Kyllingefrikadeller – kold kartoffelsalat + råkost

Jeg har en holdning til min mad og hvordan den fremavles –
Vi har slagtet 2 hanekyllinger, det lyder for nogle drastisk, men man kan ikke blive ved at beholde hanekyllinger, når man selv har høns i baghaven. MINE høns har haft det godt og har haft et godt liv – så dem spiser vi – fra jord til bord princip 😀 (og de er gode)
Jeg skar brystet af kyllingerne nå ja, først blev de plukket, skåret op og renset. Brystet hakkede jeg til fars til frikadeller – der blev 14 store frikadeller.
Resten blev kogt med ligt hakkede urter stille og roligt i 2 timer. Herefter blev kødet pillet fra og bruges på søndag til empanadas(det er frosset). Herudover blev 2 bøtter med suppe (de er frosset ned)

Frikadellerne røres med 2 hele æg, løg, 1 dl havregryn, salt og peber og 1 dl suppe (fra kogningen

Kold kartoffelsalat:
kogte kartofler skæres i skiver –
1/2 størt løg skæres i små tern –
1/2 bundt fintklippet purløg.
Det blandes i en skål og dressingen hældes over.

Dressingen til kartoffelsalat (passer også til en pastasalat)
2 dele ymer og 1 del mayonaise (er det den hjemmelavede er forholdet 3/1)
smages til med salt og peber fra kværn –
piskes godt sammen og hældes over kartoflerne der omrøres.
Pyntes med revet agurk og tomat

(Hvis den står længere tid kan kartoflerne suge dressingen til sig, så rører jeg blot 1 spsk ymer i og rører rundt )

Råkost var revet gulerod og æble20182392_1355961324499963_660729483_o

Madplan for uge 29

Mandag:……………….Kyllingefrikadeller m grønt + kold kartoffelsalat

Tirsdag:………………..Kød i karry m løse ris og råkost

Onsdag:………………..Koteletter m kartofler salat

Torsdag:……………….Krebinetter m stuvet spidskål (alternativ pasta)

Fredag:…………………Grill-pølser/svinekød og salat

Lørdag:…………………Pizzabrød (har købt nogle STORE skiver brød  billigt i Netto)

Søndag:………………..Empanadas m rissalat

Mandag slagter jeg et par Hanekyllinger, der hakkes kød til frikadeller og resten koges pilles af og fryses til Empanadas søndag.
Tirsdag bruger jeg afpillet kød fra ben fra den gris vi fik sidst – suppen fryses til senere.
Når der indkøbes 1/2 gris af gangen ER der ben, disse har en hel del kød og kan bruges til stegeben, MEN min mand og sønnen gnaver ikke ben derfor koger jeg dem, piller kødet af og fryser kød og suppe hver for sig – der er ingen grund til at det går til spilde 😀

Flødekartofler og kogt hamburgerryg + salat

Jeg havde et stykke hamburgerryg i fryseren, det blev kogt 45 minutter og trak bagefter i vandet 45 minutter, så var den blød og lækker –
Resten blev skåret fri for kanter (de ryger til hønsene) og det rene kød blev skåret i små tern og lagt i en boks til pitabrød i morgen

Flødekartofler:
Skrællede kartofler der er skåret i tynde skiver ca 1 kg(jeg bruger køkenmaskinen)
1 stort løg i skiver
Salt, peber og evt tørrede krydderurter eller 2 fed hvidløg.
ca. 2,5 dl piskefløde (eller endu bedre madlavningsfløde)
Smør til at smøre fadet med.

De skivede kartofler lægges lagvis med løg og krydderier i et fad.
til sidst hældes fløden over – kan fortyndes LIDT, men så bliver mine knapt så cremede som jeg kan lide dem.

I ovnen ved  ca 190 grader i ca 45 minutter alt efter lagets tykkelse.

Salaten var romaine-salat fra have med majs og ærter fra Frost

Der serveres brød til

19821150_1344816198947809_229984824_o

Biksemad m spejlæg

Vi kan ikke lide biksemad hvis det er tømt køleskab men er det lavet af gode råvarer er det en “herreret”

Jeg har kogt kartofler i går og vi bruger en rest flæskesteg samt 2 store løg.

Kogte kartofler skæres i tern-
Løg skæres i tern –
Flæskesteg skæres i tern –
Først steges løgene, så tern af flæskesteg, tilsidst tilsættes kartoflerne og det hele  brunes sammen på en stor pande, der krydres med salt og peber.
Ofte blander jeg lidt grønt i kartoflerne, det smager godt og giver en god farve.

SPEJLEÆG:
En pande varmes og 1 tsk smør smeltes –
Passende antal æg slås ud i panden og der skrues helt ned –
Når de langsomt er færdigstegt, serveres de sammen med biksemaden.

Serveres med rødbede og purløg og evt rugbrød

19885649_1342349885861107_1320919691_o

Stegte pølser, ovnkartofler og salat

Pølserne er fra REMA 1000, de har pølser med meget kød i

Ovnkartofler:
kartoflerne (her store) skæres i både og vendes i et par spsk olie med krydderi
ind i ovnen på bagepapir ved 200 grader til de er sprøde og gyldne( ca 40 minutter)

Salaten var en pastasalat med salat fra haven agurk fra en bod og pasta i facon som  små sløjfer.19829971_1341399569289472_1594730132_o

Flæskesteg i sommerudgave :D

Stegen er et stykke skinkesteg der blev gnedet godt med salt på sværen – sat i en kold ovn ved 200 grader i 1 3/4 time, måske skal den have 2 timer (kig til den)
sværen måtte lige have et kort øjeblik under grill i dag.

