Madplan for uge 3

Denne uge har jeg fødselsdag og jeg har bestemt at vi skal have andesteg og frugttærte til dessert – her bestemmer fødselsdagsbarnet nemlig. – resten af ugen vil jeg bruge af det overskud der er og kun supplere op i henhold til den udfordring vi har fået om ikke at indkøbe hvad der er nødvendigt.
Grunden til, at det blev andesteg er 1. Jeg kan lide and     2. jeg købte en land-and for 30 kr her EFTER jul i NETTO    3. NU smager anden næsten bedre, når man ikke er fyldt med julemad.
Jeg vil gerne have fisk 2 x ugen – nogle gange bliver det til frokost
Jeg vil også gerne have mulighed for at spise kød-frit 2 x ugen
Jeg skal helst ikke have oksekød for ofte så det spares der på, men de øvrige dage deles mellem fjerkræ (med og uden ben og ofte hakket) – flæskekød
Grøntsager er der hver dag også selv om det ikke altid står på planen – HER indkøbes altid et eller 2 kålhoveder + 1 stor pose gulerødder – så hvis der ikke er andet er der råkost til –
Hos os bruges fintrevet skåret/revet råkost til alt, der køres en stor bøtte og der tages af denne til frokost,  som tilbehør til aftensmad, som fyld i grøntsagsgryde(suppleres  så med andre grøntsager som løg og rodfrugter), som fyld i kødsovs – ja selv til morgen og til kaffe kan det bruges, prøv kål-vafler  med honning (de er også perfekte som sandwichbrød og sundere)

MANDAG……Suppe + flute (måske en grøntsagssuppe i tøm grønt-skuffe version)

TIRSDAG….. Tun-frikadeller  m grøntsagsgryde og kartofler

ONSDAG…….Andesteg, kartofler og waldorfsalat + frugtærte til dessert  (min fødselsdag)

TORSDAG…..Frikadeller m pasta-blanding

FREDAG…….Kylletter, brasede kartofler og ærter

LØRDAG…….Tunmousse m brød + 1/2 æg og salat

SØNDAG…….Rester (Rester fra ugens løb) + Rugbrød

INDKØB:
Måske behøver du ikke at købe det hele – kig hvad der er i skuffer og skab før der købes nyt
2 x Tun på dåse, 1 And eller andelår/bryst (fås ofte på tilbud), Hakket gris, Kylletter(købt 2 pk i rema 1000) 2 pk pålæg (vi tager de vegetariske) =100
6-7 liter minimælk, 2 pk GROFT rugbrød, æg, 1 x flute, 1 pose pasta, græsk yoghurt (her mager), mayo light, 1 fl rapsolie, 2 kg Hvedemel (hvis der mangler), 1 stk smøreost, havregryn, 1 glas marmelade eller honning , 2 gær = 160
Kartofler, Ærter, Gulerødder, Hvidkål/Rødkål/Spidskål, valnødder, 2 x
æbler, blegselleri, 1 bk druer = 70
Ialt ca. 340 kr så er der til morgenmad, madpakker og aftensmad til 2 voksne + 2 børn (3 voksne her hos os) + der er til at bage 2 hvedebrød, 1 plade boller  og nogle kål-vafler giv det en chance de er sprøde og  smager godt m honning eller i stedet for toastbrød.
Morgenmad: Havregryn/grød m mælk, brød m smøreost og evt vafler
Frokost: Brød m. pålæg, rester fra aftensmad og råkost
Aftensmad efter madplanen
Mellemmad: Hjemmebagte boller evt m marmelade og gulerødder som gnavegrønt – der kan sagtens varmes kål-vafler
Her bages hele portionen de gemmes så med papir imellem lagene og varmes efterhånden.
Som der kan ses kan der kommes gulerødder i bollerne og kål i vaflerne (det er det samlede indtag af frugt og grønt der betyder noget)
Jeg bruger denne vaffelopskrift som er fundet på nettet – men der ligger mange
Alle slags kål kan bruges bare det er fintskåret  (fintsnittet kål får en tur med kniven på kryds og tværs) –
https://cookpad.com/dk/opskrifter/3554626-kal-vafler?fbclid=IwAR28ctXEqTfsO-ZRxupbldVr-cfSsHxvJul26MAuAQO8ZDfnDGKdhAYD4IY

Flæskesteg, rødkål og coleslaw

Flæskestegen sættes i min airfryer, 190 grader i 5 kvarter og den er færdig.

