Farseret porrer m kartofler og Romanescokål (mormormad)

Farseret porrer er ikke så svært at lave:
Du rører en frikadellefars og tilsætter et par spsk rasp (den skal være lidt fast)
Så koger du 6 stykker af det hvide stykke af porrerne (ca 7 cm lange)
NU pakkes de godt afdryppede porrer ind i en klump frikadellefars der formes som en aflang pølse – de rulles i rasp og steges i smør/olie –

serveres med kartofler (vi har nyopgravede kartofler fra nogle vi fik sat sent) og dampet romanescokål, jeg ville normalt have lavet en brun frikadellesovs (og det ville mormor nok også 🙂 ), men da jeg ikke tåler det i øjeblikket smeltede jeg lidt smør og tilsatte krydderurter.

Karrygryde m pasta og kyllingespyd

Denne weekend er jeg til maskinstrik (det vil jeg meget nødigt gå glip af) –
Da jeg bliver meget træt (læs overtræt) er maden lavet af halvfabrikata fra frost –
Karrygryde:
1/2 pose wok-mix (grøntsager) svitses til det er mørt men IKKE overkogt –
så tilsættes et glas karrysovs (her et med kraftig smag, og det koges godt sammen.

Serveres med en pastatype – her havde vi en fyldt udgave fra Netto.
Den koges som beskrevet på pakken (det afhænger af type) –
Vi vendte pastaen i karrysovsen.

spyddene var indkøbt på tilbud for jeg tror 1 1/2 måned siden –
De kom på en plade med bagepapir og stegt  i ca 20 minutter ved 190 grader –
Jeg vendte dem halvvejs.

Madplan for uge 41

Nu er det jo sådan at der byttes om hvis det passer os bedre, men det vigtigste for os ved at have en “madplan” er altså, at der så er købt ind til de forskellige retter (og det meste lægges i fryseren) så er det jo bare at udskyde til senere på ugen eller ugen efter.
Jeg har skrevet det før MEN en madplan er ikke diktatur men skulle gerne blive en lettelse, så man undgår (for mange) hovedløse indkøb 😀
Jeg har skrevet “mormormad” 3 gange i denne uge, da jeg har hygget mig med at kigge lidt i de gamle kogebøger (ældste er fra ca 1860 og med krøllede bogstaver og er faktisk sjov) – mange af opskrifterne kan sagtens bruges, de skal bare omregnes lidt i mængden, da jeg jo ikke har folk på kost 😀 –  Blandet med lidt mere moderne retter er det ret hyggeligt og det smager jo godt..
Denne uge er der 2 kødfrie  dage + 1 dag med skaldyr – vi forsøger bevidst at have mulighed for 3 kød-frie dage om ugen.

MANDAG:…. Farseret porrer  –  hyldebærsuppe (“mormormad”)

TIRSDAG:……Empenadas m pastasalat (laver både med og uden kød)

ONSDAG:…… Kartoffel-fad m pølsestykker (køb pølser med mindst 80 % kød)

TORSDAG:…. Indisk karry-suppe (mulligatawny)

FREDAG:……..Æbleflæsk (Min favorit, ikke det sundeste for mig, men jeg vil forsøge at dryppe det godt af  og spise rugbrød og grønt til) (“Mormormad”)

LØRDAG:……. Wok-ret m nudler (tænker noget med broccoli, chili og skaldyr)

SØNDAG:…….Kogt hamburgerryg, dampet grønt og bearnaise (“mormormad”)

INDKØBSLISTE:
(Der er ikke skrevet krydderier på da det er lidt svært at vide hvad der står på dine hylder – og når der er købt en pose med krydderi holder den jo et stykke tid.)
Fars (her kylling), pølser (mindst 80% kød, LIDL har også dem), bacontern, hamburgerryg (har et stykke i fryseren, men er tit på tilbud), Krebsehaler ell lignende(rejer kan bruges, køb det du kan få) –
Rugbrød, smør, ost, leverpostej og æg –
Gulerødder, hvidkål/spidskål, Kartofler, porrer, løg (der er måske nogen tilbage fra sidste uge), vi vil også bruge lidt jordskokker (har dem i haven, men de kan undværes), Broccoli, en pose æbler HVIS du ikke har mulighed for at samle dem et sted hos venner, bekendte eller på offentlig vej, alle de steder hvor der skal skæres i et æble er nedfaldsæbler brugbare –
Nudler og pasta, (måske er der en rest i dit køkkenskab? )
Mælk, havregryn, grovtoast, hvedemel og 1 kg sigtemel, 1 kg græsk yoghurt (skal bruges til dressing tirsdag og sigtebrød  onsdag) – resten kan bruges til morgenmad med en klat syltetøj)

