppe til tarteletter eller en pastaret.
Resten af suppen, der er kraftig, (og sikkert skal fortyndes lidt) blev frosset ned i 2 bokse á  3/4 liter, disse kan nu bruges til feks en grøntsagssuppe + 1 kartoffelsuppe

Altså blev der af en stor kylling til 25 kroner basis for 5 retter til middagsmad.
2 pakker med kylling
1 pakke med afpillet kogt kød
2 bøtter med grund-suppe

Pandekager

Det er min mand der er pandekagemesteren og her laves en stor stak –
Sønnen og manden synes de er fantastiske til morgenmad i morgen –

Vi vejer det hele af og pisker det jævnt med elpisker –
Herefter kan de bages uden ekstra fedtstof (kun til den første), men det skyldes at jeg har en god pande med keramisk overflade ellers må der smør på.

425 g hvedemel vejes af –
så kommes der 2,5 havregryn oven i (et stort krus)
der slås 6 æg ud oven  i melet –
så tilsættes 1 tsk salt + 3/4 dl olie –
Der kommes nu mælk i (minimælk), der skal nok 12 dl lidt (godt 1 liter mælk), først tilsætter vi 1/2 liter og pisker til det er jævnt –
efterhånden kommes resten af mælken i til dejen er tilpas og ikke for tyk –
Den skal så hvile en time i køleskabet

Der bages pandekager  ikke for tykke og ikke for mørke
her blev 35 store pandekager.