Coleslaw er fintsnittet hvidkål og gulerod og blandes med en dressing

Dressing:
Græsk yoghurt
1/4 mayo light
dijonsennep
salt, peber og en anelse sødemiddel
Det hele blandes og der tilsættes hvidkål/gulerod

Serveres med kartofler og lidt af min hjemmelavede rødkål –
(Den er sukkerfri og groftskåret)

Hjemmelavede forårsruller m fuldkornsnudler

Resten af kålen fra i går blev blandet med lidt ekstra chili-pasta (men pas på), og blandes med 2 glas bønnespirer.
Den pakke forårs-rulledej jeg havde købt blev til 34 lækre forårsruller og kostede jo ikke ret meget, da det er resten fra i går der er i –
Foldningen af  rullerne gik nemt da der er en god brugsanvisning bagpå pakken –
De 2 første fumlede jeg lidt med, men så gled det bare.

Da sønnen gerne ville have nudler til kogte vi fuldkornsnudler og da JEG elsker den grove rødkål spiste jeg noget af det til et par ruller – de er lidt stærke af chili derfor var det godt for mig at spise den kolde rødkål til.

Rødkål (hjemmelavet)

1 helt rødkålshoved strimles fint – det virker som en enorm portion, men det falder sammen til 1/4  og vi skal have en bøtte med låg i køleskabet + resten kommer i fryseren til senere –
Jeg laver en sukkerfri version og når jeg spiser denne rødkål tæller den som grøntsager hvorimod den færdigkøbte tæller som tilbehør i diabeteskost –
1spsk oliemargarine varmes og rødkålen vendes rundt så den bliver blank –
Herefter tilsættes 1/2 flaske (ca 1/4 liter) usødet ribssaft –
Det snurrer så lige så stille til det er godt mørt og man rører en gang imellem.
Det tager mindst 3 kvarter måske en time –
NU søder jeg den med sødemiddel efter smag –
Smages til med feks. kanel, revet skrællet æble eller pære i tynde skiver, prøv de muligheder der nu er – Jeg kan godt lide at tilsætte appelsin-fileter til rødkålen når den serveres til flæskesteg.

“Karrykål” på den veganske måde og Rodfrugtmos

Rodfrugtmos er min livret det er rodfrugter kogt til en mos præcis som når man laver kartoffelmos – Ofte skal der ikke hverken mælk eller smør i – Der skal blot piskes/stødes til det er en homogen masse – da rodfrugter er sundere end kartofler og vi kun smager til med timiansalt er det meget sundere for mig med diabetes og det smager mega-godt
Vi koger  ca 7-800 gram blandede ordnede  rodfrugter – De koges i vand UDEN salt til de er meget møre, vandet hældes fra og der piskes/stødes til det er en mos – Herefter smages til med krydderi efter ønske.

“karrykål”
1/2 meget stort hvidkålshoved
2 dl tørret vegetarisk “hakket kød” (det er et soyaprodukt der fås i  rema)
1 spsk karry
1 hakket løg
evt andet krydderi (vi kan lide at smage til med lidt sød chilisovs + 2 tsk røget paprika)

Soyaen overhældes med kogende vand og trækker 20 minutter

1 spsk olie varmes op og løg og karry tilsættes og svitses
“kødet” hældes på og svitses med
Hvidkålen kommes ved og vendes rundt –
Der tilsættes 1/2 liter vand (måske lidt mindre) og det koger sagte til kålen er mør.
Der smages til
TIP: I stedet for soyaproduktet kan anvendes 200 gram hakket oksekød .