Det skulle være til at købe ovenstående for 350 kr HVIS man vælger de billigste udgaver –
Feks Havregryn svinger fra 5 kr(tilbud) til over 20 kr for en mærkevare – Det samme gælder for toastbrød, pålæg, mel og pasta – Jeg  synes man skal bruge ting man har købt op, hvis der ligger 1/3 hvidkål og “griner” i grøntskuffen kan det, når det skæres pænt på kanter sagtens bruges til  Tirs/Tors/Lørdag, der bruges ikke et helt hoved hver gang, ligeledes går det med vores gulerødder (der er ofte et par stykker eller 5 tilbage) så INDEN de når “udsmidningstatus” bliver de skrællet og bliver til tilbehør i stedet for noget andet planlagt – hvis der er nogle rester af grønt jeg ikke kan få anvendt river/snitter  jeg det og lægger det i fryseren (en sådan pose blandet grønt kan blive udmærket fyld i feks tomatsovs/suppe/lasagne) – JEG går meget op i at mindske madspild. De allersidste rester kommer  her ud til vores 3 “Hønsemadammer” 🙂 , jeg ved godt at alle ikke kan have høns i baghaven, men det gælder jo blot om at udnytte de muligheder der er og være lidt bevidst om familiens forbrug.
Jeg har i denne uge igen skrevet mel på, måske har du fra sidst, men nybagt brød og boller er ALTID et hit både i madpakker og til en kop te om eftermiddagen.

Paprikagryde

2 skinkesnitzler skæres  i tynde strimler og brunes i en spsk olie sammen med 1 spsk paprika
så tilsættes:
1 hakket løg, 1 lille hakket squash. 1 peberfrugt, 6 hakkede friske tomater (eller en dåse), 4 store hakkede soltørrede tomater + 2 dl væde da jeg bruger friske tomater (hvis der bruges dåsetomater er vandet ikke nødvendigt) –
Det simrer nu til alt er godt mørt.
NU ville jeg have jævnet med lidt majsmel, men da jeg så vidt muligt skal undgå brug af alle jævninger kogte jeg det lidt ind under omrøring og smagte til –
Blev serveret med kartoffelmos og nudler til sønnen.

Fisk i baconsvøb, kartofler og dampede grøntsager.

Fisk i bacon
Det var enfileret “LANGE” der er en strømlinet torskeart –
Den har kridhvidt fiskekød i Flager som torsk –

Stykker af fileten omvikles med bacon og drysses med Peber og lidt dild. –
Bages i 20 minutter ved 190 grader

Serveres med kogte kartofler og dampede/kogte grøntsager +
1 dild-creme.

Sønnen fik varmrøget laks (han spiser ikke hvidfisk)

DILDCREME:
Græsk yoghurt røres med masser af dild, lidt peber og en anelse salt.

Indkøbsliste til uge 40

Jeg forsøger at skrive en indkøbsliste (her er det såmænd regnvejr alligevel).
Mandag: rugbrød, æg, “pålæg” (her bliver det hvad køleskabet rummer, har  nogle  frikadeller + evt makrel på dåse, tomater, agurk og ost).
Tirsdag: Fiskefars – Netto har på tilbud for 15 kr pr pakke, grøntsager er også til at finde i Netto (senere på ugen skal der laves ovnbagte rodfrugter, så køb en pose til 10 kr)
Onsdag: Her ville jeg bruge et par strimlede skinkesnitzler der er på tilbud til 20 kr
Torsdag: Kyllingbryst og resten af den pose rodfrugter fra i tirsdags, skæres brystet ud i skrå skiver rækker en pakke til  3 voksne/2 voksne + 2 børn
Fredag:  chilisuppen kan købes færdig, hvis man ikke som jeg har suppe/boullion i fryseren – hertil flute (fra frost)
Lørdag : Fars til frikadeller  + grøntsagsbånd af 2 gulerødder og  en squash
Søndag: Carrygryde kan være med 1 pakke skinketern/ boller i ELLER vegetarisk med grønt og en slags bønner i.

