Rugbrød i bagemaskinen


Rugbrød bagt i maskine

I dag var det min mand der bagte rugbrød (i bagemaskinen)
Det er som om at ting bliver lidt mere interessante for mændene her i huset,
HVIS det bare inkluderer brugen af en “smart” maskine –
Det kan så være køkkenmaskine, dampkoger eller som her bagemaskinen 😉
Der blev brugt bondebrøds-mel  fra LIDL og tilsatte 50 g maltmel –
Bagemaskinen blev brugt til dette brød og min mand fulgte fulgte opskriften –
3,6  dl lunken vand, 435 g melblanding, 35 g havregryn og 30 g maltmel –
det bliver mørkere end normalt pga maltmelet –
men stadigt let og luftigt – det smagte fantastisk og duftede i hele huset ;D –
Da vi skal bruge 5-6 brød i “maskinstørrelse” om ugen er det godt at have en grundopskrift som er nem at gå til.
Jeg kan bage 2 rugbrød for 10-12 kroner og 4 lyse brød  for 10-12 kroner (så kommer ekstra smagsgivere, men stadigt billigt)
Vi bruger ovennævnte til mørke brød – de bliver altid gode og de smager ikke salt –
(mange færdige melblandinger indeholder meget salt OG meget kemi)

Til “lyse” brød bruger vi opskriften:
50 g finvalsede havregryn (ca 1,5 dl)
450 g hvedemel
1/4 pk gær
1/4 tsk salt
1 tsk sukker
3,6 dl  halvt vand/yoghurt naturel (kan være 100% vand eller mælk), det er 360 g væde
Det er grundopskriften
Der kan tilsættes nødder, krydderurter, rosiner, oliven eller soltørrede tomat (ca 1 spsk)

Måden at gøre det på her er at tage vægten med skål på –
Veje det flydende af og op i skålen – (360 gram)
Herefter det tørre og op oven i det våde -(500 gram)
Øverst snuldres  1/4 pk gær MEN ikke hvis melet indeholder gær –
Herefter starter vi på et program der tager 2 timer og 1 kvarter –
Så er brødet æltet, hævet og bagt –
NEMT (den maskine er pengene værd)

IMG_3226