Skysovsen er væde fra stegen, jeg hælder i en kasserolle – her pisker jeg 1-2 spsk hvedemel i, koger godt igennem og smager til med salt, peber og kulør (og en sjat rødvin gør den ikke ringere ? )

Kartofler koges og det serveres med en salat her en “coleslaw”
spidskål 1stort æble med skræl og 1 stor gulerod Snittes/rives (jeg brugte mandolinjern)
blandes og overhældes med en dressing og hasselnødder.
DRESSING:
creme-fraiche smages til med et par spsk mayo, salt, peber og et nip sukker.19829872_1340329252729837_451545412_o

Madplan for uge 27

Dette er sidste uge inden jeg holder en uges ferie, så vi skal have spist de sidste grøntsager og når vi kommer hjem forventer jeg at vi kan se der er sket noget i drivhus og have –
Sønnen er hjemme og skal passe drivhus og høns.
Jeg laver ikke madplan for uge 28 – vi skal ud at køre et par dage og vil holde ferie og så skal man ikke være bundet af en madplan 😀

Mandag:…………Flæskesteg  i sommerudgave m ovnstegte kartofler og råkost

Tirsdag:………….Stegte pølser (måske grillet og kold kartoffelsalat)

Onsdag:………….Biksemad og spejlæg (rest af flæskesteg)

Torsdag:…………Kylling m pasta og gnavegrønt . Pigerne kommer tilbage på ferie (de har været hos en veninde nogle dage)

Fredag:………….. Hamburgerryg m flødekartofler og salat

Lørdag:…………..Rest af hamburgerryg i pitabrød m grønt i skåle (så vælger vi selv)

Søndag:………….BYG SELV burgere (billigere end at ringe efter dem, sundere og de bliver som man vil have dem)

Jeg køber ikke vildt ind da det er sønnen der klarer sin mad i et par dage og I kan godt regne med at han IKKE går i køkkenet, men bestiller udefra i denne uge 😀 –
Jeg sørger bare for mælk, brød, samt frugt – så klarer han resten og jeg må endelig ikke glemme laksesalat (det er hans favorit)
Jeg mangler kun oksefars + kylling, resten er i fryseren.

 

Boller i karry

Ris koges efter pakken – JEG bruger ikke kogepose-ris da jeg synes der er for mange stumper i stedet for hele ris.
Blomkål koges mørt, men ikke overmør – min er frisk helt nyhøstet fra en bod i nærheden 12 kr for et stort blomkål hvor vi har til 2 dage (det er billigt)

Bollerne koges af min allergivenlige fars:

Kulhydratfattige og allergivenlige kødboller(Minus mælk og mel, kan laves m. glutenfri havregryn)

400 g flæskefars røres med 2 æg og krydderier efter smag + 1/2 dl havregryn (her kan bruges glutenfri)–
Jeg brugte 1 tsk salt,  1/2 tsk peber og 1/2 tsk krydderiblanding.
Rør godt og det kommer til at hænge sammen – farsen har godt af at stå 1/2 time og hvile.
Min mand rørte dem med håndkraft, Men de kan også røres i food-processer)

De formes med en teske og koges i letsaltet vand til de er faste –
Tages op med en hulske og køler af.
De smager af KØD og hjemmelavet OG er utrolig nemme at lave.
De kan bruges til boller i karry – farsen kan bruges til frikadeller, farsbrød eller farserede grøntsager.

Jeg lavede en karrysovs af 1 l kogevand fra bollerne –
tilsatte bollerne og varmede det godt igennem

19619805_1682822238394603_1226151988_o

Hakkebøf m løg

Hakkebøf:

600 g oksefars formes til 5-6 bøffer og vendes i hvedemel tilsat lidt salt og grovkværnet peber-
Steges (hos os) næsten gennemstegte men ikke tørre, jeg skruer ned for varmen da vi ikke bryder os om for meget “stegeskorpe” –
2 store løg skæres i skiver og steges på panden til de er brunede og bløde –
Disse lægges på bøfferne

Salat:
FINT strimlet spidskål, agurk i små stave, honningmelon, blå vindruer i halve
blandes i en skål

Vi fik både ovnstegte kartofler og kogte kartofler

Disse kartofler er sønnens yndlingskartofler, han bryder sig ikke om kogte kartofler –
De er faktisk nemmere end at bruge frosne kartofler OG er en væsentlig bedre kvalitet –
TIP: Man kan koge til flere gange eller bruge en beregnet rest fra dagen før (der kan også bruges skrællede kartofler)

Starter med at koge en pose små kartofler m skræl –
De skæres over og lægges i en plastpose med 2 spsk olie, salt peber, paprika?, krydderurter eller hvad man synes – jeg brugte 1/2 spsk  blandingskrydderi med knust hvidløg og røget paprika,( fra grønthandleren) – Her bruger vi tit  bare groftkværnet salt + peber fra kværn.
Væltes lidt rundt og lægges på bagepapir i bradepanden –
Kommes i en 200 grader varm ovn i 15-20 minutter –

19549532_1332363506859745_1294858959_o