Denne uge går jeg i Netto, der er gode tilbud på mange af tingene,
så ud over Havregryn(1 kg), rugbrød(2pakker), mælk(7 L) og ost, skal der handles kartofler(2ps),  rodfrugter -10kr, løg, 1 squash + 1 ekstra pose gulerødder – Fiskefars -15kr (2 pakker hvis man vil have til pålæg), 2 skinkesnitzler -20kr , 1 pk kyllingebryst – 20kr, chilisuppe eller en ekstra squash og en frisk chili, (kyllinge)fars -20kr og en pakke skinketern-ca 10kr – flute, – soltørrede tomater,  pastaskruer, 1 hvidkålshoved -10kr (bruger til råkost sammen med gulerødder, det kan  også komme i madpakkerne), 1 pose æbler og 4 bananer – 5 kr, købes også.
Alt afhængig af hvor meget brød/ ost/mælk der spises/drikkes skulle det kunne købes for ca. 310 kr men så er der også til madpakker og morgenmad.
Når jeg kigger i skuffer og skabe er der da noget jeg har, så gør det inden du handler – her tror jeg, at jeg “sparer” 100 kr (der er jo betalt for det tidligere, så helt sparet er det jo ikke) men jeg skal ikke købe det nu.
JEG tror jeg vil bruge lidt ekstra penge på at købe storkøb af kyllingeoverlår og kyllingeburger – de har dem til 50 kr i økonomiposer og nu jeg skal spare på fedtet bruger vi oftere kyllingekød – 2,5 kilo kyllingebryst til 99 kr + 5 stk bacon til 35 kr bliver også købt til fryseren. – på den måde bliver det billigere i længden.

madplan for uge 40

Vi kan fejre at vi nu går ind i  oktober – JEG hører til dem der holder af alle årstider –
Efteråret er for mig ensbetydende med blæst og kulde, men også herlige glimt af efterårssolen, på en eller anden måde sætter man mere pris på de sparsomme stråler end om sommeren, hvor man mere forventer det.
Jeg synes jo at en skovtur om efteråret er herligt, prøv det, det er gratis og hvis man har et par børn med er der mulighed for at røre sig, og alle kommer hjem med røde kinder –
Her får man varm kakao og (måske) boller efter sådan et par timer 🙂
Denne uge skal vi have en græskarsuppe, smagt til med chili og lune flute.
En paprikagryde m tørrede tomater og kartoffelmos er også en rigtig efterårsret.-
Det er rigtig tid til de varmende krydderier som paprika, carry og chili og da jeg skal bruge mindre salt må der noget andet til.

MANDAG:………. Rugbrød m røræg og pålæg

TIRSDAG:………. Fiskefrikadeller  m dampet grøntsager

ONSDAG:……….. Paprikagryde m soltørret tomater + kartoffelmos (pasta til sønnen)

TORSDAG:………. Kyllingebryst m ovnbagte rodfrugter

FREDAG:………….Chilisuppe m flutes

LØRDAG:………….Frikadeller m kartofler og grøntsagsbånd

SØNDAG:………….Carrygryde m  pasta

Brunkål m BUM

Brunkål er ofte noget med røget flæsk, men tidligere fik man det også med en kødrand, hvor kålen så blev serveret i midten. Denne opskrift er med en kugle af fars i midten der tager smag af brunkålen.
Denne opskrift er fra den tid hvor det i haven skulle række så længe som muligt og kål var noget man selv havde i haven – de blev opbevaret i kuler om vinteren og den dag i dag kan kål opbevares længe hvis det opbevares frostfrit  men koldt – mit ligger i en termokasse i udhuset, der er KOLDT men ikke frost – mine gulerødder, løg, kartofler, kålhoveder, appelsiner,  æbler og pærer ligger der.
Det er effektivt og det tager ikke plads i køleskab.