Vi fik en råkost til af fint strimlet hvidkål, rødkål og revet gulerod dryppet med citron og kun fordi jeg alligevel havde ordnet til køleskabet

Gulerodsboller + brød af restemel

Jeg brugte formiddagen på at rydde op på mel-hylden
Der var en del melposer med små rester –
Lidt sigtemel, lidt havremel, lidt hvid hvede + 2 rester af en færdigblanding bondebrød/landbrød –  alt lagt sammen var der 900 g.
Jeg valgte så at det skulle ende med at være et lyst brød så der blev suppleret med  300g hvedemel
Al melet blandes med 2 pk tørgær/hvis der anvendes rigtigt gær bruges 2 pk der opløses i det lunkne vand.

Jeg brugte 9 dl lunkent vand, 3spsk sukkererstatning(her kan anvendes sukker, 2 tsk salt, 3/4 dl olie og tilsatte ovenstående melblanding under omrøring  –
Når det er til at røre ved æltes der videre på bordet til dejen er en sammenhængende del der ikke hænger i fingre og bord
Dejen hæver så 1 time og deles i passende brød –
Efterhæver 1/2 time, pensles med sammenpisket æg og bages ved 200 grader i ca 40 minutter
Det øverste snød mig, det blev lidt “løst” men det spiser vi først – de 3 andre er fine og kommer i fryseren 😀

 

Jeg ryddede jo op og fandt også en pose gulerødder der trængte  meget til at blive brugt –
Jeg valgte at skrælle dem og skære enderne af og så kørte min mand dem på køkkenmaskinens rivejern (der blev en stor skål, dette ville jo ellers have været spild)
4 dl tog jeg fra til gulerodsboller resten kom i køleskabet i en boks med låg, så er der til råkostsalat et par dage.

Gulerodsboller :
Denne dej blev lavet på køkkenmaskinen –
Det er nemt og det kan jeg godt lide 🙂 først til sidst æltede jeg på bordet og hvis man (som jeg) har en god maskine er det ikke nødvendigt, men jeg kan lide at stå med den bløde dej og mærke at den hæver mellem mine hænder.
*
6 dl vand lunkent
1/2 dl olie
2 spsk sukker + 1 tsk salt
4 dl revet gulerod evt lidt rosiner
1-2 æg afhænger af str mine er hønnike-æg (meget små, derfor 2)
*
900 g – 1000g hvedemel blandet m 2 breve tørgær (køber jeg i LIDL)

Fra * til * kommes i maskinen og blandes og melet der er blandet med tørgær tilsættes ad nogle gange
Enten æltes godt på maskinen eller det vippes ud på bordet og æltes
Det hæver 1 time og formes til boller( heraf ca 25 stk store boller)
De efterhæver 20 min
Pensles med et sammenpisket æg
Bages ved 200 grader i ca 20 minutter, men hold øje  med dem, det er forskelligt i forskellige ovne
Her ligger de klar til fryseren, men lagde lige en øverst så i kan se hvordan de blev 😀

One-pot-pasta

Det er verdens nemmeste middagsret – den bliver sjældent helt ens da alt afhænger af hvilke grøntsager og hvilken pasta der bruges – men det tager ca 12-20 minutter at lave når vandet koger og alt er forberedt.

Her bruges 300 g pasta her er det en bønnepasta med mere protein og færre kcal / almindelig pasta kan bruge – jeg bruger så mindst 600 g grøntsager og 225-250 g kyllingebryst
På min måde at lave det skal der bare være styr på hvor længe pastaen skal koge (her 14min)

Jeg tager one-pot- pasta meget alvorligt – ha ha – det skal være nemt –
Da jeg bruger stegte kyllingebryster der er stegt, kan det hele komme i på en gang –
det koger så til pastaen er mør og serveres.

