Stort vandbrød (min mormors opskrift)


Denne opskrift er gammel – nok omkring hundrede år – den er egentlig lavet til grovere hvedemel end vores og dengang specielt under krigen har der været anvendt en del bygmel, den er lavet til at blive bagt i brændekomfur, men her er opskriften omskrevet til mere moderne tilstande  😉
Brødet er billigt og der kan eksperimenteres med grovere mel, havregryn og kerner.

Til suppen vil jeg servere et VANDBRØD – en opskrift fra min mormor –
I gamle dage kunne det bages i brændekomfur men i dag bruger vi en el-ovn ?
35-40 g gær  (mindre gær giver længere hævetid, men også bedre smag) opløses i 6 dl lunken vand tilsættes 2 tsk salt + 1/2 dl sukker –
der tilsættes nu 50 g smeltet smør (der står ukrydret fedt i hendes opskrift) –
2 pund(altså 1 kg)  hvedemel røres/æltes i (hendes mel var nok knapt så fint som vores, men det fungerer) til dejen er sammenhængende og ikke for tung –
Æltes så igennem i mindst 5 minutter – hæver et lunt sted (hos os er køkkenbordet fint) til det dobbelte –
slås ned æltes og formes til ET STORT RUNDT BRØD der lægges midt på en bageplade – pensles med vand eller mælk og drysses med lidt mel – hæver i ca 20 minutter – bages ved 200 grader i ca 40 minutter (det skal lyde hult og have en pæn farve –
Det bliver et stort brød der skæres i kvarte og kan fryses i plastposer.
Det er et billigt brød der smager godt og de store skiver er gode at riste.
(et par skiver kan skæres i små tern og steges i lidt olie (kan bruges på salat eller som tilbehør til suppe)
15032575_1108544852574946_417808655_n