Denne opskrift er fra 1939 og er skrevet ned i en lille bog m “kogeanvisninger” –
Siden den er fundet værdig til at være med i denne lommebog har det været en kendt version af almindelig husmands-kost allerede i 39 så den er ældre end det.
Det er en bog der var beregnet til at være i forklædelommen som en slags  “opslagsværk” for pigerne i køkkenet samt unge husmødre der selv stod i køkkenet.
Her er ikke skrevet mål på noget i bogen, der er heller ikke billeder, og mange steder står rask ild eller svag ild så der tilpasses  😀
Jeg har lavet en portion der vil passe til 4. (jeg fryser nok halvdelen ned da min mand og jeg er alene hjemme.

3/4 hvidkål (måske kun lige knapt afhænger af størrelse – MEN DET SVINDER) skæres i strimler – det virker voldsomt, men er det ikke 😉  )
Her bruger jeg så en pakke rørt kyllingefars fra Netto (til 10 kr i denne uge)  og der formes en kugle eller et brød –
3/4 dl sukker smelter  i en stegegryde (som til brunekartofler) og der tilsættes 2 spsk smør  (her brugte jeg så et sødemiddel der kan tåle varme og “glemte” smørret, der er jo rigtig mange ting jeg skal undgå )–
kålen tilsættes og vendes godt rundt – der tilsættes 1 1/2 dl kogende vand –
NU lægges fars-brødet ned i kålen og kålen skubbes op over som en dyne 🙂 –
Der skrues ned og det simrer nu mindst 1 time min stod næsten 1 1/2 time –
Af og til vendes der rundt i kålen ved siderne og saften dryppes ind over farsen.

Resultatet blev lækkert og det kan anbefales at prøve det med rugbrød til var det perfekt.

Nuggets med kartoffelbåde og ærter (+ lidt grøntsagspande)

I dag NUGGETS og det er vel egentligt ikke i kategorien som særlig sundt MEN kig på indholdet i poserne i dit supermarked der er flere forskellige – JEG køber ikke dem af presset kød, men dem der er skåret af rent kyllingebryst, jeg får måske kun 20  stk for den pris en anden får 25-30 stk. Vi vil hellere have et par stykker mindre og så spise en god kvalitet –
På den måde tilgodeses BÅDE ønsket om at økonomien skal hænge sammen og ønsket om en god kvalitet, men det skal den enkelte gøre op med sig selv – intet valg er rigtigt eller forkert 🙂
Grøntsagspanden er valgt fordi jeg SKAL have ekstra grøntsager.

Mine nuggets er valgt efter at de er egnet til stegning i air-fryer eller en ovn (så undgår vi yderligere fedtstof)
De skal i kurven til fryeren v 180 grader til de er gyldne (ca 20 minutter) ELLER
i ovnen ved 190 grader i 30 minutter.

Grøntsagspanden:
Små bitte nye squash skæres i både
2 fed hvidløg skæres i 1/4
1 lille løg skæres i smalle både
7-8 cocktailtomater halveres
6 rosenkål skæres i tynde skiver
1 spsk citronolie varmes på en pande, og løg/hvidløg svitses – resten tilsættes og steger til det er næsten mørt (ganske få minutter).

Kartoffelbåde er kogte kartofler der er skåret ud, sprayes med lidt olie og kommes i airfryeren i 20 minutter.

Serveres med ærter fra frost der kun skal varmes
Der var et par tarteletter + lidt fyld tilbage så dem fik vi også.

 

Citronfromage i en sundere udgave

600g græsk yoghurt røres med revet citronskal + sødemiddel efter smag –
4 blade husblas lægges i blød i koldt vand og en kasserolle med ca 4 cm vand bringes i kog –
Saften presses fra en citron og varmes i en skål over det varme vand heri kommes husblassen der er rystet fri for vand (den er nu blød) der røres til husblassen er smeltet i citronsaften –
MED elpiskeren pisker man nu i yoghurten mens husblas/citronsaften hældes i i en tynd stråle – det hældes i en glasskål og der dysses med revet citron og der pyntes efter smag –
jeg brugte et par stykker ananas og lidt syre (en krydderplante fra haven) –
Ind i køleskabet og et par timer efter er den fin –
Denne udgave er langt sundere end æg, sukker og piskefløde.