JEG tager en bakke hælder 300 g pasta op tilsætter 2-3 gulerødder (skrællet og i skiver), 1 dåse  afdryppet bambusskud, 2 stegte kyllingebryster (skåret i skiver) 1 håndfuld små tomater  skåret i 1/4, 1 håndfuld stangbønner skåret i mindre stykker, 2 stilke blegselleri skåret i små tern – 1 løg ordnet og hakket i små stykker.
Herudover drysses 1 spsk boullion-pulver, 1 tsk timiansalt, 1/2 tsk kværnet peber, 1 spsk røget paprika – Jeg åbner så en dåse hakket tomat (her med hvidløg) og hælder 1/2 liter vand i gryden – så er alt parat

Det ser nu sådan ud:

Vandet bringes nu i kog og det hele kommes i også dåsetomaterne –
der røres ofte i det så intet koger på –
Efterhånden skal der nok tilsættes 1/2 liter vand mere, det afhænger af hvor meget der opsuges, men DET MÅ IKKE KOGE PÅ.

Alle grøntsager kan bruges, skal bare skæres så småt at de bliver møre på ca 10-12 minutter.
Heri kan skjules meget grønt – Jeg tilsætter af og til en rest råkost (gulerod og kål)

færdigt og der blev spist næsten op <3 (resten går til hønsedamerne)

Madplan for uge 2

Her i huset deltager vi i en udfordring  og NORMALT gør jeg ikke den slags, men denne lød fornuftig, sund, overkommelig og måske er det noget de fleste bør gøre en gang imellem 😀
Det er meningen at udfordringen løber over 3 måneder

Udfordringen  lyder :
TÆNK over hvad du bruger penge på (er det virkeligt nødvendigt eller sundt)
man skal såmænd ikke undvære, men som oftest overveje det en ekstra gang –

Det der er ved denne udfordring er at den kan drejes til at betyde det man personligt synes er vigtigst feks. miljø, økologi, indkøb af  tøj og sko osv. der er mange muligheder.
Hos os er det formålet at eliminere impulskøb (Det sker også her 🙂 )
I en fjernsynsudsendelse hørte jeg udtrykket LILO-ting (beklager udtrykket, men det betyder ligegyldigt lort).
Der er i de fleste hjem (også mit), mange ting og dimser, der er indkøbt som uundværlige, men som aldrig bliver brugt eller, de er af så dårlig kvalitet at det hurtigt går i stykker.

Jeg har tænkt mig at bringe udfordringen et skridt videre, så det også indbefatter mine indkøb af dagligvarer – simpelt hen fordi JEG har en tendens til at købe når der er tilbud, hvilket jo er klogt og besparende, men vi er efterhånden ofte kun min mand og jeg hjemme, så vi behøver ikke de samme mængder og derved ophobes hurtigt et lager. Min mand siger vi kan overleve en belejring – det er da  meget betrykkende <3 meeeeen 🙂
Tidligere købte jeg feks 3-4 poser pasta – nu er 1  af gangen nok.  🙂
Dette skal IKKE være et nytårsfortsæt (derfor starter vi først her i uge 2), men det skal være en del af en fornuftig omstilling til en  ny fase i vores liv.

MANDAG:…Karrykål m. rodfrugtmos og syltede agurker – Laver rigeligt

TIRSDAG:… One pot pasta m kyllingebryst

ONSDAG:…..Forårsruller m. rest af karry-kål (tilsættes 1 glas bønnespirer)
Jeg har købt en pakke med 40 firkantede stykker dej til forårsruller hos SYD-BAZAR i Nyk F.
De kostede 17 kr og regner med at der er til 3 gange, da de er frosset regner jeg med at kunne bruge forskellige rester tilsat ekstra grønt.

TORSDAG:…Flæskesteg m hjemmelavet rødkål

FREDAG:…..Svensk pølseret i en sundere udgave (en såkaldt sense-opskrift)

LØRDAG:…. Rugbrød og fiskefiletter(køber dem til ovn-stegning fra reme)

SØNDAG:…. Kylling m fyldt pasta og rødkålsalat

Hvidkål, rødkål, blomkål, kartofler, 1 agurk, tomater, gulerødder, 2 pastinakker og løg
Hakket 250 g oksekød, 3 x kyllingekød (1x bryst + 2 x overlår (10 kr pr pakke i rema)), 1 stk flæskesteg, 1 x fiskefiletter
15 æg, rugbrød, 2 kg hvedemel, 1 kg havregryn, 7 x mælk, gær, 1 x ost, 1 x pålæg, remoulade, revet ost og 1 smøreprodukt, 2 ds hakket tomat, 2 x fuldkorns-pasta (5 kr/pk) 10-15 æg. 1 pakke dej til forårsruller(jeg har købt en stor pakke i syd-bazar – der er til 3 gange)
Det er meget svært at sige hvad de enkelte ting koster for dig, det afgørende er hvor og hvordan man handler – jeg handler  billigst muligt, oftest i REMA 1000 og grøntsagerne i en gårdbutik i nærheden, æg har jeg i øjeblikket ikke nok af selv, så de købes også  i en gårdbutik.
Kødet køber jeg ofte når der er tilbud – jeg ombytter gerne farstyper hvis noget er på tilbud.
Ialt kan det købes for ca 350 kr, hvis man bruger de billigste produkter og her er til havregryn, hjemmebagte boller/brød, rugbrød til morgenmad – brød m. pålæg og rester fra aftensmad + salat(råkost) til frokost og aftensmad til 2 voksne + 2 børn i 7 dage –
Dette er uden drikkevarer, men der er medregnet 1 liter mælk om dagen –
JEG anbefaler at man bager 1 gang om ugen, så bages  feks. 2 hvedebrød og 1 plade boller – der kan tilsættes kerner, kogte ris, revet gulerødder og havregryn hvis det ønskes –
Til mad-boller tilsætter jeg feks hakkede grøntsager og krydderurter.
Brød og boller kan bruges til morgenmad, frokost, eftermiddagshygge eller i stedet for flute.

Nytårsmiddag for 2 + katten :)

Rejecocktail – Snitzler m grønt og dobbelrøsti – Desserttallerken  m. 3 sukkerfrie udgaver –  (Hjemmelavet is – Marcipan m. chokolade – og chokolademousse)
Når jeg har brugt fløde er det 18 % creme-fine (det fungerer fint både i dressing og i isen.

Rejecocktailen er gammeldags, men smager godt
Rejer,  asparges og salat kommes i glas –
Der kommer en dressing på af creme-fraiche, lidt pisket fløde og lidt karry/mangodressing + 2 dråber sødemiddel – pyntes med rød kaviar og dild og citron

Snitzlerne er svinekød m. ost og skinke (er købt færdige hos slagteren)
Her er dobbelrøsti også købt – det er 2 stk røsti m. mos der er rørt med æg og krydderurter –
Både snitzler og røsti skal bare i ovnen ved 180-200 grader i ca 20 – 25 minutter.
Grøntsagerne var jordskokker fra haven og gulerødder i store tern –
Først et opkog og så steges de på panden
Serveres med en rødvinsovs (en brun skysovs der efterhånden får en god sjat rødvin)
Stegeskyen fra grøntsagerne koges af med rødvinen og jævnes lidt med maizena rørt ud i vand – der smages til med salt og peber – farven justeres evt m kulør.

Desserten er hjemmelavet is
JEG brugte sødemiddel i stedet for sukker og 75% chokolade.

Hjemmelavet flødeis (her med chokolade)


Marcipanstykkerne der er overtrukket med mørk chokolade er købt sukkerfri
Chokolademousse er fløde blandet med NUTELLA i sukkerfri udgave fra easis
Pyntes med frugt .

Stegt laks m fyldt pasta + salat

Laks skæres fri for skind og steges i 1 spsk olie  til de er 1/2 gennemstegt, vendes og steges færdigt (men ikke for meget).
Da jeg købte en lille lakseside og vi kun var 2 hjemme, stegte jeg den og  pillede resten i småstykker(det blev lagt i fryseren til senere på ugen til fisketarteletter).

Der koges en pose fyldt pasta (her med spinat)

Salaten er iceberg i bunden af et fad og så kom resten af den bagte squash på – lagt i  striber med tynde skiver avokado.

1 kold sovs af 50 g light-mayo, 50 g creme.fraiche – smagt til med lidt mangodressing og dild